You are on page 1of 5

WORD ANALOGY

1. FISH : SHOAL

A. audience : theatre B. elephant : flock C. whales : herd D. shark : school

2. GRAIN : SALT

A. shard : pottery B. shred : woman C. blades : grass D. chip : glass

3. TEN : DECIMAL

A. seven : septet B. four : quarter C. two : binary D. five : half

4. CORPORAL : SPIRITUAL

A. mesa : plateau B. moron : savant C. foreigner : immigrant D. pedagogue : teacher

5. LAWER : COURT

A. businessman :market B.chemist : laboratory C. laborer :factory D. athlete : Olympics

6. AFTER : BEFORE

A. first : second B. present ; past C. contemporary : historic D. successor : predecessor

7. DISTANCE : MILE

A. liquid : liter B. bushel : corn C. weight :scale D.fame : television

8. ARMY : LOGISTICS

A. business strategy B.soldiers : students C. war : logic D. team : individual

9. DIVA : OPERA

A. producer : theatre B. director : drama C. conductor : bus D. thespian : play

10. HOPE ; ASPIRE

A. expect : ambitious B. film : flame C. fib :lie D. fake :ordinary

11. CONDONE : OFFENCE

A. punish; criminal B.mitigate: penitence C. overlook :aberration D.mistake: judgement

12. PROTOPLASM : CELL

A. chain : link B. fibre : plastic C. coin : money D. chemistry : elements

13. CORRUGATED : STRIPED

A. box :zebra B. paint :crayon C. roughness : smoothness D. pit : dot

14. DESTRUCTION : DEATH

A. wash : dirt B. germs : infested C. sneeze :cold D. cough : sneeze

15. OXYGEN : GASEOUS

A. feather : light B. recovery : fluid C. iron : heavy D. Stan : gaudy

16. AGILE : ACROBAT

A. grease : mechanic B. peanuts : pears C. plant : fruit D. eloquent : orator

17. CAT : MOUSE

A. bird : worn B. dog : tail C. trap : cheese D. hide : seek

18. POWER : BATTERY

A. vitamins : metabolism B. recreation : cavalescence C. exercise : strength D. light : kerosene

19. MACAROON : ALMOND

A. bread : dough B. mint : flower C. vanilla : bean D. caramel ; butter

20. ENERGY : DISSIPATE

A. battery : recharge B. atom : split C. food : heat D. money : squander

21. EYE : FACE

A. ring : finger B. stem : root C. knob : door D. shoe ; foot

22. ROD : FOOT

A. pound : ounce B. disease : filth C. pint :quarter D. minute : second

23. KNOWLEDGE : WISDOM

A. glue : paste B. disease : filth C. heat : climate D. weather : climate

24. BIRD : BEAK

A. button : shirt B. Pluto : Venus C. house : chimney D. bird :cage

25. INTEGER : DECIMAL

A. 100:10 B. 1:0 C. decimal : fraction D. whole number : fraction

26. ICING :CAKE

A. veneer : table B. frost : lake C. pastry : bakery D. slicing : cake

27. CHALK : BLACK BOARD


A. door : handle B. table : chair C. ink : paper D. dog : tail

28. THROW : BALL

A. shoot : trigger B. pat : dog C. child : infant D. bend : break

29. YELL : UTTER

A. scream : defend B. shout :call C. child : infant D. bend : break

30. DIETING : OVERWEIGHT

A. overheating : gluttony B. poverty ; sickness C. doctor : arthritis D. resting :fatigue

31. HOUSE : MORTAGE

A. car : lien B. inventory : merchandise C. word : promise D. security : price

32. MONEY : EMBEZZLEMENT

A.bank : cashier B.passage: plagiarism C. remarks : insult D. radiation : bomb

33. FOIL : FENCE

A. pencil : pen B. glove : box C. train : travel D. sleep : bed

34. CLIMB : TREE

A. row : canoe B. ascend : clif C. throw : balloon D. file : finger

35. LION : CUB

A. mother : aunt B. aunt : child C. human : child D. father : grandfather

36. DIET : WEIGHT

A. food : fat B. dinner : supper C. breed : starchy D. drug : pain

37. STREPTOCOCCI : PNEUMONIA

A. boat : trip B. quinine : malaria C. cause : sickness D. malnutrition : belibery

38. HYGROMETER : BAROMETER

