You are on page 1of 61

Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises


Analogies, Synonyms, Antonyms – more than 1200 commonly asked words. Do this well.

PART 1: Analogies
Test – 1
Directions : Choose the pair of words which have a relationship between themselves similar to the relationship
between the given pair of words.
1. PHYSICIAN : PATIENT
a) nurse : hospital b) guard : warden c) informer : agent d) accountant : client

2. GEYSER : STEAM
a) fountain : coin b) volcano : lava c) glacier : iceberg d) avalanche : trees

3. PERSONNEL : EMPLOYEES
a) congregation : worshippers
b) puppetry : players
c) donation : philanthropists d) performance : observers

4. PARAGRAPH : PROSE
a) stanza : poetry b) tenor : harmony c) signature : letter d) edition : book

5. ECHO : SOUND
a) outline : image b) amplifier : speaker c) reflection : light d) deflection : blow

6. COLLATERAL : REPAYMENT
a) bail : appearance b) profit : cost c) veto : suggestion d) warranty : security

7. SYCOPHANT : FLATTERY
a) impostor : deference b) bandit : hypocrisy c) swindler : fraudulence d) advocate : defamation

8. ABYSS : DITCH
a) conflagration : campfire
b) velocity : acceleration
c) umbrella : rain
d) square : rectangle

9. EXPUNGE : RECORD
a) execute : order b) discharge : civilian c) ridicule : clown d) exterminate : life

10. FALLACY : IDEA


a) implication : accusation b) misnomer : name c) symptom : disease d) tenet : belief

11. CUB : BEAR


a) collie : dog b) bush : tree c) mare : horse d) child : adult

12. SOCCER : TEAMS


a) golf : individuals b) baseball : bases c) foot ball : spectators d) coach : players
13. STORYTELLER : LISTENER
a) accompanist : composer
b) banter : humorist
c) critique : commentator
d) pantomimist : viewer

14. NOD : AGREEMENT


a) smirk : deceit b) clasp : greed c) sneeze : allergy d) shrug : indifference

15. DILAPIDATED : RENOVATION


a) liberated : revelation
b) devastated : collapse
c) extinguished : rekindling
d) appeased : refreshment

Mastermind Vocab tests Page 1 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
16. VENERATE : IDOL
a) describe : picture
b) determine : experiment
c) relegate : representative
d) blame : scapegoat

17. EXPERT : PROFICIENT


a) enemy : forceful b) partisan : biased
c) artist : legendary d) gossip : scrupulous

18. PURITANICAL : FRIVOLITY


a) neurotic : phobia b) intrepid : courage c) secretive : ascendancy d) lazy : exertion

19. USURP : POWER


a) hijack : aeroplane b) borrow : money c) disconnect : wires d) advise : monarch

20. NASCENT : FRUITION


a) prolific : completion
b) latent : characteristic
c) likely : probability
d) embryonic : maturity

21. CLOTH : MILDEW


a) wood : timber b) insect : termite c) flower : mushroom d) iron : rust

22. CRITIC : JUDGEMENT


a) satirist : ridicule b) doctor : rejection
c) writer : relaxation d) miser : generosity

23. ZOO : ANIMAL


a) safari : guide b) river : stream c) herd : cattle d) museum : painting

24. FATHOM : DEPTH


a) mile : hour b) volume : space c) porthole : window d) knot : speed

25. OFFHAND : FORETHOUGHT


a) furtive : secrecy
b) voluntary : coercion
c) artistic : success
d) ingenious : talent

Mastermind vocab exercises 2


Analogies Ex – 2
1. OPAQUE : LIGHT
a) dense : weight b) buoyant : air c) hot : radiation d) watertight : dampness

2. AMORPHOUS : SHAPE
a) obvious : evidence
b) humble : belief
c) nondescript : classification
d) momentary : fame

3. SYBARITE : LUXURY
a) student : school b) hermit : seclusion c) employee : office d) official : expectation

4. ANNEX : BUILDING
a) addendum : book b) scenario : play c) program : computer d) duplex : apartment

5. BOAST : SPEAK
a) shout : utter b) blare : hear c) stumble : fall d) swagger : walk

Mastermind Vocab tests Page 2 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
6. CLOCK : MINUTE
a) ruler : centimetre b) sundial : shadow c) arc : ellipse d) product : shelf life

7. LAWYER : CLIENT
a) doctor : surgeon b) admiral : sailor c) judge : defendant d) tutor : student

8. CHILL : COLD
a) parch : dry b) crush : soft c) freeze : white d) graze : opaque

9. RECUPERATE : HEALTH
a) repent : wickedness b) respond : medication c) revenge : assault d) revive : consciousness

10. LEGEND : MAP


a) volume : manual b) career : biography c) glossary : text d) column : article

11. RIFLE : MUNITIONS


a) band : instruments b) cash : merchandise c) tool : measurement d) spatula : utensils

12. CONFLAGRATION : FIRE


a) precaution : danger b) jubilee : celebration c) defence : attack d) challenge : perfection

13. HIATUS : ACTIVITY


a) link : chain b) day : eternity c) mesh : net d) intermission : play

14. LIONISE : CELEBRITY


a) tyrannise : ruler b) ostracise : outcast c) demoralise : censor d) idolise : worshipper
15. CHARISMATIC : IMPRESSIVE
a) crass : sophistication
b) odious : repugnance
c) famous : superiority
d) pessimistic : expectation

16. INFLATE : BIGGER


a) expel : shorter b) extend : longer c) extract : wider d) expose : softer

17. CHART : NAVIGATOR


a) novel : reader b) log : captain c) map : motorist d) pedigree : dog

18. SIEVE : DRAINING


a) paper : writing b) oven : cleaning c) faucet : washing d) filter : separating

19. POKER : CARDS


a) racetrack : horses b) lottery : dice c) roulette : wheel d) football : points

20. BRUSH : TOUCH


a) glimpse : see b) study : read c) chatter : speak d) dodge : run

21. MARBLE : SCULPTURE


a) canvas : portrait b) upholstery : sofa c) glass : goblet d) glue : collage

22. CLOUDBURST : RAINFALL


a) ashes : fire b) sunbeam : warmth c) ripple : wave d) gust : wind

23. FOOLHARDY : BOLD


a) cruel : disobedient b) discontented : smug c) gullible : trusting d) fearful : heroic

24. UPROARIOUS : FUNNY


a) mysterious : alarming
b) outrageous : improper
c) anxious : serene
d) thunderous : rainy

25. PRESCIENT : FORESIGHT

Mastermind Vocab tests Page 3 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
a) obstinate : compliance
b) oblivious : awareness
c) assiduous : diligence
d) renounced : preference

1: dbaac acadb daddc dbdad daddb


2: dcbdd adadc dbdbb bcdca cdcbc

Mastermind Vocab tests Page 4 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 3


Analogies Ex – 3
1. PARACHUTE : AEROPLANE
a) trunk : tree b) lifeboat : ship c) knapsack : school d) elevator : floor

2. PULSE : HEART
a) pitch : music b) nerve : brain
b) tick : clock d) motor : engine

3. MOMENT : ETERNITY
a) light : beam b) darkness : sun c) space : time d) point : infinity

4. CATHEDRAL : CHAPEL
a) mortar : bricks b) landscape : views c) horizon : sky d) city : village

5. ANARCHIST : LAWS
a) despot : leadership b) partisan : allegiance c) pacifist : war d) federalist : union

6. CARICATURE : PORTRAIT
a) parody : poem b) clown : jester c) medley : symphony d) episode : tragedy

7. RACONTEUR : ANECDOTES
a) editor : books b) screenwriter : credits c) comedian : jokes d) actor : roles

8. DEADPAN : EMOTION
a) distrustful : alertness b) lethargic : energy
c) mobile : movement d) ambivalent : precision

9. INTRACTABLE : OBEY
a) modest : hide b) forlorn : comfort c) cynical : sneer d) steadfast : change

10. SWINDLER : DUPE


a) embezzler : thief b) robber : cash c) bully : weakling d) magician : illusion

11. FOOTSTOOL : FOOT


a) desk : floor b) table : hand c) bench : chair d) pillow : head

12. CANOE : RAPIDS


a) plane : turbulence b) truck : garage c) oar : rowboat d) pond : stream

13. IRON : BLACKSMITH


a) gold : miser b) clay : potter c) silver : miner d) steel : industrialist

14. ACRE : LAND


a) distance : space b) gallon : liquid c) degree : thermometer d) year : birthday

15. CONVENE : ASSEMBLY


a) borrow : library
c) reprove : defiance
c) contrast : shadow
d) compile : collection

16. COMPATRIOTS : COUNTRY


a) performance : audience b) kinsfolk : family c) competitors : team d) transients : home

17. ENTREATY : REQUEST


a) conviction : opinion b) theory : truth c) hope : future d) debate : compromise

18. COVEN : WITCHES


a) tavern : bartenders b) alter : clergy c) amulet : vampires d) choir : singers
Mastermind Vocab tests Page 5 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

19. STALWART : STRENGTH


a) penniless : wealth b) portly : girth c) persuasive : depth d) pernicious : health
20. OPALESCENT : IRIDESCENCE
a) garish : drabs
b) effervescent : stagnation
c) flushed : ruddiness
d) magnetic : repulsion

21. BLUEPRINT : BUILDING


a) trunk : tree b) skin : hand c) watch : time d) pattern : dress

22. DECISION : JUDGE


a) evidence : jury
b) verdict : defendant
c) election : candidate
d) diagnosis : doctor

23. ALUMINIUM : METAL


a) alloy : element b) steel : tin c) hydrogen : water d) oxygen : gas

24. REHEARSAL : PLAY


a) draft : essay
b) manual : process
c) recital : concert
d) applause: performance

25. TALON : HAWK


a) horn : bull b) fang : snake c) claw : tiger d) tail : monkey

Mastermind Vocab tests Page 6 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 4


Analogies Ex – 4
1. APOLOGY : RUEFUL
a) confession : inquisitive b) taunt : timid c) request : grateful d) boast : proud

2. DEFECTOR : CAUSE
a) critic : book b) deserter : army c) advertiser : sale d) intruder : meeting

3. STUPEFACTION : ALERT
a) vexation : curious
b) contention : grave
c) perplexity : courteous
d) apprehension : optimist

4. CUPIDITY : WEALTH
a) affection : passion b) intelligence : wit c) mourning : death d) gluttony : food

5. TACIT : WORDS
a) visible : scenes
b) inevitable : facts
c) colourful : hues
d) unanimous : disagreements

6. ALBUM : PHOTOGRAPHS
a) trial : briefs b) board : directors c) meeting : agendas d) scrapbook : clippings

7. STOMACH : DIGEST
a) eyes : dilate b) muscles : cramp c) arteries : bleed d) teeth : chew

8. SIGNATURE : CONSENT
a) writing : publication b) wave : gesture c) intellect : education d) nod : agreement

9. DRILL : HOLE
a) air : window b) axe : tree c) hammer : nail d) plough : furrow

10. SEETHE : ANGER


a) smile : shame b) writhe : nonchalance c) view : vision d) glow : happiness

11. MOULT : FEATHERS


a) shear : wool b) shed : hair c) lop : branches d) drop : stitch

12. INDEFATIGABLE : ENERGY


a) hopeful : success b) steadfast : loyalty c) courageous : anxiety d) careless : safety

13. ACCLAIM : ADMIRER


a) imitate : leader b) rehearse : performer c) censure : denouncer d) destroy : bungler

14. GARRULOUS : TALK


a) extravagant : spend
b) ruthless : sympathise
c) loquacious : joke
d) antagonistic : retreat

15. ACTORS : TROUPE


a) criminals : coterie
b) demagogues : junta
c) politicians : clique
d) soldiers : phalanx

16. ICE PACK : SWELLING


Mastermind Vocab tests Page 7 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
a) funnel : pouring
b) tourniquet : bleeding
c) bulb : illumination
d) magnet : attraction

17. NOVELIST : FICTION


a) detective : crime b) carpenter : lumber
c) book : pages d) composer : music

18. ILLOGICAL : CONFUSION


a) profound : laughter
b) revolting : sympathy
c) astounding : amazement
d) obscure : contrast

19. THIMBLE : FINGER


a) apron : clothes b) ruler : line c) bracelet : ring d) saw : wood

20. SHORTHAND : RAPIDITY


a) typing : diligence b) art : simplicity c) paper : penmanship d) code : secrecy

21. DOODLE : DRAW


a) coddle : pamper b) meddle : interfere c) waddle : run d) prattle : talk

22. CLOSEFISTED : SKINFLINT


a) irresolute : spitfire
b) immoral : daredevil
c) impetuous : hothead
d) inane : scapegoat

