You are on page 1of 34

Question 1: Choose the correct alternative

for the underlined idiom.

He knew that if he wanted to get into college, he’d have


to keep his nose to the grindstone.

A. He’d have to apply for college.


B. He’d have to wait patiently for an opportunity.
C. He’d have to stay out of trouble for whole year.
D. He’d have to work hard for a whole year.
Answer : D
He’d have to work hard for a whole year.
Question 2: Choose the correct alternative
for the underlined idiom.

Janet gushed over the sculpture in the antique shop, but


Kevin thought that the craftsmanship was merely
run of the mill.

A. He thinks that it is of exceptionally of high quality.


B. He thinks that it is marked by creativity of originality.
C. He thinks that it is too expensive for the average person to afford.
D. He thinks that it is a low quality, common or ordinary.
Answer : D

He thinks that it is a low quality,


common or ordinary.
Question 3: Choose the correct alternative
for the underlined idiom.

Although I hate green peppers, I ordered them on the pizza


as everyone else wanted them and I didn’t want to go
against the grain.

The speaker doesn’t want to:


A. oppose or resist a strong force.
B. just do whatever is the easiest.
C. ignore something unpleasant.
D. take a shortcut through rough terrain.
Answer : A
oppose or resist a strong force.
Question 4: Choose the correct alternative
for the underlined idiom.

While Kristie’s cake pops are both delicious and artistic,


Nobody can hold the candle to her walnut pie.

Kristie’s walnut pie is:

A. not visually pleasing


B. very hot when it comes out of oven
C. in serious need of improvements.
D. better than all others.
Answer: D
better than all others.
Question 5: Choose the correct alternative
for the underlined idiom.

The researchers at UC Berkeley have a long history of


pushing the envelope in regards to computer science.

The researchers have:


A. long followed behind others in the field.
B. long led efforts in the field.
C. kept up with trends in the field.
D. long attempted to do away with paper record keeping.
Answer: B
Question 6: Choose the right alternative for the underlined idiom
After going to the zoo, the mall, and the movies, Cassie was sick
of bending over backwards to entertain her nieces.

Cassie was:
A. doing very little to entertain her nieces
B. making small efforts to entertain her nieces.
C. trying very hard to entertain her nieces.
D. wasn’t trying at all to entertain her nieces.
Answer: C
Question 7: Choose the right alternative for the underlined idiom
World famous country western group “Mountain Boys” can
sell out an arena at the drop of a hat.

Mountain Boys:

A. can sell out an arena very quickly


B. are always willing to perform at charity events.
C. enforce a dress code at all of their shows.
D. can sell out an arena, but it will take a long time.
Answer: A
Question 8: Choose the right alternative for the underlined idiom
Vivian expected Craig to sob uncontrollably when she broke
Up with him, however, he kept a stiff upper lip.

Craig:
A. cried even more than Vivian had expected.
B. cried about as much as Vivian had expected.
C. didn’t cry
D. cried a little less than Vivian had expected.
Answer: D
Question 9: Choose the right alternative for the underlined idiom
Jose had a hard time comparing the iPhone to the
Samsung phone, as for him they were apples and oranges.
Jose:
a. can hardly tell the difference between the two phones
as they are so similar.

b. believes that the phones are so different that can’t be compared.


c. is too hungry to think of the phones at this time.
d. doesn’t know anything about phones, so he may as well be thinking
about fruits.
Answer: B
Question 10: Replace the underlined word(s) with
an informal equivalent.

A. Who stole your pencil?


B. Who’s that man in the street?
C. What a horrible smell!
D. The film was terrible!
Answer:

A. pinched/nicked
B. bloke
C. vile
D. lousy
Question 11: Replace the underlined word(s) with
an informal equivalent.

A. Here’s your coffee. – Cheers.


B. We were thrashed yesterday.
C. I got a lot of stick for what I did.
D. What’s that din?
Answer:

A. Ta
B. hammered
C. flak
D. racket
Question 12: Choose the right word(s).

A. No way means it’s not practical / possible.


B. Don’t hold your breath means you expect / don’t expect
something to happen.
C. A likely story is one that you think is true / false
Answer:

A. Possible
B. Don’t expect
C. False
Question 13: What’s the idiom response to these
questions?

A. Are you going to the wedding?-Yes, _____


B. Do you think they’ll win?- Yes, it’s _______
C. Shall we enter the competition? –Why not? _____
Answer:

A. Yes, you bet


B. It’s a foregone conclusion.
C. We’ve got nothing to lose
Question 14: Make similes using the pictures.
Answer:
 As dry as a bone
 Sleep like a log
 A mind like a sieve
 As strong as an ox
Question 15: Replace the underlined words
with a phrasal verb.

A. She tried to dissuade me from giving up my job.


B. I never expected him to confess to the crime.
C. I can’t get rid of the feeling that sb. is watching me.
D. The children seem to have caught the flu.
Answer:

A. talk me out of
B. own up
C. shake it off
D. gone down with
Question 16: Use a suitable saying as response
to these situations.

A. He went to hospital 3 hours ago, but we haven’t heard


anything.
B. After what he did to me I’ll get my revenge.
C. I don't think our church should worry so much about
a foreign relief fund when there are people in need
right here in our city.
D. If we spend more money on education, so that
children learn to be responsible citizens, we won't
have to spend so much money on prisons.
Answer:

A. No news is good news.


B. An eye for an eye(a tooth for a tooth)
C. Charity begins at home
D. Prevention is better than cure