A. water : mercury B. snow : rain C. humidity : pressure D. temperature : weather

E. forecast : rain

39. CORRESPONDENCE : CLERK

A. office : manager B. secretary : stenographer C. orders : accountant D. records : archivist

40. FRAME : PICTURE

A. cup : saucer B. table : floor C. radio : sound D. cover : book

41. ROOM : HOUSE

A. refrigerator : kitchen B. cabin : ship C. radio : sound D. cover : book

42. BACTERIA : ILLNESS

A. medicine : bacteria B. knife : laceration C. roof : building D. wheels : chair

43. PLASTER : MORTAR BOARD

A. brush : paint B. drink : soda C. bomb : explosion D. solid : liquid

44. NAÏVE : CHEAT

A. sensible : succeed B. contentious : scorn C. gullible : convince D. hurt : retaliate E. simple : win

45. EGOTIABLE : CHEQUE

A. frozen : asset B. inventory : merchandise C. bank : money D. trade : tarif E.

flowing : river

46. PROJECTILE : TRAJECTORY

A. satellite : orbit B. bullet : weapon C. project : tragedy D. rejection : renunciation

47. SHOVEL : HOE

A. eraser : chalk B. spade : pickaxe C. farm : house D. house : lawn

48. BLISTER : SKIN

A. sore : toe B. ball : pitcher C. sky : eye D. boils : body

49. ERRORS : INEXPERIENCE

A. skill : mistakes B. training : economy C. success : victory D. losses : carelessness

50. CLOTH : TEXTURE

A. wool : silk B. book : text C. wood : grain D. linen : flax

51. CHILD : FAMILY

A. bird : nest B. calf : herd C. tentacle : octopus D. flower : tulip

52. EXPLOSION : DEBRIS

A. train : car B. fire : ashes C. television : dial D. locusts : holocaust

53. SORROW : DEATH


A. laugh : cry B. plum : peach C. happiness : birth D. fear : hate

54. TEPID : HOT

A. pat : slap B. winter : summer C. topple : tumble D. bing : bang

55. FORECAST : HAPPENING

A. prophesy : miracle B. analyze : problem C. foretell : disaster D. exculpate : criminal

E. elucidate : explanation

56. OCTAVO : BINDING

A. pica : printing B. music : octave C. day : work D. pamphlet : book E. ruler : artist

57. GOVERNMENT : EXILE

A. police : arrest B. judge : convict C. constitution : amendment D. church : excommunicate

58. PEDAL : BICYCLE

A. run : race B. climb : hill C. wind : clock D. switch : motor

59. GOSSIP : EXAGERRATION

A. smoke : fire B. cat :chat C. boy : brother D. climb : cry

60. WAR : DEFENCE

A. arm : leg B. contest : resist C. blame : praise D. doctor : lawyer

61. CAT :FELINE

A. horse : equine B. tiger : carnivorous C. bird : vulpine D. chair : furniture E. sit :

recline

62. CLASSIC : GREECE

A. empire :France B. Rome : Italy C. colonialism : India D. modern : American

63. ORGANISM : STIMULUS

A. horse : spur B. bacteria : microscope C. organ : dissection D. frog : shark

64. RUSTICITY : URBANITY

A. silk : wool B. rust : steel C. caution : daring D. publicity : television

65. CLOTHES : CLOSET

A. feet : rug B. actor : script C. ink : pen D. beetle : insect

66. TADPOLE : FROG

A. gander : goose B. caterpillar : butterfly C. husband : wife D. frog : fish

67. ADVERSITY : HAPPINESS

A. fear : misfortune B. prosperity : adversity C. vehemence : serenity D. troublesome : comfortable

68. MARACAS : DANCER

A. xylophone : player B. metronome : pianist C. tambourine : gypsy D. sample :salesman

E. wrench : plumber

69. FEATHERS : PLUCK

A. goose : duck B. garment : weave C. car : drive D. wool : shear

70. MODESTY : ARROGANCE

A. debility : strength B. cause : purpose C. passion : emotion D. finance : wall street

71.BLOW : HORN

A. cat : bowl B. switch on : light C. legislate : government D. create : solution

72. UNITED STATES : NORTH AMERICA

A. Europe : France B. New York : United states C. England : Europe D. North America : Europe