23. VOLATILE : VAPORISED


a) oily : dried b) edible : witted c) concave : curved d) combustible : ignited

24. CONTRACTION : LETTER


a) period : sentence
b) retraction : complaint
c) explanation : understanding
d) ellipsis : word

25. DELETERIOUS : HARM


a) menacing : tranquility
b) suspicious : guilt
c) voluntary : coercion
d) wearisome : fatigue
3: bcddc acbdd dabbd badbc dddac
4: dbddd ddddd bbcad bdcad dcddd

Mastermind vocab exercises 5


Analogies Ex – 5
1. JUDGE : COURTHOUSE
a) physician : hospital b) farmer : house c) clergyman : library d) visitor : hotel

2. MUMBLE : INDISTINCT
a) relent : gentle b) stumble : graceful c) enunciate : clear d) define : difficult

3. COLOURS : SPECTRUM
a) panes : glass b) experiments : laboratory c) guests : party d) letters : alphabet

4. TADPOLE : FROG
a) stream : river b) acorn : oak c) politician : diplomat d) student : graduate

Mastermind Vocab tests Page 8 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
5. ABODE : VAGRANT
a) ship : pirate b) fort : sentry c) faith : prophet d) community : outcast

6. CREDITS : MOVIE
a) selections : album b) by-lines : newspaper c) reviews : journal d) reruns : television

7. AMORPHOUS : SHAPE
a) amorous : trust b) temporal : patience c) enticing : guile d) bland : zest

8. EVIL : MALEFACTOR
a) selfishness : hermit b) talent : virtuoso c) benevolence : miser d) friendliness : thief

9. DIGRESS : SPEECH
a) dissemble : truth b) meander : travel c) narrate : climax d) deter : progress

10. PLAINTIVE : SORROW


a) systematic : brevity b) elusive : eloquence c) confident : defeat d) contemptuous : disdain

11. HEIGHT : MOUNTAIN


a) depth : trench b) shade : tree c) weight : age d) speed : highway

12. CENSUS : POPULATION


a) election : government b) criterion : judgement c) inventory : stock d) drought : thirst

13. POET : WORDS


a) sculptor : stone b) painter : artistry c) sailor : ocean d) physician : care

14. CONTEMPLATION : THINKER


a) corrosion : chemist b) construction : builder c) sullenness : fighter d) hesitation : liar

15. RIDDLED : HOLES


a) untangled : knots
b) wrinkled : materials
c) flawed : repairs
d) pitted : indentations

16. MUSE : INSPIRATION


a) editor : personality b) model : criticism c) epic : superstition d) patron : support

17. VEHEMENT : ENERGY


a) amiable : apathy
b) compassionate : sympathy
c) dauntless : fear
d) domineering : caution

18. FLAGRANT : OBSERVER


a) blaring : listener
b) monotonous : speaker
c) mischievous : prankster
d) temporary : visitor

19. ASTUTE : INSIGHT


a) dutiful : efficiency
b) affable : friendliness
c) gullible : dependence
d) zealous : nobility

20. LABOUR : RESPITE


a) opinion : dissent
b) action : resentment
c) error : erasure
d) debate : lull

Mastermind Vocab tests Page 9 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
21. HANGAR : AEROPLANE
a) stable : horse b) canal : ship
c) bed : river d) junkyard : automobile

22. VANE : WIND DIRECTION


a) barometer : heat b) speedometer : pedal c) hourglass : sand d) sundial : time

23. ANONYMOUS : NAME


a) colourful : hue b) enormous : size
c) shapeless : form d) brief : significance

24. SYMPATHY : EMOTION


a) sorrow : happiness
b) friendship : relationship
c) pride : punishment
d) criticism : guilt

25. HABIT : CUSTOMARY


a) respects : co-ordinated
b) impulse : corrective
c) reflex : involuntary
d) concern : commendatory

Mastermind Vocab tests Page 10 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 6


Analogies Ex – 6
1. THREAT : HOSTILITY
a) plea : clemency b) promise : benevolence c) lampoon : raise d) compliment : admiration

2. MAGNET : IRON
a) tank : fluid b) hook : net c) sunlight : plant d) spray : tree

3. ARDENT : INTERESTED
a) depressed : cheerful b) bored : curious c) shy : listless d) incensed : annoyed

4. VOGUE : ACCEPTED
a) jeopardy : voided
b) transitional : unchanged
c) ferment : coalesced
d) disrepute : shunned

5. HYPERBOLE : LANGUAGE
a) prodigality : spending b) whimsicality : poetry c) idiom : slang d) repetition : behaviour

6. STUDIO : ARTIST
a) play : dramatist b) cathedral : architect c) quarry : sculptor d) laboratory : chemist

7. RIPPLE : TIDAL WAVE


a) breeze : hurricane b) blizzard : avalanche c) valley : earthquake d) puddle : downpour

8. EDUCATION : IGNORANCE
a) book : knowledge b) door : entrance c) reason : philosophy d) medicine : disease

9. BOW : VIOLIN
a) music : piano b) brass : trumpet c) note : flute d) drumstick : drum

10. DUMBFOUND : ASTONISHMENT


a) exasperate : frustration b) domineer : rebellion c) ear : punishment d) repulse : admiration

11. ORBIT : PLANET


a) course : ship b) rotation : axis c) destination : plane d) tail : comet

12. BENEFACTOR : GIFT


a) performer : applause
b) advisor : counsel
c) contestant : regulation
d) enthusiast : objectivity

13. RAZE : BUILDING


a) launch : boat b) fell : tree c) adorn : clothing d) invade : territory

14. NERVOUS : EQUANIMITY


a) miserly : greediness b) realistic : foresight c) pious : grace d) gullible : discernment

15. MILL : PENNY


a) silver : quarter b) currency : nickel c) dime : dollar d) cheque : cash

16. BABBLE : SPEAK


a) mutter : hear b) scribble : writ c) jabber : whisper d) quibble : ask

17. FILAMENT : LIGHT BULB


a) meteor : trajectory b) ashes : fireplace c) wick : candle d) food : body

18. SHIN : KNEE


Mastermind Vocab tests Page 11 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
a) foot : hip b) tendon : wrist c) ear : forehead d) forearm : elbow

19. ANTIDOTE : POISON


a) fertiliser : irrigation b) fuel : motion c) lubricant : friction d) radar : frequency

20. EMBEZZLER : FUNDS


a) poacher : game b) traitor : enemy c) convict : sentence d) opportunist: luck

21. SAVOURY : TASTE


a) obnoxious : smell b) slippery : touch c) blurred : vision d) melodious : hearing
22. COMMISERATE : SYMPATHY
a) free : coercion b) confide : suspicion c) discuss : admiration d) revere : devotion

23. DIN : CACOPHONOUS


a) music : staccato b) silence : continuous c) drone : monotonous d) sound : harmonious

24. MATERIALISM : OBJECTS


a) plagiarism : ideas
b) cynicism : falsehood
c) hedonism : pleasure
d) liberalism: education

25. STUBBORN : VACILLATION


a) poised : embarrassment
b) hopeful : decisiveness
c) subtle : maneuverability
d) doubtful : concern

5: acdbd bdbbd acabd dbabd adcbc


6: dcdda dadda abbdc bcdca ddcca

Mastermind Vocab tests Page 12 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 7


Analogies Ex – 7
1. ATOM : MOLECULE
a) electron : void b) portrait : masterpiece c) nail : hammer d) element : compound

2. KNIT : EYEBROWS
a) shake : hands b) purse : lip c) walk : legs d) stoop : knees

3. JUDGE : JUSTICE
a) guest : invitation b) doctor : hospital c) actor : entertainment d) chef : recipe

4. MARATHON : ENDURANCE
a) race : track b) hike : guide c) line : length d) sprint : speed

5. CONGRATULATION : SUCCESS
a) diligence : wealth b) responsibility : burden c) condolence : sorrow d) envy : fame

6. COFFER : VALUABLE
a) cistern : water b) ocean : tide c) lawn : grass d) pyramid : stone

7. CIRCUMLOCUTORY : SPEECH
a) humorous : joke b) meandering : path c) tactless : remark d) successful : attack

8. STRUT : OSTENTATIOUS
a) vacillate : modest b) cringe : servile c) flinch : indolent d) waiver : arrogant

9. ASCETIC : SELF-DENIAL
a) lunatic : violence b) miser : frugality c) hermit : selfhood d) zealot : participation

10. READ : PERUSE


a) examine : ignore b) express : denounce c) free : enclose d) reprove : condemn

11. INTRODUCTION : CONCLUSION


a) arrival : salutation b) greeting : farewell c) birth : marriage d) announcement : news

12. STRIKE : WORK


a) postpone : cancel b) censor : learn c) detour : trespass d) boycott : purchase

13. SCALPEL : SURGEON


a) razor : barber b) weed : gardener c) recipe : chef d) medicine : patient

14. PREPOSTEROUS : COMMON SENSE


a) illegal : law b) chronic : pain c) indelible : error d) justifiable : logic

15. CLASH : COLOUR


a) intensity : sensation b) glimpse : vision c) pebble : texture d) dissonance : sound

16. FORMIDABLE : FEAR


a) grateful : regret b) dismal : cheer c) sickening : disgust d) generous : pity

17. BASTION : DEFENCE


a) arsenal : storage b) citadel : concealment c) anchorage : supply d) asylum : embarkation

18. SAGA : LENGTHY


a) proverb : pithy b) eulogy : candid c) poem : humorous d) play : short-lived

19. BIRDS : AVIARY


a) bees : garden b) cows : herd c) apes : jungle d) sheep : fold

20. LASSITUDE : VIGOUR


Mastermind Vocab tests Page 13 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
a) dedication : employment
b) greed : possessions
c) indigence : funds
d) rehearsal : performance

21. BIRD : MIGRATION


a) parrot : imitation
b) ranger : conservation
c) bear : hibernation
d) lawyer : accusation

22. RACQUET : TENNIS


a) springboard : diver b) horse : polo c) glove : boxing d) club : golf

23. OIL : LUBRICATE


a) adhesive : bond
b) speedometer : accelerate
c) nail : hammer
d) knife : sharpen

24. DESOLATE : INHABITANTS


a) spacious : expanse
b) barren : vegetation
c) shallow : hazards
d) residential : homes

25. HEAVY : WEIGHT


a) ancient : age b) warlike : force c) brief : clarity d) bulky : strength

Mastermind Vocab tests Page 14 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 8


Analogies Ex – 8
1. KERNEL : CORN
a) salt : pepper b) stem : flower c) rind : orange d) grain : rice

2. ANARCHY : ORDER
a) ignorance : enlightenment
b) scepticism : science
c) hierarchy : statue
d) autocracy : leader

3. PRESCRIPTIVE : RULE
a) imaginative : fact b) narrative : reader c) symbolic : advice d) proverbial : adage

4. GIBE : SCORN
a) confess : punishment
b) smile : awe
c) rebuff : friendship
d) chortle : exultation

5. DIGNITARY : AUGUST
a) ingenue : sporting b) rustic : abject c) zealot : solitary d) penitent : contrite

6. DANCER : FEET
a) surgeon : heart b) juggler : hands c) drummer : drums d) conductor : voice

7. RACKET : TENNIS
a) puck : hockey b) riffle : duck c) hammer : nail d) bat : baseball

8. FERTILISER : PLANT
a) pollen : allergy b) bandage : wound c) flame : fire d) food : human

9. LIE : DECEIT
a) wealth : generosity b) cunning : guilt c) suspicion : distrust d) loyalty : treason

10. PAPYRUS : PAPER


a) canoe : kayak b) scroll : book c) magazine : rack d) cave : cavern

11. ISLAND : ARCHIPELAGO


a) castle : moat b) star : galaxy
b) river : delta d) bay : peninsula

12. PHOENIX : IMMORTALITY


a) unicorn : cowardice b) sphinx : mystery c) salamander : speed d) ogre : wisdom

13. STIPEND : BONUS


a) performance : encore b) gift : celebration
c) reward : superiority d) battle : victory

14. MATRIARCHY : WOMAN


a) legality : lawyer b) monarchy : sovereign c) hierarchy : heir d) feudalism : farmer

15. PERFUNCTORY : ENTHUSIASM


a) hostile : animosity
b) submissive : defiance
c) fragrant : criticism
d) solitary : conviction

16. STABLE : HORSE


a) kennel : dog b) trap : fox c) flower : bee d) hutch : cat
Mastermind Vocab tests Page 15 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

