You are on page 1of 2

1. A charger Q1 exerts some force on another charge Q2.

A third charge Q3 which is greater than both Q1 & Q2 is brought near them. Now the force exerted by Q1 on Q2 will (a) remain unchanged (b) disappear (c) increase (d) decrease 2. The electric potential at any point inside a charged hollow spherical conductor is (a) zero (b) greater than potential on its surface (c) the same as on its surface (d) less than the potential on its surface 3. Two charged particles, separated by distance y attract each other with a force x. what will be the attraction if the distance is increased to 5y? (a) 25x (b) x / 25 (c) x + 25 (d) x 25 4. 20 Joule of work is done in moving 4 Coulomb of positive charge from infinity to a point A in an electric field. The potential at A is (a) 5 volts (b) 20 volts (c) 80 volts (d) 0.2 volts 5. An electron having charge e located at A in the presence of a point charge + q located at O, is moved to the point B such that OAB forms an equilateral triangle. The work done in the process is equal to (a) 100 / 2 J (b) 1000 / 2 J (c) 1000 2 J (d) zero 6. In which of the following the resistance decrease with increase in temperature? (a) constantan (b) copper (c) carbon (d) silver 7. In a circuit containing two unequal resistors connected in parallel, (a) the current is the same in both the resistors (b) a large current flows through the large resistor (c) a voltage drop across both the large resistors is the same (d) the smaller resistor has the smaller conductance 8. The resistance of a conductor depends upon (a) material of the wire (b) length of the wire (c) area of cross section of the wire (d) all of the above 9. An unknown resistance is connected in parallel with a 15 ohms resistance and a 12 V battery. What is the value of the unknown resistance if the current in the circuit is 2 ampere (a) 10 ohms (b) 20 ohms (c) 30 ohms (d) 40 ohms 10. A conductor of resistance 8 ohms is bent in the form of a circle. What will be the resistance between two points on any diameter of the circle (a) 16 ohms (b) 8 ohms (c) 2 ohms (d) 1ohm 11. Three bulbs of ratings 40 W, 60 W and 100 W are designed to work on 220 V mains. Which will burn most brightly if they are connected in series across 220 V mains? (a) 40 W bulb (b) 60 W bulb (c) 100 W bulb (d) all bulbs will burn equally brightly

12. Rp is the equivalent resistance of n resistors, each equal to R when they connected in parallel and Rs, when they connected in series. The ratio Rs/Rp is (a) n (b) 1/n (c) 1 / n2 (d) n2 13. The lines of magnetic field around an infinitely long conductor carrying current are (a) concentric circles (b) parallel to the conductor (c) perpendicular to the conductor (d) no lines will be present 14. Two parallel straight conductors carrying currents in opposite directions (a) attract each other (b) repeal each other (c) exert no force on each other (d) may or may nor attract each other 15. A charged particle moves in a uniform magnetic field at right angles to the direction of the field. Which of the following changes? (a) charge of the particle (b) speed of the particle (c) trajectory of the particle (d) energy of the particle 16. The magnetic filed of a current carrying coil of radius r at a distance x (x >>r) from the centre of the coil varies as (a) x-1 (b) x-2 (c) x-3/ 2 (d) x-3 17. A horizontal overhead power line carries a current of 90 A in the east to west direction. What is the magnitude of the magnetic filed due to current 1.5 meter below the line (a) 0.6 x 10-5 T (b) 1.2 x 10-5 T(c) 0.3 x 10-5 T (d) 2.4 x 10-5 T 18. A horizontal circular coil has 50 turns and a mean radius of 3.14 cm. It carries a current of 3 A and the current is clockwise. What is the magnitude of the magnetic field at the centre of the coil? (a) 3.0 x 10-4 T (b) 3.0 x 10-5 T(c) 1.5 x 10-5 T (d) 1.5 x 10-4 T 19. A wire is bent into a circular loop of radius R and carries a current I. The magnetic field at the centre of the loop is B. The same wire is now bent into a double loop. If both carries the same current I in the same direction, the magnetic filed at the centre of the double loop will be (a) Zero (b) 2B (c) 4B (d) 8B 20. The magnetic field inside a straight current carrying solenoid (a) depends on the radius of the solenoid (b) depends on the number of turns and current in the solenoid (c) is uniform throughout the solenoid (d) is perpendicular to the axis of the solenoid Answers: 1. (a) 6. (c) 11. (a) 16. (d)

2. (c) 7. (c) 12. (d) 17. (b)

3. (b) 8. (d) 13. (a) 18. (a)

4. (a) 9. (a) 14. (b) 19. (c)

5. (d) 10. (c) 15. (c) 20. (b)