73. DECEMBER : WINTER

A. April : showers B. August : summer C. summer : June D. March : spring

74. NECKLACE : ADORNMENT

A. medal : decoration B. bronze : medal C. scarf : dress D. window : house

E. pearl : diamond

75. LILQUOR : ALCHOHOLISM

A. pill : dope B. tranquililze : emotion C. perfume : smell D. candy : overweight

76. INTERRUT : SPEAK

A. shout : yell B. intrude : enter C. interfere : assist D. telephone : telegraph

77. ENCOURAGE : RESTRICT

A. gain : success B. dearth : surplus C. seeing : believing D. heart : soul


78. SETTING : STONE

A. pen : holder B. socket : bulb C. picture : frame D. pendulum : clock

79. CLOUDS : RAIN

A. wind : hurricane B. thunder : lightning C. water : H2O D. sky : universe

80. GUN : HOLSTER

A. shoe : soldier B. sword : warrior C. ink : pen D. books : school : bag

E. cannon : plunder

81. MACE : MAJESTY

A. king : crown B. sword : soldier C. diploma : knowledge D. book : knowledge

E. house : security

82. VIXEN : SCOLD

A. wound : scar B. hero : win C. bee : sting D. pimple : irritate

83. DEBATE : SOLILOQUY

A. crowd : mob B. Hamlet : Macbeth C. Lincoln : Douglas D. group : hermit

84. THREAT : INSECURITY

A. challenge : fight B. reason : anger C. thunder : lighting D. speed : acceleration

85. LARGE : ENORMOUS

A. cat : tiger B. warmth : frost C. plump : fat D. royal : regal

86. ARCHAEOLOGIST : ANTIQUITY

A. flower : horticulture B. ichthyologist : marine life C. theology : minister D. Bible : psalms

E. gold : silver

87. COURT : JUSTICE

A. doctor : sickness B. chief : boss C. machinist : ear D. auditor : accuracy

E. policeman : government

88. SCHOOL : DISCIPLINE

A. pupil : dean B. report card : marks C. society : conformity D. underworld : gangsterism

89. ATOM : ELECTRON

A. sun : earth B. constellation : sun C. sputnik : satellite D. neutron : proton

90. FINGER : HAND

A. leg : toe B. dictionary : word C. toe : foot D. medicine : doctor

91. COOLNESS : NIGHT

A. black : yellow B. humidity : sunshine C. warmth : day D. fear : right

92.GIRL : WOMAN

A. student : teacher B. adult : child C. black : white D. infant : child

93. PEDAGOGUE : LEARNING

A. teaching : books B. professor : erudition C. platoo : pedant D. scholmatter : ABC’s

E. books : knowledge

94. THIRST : PARCH

A. fever : flush B. water : sink C. hunger : strangle D. laughter : appease

95. STEP : STAIRWAY

A. staircase : banister B. wood : carpet C. rung : ladder D. house : porch

96. FALL : PAIN

A. flying : walking B. food : calories C. disobedience : punishment D. laugh : cry

97. CUT : HAIR

A. pool : swim B. throw : ball C. fall : step D. trim : hedge

98. FAMINE : HUNGER

A. conflagration : burning B. pessimist : dismay C. stupidity : failure D. compound : mixture

99. LORD : FEUDALISM

A. child :parent B. farm : castle C. entrepreneur : capitalism D. Laisses faire : tarif

E. conservative : radical

100. STRICT : DISCIPLINE

A. bat : ball B. carrot : incentive C. hit : hurt D. book : learning E. seat :

rest
Answers:

1. B 2. D 3.D 4. B 5.C 6. B 7. A 8. A 9. D 10. C 11. C 12. C 13. D 14. C 15. A

16.D 17.A 18.D 19. D 20. D 21. C 22. C 23. D 24. C 25. D 26. A 27. C 28. D 29.B 30. D

31.A 32.B 33. B 34.B 35. C 36. D 37. D 38. C 39. D 40. D 41.B 42.B

43. D 44.C 45. E 46. AS 47.B 48. D 49. D 50. C 51. B 52.B 53. C 54. A 55.C 56.A

57. D 58. C 59. A 60.B 61.A 62,D 63.A 64. C 65.C 66.B 67.C 68.A 69.D 70.A

71.B 72.C 73.D 74.A 75.D 76.B 77.B 78.B 79.B 80.D 81.C 82.C 83.D 84.A

85.C 86.B 87.D 88.D 89.B 90.C 91.C 92.D 93.B 94.A 95.B 96.C 97.D 98.A

99.C 100.B

Related Interests