17. DEGREE : TEMPERATURE


a) heat : cold b) activity : pace c) bank : currency d) minute : time

18. BOW : CELLO


a) mute : trumpet b) pedal : piano c) string : violin d) pick : banjo

19. COWER : FEAR


a) pursue : despair b) wobble : power c) plod : energy d) strut : pride

20. CROWD : NUMBER


a) room : well b) table : leg c) street : sidewalk d) treasure : worth

21. BUNGLER : SKILL


a) genius : intelligence b) critic : error c) daredevil : caution d) fool : amusement

22. CONVOKE : ASSEMBLY


a) muster : troops b) challenge : opponents c) disband : army d) veto : legislation

23. ANECDOTE : NARRATIVE


a) dogma : signal
b) vendetta : revenge
c) code : signal
d) snack : meal

24. ASSUAGE : ANGUISH


a) investigate : annoyance
b) assert : hatred
c) alleviate : affection
d) discuss : torment

25. ALCHEMIST : TRANSMUTATION


a) traitor : loyalty
b) proselytiser : conversion
c) scientist : equivocation
d) anarchist : tranquility

7: dbcdc abbbd bdaad caadc cdaba


8: daddd bddcb bbabb adddd cadcb

Mastermind Vocab tests Page 16 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 9


Analogies Ex – 9
1. CONCERT : AUDIENCE
a) zoo : keepers b) restaurant : waiters c) game : spectators d) orchestra : musicians

2. WATER : RESERVOIR
a) oil : fuel b) money : bank c) lake : ocean d) parent : family

3. WALK : PROWL
a) cheat : pretend b) speak : shout c) smile : grin d) listen : eavesdrop

4. STAGNANT : MOTION
a) arid : moisture b) morbid : dread c) neutral : balance d) marred : fault

5. RETOUCH : PICTURE
a) design : dress b) orchestra : song c) publish : magazine d) emend : text

6. CAMOUFLAGE : APPEARANCE
a) compensate : payment b) decipher : code c) invest : chance d) bluff : intention

7. BIRD : MOULT
a) bear : hibernate b) snake : slough c) fish : catch d) hawk : prey

8. INTROSPECTIVE : SELF
a) pompous : thoughts b) impetuous : decisions c) conceited : others d) scrupulous : principles

9. INCITE : SEDITIONIST
a) parade : heckler b) assault : victor c) abdicate : autocrat d) arbitrate : mediator

10. NOISE : DIN


a) injury : pride b) voice : speech c) sincerity : homage d) emotion : fervour

11. PLUG : SOCKET


a) key : lock b) chair : desk c) fan : wind d) wire : electricity

12. RAGE : ANGER


a) frustration : patience b) fear : shame c) delight : pleasure d) bliss : apathy

13. VERTEX : PYRAMID


a) strand : hair b) rectangle : box c) rung : ladder d) summit : mountain

14. MOVIE : DIRECTOR


a) product : advertiser b) business : manager c) competition : athlete d) book : critic

15. CUTLERY : KNIFE


a) machinery : fuel b) lumber : saw c) suitcase : handle d) furniture : chair

16. ASPIRANT : AMBITION


a) mentor : malice b) renegade : faith c) virtuoso : innocence d) rebel : defiance

17. ANARCHISM : GOVERNMENT


a) capitalism : commerce b) pacifism : war c) socialism : society d) realism : progress

18. STUPIDITY : DUNCE


a) acuity : hypocrite b) flattery : sycophant c) fear : clown d) obstinacy : introvert

19. REMISSION : DISEASE


a) recollection : imagination
b) resurgence : determination
c) prescription : diagnosis
Mastermind Vocab tests Page 17 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
d) quiescence : storm

20. DISCUSSION : ALTERCATION


a) planning : action b) speech : tirade c) uncertainty : change d) group : convention

21. CAPTAIN : CREW


a) student : faculty b) defendant : jury
c) mascot : team d) chairperson : committee

22. HOMESTRETCH : RACE


a) source : essay b) gallery : play c) finale : opera d) applause : oration

23. ROBBERY : THIEF


a) jewellery : burglar
b) forgery : counterfeiter
c) capture : fugitive
d) hostage : kidnapper

24. MENAGERIE : ANIMALS


a) circus : acrobats
b) gallery : paintings
c) sachet : powders
d) archives : events

25. PILGRIM : PIETY


a) explorer : curiosity b) miser : poverty c) gambler : winner d) knight : beauty

Mastermind Vocab tests Page 18 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 10


Analogies Ex – 10
1. DIPLOMA : GRADUATION
a) title : land b) supplement : will c) license : hunter d) deed : purchase

2. FURROW : PLOUGH
a) field : grain b) wake : vessel c) arrow : blow d) bale : twine

3. MICROBE : ORGANISM
a) microcosm : world b) microscope : cell c) microfilm : camera d) animal : vegetable

4. INCESSANT : RESPITE
a) static : progress b) strategic : crisis c) inaudible : silence d) eventual : possibility

5. LAMPOON : RIDICULE
a) dirge : frivolity b) treatise : diligence c) diatribe : mediocrity d) panegyric : praise

6. BOOK : PAGES
a) question : answers b) lighthouse : ships c) sentence : words d) ring : fingers

7. FADE : DISAPPEAR
a) sink : swim b) wink : smile
c) decelerate : stop d) scrub : stain

8. IMMEDIATELY : DELAY
a) voluntarily : motive b) urgently : aid c) continuously : effort d) flawlessly : error

9. HORTICULTURE : PLANTS
a) printing : ink b) geography : plant c) biology : texts d) forestry : trees

10. WINCE : PAIN


a) forget : confidence b) tremble : fright c) grovel : embarrassment d) glower : anguish

11. UPSTREAM : SOURCE


a) upwind : vane b) uphill : peak c) upright : foot d) upward : angle

12. ARABLE : FARMERS


a) habitable : occupants
b) curable : patients
c) legible : writers
d) abominable : consumers

13. HACKNEYED : PHRASE


a) obscure : text
b) unpublished : manuscript
c) frequent : punctuality
d) threadbare : clothing

14. SALESPERSON : MERCHANDISE


a) mechanic : garage b) merchant : bank c) writer : research d) broker : stock

15. DICTUM : DOGMATIC


a) mandate : idealistic b) jargon : explicit c) epigram : candid d) riddle : cryptic

16. AUTOBIOGRAPHY : AUTHOR


a) autograph : signature b) automation : worker c) autopsy : doctor d) self-portrait : artist

17. CUMULUS : CLOUD


a) lake : ocean b) carnivore : meat c) glacier : blizzard d) evergreen : tree

Mastermind Vocab tests Page 19 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
18. PATTER : RAIN
a) rainbow : storm b) clank : chain c) volume : radio d) eruption : volcano

19. SOLITUDE : RECLUSE


a) attention : exhibitionist b) courtesy : braggart c) poverty : donor d) abuse : official

20. METICULOUS : DETAIL


a) tidy : order b) wicked : morality
c) memorable : facts d) uninformed : events

21. FETTER : MOBILITY


a) nourish : appetite b) enfeeble : strength
c) soothe : composure d) distract : ignorance

22. INDECIPHERABLE : DECODED


a) enfranchised : voted
b) anarchical : reprimanded
c) irrefutable : disproved
d) prodigal : returned

23. AUTHORITARIAN : DISCIPLINE


a) heckler : sincerity
b) pragmatist : utility
c) glutton : abstinence
d) infiltrator : purity

24. EXHORTATION : ENCOURAGE


a) eulogy : condemn b) tirade : reproach c) conversation : debate d) lecture : ramble

25. DISCERNING : NUANCES


a) hypocritical : motives b) brave : decisions c) artless : possessions d) sensitive : slight

9: cbdad dbddd acdbd dbbdb dcbba


10: dbaad ccddb baddd ddbaa dbaad

Mastermind Vocab tests Page 20 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 11


Analogies Ex – 11
1. BARK : TREE
a) skin : fruit b) dew : grass c) seed : flower d) peak : hill

2. EXCERPT : BOOK
a) type : page b) script : play c) solo : routine d) clip : film

3. PIROUETTE : DANCER
a) touchdown : referee b) motivation : coach c) somersault : acrobat d) model : sculptor

4. HARBOUR : SAFETY
a) quicksand : security b) music : disturbance c) prison : confinement d) oasis : thirst

5. BLUEPRINT : BUILDING
a) receipt : money b) symphony : concert c) map : automobile d) agenda : meeting

6. GULLY : EROSION
a) water : inundation b) mine : excavation c) clot : dispersion d) forest : cultivation

7. REPREHENSIBLE : BLAME
a) virtuous : isolation
b) enviable : restriction
c) disrespectful : honour
d) trustworthy : confidence

8. MORTIFY : EMBARRASS
a) unleash : abandon b) overlook : recognise c) tease : compliment d) rout : defeat

9. BLUNTNESS : HONING
a) likeness : caulking
b) sloppiness : skipping
c) monotony : rehearsing
d) maturity : developing

10. APOCRYPHAL : AUTHENTICATION


a) ridiculous : familiarity
b) detrimental : intention
c) mystical : intolerance
d) profane : sanctity

11. GRAPE : VINE


a) wire : pole b) snail : shell c) cherry : pie d) apple : tree

12. SUIT : OVERCOAT


a) wig : hairdo b) finger : glove c) parasol : sun d) shoes : galoshes

13. BAT : MAMMAL


a) pine : tree b) pup : seal c) butterfly : insect d) starfish : clam

14. PLAGIARISE : WORDS


a) embezzle : funds b) imagine : visions c) renovate : repairs d) paint : colours

15. ENDURE : SURVIVOR


a) condemn : culprit
b) applaud : performer
c) evade : guardian
d) compete : rival

Mastermind Vocab tests Page 21 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
16. PROGRAM : DRAMA
a) scale : map b) agenda : meeting c) footnote : article d) ticket : performance

17. VENDETTA : REVENGE


a) exploration : discovery
b) excitement : frenzy
c) investment : deficit
d) mistake : correction

18. PREMISE : ARGUMENT


a) location : filming b) profit : contract c) foundation : edifice d) referee : dispute

19. SUBJUGATE : OBEDIENCE


a) think : intelligence b) annoy : mistake c) frighten : apprehension d) describe : event

20. TEMPER : ACTION


a) breathe : air b) soothe : pleasure c) soften : blow d) operate : machine

21. SPILL : POUR


a) lose : find b) stutter : hear c) neglect : care d) stumble : walk

22. INTRUDER : PRIVACY


a) blot : ink b) ripple : clam c) noise : clamour d) animal : forest

23. FADED : COLOUR


a) humid : moisture b) livid : anger c) pungent : smell d) muted : sound

24. PSEUDONYM : NAME


a) disguise : identity b) motive : purpose c) talent : stardom d) mission : dedication

25. EXCLAIM : UTTER


a) suppose : describe b) conceal : destroy c) hurl : throw d) blink : stare

Mastermind Vocab tests Page 22 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 12


Analogies Ex – 12
1. FLEDGLING : BIRD
a) sty : pig b) kitten : cat c) fodder : cow d) school : fish

2. OSTENTATIOUS : APPAREL
a) proud : character b) palatable : food c) bombastic : language d) bedecked : flowers

3. INDOLENT : WORK
a) inquisitive : learn b) judgmental : accuse c) blithe : laugh d) modest : boast

4. REPAST : NOURISHES
a) theory : verifies
b) severance : attaches
c) remedy : diagnoses
d) inoculation : immunises

5. NEFARIOUS : VIRTUE
a) remorseless : pity b) ingenuous : youth c) altruistic : money d) seductive : motivation

6. GOGGLES : EYES
a) thumbs : fingers b) noises : ears c) stilts : legs d) gloves : hands

7. PARAGRAPH : SENTENCES
a) cover : pages b) book : chapter c) grammar : errors d) directory : graphs

8. PAW : BEAR
a) tail : monkey b) gill : fish c) wing : bird d) hoof : zebra

9. IMPLY : PROFESS
a) propose : negate b) vacillate : pause c) hint : announce d) invite : accept

10. CALLOUS : SENSITIVITY


a) bold : timidity
b) faultless : perfection
c) discrimination : brevity
d) melodramatic : agitation

11. FLOE : RICE


a) dune : sand b) bridge : river c) wake : vessel d) desert : water

12. AMORPHOUS : SHAPE


a) aimless : purpose b) ambiguous : obscurity c) infamous : wealth d) stoic : philosophy

13. SOPORIFIC : SLEEP


a) antidote : disease b) narcotic : stupor c) sedative : tension d) tonic : immunity

14. DABBLE : SUPERFICIAL


a) explain : confused b) repudiate : angry c) surmise : impartial d) invent : resourceful

15. JINGOIST : NATION


a) tool : ridicule
b) manager : personnel
c) braggart : self
d) expert : contestant

16. VEIN : BLOOD


a) wire : cord b) bone : membrane c) nose : scent d) pipe : water

17. REFEREE : CONTEST


a) judge : trial b) defendant : lawsuit c) member : union d) spectator : game
Mastermind Vocab tests Page 23 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

18. SYNONYM : THESAURUS


a) list : roster b) definition : dictionary c) script : playbill d) date : card catalogue

19. CLASP : HAND


a) shoe : foot b) blink : eye c) embrace : arm d) crutch : leg

20. FIDGET : RESTLESS


a) beckon : busy b) quibble : content c) ponder : lazy d) bustle : hurried

21. HOMING PIGEON : BIRD


a) balloon : rocket b) boomerang : missile c) dirigible : kite d) fledgling : sparrow

22. INKLING : CERTITUDE


a) portent : omen b) hope : despair c) scepticism : dubiety d) misgiving : dread

23. FLORID : EMBELLISHMENTS


a) candid : ideas b) verbose : words c) blatant : voices d) chimerical : facts

24. HOMELESS : DOMICILE


a) childless : orphan
b) impregnable : fortress
c) thirsty : hunger
d) insolvent : money

25. DICTUM : AUTHORITATIVE


a) libel : defamatory b) proverb : ethical c) oath : laudatory d) tent : educational

11: adccd bddad ddcad baccc dbdac


12: bcdda dbdca aabdc dabcd bdbda

Mastermind Vocab tests Page 24 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 13


Analogies Ex – 13

1. STEAM : GEYSER
a) ice : glass b) waterfall : cliff c) lava : volcano d) avalanche : mountain

2. LOGO : COMPANY
a) style : artist
b) inventory : storekeeper
c) trademark : manufacturer
d) cloth : weaver

3. SHOP : MERCHANDISE
a) garden : shrubbery b) cafeteria : food c) hospital : medicine d) street : traffic

4. POLL : OPINION
a) vote : citizen b) draft : soldier c) map : geography d) test : knowledge

5. LETTER : ATHLETE
a) bonus : employee b) contract : actor c) applause : performer d) badge : scout

6. INCUMBENT : OFFICE
a) monarch : throne b) president : company c) manager : employee d) captain : officer

7. RESPLENDENT : BRIGHT
a) imaginative : headstrong
b) ecstatic : melancholy
c) acrobatic : dangerous
d) vociferous : loud

8. INTERLOPER : INTRUDE
a) prospector : explore b) interrogator : reply c) instigator : inhibit d) strategist : attack

9. EDDY : WATER
a) ebb : tide b) whirlwind : air c) surge : current d) fault : earthquake

10. FATUOUS : WISDOM


a) ambitious : success b) cowardly : danger c) ominous : anxiety d) crude : elegance

11. LUNGS : RESPIRATORY


a) delicacy : gustatory
b) virus : immunological
c) heart : circulatory
d) dentures : digestive

12. SUNBURN : SUN


a) sand : beach b) moonlight : moon
c) injury : wound d) frostbite : cold

13. STRUM : BANJO


a) tune : violin b) dance : rhythm c) pluck : harp d) solo : drum

14. SYMPTOM : DIAGNOSIS


a) clue : mystery b) medication : disease c) money : inflation d) verdict : evidence

15. FRAUDULENT : DECEIT


a) slipshod : carelessness
b) inflated : value
c) gullible : dishonesty
d) chaotic : discipline
Mastermind Vocab tests Page 25 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

16. SONG : REPRISE


a) thesis : analysis b) applause : encore c) event : recurrence d) actor : rehearsal

17. PRESENTIMENT : HINDSIGHT


a) anticipation : reminiscence
b) provocation : exasperation
c) congratulation : consultation
d) optimism : despair

18. REDRESS : WRONG


a) swindle : crime b) cover : defect c) reprove : error d) compensate : loss

19. FIRE : CONFLAGRATION


a) river : sea b) pain : agony c) colour : profusion d) seed : flower

20. BUILDING : CHURCH


a) dance : ballet b) poetry : sonnet c) museum : relics d) song : hymn

21. NUTRIENTS : FOOD


a) oxygen : air b) earth : plants c) diet : health d) moon : light

22. LIE : UNTRUTHFUL


a) steal : punished
b) exaggerate : retold
c) pray : kneeling
d) pardon : forgiving

23. SHELL : WALNUT


a) coating : candy b) peel : banana
c) icing : cake d) loaf : bread

24. RENOVATE : BUILDING


a) revoke : contract b) rejuvenate : age c) restore : painting d) repeat : sentence

25. APPLAUSE : OVATION


a) sleep : nightmare
b) performance : audience
c) disrespect : homage
d) disturbance : tumult

Mastermind vocab exercises 14


Analogies Ex – 14
1. ANNUL : MARRIAGE
a) rebuke : criticism b) hire : application c) void : check d) warn : danger

2. BLUEPRINT : BUILDING
a) score : music b) letter : alphabet
c) chapter : segment d) clothes : closet

3. NEOPHYTE : EXPERIENCE
a) oppressor : persecution
b) traitor : loyalty
c) genius : intelligence
d) comedian : amusement

4. PROGENITOR : LINEAGE
a) prototype : inventor b) heir : legacy c) sibling : family d) founder : dynasty

5. MAXIM : TERSE
a) proclamation : haughty b) tirade : calm c) definition : verbose d) cliché : trite
Mastermind Vocab tests Page 26 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

6. HAMMER : CARPENTER
a) stone : mason b) brush : painter c) music : violinist d) suspect : detective

7. EXPEL : SCHOOL
a) deny : entrance b) banish : country c) reject : offer d) extricate : safety

8. SALUTATION : LETTER
a) greeting : conversation
b) goodwill : feeling
c) address : location
d) agreement : debate

9. PEPPER MILL : GRINDING


a) scale : weighing b) grease : moving c) detergent : scrubbing d) engine : fuelling

10. FACTION : POLITICS


a) geography : history b) war : peace c) sect : religion d) taxes : income

11. EGOISM : SELF


a) escapism : daydreamer
b) materialism : possessions
c) capitalism : economics
d) symbolism : artist

12. SPY : WATCH


a) admire : extol b) hoard : save c) design : build d) study : learn

13. ARBORETUM : TREES


a) stadium : spectators b) teacher : tickets c) museum : artworks d) pasture : cows

14. CONFLAGRATION : FIRE


a) misdemeanour : crime b) metropolis : city c) sedative : sleep d) controversy : peace

15. FLACCID : FIRMNESS


a) weathered : exposure b) dreadful : fear c) amorphous : form d) stagnant : stillness

16. GOBBLE : FOOD


a) choke : bone b) guzzle : drink c) crumble : cake d) graze : pasture

17. FRUIT : PEAR


a) tree : acorn b) flower : carnation c) harvest : seed d) blossom : bee

18. FILM : REEL


a) napkin : table b) book : spine c) lens : shutter d) thread : spool

19. DRIZZLE : DOWNPOUR


a) morass : swamp b) lightning : tornado c) breeze : gale d) hail : rain

20. TREASON : TRAITOR


a) arson : fire fighter
b) safety : police officer
c) anarchy : tyrant
d) burglary : thief

21. LOATHING : DISLIKE


a) faith : disbelief b) despair : disgrace c) anguish : discomfort d) opinion : dissent

22. STIPULATE : CONDITIONS


a) dictate : orders b) canvass : votes c) solve : quandaries d) question : motives

Mastermind Vocab tests Page 27 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
23. MISANTHROPE : RANCOUR
a) rebel : authority b) opportunist : luck c) snob : taste d) pessimist : gloom

24. INANE : SENSE


a) hopeless : destitution
b) disparate : similarity
c) artificial : intelligence
d) vocal : articulateness

25. SENTENTIOUS : MORALISE


a) politic : annoy b) fastidious : corrupt c) prudent : dare d) volatile : erupt

T-13: ccbdd adabd cdcda cadbd adbcd


T-14: cabdd bbaac bbcbc bbdcd cadbd

Mastermind Vocab tests Page 28 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 15


Analogies Ex – 15

1. SQUEAKY : OILED
a) dull : polished b) broken : damaged c) smooth : sanded d) secure : tightened

2. GALLERY : PICTURES
a) factory : workers b) bus : passengers c) street : pedestrians d) showroom : cars

3. DEPRECIATION : VALUE
a) stimulation : activity b) mediation : prayer c) rotation : wheel d) deterioration : quality

4. HYPOCRITE : SINCERITY
a) zealot : devotion b) bigot : tolerance
c) guest : manners d) citizen : patriotism

5. VENTRICLE : HEART
a) noise : ear b) circumference : centre c) bruise : skin d) room : house

6. PIECE : MOSAIC
a) recording : song b) documentary : novel c) sculpture : marble d) entry : log

7. NEWS STORY : BY-LINE


a) book : title b) writer : pseudonym c) actor : script d) painting : signature

8. DEFOLIATE : LEAVES
a) divest : clothing b) dissolve : liquid c) amplify : sound d) infest : vermin

9. DEFAMER : VILIFIES
a) enemy : negotiates b) rival : vies c) partner : intrudes d) judge : accuses

10. REMUNERATION : LABOUR


a) bargain : purchase b) profit : investment c) bonus : income d) extortion : sacrifice

11. HOOT : OWL


a) stable : horse b) horn : car c) nest : blue jay d) bark : dog

12. ACT : STAGE


a) play : concert b) lecture : program c) swim : pool d) watch : solitude

13. DEED : PROPERTY OWNER


a) truce : invader b) ballot : voter c) diploma : graduate d) book : librarian

14. GLANCE : STARE


a) wait : leave b) hesitate : linger c) beckon : gesture d) attack : spare
15. TAINT : PURITY
a) malign : accuracy
b) revere : solemnity
c) disrupt : tranquillity
d) balance : equality

16. OVERWHELM : FORCE


a) conquer : victory b) relieve : pressure c) entrap : deceit d) surrender : strength

17. VENEER : WOOD


a) carve : ivory b) tarnish : silver c) weave : tapestry d) gild : gold

18. DESICCATE : MOISTURE


a) displace : volume
b) engender : originality
c) implicate : logic
Mastermind Vocab tests Page 29 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
d) dispirit : morale

19. DISAVOW : RENUNCIATION


a) obey : instruction
b) acquit : conviction
c) indict : accusation
d) remove : obstruction

20. CRAVE : PENCHANT


a) steal : possession b) blame : guilt c) deny : insolence d) despise : aversion

21. KISS : AFFECTION


a) moan : yelling b) grimace : gesture c) frown : pleasure d) slap : anger

22. CARDIOLOGIST : HEART


a) researcher : disease
b) neurologist : body
c) ophthalmologist : eyes
d) organist : hands

23. CONTROL : UNGOVERNABLE


a) consume : edible
b) skirt : dangerous
c) hoard : paltry
d) comprehend : unintelligible

24. RECKLESSNESS : DAREDEVIL


a) interest : borrower
b) adolescence : child
c) experience : novice
d) holiness : saint

25. CHOREOGRAPHER : DANCER


a) producer : director
b) sculptor : model
c) biographer : character
d) playwright : actor

Mastermind Vocab tests Page 30 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

Mastermind vocab exercises 16


Analogies Ex – 16
1. DIVIDENDS : STOCKHOLDERS
a) investment : corporations
b) purchase : customers
c) royalties : authors
d) taxes : workers

2. SAPLING : TREE
a) bud : plant b) employee : manager c) petal : flower d) child : person

3. QUARANTINE : EPIDEMIC
a) curfew : regulation b) embargo : trade c) exile : deportation d) boycott : disapproval

4. REBEL : INSURRECTION
a) cynic : credulity b) editor : expression c) sleuth : detection d) satirist : cajolery

5. REPLETE : DINER
a) exhilarated : runner b) saturated : sponge c) dormant : volcano d) burgeoning : economy

6. COUNTERFEIT : MONEY
a) bluff : gamble
b) complication : stratagem
c) forgery : signature
d) masquerade : costume

7. SALT : MINERAL
a) cocoa : coffee b) lead : pencil c) cinnamon : spice d) sugar : cane

8. PUCKER : LIPS
a) tremble : fear b) pour : anger c) pat : back d) hunch : shoulders

9. CHANT : SPEAK
a) listen : hear b) wince : avoid c) pinch : touch d) march : walk

10. ARCHIVE : DOCUMENTS


a) museum : artifacts
b) orchestra : instruments
c) courthouse : sentences
d) theatre : performances

11. ACRID : TASTE


a) faint : odour b) numb : touch c) raucous : sound d) hazy : sight

12. IMPECCABLE : FAULT


a) immortal : life b) impoverished : wealth c) insolvent : debt d) imperceptible : vision

13. IMPASSE : ESCAPE


a) bastion : defence b) detour : travel
c) stalemate : victory d) handicap : contest
14. BICKER : PETTY
a) banter : playful b) smirk : sincere c) flaunt : open d) grumble : merry

15. DIMINUTIVE : STATURE


a) dainty : taste b) juvenile : humour
c) slender : girth d) shy : disposition

16. SCULPTOR : STATUES


a) cook : spices b) tailor : clothes c) jockey : horses d) detective : crimes

17. BANDAGE : LACERATION


Mastermind Vocab tests Page 31 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36
Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
a) oxygen : shock
b) alcohol : antiseptic
c) cast : fracture
d) transfusion : blood

18. PEDAL : FOOT


a) thimble : finger b) crutch : leg c) knob : hand d) belt : wise

19. ABBREVIATE : WORD


a) quote : passage b) condense : book c) duplicate : copy d) conclude : argument

20. PILOT : STEER


a) chef : dine b) boss : obey
c) lawyer : retain d) guard : protect

21. AMORPHOUS : FORM


a) verifiable : proof
b) contagious : disease
c) analogous : parallel
d) anonymous : name

22. RHETORIC : DISCOURSE


a) algebra : symmetry
b) harmony : rhythm
c) astronomy : lenses
d) logic : reasoning

23. DISSEMINATE : INFORMATION


a) disburse : funds b) disown : family c) dispute : position d) dispel : anxieties

24. FALLOW : LAND


a) smooth : surface b) idle : machinery c) polluted : water d) polished : metal

25. MNEMONIC : MEMORY


a) derivative : painting
b) recurrent : dream
c) corporeal : body
d) parochial : open-mindedness

T-15: addbd ddabb dccbc cddcd dcddd


T-16: cdbcb ccdda cbcac bccbd ddabc

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 1
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word.

1. IMPONDERABLE a) manifest b) confining c) incapable of being evaluated d) meditative


2. RETALIATE a) to repeat b) add on c) repay in kind d) nullify
3. CEDE a) to impregnate b) begin c) retreat d) yield
4. VITIATE a) to impair b) reject c) quicken d) enhance
5. ACUMEN a) accuracy b) shrewdness c) force d) obtuseness
6. TEMERITY a) fear b) recklessness c) diffidence d) ruthlessness
7. FABRICATE a) to stretch b) concoct c) indulge d) dazzle
8. JUNCTURE a) beginning b) obstruction c) critical moment d) complexity
9. CALUMNY a) cleverness b) hardship c) compliment d) slander
10. VERBIAGE a) fecundity b) precision c) wordiness d) foliage

Mastermind Vocab tests Page 32 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
11. BLANDISHMENT a) nonsense b) threat c) abrasion d) flattery
12. IGNOBLE a) aloof b) unknown c) bizarre d) dishonourable
13. COMPASS a) passageway b) point c) scope d) restriction
14. DAUNT a) intimidate b) overwhelm c) dare d) show off
15. BRAZEN a) glowing b) unbreakable c) irresponsible d) shameless
16. LEGION a) distance b) rampage c) multitude d) motto
17. ARREARS a) disorientation b) throwback c) holding pattern d) unfulfilled obligations
18. DEPLOYMENT a) dismissal b) spreading out c) seizure d) judgement
19. SUBVENTION a) deception b) subsidy c) evasion d) descent
20. RESILIENT a) rebounding b) animated c) resourceful d) tenacious

Synonyms Ex – 2

21. BROACH a) to decorate b) bridge c) offend d) introduce


22. CYNOSURE a) obscurity b) centre of attention c) certainty d) clown
23. VICISSITUDE a) danger b) change of fortune c) complexity d) doubtful
24. HAZARDOUS a) unintentional b) unprotected c) risky d) doubtful
25. PITHY a) witty b) tenacious c) ribald d) succinct
26. SCAVENGER a) minor noble b) junkman c) burglar d) counsellor
27. FETID a) doomed b) dangerous c) stinking d) disease-breeding
28. PUGNACIOUS a) homely b) stubborn c) persistent d) truculent
29. RANKLE a) argue nosily b) warp c) cause continued resentment d) confuse
30. FELINE a) clumsy b) curving c) loyal d) catlike
31. CYNICISM a) grumpiness b) sneering disbelief c) benevolence d) cleverness
32. AMBUSH a) to drive out b) denounce c) make a surprise attack d) cut away undergrowth
33. OSCILLATE a) to kiss b) swing back and forth c) electrify d) dissemble
34. CRUCIAL a) exceptional b) tragic c) critical and decisive d) insistent
35. STODGY a) sturdy b) dull c) blunt d) obstinate
36. CATAPULT a) to hurl b) climb c) crawl d) fall
37. TIRADE a) conciliation b) afterthought c) forceful action d) angry speech
38. TURGID a) bloated b) muddy c) unruly d) concealed
39. ALOOF a) sociable b) high c) detached d) conservative
40. FLEDGLING: a person who is: a) placid b) overconfident c) enthusiastic d) young and inexperienced

Mastermind Vocab tests Page 33 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 3
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word.

1. ROWDY a) rough and disorderly b) kind c) sedate d) late


2. PERSEVERE a) to equalize b) persist c) quit d) urge
3. PROCURE a) to heal b) induce c) obtain d) hold back
4. SEAR a) to cast a horoscope b) languish c) flare up d) cause to wither or scorch
5. BOTCH a) to bungle b) hit c) refine d) prevent
6. GRAPPLE a) to push b) impress c) provoke d) grasp
7. STRADDLE a) to bring to a halt b) have one leg on either side of
c) tie up d) travel aimlessly
8. SEETHE a) to sigh b) remain inert c) be extremely upset d) run
9. BICKER a) to bargain b) offend c) fret d) squabble
10. QUICKSILVER a) unpredictable or mercurial b) sleazy
c) honourable d) of questionable integrity
11. BONA FIDE a) secured by a bond b) comfortably situated c) in good faith d) bogus
12. SCRABBLE a) to be mean b) mixed in a confused way
c) become cool d) scrape or scratch at hurriedly
13. COUNTER a) to consider carefully b) link together c) oppose d) place on top of one another
14. HOVER a) to remain in the air above same spot b) shake or move gently
c) cover carefully d) submerge
15. DISORIENTED a) freed from illusion b) organised
c) excluded from a group d) having lost a sense of direction
16. SWATH a) a long, open strip b) widespread destruction
c) sample piece of cloth d) type of head-dress
17. ATTRIBUTE a) to praise or admire b) study c) give proof of d) assign or ascribe to
18. EXECRABLE a) hard b) detestable c) paintful d) fine
19. NOSTRUM a) theory b) quack medicine c) raised platform d) animus
20. SLUE a) to lag behind b) twist or skid c) pronounce indistinctly d) drain off

Synonyms Ex – 4
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word.

1. PALTRY a) insignificant b) unfair c) average d) slovenly


2. DISPARAGE a) to scatter b) discriminate c) belittle d) waste
3. OVERTURE a) disclosure b) apology c) request d) proposal
4. LETHARGY a) serenity b) listlessness c) impassivity d) laxity
5. TRACTABLE a) tillable b) easily followed c) understandable d) docile
6. NURTURE a) to ripen b) pamper c) nourish d) relieve
7. INCHOATE a) loose b) implicit c) chaotic d) incomplete
8. SATIATE a) to glut b) comfort c) desire d) water down
9. OBSESSION a) dejection b) preoccupation c) frustration d) suspicion
10. APPEASE a) to yield b) give pleasure c) placate d) compromise
11. PROGNOSIS a) scheme b) forecast c) preface d) identification of a disease
12. FRENETIC a) frantic b) intense c) passionate d) fast
13. TENABLE a) experimental b) long lasting c) flimsy d) defensible
14. APERTURE a) highest point b) opening c) pithy phrase d) arch
15. ECCENTRIC a) grotesque b) abnormal c) unconventional d) changeable
16. PRECOCIOUS a) unusually mature b) highly prized c) perceptive d) scholarly
17. GRAPHIC a) moving b) vivid c) obvious d) instructive
18. TERRESTRIAL a) widespread b) relating to the sky c) windswept d) earthly
19. PAROXYSM a) spasm b) furore c) paralysis d) fear
20. EROSION a) aggravation b) shallowness c) deterioration d) abrasion

Mastermind Syn Ex-1 ccdab bbcdc ddcad cdbba


Mastermind Syn Ex-2: dbbcd bcdcd bcbcb adacd
Mastermind Syn Ex-3: abcda dbcda cdcad adbbb
Mastermind Syn Ex-4: acdbd cdabc badbc abdac

Mastermind Vocab tests Page 34 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 5
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word.

1. WRANGLER a) lawman b) cowboy c) inventor d) arbitrator


2. LARIAT a) hat band b) saddle thong c) leather choker d) lasso
3. ARROYO a) dry gulch b) spur c) colourful sash d) dignity
4. HACIENDA a) ranch b) grape arbour c) grove d) porch
5. MANTILLA a) scarf b) insect c) jewellery d) heavy cape
6. SIERRA a) mountain range b) monastery c) sweeping view d) parched plain
7. EL DORADO a) Euphoric state b) place of wealth and opportunity
c) great leader d) ideal of national glory
8. MACHISMO a) exaggerated masculinity b) arrogance c) good looks d) pique
9. GUERRILLA a) jungle animal b) outcast c) scoundrel d) irregular fighter
10. INCOMMUNICADO a) close-mouthed b) disguised
c) irreconcilable d) without means of communication
11. JUNTA a) emergency session b) political excursion c) irresistible force d) political clique
12. PECCADILLO a) musical instrument b) fussiness c) bullfighter’s lance d) slight fault
13. EMBARGO a) license b) freight c) tax d) prohibitor
14. FIESTA a) puzzle b) joy c) nap d) festival
15. PEON a) food b) clothing c) money d) skilled labourer
16. ARMADA a) clothes cabinet b) fleet of warships c) throng of people d) lush valley
17. LOCO a) humorous b) erratic c) insane d) thoughtful
18. PRONTO a) precisely b) languidly c) quickly d) urgently
19. ESCAPADE a) mischievous prank b) close call c) surprise raid d) tall tale
20. BONANZA a) fish fry b) windfall c) blessing d) dessert

Synonyms Ex – 6

1. PEDIGREE a) ancestral line b) warrant c) diploma d) public record


2. APIAN: concerning: a) an ape b) a sloth c) a bee d) a gazelle
3. PECUNIARY a) money b) architecture c) warfare d) indolence
4. CORNUCOPIA a) a crown of flowers b) hay stack c) carved moulding
d) horn shaped container
5. EXUBERANT a) passionate b) reckless c) joyously unrestrained d) grandiose
6. BEHEMOTH a) stinging insect b) huge beast c) holiday mood d) mythological creature
7. PREEN a) to stitch b) tidy oneself up c) exaggerate d) strut
8. CAPER a) antic b) implement c) lamp d) part
9. LIONISE a) to devour b) assess c) treat as a celebrity d) neglect
10. HARANGUE a) tirade b) poem b) vessel d) cactus
11. CANARD a) false story b) trite remark c) proverb d) small bucket
12. ZODIACAL: concerning: a) zoos b) machinery c) ghosts d) constellations
13. CONGREGATE a) to assemble b) accumulate c) summon d) scatter
14. LEVIATHAN: something: a) thin b) small c) gigantic d) clumsy
15. FERRET a) to conceal b) weigh c) disperse d) search
16. VERMIN a) welcome guest b) fur wraps c) true accounts d) objectionable pests
17. VULPINE a) revolting b) lecherous c) fiery d) crafty
18. BUGBEAR a) hoax b) oddment c) cause of anxiety d) small animal
19. HALCYON a) turbulent b) shimmering c) exhausting d) clam
20. GADFLY a) a gossip b) restless person c) dullard d) annoying person

Mastermind Vocab tests Page 35 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 7
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word. Words from newspapers.

1. HEGEMONY a) government by the few b) mass migration c) self-government state


d) dominance
2. IMPERIALISM a) empire-building b) arrogance c) aristocratic rule d) tyranny
3. PLEBISCITE a) militant youth b) common people c) minority representation
d) direct popular vote
4. RECLAMATION a) official announcement b) restoration c) demand d) proposal
5. ABDICATE a) to abolish b) plead for c) censure d) renounce
6. BONDAGE a) security b) debt c) slavery d) contract
7. LEGATION a) law suit b) diplomatic mission c) orderly process
d) lawmaking
8. REPATRIATE a) to return home b) colonise c) brainwash d) repay
9. DÉTENTE a) collusion b) stalemate c) easing d) delay
10. DECELERATE a) to destroy b) slow c) isolate d) free
11. CALIPH a) guide b) secret group c) Muslim leader d) prophet
12. CONDITIONAL a) practical b) plausible c) special d) contingent
13. IMPOSE a) to force upon b) shock c) influence d) upset
14. OPTION a) substitute b) choice c) consent d) wish
15. ANNEX a) to take control of b) subordinate c) align d) overrun
16. OLIGARCHY a) dictatorship b) rule by many c) chaos d) government by a few
17. COMMINGLE a) to confuse b) adulterate c) combine d) make whole
18. CONSTITUTIONAL a) elective b) lawful c) supreme d) ancient
19. MEDIA a) average b) marketing c) consensus
d) means of dispensing information
20. CHRONIC a) continuous b) acute c) wide spread d) cranky

Synonyms Ex – 8
One word, two meanings. Very Important for CAT

1. ADDRESS a) to make amends b) soothe c) mark for delivery on d) bring out


2. ADDRESS a) to challenge b) advise c) confront d) apply one’s effort to
3. DISPENSE a) to scatter b) deal out c) reject d) disregard
4. DISPENSE a) to do without b) denote c) lose d) dishonour
5. SUBMIT a) to consider b) evade c) yield d) agree
6. SUBMIT a) to expose b) offer c) rebel d) incite
7. ACCESS a) improvement b) aid c) admittance or passage d) summons
8. ACCESS a) outburst b) acceptance c) hope d) vanity
9. ASSUME a) to state with authority b) gather c) assist d) take for granted
10. ASSUME a) to bind or limit b) adopt c) ensure d) strive
11. RETAINER a) delay b) secret c) detention in custody d) fee
12. RETAINER a) servant b) adviser c) bill d) deputy
13. PRONE a) relaxed b) included c) quick d) humble
14. PRONE a) haughty b) exhausted c) ashamed d) prostrate
15. REGARD a) to thank b) worry c) look at d) compliment
16. REGARD a) to respect b) be sorry for c) doubt d) flatter
17. EXPEDITION a) adventure b) experience c) disbursement
d) journey for a specific purpose
18. EXPEDITION a) accuracy b) intelligence c) speed d) grace
19. MAINTAIN a) to keep in condition b) cure c) furnish d) raise
20. MAINTAIN a) to master b) affirm c) defeat d) respect

Mastermind Syn Ex-5: bdaaa abadd ddddd bccab


Mastermind Syn Ex-6: acadc bbaca adacd ddcdd
Mastermind Syn Ex-7: dadbd cbacb cdaba dcbda
Mastermind Syn Ex-8: cdbac bcadb dabdc adcab

Mastermind Vocab tests Page 36 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 9
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word. Words from newspapers.

1. DISSOLVE a) to mix b) cloud c) terminate d) abandon


2. ENDOW a) to approve b) immobilise c) embark d) provide
3. OBSTRUCT a) to facilitate b) close c) block d) handicap
4. PRUDENCE a) high-mindedness b) excessive primness c) lewdness d) sound judgment
5. DISPOSED a) inclined toward b) deprived of c) spread out d) tolerated
6. INVARIABLE a) similar b) constant c) universal d) usual
7. MULTITUDE a) immeasurability b) paucity c) a great many d) diversity
8. CONSTRAIN a) to relax b) overdo c) moderate d) compel
9. TYRANNY a) tolerance b) supra-national government c) predominance
d) oppressive government
10. CANDID a) quick b) hidden c) impartial d) harsh
11. ARBITRARY a) humble b) based on one’s own notions
c) persistent to a harmful degree d) selfish
12. RELINQUISH a) to give up b) enjoy c) circumscribe d) take pleasure in

13. INESTIMABLE a) beyond calculation b) obvious c) not to be endured


d) inexpensive
14. COMPLIANCE a) yielding to a demand b) self satisfaction c) firm enforcement d) belief
15. ENDEAVOUR a) to ignore b) intend c) attempt earnestly
d) bring about
16. USURPATION a) revolution b) utilisation c) disputation d) unlawful seizure
17. MAGNANIMITY a) nobility of spirit b) exaggeration c) enormous size d) optimism
18. RECTITUDE a) austerity b) pride c) honesty d) inflexibility
19. INSURRECTION a) discontent b) objection c) revolt d) disobedience
20. REDRESS a) overcoat b) reprieve c) reclamation
d) reparation of wrong

Synonyms Ex – 10
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word.

1. INVESTITURE a) trust b) money c) ceremony d) denial


2. SANCTUARY a) statue b) market c) ruin d) place of refuge
3. ACCOUTREMENTS a) romantic song b) accessories c) compliments d) compromises
4. ORDNANCE a) basic system b) military equipment c) authoritative decree
d) state treasury
5. CITADEL a) mountain b) conduit c) palace d) fortress
6. RAMPART a) tall tower b) heavy gate c) bridge d) bulwark
7. ESQUIRE a) knight’s attendant b) nobleman c) palace guard d) administrator
8. CHURLISH a) brave b) foolish c) boorish d) shy
9. ALMS a) charity b) gratuity c) prayer d) stipend
10. PAVILION a) balcony b) terrace c) tent d) walled garden
11. JOUST a) oath b) personal combat c) heavy beam d) jest
12. PAGAN a) joyful song b) bigot c) foreigner d) unbeliever
13. ACCOLADE a) courtesy b) affront c) honour d) awareness
14. DUB a) to replace b) name c) bungle d) restrain
15. QUEST a) search b) foolishness c) spirituality d) purity
16. LACKEY a) flunky b) beggar c) dullard d) buffoon
17. CRENELATE a) to notch b) ruffle c) taper d) dress
18. VIGIL a) long journey b) young nun c) celebration
d) watchful wakefulness
19. GAUNTLET a) sleeve b) defiance c) glove d) small hawk
20. PALADIN a) gate house b) legendary champion c) felon d) armoured horse

Mastermind Vocab tests Page 37 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 11
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word..

1. TACT a) implication b) graceful sensitivity c) relevance


d) direction of a sailing boat
2. ATTAIN a) to achieve b) approach c) enclose d) select
3. ENTIRETY a) completeness b) entailment c) infinity d) duration
4. TAINTED a) dyed b) unresponsive c) blamed d) contaminated
5. CONTINGENCY a) expectation b) improvisation c) possible occurrence
d) continuation
6. TACTILE-pertaining to a) sense of touch b) strategy c) firmness d) stickiness
7. INTEGRITY a) good judgement b) benevolence c) honesty d) fearlessness
8. SURTAX a) tax relief b) penalty c) extra tax d) partial payment
9. CONTIGUOUS a) proximate b) distant c) emergent d) disparate
10. TASTEFUL a) winsome b) fulsome c) zesty d) attractive
11. PROPITIATE a) to evict b) assist c) praise d) appease
12. INTEGER a) differentiation b) a whole c) rectitude
d) period of time between events
13. TANGO a) tropic fruit b) outburst c) desperate situation d) a dance
14. INTEGRAL a) essential b) in combination with c) complicated d) simple
15. TAX a) to harass b) burden c) penalise d) treat unfairly
16. INTEGRATE a) to question b) involve c) systematise d) unify
17. INTANGIBLE a) non-existent b) having a religious meaning c) irregular
d) without physical substance
18. CONTAGION a) concealment b) an infecting contact c) worrisome question
d) lack of concern
19. INTACT a) removed b) entire c) permanent d) innermost
20. TASKMASTER a) rigorous supervisor b) surrogate c) pacesetter d) dictator

Synonyms Ex – 12

1. REVERIE a) daydream b) adoration c) awakening call d) meeting


2. INEBRIATE: one who is: a) a beginner b) intoxicated c) a specialist d) puffed up
3. ECSTATIC a) clairvoyant b) bewildered c) spellbound d) fitful
4. GENTEEL a) shy b) well-bred c) supercilious d) smiling
5. OBVIATE a) to point out b) make unnecessary c) clarify d) improve
6. BOG a) covered hole b) sandbar c) narrow valley d) small marsh
7. NONCHALANT a) calm and casual b) listless c) apprehensive d) negligent
8. AMETHYST a) blue b) yellow c) purple or violet d) puce
9. DISSEMBLING a) weakening b) pretending c) taking apart d) scattering
*10. PROSAIC a) wordy b) terse c) efficient d) unimaginative
11. COMELY a) harmonious b) peaceful c) friendly d) attractive
*12. PHLEGMATIC a) sick b) ignorant c) sluggish d) bloated
13. PALPITATE a) to flutter or beat rapidly b) be aware of by touching
c) grow soft d) twist back and forth
14. INFERENCE a) reasoned deduction b) secret c) reservation d) idea
*15. INTERDICT a) accusation of wrongdoing b) whatever is temporary
c) decree forbidding something d) appeal
*16. PRECARIOUS a) harsh b) wary c) ill d) risky
17. ILLUSION a) daze b) reference c) diagram d) deception
*18. ABSTEMIOUS a) moderate b) fussy c) indulgent d) delicate
19. POSTHUMOUS a) causing laughter b) slow in processing c) organic d) happening after death
20. UNIMPEACHABLE a) without hope b) out of danger c) above suspicion d) not acceptable

* marked words were asked in FMS, 2002.


Mastermind Syn Ex 9: cdcda bcddc baaac daccd
Mastermind Syn Ex 10: cdbbd dbcac bdcba aadcb
Mastermind Syn Ex 11: baadc accad dbdab ddbba
Mastermind Syn Ex 12: abcbb dacbd dcaac ddadc

Mastermind Vocab tests Page 38 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 13
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word..

1. AWE a) wonder and fear b) extreme bewilderment c) shyness d) surprise


2. FLINCH a) to grimace b) recoil c) squint d) tighten or stiffen
3. SERE a) dried up b) wise c) charred d) thin
4. HORDE a) a gathering b) hidden supplies c) sparseness d) large crowd
5. PACT a) offer b) cargo c) agreement d) evasion
6. EBB a) ripple b) decline c dispersion d) advance
7. CASTE a) mould b) exclusive class c) troupe d) angling tactic
8. NORM a) a constant b) survey c) standard d) parasite
9. KNOLL a) a fairy-tale monster b) ornament c) clamour d) hillock
10. HEW a) to obey b) chop c) cry out d) tinge
11. CHURN a) to stir vigorously b) twist and turn c) go in circles d) vacillate
12. DAFT a) breezy b) awkward c) silly d) nimble
13. SHARD a) agricultural tool b) blunt instrument c) covering d) residue
14. BLEAK a) plain and simple b) dreary c) festive d) feeble
15. LAUD a) a decry b) praise c) encourage d) criticise
16. SPAWN a) to respond b) stimulate c) reject d) produce
17. CULT a) snobbery b) tastefulness c) sect d) yearling
18. BRUNT a) full impact b) abrupt manner c) surfeit d) rumour
19. SCOPE a) epoch b) range of thoughts c) surmise d) agenda
20. BRASH a) impetuous b) boastful c) sarcastic d) noisy

Synonyms Ex – 14

1. PROWESS a) beauty b) pride c) outstanding ability d) determination


2. FIDELITY a) health b) playfulness c) delicacy d) loyalty
3. STRIPLING a) curtailment b) a youth c) exposure d) a veteran
4. SYCOPHANT a) coward b) fool c) flatterer d) beggar
5. ANTHROPOMORPHIC – reflecting a feeling that animals are:
a) are threatening b) have a human characteristic c) influence history d) are good luck
6. SINEWY a) tricky b) rowdy c) strong d) hungry
7. ENTICE a) to crave b) complicate c) bind d) tempt
8. RECANT a) to retract b) obey c) fetch d) repeat
9. PROVOCATION a) complete attention b) natural tendency c) something that angers
d) test of strength
10. BULWARK a) firmness b) compartment c) design d) safeguard
11. AUDACIOUS a) full of energy b) showing skill c) pertaining to hearing
d) recklessly bold
12. ALLIANCE a) condition of quiet b) association or union c) equality d) devotion to cause
13. MANGY a) sleek b) long-limbed c) shabby d) voracious
14. ENVIRONS a) immediate neighbourhood b) particular type c) having many parts
d) something that restricts
15. REFRACTORY a) primitive b) unbreakable c) trembling d) stubborn
16. TRANSIENT a) thoughtful b) fleeting c) superficial d) quiet
17. SUPPLIANT a) learning with ease b) able to move quickly c) filling a need
d) asking humbly and earnestly
18. PIQUE a) to defeat b) irritate c) sharpen d) snicker
19. PALPABLE a) throbbing b) spreading c) obvious d) friendly
20. IRASCIBLE a) hot tempered b) nervous c) intense d) sullen

Mastermind Vocab tests Page 39 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 15
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word..

1. COURSE a) to search b) scold c) move onward d) direct


2. RAMIFICATION a) problem b) combination c) reinforcement d) consequence
3. MEDIUM a) means b) mediocrity c) normality d) function
4. ANCILLARY a) important b) near c) similar d) auxiliary
5. INDISCRIMINATE a) careful b) random c) partial d) discourteous
6. RETROGRESSIVE a) moving backward b) harmful c) retarded d) turning about
7. SUPPLANT a) to bury b) stand by c) displace d) work under
8. EQUITY a) credit b) average c) example d) value
9. LACKLUSTRE a) dull b) fitful c) steady d) obscure
10. BENCHMARK a) exhibition b) reference point c) label d) report
11. SPECULATE a) to falsify b) flounder c) seek d) take a risk
12. RETROSPECT a) recollection b) caution c) secret d) esteem
13. HOST a) rivalry b) unity c) helping hand d) multitude
14. ASSESS a) to compare b) evaluate c) contrast d) relieve
15. CONCESSION a) yielding b) readjustment c) prerequisite d) limitation
16. REITERATE a) to repeat b) expound c) force d) return
17. QUANTUM a) formula b) quantity c) Indian money d) space
18. MAGNATE a) judiciary b) person of rank c) guiding star d) impostor
19. SURFEIT a) excess b) trifle c) waste d) haste
20. FISCAL a) relating to insurance b) semi-annual c) financial d) medical

Synonyms Ex – 16

1. ADORN a) to cherish b) decorate c) perfect d) worship


2. BARRAGE a) quarters for troops b) dispute c) bombardment d) large boat
3. ENSEMBLE a) attendants b) reception c) deception d) complete costume
4. SERENE a) musical b) patient c) happy d) calm
5. PSEUDONYMOUS a) pleasantly smooth b)contradictory c) deceptively similar
d) bearing a false name
6. CUISINE a) overall atmosphere b) table setting c) style of cooking d) light luggage
7. ELAN a) grace b) verve c) diffidence d) arrogance
8. BOURGEOISIE: people who are: a) fashionable b) elitist c) of the middle class d) thrifty
9. LAMBENT a) spontaneous c) clear c) curving d) flickering
10. AVIAN a) cave like b) airy c) characteristic of birds
d) pertaining to the jungle
11. ENSUE a) to change subtly b) give up one’s right to c) follow as a consequence
d) accuse
12. LIAISON a) common goal b) treaty c) connection between groups
d) isolation
13. SUFFUSE a) to spread over b) bewilder c) take away d) distinguish
14. LANGUISH a) to procrastinate b) waste time c) relax d) become weak
15. REPARTEE a) insulting remark b) tedious repetition c) gracious acknowledgement
d) witty retort
16. LUMINOUS a) clairvoyant b) shining c) pale d) having a fragile beauty
17. REPERTOIRE a) anthology of stories b) wardrobe c) range of skills d) good conversation
18. TENUOUS a) insubstantial b) tight c) indecisive d) cautious
19. SUPERFLUOUS a) flowing b) disdainful c) ornate d) unnecessary
20. BIZARRE a) odd b) exotic c) humorous d) colourful

Mastermind Syn Ex 13: abadc bbcdb acdbb dcaba


Mastermind Syn Ex 14: cdbcb cdacd dbcad bdbca
Mastermind Syn Ex 15: cdadb acdab dadba abbac
Mastermind Syn Ex 16: bcddd cbcdc ccadd bcada

Mastermind Vocab tests Page 40 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 17
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word..

1. ASCRIBE a) to engrave b) attribute c) sing d) write


2. IMPERIL a) to threaten b) endanger c) undermine d) frighten
3. AVER a) to balk at b) declare c) turn away d) postpone
4. IMPLEMENT a) to displace b) entangle c) carry out d) guide
5. ABSCOND a) to depart secretly b) yield c) abdicate d) resign
6. IMMOLATE a) to surround b) baptise c) vandalise d) sacrifice
7. ABRADE a) to twist b) unravel c) scold d) wear away
8. IMPAIR a) to weaken b) mend c) entreat d) corrupt
9. ABATE a) to tease b) lessen c) suppress d) give way
10. IMPROVISE a) to plan b) impose c) perfect d) prepare hastily
11. ABOUND a) to be plentiful b) tie up c) bounce d) spread out
12. IMPEDE a) to encourage b) hinder c) spend up d) stutter
13. AFFIX a) to complete b) withstand c) fasten to d) repair
14. IMPART a) to bribe b) separate c) disclose d) be fair
15. ABET a) to wager b) reduce in volume c) encourage d) haggle
16. IMPUGN a) to attribute b) attack verbally c) press d) hold back by force
17. ACCORD a) to address b) grant c) take note of d) respect
18. IMPALE a) to terrify b) entrap c) transfix d) summon for jury duty
19. ADDUCE a) to cite b) solve c) persuade d) compute
20. IMPEACH a) to accuse b) remove from office c) jail d) slander

Synonyms Ex – 18

1. MERE a) humble b) incomplete c) only d) inferior


2. INTERPOLATE a) to flee b) explain c) reverse d) insert
3. UNEQUIVOCAL a) fearless b) unmistakable c) incomparable d) variable
4. DOMESTIC a) exclusive b) native c) inactive d) exotic
5. MESH a) to combine harmoniously b) squeeze or crush c) include
d) mix haphazardly
6. BOLSTER a) to brag b) rest on c) support d) straddle
7. DAMASK a) a costume b) disguise c) screen d) fabric
8. GARRULOUS a) affable b) noisy c) quarrelsome d) talkative
9. DESULTORY a) disconnected b) thoughtless c) slanderous d) concentrated
10. PLENARY a) timely b) combined c) florid d) dull
11. DITHER a) concern b) exasperation a) calm scrutiny
d) flustered excitement
12. CAPARISON a) to adorn b) leap out c) contrast d) strengthen
13. COVENANT a) prayer b) garden c) agreement d) debate
14. DECLAIM a) to denounce b) clarify c) refuse to acknowledge
d) speak rhetorically and dramatically
15. OMNIPRESENT a) all-knowing b) ubiquitous c) threatening d) hovering
16. DISTAFF: relating to: a) aides b) separation c) women d) a flower
17. SEDATE a) shy b) impressive c) calm d) melancholy
18. UNOBTRUSIVE a) clumsy b) self-evident c) skillful d) discreet
19. ENTOURAGE a) attendants b) adversaries c) decorators d) gatekeepers
20. BUOYANCY a) sadness b) durability c) cheerfulness d) simplicity

Mastermind Vocab tests Page 41 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Synonyms Ex – 19
Choose the alternative which is closest in meaning to the given word..

1. GREEN BACK a) money b) immigrant c) novice d) scenery


2. ZAP a) to jump b) confirm c) strike d) argue
3. HOMOGENISE a) to adapt b) consume c) separate d) blend
4. LOUVER a) pulley b) kettle c) lothario d) slatted opening
5. IRREPARABLE: which cannot be: a) avoided b) blamed c) resisted d) repaired
6. MAXIMISE a) to exaggerate b) intensify c) moralise d) transport
7. PROFLIGATE a) expansive b) abundant c) parsimonious d) wasteful
8. EVANESCENT a) sparkling b) durable c) fleeting d) colourful
9. RETALIATION: act of: a) repaying like for like b) impeaching c) summarising d) withdrawing
10. DEBASE a) to anoint b) strip c) cheapen d) disqualify
11. RETROACTIVE: relating to: a) rocketry b) quietude c) anticipation d) past matters
12. TEMPO a) brevity b) time pattern c) osculation d) haste
13. IRONCLAD a) pliable b) unalterable c) uncaring d) untrustworthy
14. MANIFEST a) to earmark b) reveal c) insinuate d) conceal
15. ELEGIAC a) happy b) mournful c) exaggerated d) sympathetic
16. EGREGIOUS a) varied b) selfish c) extraordinary d) social
17. ARCHETYPAL a) saintly b) typical c) powerful d) unconventional
18. JUXTAPOSITION a) necessity b) placing side by side c) outmaneuvering
d) outward projection
19. CONDONE a) to deplore b) counsel c) trust d) overlook
20. INVETERATE a) clever b) shameless c) habitual d) slapdash

Synonyms Ex – 20

1. UNDULY a) loosely b) excessively c) prematurely d) willfully


2. FOSSIL a) bit of pottery b) sea urchin c) cave pointing
d) prehistoric remnant of animal or plant
3. GRIMACE a) forced smile b) snarl c) disapproving look
d) sullen expression
4. FIASCO a) festival b) lucky stroke c) failure d) misgiving
5. XENOPHOBIC a) militantly fanatic b) extremely cosmopolitan c) hating religion
d) fearful of strangers
6. MEDIAN a) conciliatory b) tolerable c) middle d) thoughtful
7. REGRESS a) to exit b) revert c) apologize d) reconsider
8. DOGGEREL a) evasion b) confused speech c) satire d) inferior poetry
9. LINCHPIN a) gallows b) lapel jewellery c) axle part d) launching device
10. SOPHOMORIC a) frivolous b) sophisticated c) obtuse d) immature
11. APOCALYPSE a) revenge b) prophetic disclosure c) unreasonable rage d) reversal
12. FORFEIT a) to defend b) waste c) lose d) agitate
13. SQUIB a) short news story b) type of fish c) quick effort d) young bird
14. PONDER a) to postpone b)mourn c) consider d) fret
15. NUMISMATICS a) auras b) church rites c) mathematics d) science of coins
16. RESTITUTION a) cancellation b) sanatorium c) repayment d) healing
17. EPOCH a) narrative poem b) era c) interlude d) disaster
18. NOMENCLATURE a) terminology b) pseudonym c) claque d) title
19. GLOBULE a) universal concept b) foam c) droplet d) tinge
20. PRATTLE a) to interfere b) waddle c) shake d) babble

Mastermind Syn Ex 17: bbbca ddabd abccc bbcaa


Mastermind Syn Ex 18: cdbba cddab dacdb ccdac
Mastermind Syn Ex 19: acddd bdcac dbbbb cbbdc
Mastermind Syn Ex 20: bdccd cbdcd bcacd cbacd

Mastermind Vocab tests Page 42 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

MASTERMIND VOCab exercises


Antonyms Ex – 1
Choose the alternative which is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word..

1. EXHAUST a) emphasise b) strengthen c) revere d) diffuse


2. CALCULATION a) wild guess b) bad habit c) acceptance d) aspiration
3. GRIM a) clean b) relaxing c) abundant d) jolly
4. DECOMPOSITION a) combustion b) infiltration c) equalisation d) reconstitution
5. ENUNCIATE a) detach b) slur c) disfigure d) cloister
6. CANDID a) defiant b) stingy c) reserved d) dejected
7. PRESCRIBE a) attempt b) recount c) diminish d) prohibit
8. CONSPICUOUS a) veiled b) incorrect c) vexed d) considerable
9. FESTER a) mourn b) shine c) heal d) leave alone
10. CONCILIATE a) estrange b) replace c) inform d) expose
11. MYOPIC a) legendary b) identical c) perceptive d) tantalising
12. FALLOW a) prompt b) active c) deep d) secondary
13. AMBIVALENT a) antisocial b) learned c) nervous d) firmly convinced
14. MITIGATE a) prefer b) intensify c) reveal d) protect
15. PROCLIVITY a) efficiency b) reduction c) authenticity d) disinclination
16. ROUTINE a) unsparing b) counterfeit c) unusual d) official
17. CONTAMINANT a) deodorant b) decongestant c) deterrent d) disinfectant
18. PRACTICAL a) difficult to learn b) inferior in quality c) providing great support
d) having little usefulness
19. CONFIDE a) judge carefully b) announce publicly c) infer correctly
d) decide promptly
20. CORROBORATION a) attraction b) refutation c) legal activity
d) enthusiastic response

Antonyms Ex – 2

1. DURABLE a) outlandish b) easily destroyed c) impudent d) conclusive


2. SLUMP a) upsurge b) unification c) clear view d) desolate area
3. DISPUTE a) alleviate b) affirm c) enervate d) answer caustically
4. PROFANE a) happy b) guarded c) future d) holy
5. RETROGRADE a) insolvent b) cautious c) spinning d) moving forward
6. DEBILITATE a) abbreviate b) isolate c) invigorate d) infuriate
7. BALM a) residue b) irritant c) tinge d) proper dose
8. DEPLORE a) celebrate b) disclose c) intervene d) accumulate
9. PROPENSITY a) punctuality b) aversion c) ability to guess d) lack of courage
10. DAUNT a) debate b) express carefully c) hearten d) plead
11. DISMANTLE a) b) c) d)
12. HIDEOUS a) b) c) d)
13. COMPLEX a) b) c) d)
14. ABUSIVENESS a) b) c) d)
15. INOPPORTUNE a) b) c) d)
16. EMBED a) b) c) d)
17. CORRUGATED a) b) c) d)
18. MORBIDITY a) b) c) d)
19. ILLUSTRIOUS a) b) c) d)
20. VOLUMINOUS a) b) c) d)

5. BULGE a) continuity b) solidity


c) compliance d) indentation

6. ANGULAR a) hollow b) shallow


c) rotund d) motionless

7. MONOTONY a) authenticity b) resiliency


c) opposition d) diversity

Mastermind Vocab tests Page 43 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
8. CONVICTION a) doubt b) simplicity
c) decline d) reflection

9. INDEFATIGABLE a) distinctive b) faithful


c) partial d) easily tried

10. BEGUILE a) surmise b) ratify


c) remonstrate d) enlighten

11. STYMIE a) exhibit b) assist


c) evade d) brighten

12. CONFOUND a) distinguish between


b) dislodge from
c) dominate
d) terminate

13. DISSOLUTION a) integration b) triviality


c) receptivity d) weariness

14. VOLUBLE a) tedious b) pertinent


c) taciturn d) voracious

15. NOISOME a) tranquil b) frugal c) profuse d) wholesome

16. FERTILE a) tiresome b) unsettled


c) methodical d) unproductive

17. APPREHEND a) apply for b) turn lose


c) perform d) obstruct

18. ZEAL a) loss of virtue b) respect for others c) appreciation for beauty
d) lack of enthusiasm

19. ERRATIC a) compact b) irresistible


c) consistent d) clearly heard

20. ADORN a) dislike b) distrust


c) move away
d) make unattractive

Test - 44

1. SURPLUS a) shortage b) criticism


c) head argument d) sudden victory

2. VAGUE a) abundant b) correct


c) definite d) stable

3. COLLABORATE a) pay attention b) issue orders


c) become simpler d) work alone

4. NON-COMBATANT a) forerunner b) inhabitant


c) eccentric d) warrior

5. POROUS a) inclement b) impermeable


c) concentrated d) perishable

6. EXTRADITE a) under-emphasize b) become specialised c) stimulate d) grant asylum to

7. SOPHOMORIC a) charitable b) profound


c) accidental d) histrionic

Mastermind Vocab tests Page 44 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

8. DEBILITATE a) reveal b) decorate


c) sustain d) put forth

9. PRODIGAL a) antagonist b) successor


c) grouch d) thrifty individual

10. PRECOCIOUS a) elusive b) isolated


c) proven d) backward

11. RESTRAINT a) accuracy b) secrecy


c) efficiency d) freedom

12. MUSTY a) fragrant b) mobile


c) irregular d) optional

13. IRRITATE a) completely deny b) apply fluid c) strongly affect d) calm down

14. SUBTLE a) valuable b) mellow


c) spacious d) obvious

15. INCENTIVE a) excuse b) failure c) discouragement d) advice

16. FOCUSED a) distant b) muddled c) occasional d) incomplete

17. VIRTUOSO a) unprincipled schemer


b) unskilled beginner
c) idealistic reformer
d) staunch supporter

18. SERPENTINE a) serious b) periodic


c) harsh d) straight

19. CHASTEN a) communicate b) reward


c) accompany d) misjudge

20. ORNATE a) nameless b) austere


c) fragile d) marred

Test – 45

1. SWELL a) diminish in size b) forbid c) enrich in content d) deny

2. VIGOUR a) misfortune b) defeat c) weakness d) sentiment

3. WHIM a) good deed


b) serious purpose
c) brief announcement
d) crude expression

4. WARRANTED a) unbelievable b) undermined


c) unjustified d) undigested

5. ADHERENT a) liar b) dissenter


c) judge d) informer

6. INTERMINABLE a) rudely interrupted


b) sparsely settled
c) swift and skilful
d) short and limited

7. REBUFF a) hasten b) waste c) deceive d) embrace

Mastermind Vocab tests Page 45 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

8. ABSTEMIOUS a) silent b) intelligent


c) disturbed d) gluttonous

9. ESOTERIC a) theoretical b) exotic c) sane d) obvious

10. ASSIDUOUS a) idle and inattentive


b) furtive & stealthy
c) insolent & unpopular
d) solitary & laconic

11. SUMMON a) subtract b) send away


c) remain calm d) promote

12. HARMONY a) injustice b) conflict


c) weakness d) deception

13. TRIVIA a) actual values b) original sources c) expected results


d) important matters

14. FUSE a) destroy b) burn


c) preserve d) divide

15. HEFTY a) wise b) slight


c) cheerful d) co-operative

16. OPPORTUNE a) inappropriately timed b) indefinite c) illegally transported d)


incredible

17. FLUID a) dull b) ruddy c) jerky d) drowsy

18. ABBREVIATE a) foretell b) protract


c) perfect d) proceed

19. QUIESCENT a) secretive b) active c) mannerly d) spiritual

20. DIMINUTION a) classification b) escalation


c) brightness d) separation

Test – 46

1. CHERISH a) despise b) utilise c) aspire d) encourage

2. VETO a) predict b) discuss


c) approve d) display

3. EXTINGUISH a) grave b) revive c) correct d) intrude

4. CEREMONIOUS a) active b) enjoyable


c) permanent d) informal

5. SYMMETRY a) exclusion b) imbalance


c) isolation d) immensity

6. DOCUMENT a) edit b) withhold


c) write for pay d) leave unsupported

7. HARBOUR a) enlighten b) burden


c) permit d) turn away

8. BREADTH a) rarity b) mobility


c) complexity d) narrowness

Mastermind Vocab tests Page 46 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
9. NOXIOUS a) diffuse b) unique
c) beneficial d) latent

10. REPREHENSIBLE a) matchless b) praiseworthy


c) interesting d) difficult to control

11. SCANTY a) adept b) copious


c) prosaic d) candid

12. ADULATION a) initiation b) vilification


c) injustice d) purification

13. PRODIGIOUS a) questionable b) approximate


c) ultimate d) minuscule

14. TENSILE a) inelastic b) genuine


c) tough d) sympathetic

15. A) AMITY a) strife b) irrelevance


c) realism d) topicality

16. A) RECALL a) oppose b) forget c) injure d) assist

17. A) INTERCEDE a) render harmless


b) stand aside
c) protect publicity
d) convene hastily

18. A) GRANDIOSE a) attractive b) bright and shiny c) unhealthy


d) small and unimpressive

19. UNNERVE a) warn b) release c) evaluate d) strengthen

20. RUFFIANISM a) gentle behaviour


b) cold disdain
c) false piety
d) ignorant statement

Test – 47

1. CALM a) disable b) disapprove


c) dishearten d) disturb

2. AMATEUR a) spectator b) professional


c) genius d) outsider

3. SPIRITUAL a) effervescent b) significant


c) adaptable d) worldly

4. EXERTION a) innocence b) inactivity


c) indecisiveness d) incompetence

5. KNOTTY a) youthful b) newfangled


c) moist d) easy to solve

6. LUNGE a) abort b) intercept


c) resist d) recoil

7. NULLIFY a) use wisely b) take seriously


c) perform easily d) make effective

8. CHAMPION a) recline b) struggle

Mastermind Vocab tests Page 47 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
c) regulate d) persecute

9. CAPRICIOUS a) tardy b) vindictive


c) predictable d) alluring

10. LITHE a) restrained b) inflexible


c) distraught d) complacent

11. ELUCIDATE a) disconnect b) avoid


c) confuse d) appear

12. PERIPHERAL a) essential b) fatuous


c) discursive d) sectarian

13. EXEMPLARY a) vulnerable b) uncertain


c) foreign d) contemptible

14. DISAPPROBATION a) coercion b) sanction c) negligence d) exemption

15. CALLOW a) barren b) brave


c) mature d) strict

16. HARMONIOUS a) appreciative b) discordant


c) fastidious d) elementary

17. PROLONG a) remain intact


b) reduce in volume
c) decrease in duration
d) fluctuate in value

18. SUPERB a) wild b) insecure


c) impractical d) grossly inferior

19. CURB a) demean b) repudiate


c) improve d) urge forward

20. DISENTANGLE a) prepare b) lengthen


c) return d) enmesh

Test – 48

1. SUMMON a) shorten b) enclose


c) delight d) send away

2. TERMINATE a) obey b) begin


c) assist d) combine

3. BLAND a) airy b) golden


c) spicy d) quick

4. DEPLETE a) prefer b) wrinkle


c) restore d) allow

5. BIZARRE a) underhanded b) commonplace


c) sincere d) polite

6. DISARRAY a) friendliness b) contemplation


c) advocation d) orderliness

7. RIGOR a) laxity b) secrecy


c) immensity d) tardiness

8. DISTANT a) cordial b) graceful

Mastermind Vocab tests Page 48 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
c) scholarly d) diligent

9. AUDACITY a) justice b) interior


c) silence d) meekness

10. AVARICE a) intelligence b) generosity


c) curiosity d) hypocrisy

11. RESPLENDENT a) brief b) dim


c) isolated d) inaudible

12. PROSAIC a) imaginative b) agreeable


c) committed d) successful

13. RUMINATE a) consider fleetingly


b) shout angrily
c) gaze admiringly
d) speak convincingly

14. PARSIMONY a) plainness b) cowardice


c) prodigality d) formality

15. FETID a) silent b) refrigerated


c) solidified d) aromatic

16. IGNITE a) snuff out b) balance carefully c) dig up d) stretch over

17. ABRUPT a) useful b) slow and gentle c) decisive d) safe and familiar

18. INCOHERENCE a) flattery


b) clear, orderly expression
c) vigilance
d) permanence

19. CONTEST a) deflate b) think positively c) insert d) accept without dispute

20. FLAMBOYANT a) unfamiliar b) unappealing c) plain d) amusing

Test- 49

1. FRET a) explain b) watch c) relax d) plan

2. DISHEARTEN a) enrol b) mislead c) distort d) encourage

3. LUXURIANT a) scanty b) unskilled c) reverent d) shameful

4. HINDRANCE a) expression b) preference c) assistance d) enjoyment

5. INANIMATE a) sober b) valiant c) supportive d) alive

6. ANONYMOUS a) synonymous b) signed c) modern d) proven

7. ATYPICAL a) favourable b) emotional c) factual d) usual

8. CONCEIT a) self-effacement b) self-sufficiency c) ill repute d) ill humour

9. RANT a) hold together b) happen seldom c) work diligently d) speak softly

10. WOODEN a) lucky b) haughty c) trustworthy d) graceful

11. ACQUIESCE a) combine b) gain c) panic d) object

12. ADROIT a) impure b) harmless c) secretive d) inept

Mastermind Vocab tests Page 49 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

13. MUNIFICENT a) judicious b) obedient c) miserly d) determined

14. UNDERSTATE a) placate b) insinuate c) embroider d) dissemble

15. VIRULENT a) sectarian b) defensible c) comparable d) innocuous

16. DETERIORATION a) haste b) diversity c) evasion d) development

17. DRASTIC a) inconsistent b) accidental c) creative d) mild and ineffective

18. FORMALITY a) solitude b) lack of ceremony c) insignificance d) lack of emphasis

19. ASTRONOMICAL a) unclouded b) occasional c) very small d) outwardly calm

20. BUSTLE a) forget b) dawdle c) protect d) correct

Test – 50

1. PRESERVE a) disagree b) destroy c) hide d) distinguish

2. FRUITFUL a) barren b) unique c) native d) absorbent

3. COMPLIANCE a) vitality b) sorrow c) inexperience d) rebellion

4. BYPASS a) enlarge b) advance c) copy d) go through

5. DETERMINATE a) fundamental b) luckless c) inconclusive d) highly selective

6. ENHANCE a) detect b) misplace c) conquer d) impair

7. COHERENT a) boring b) disorganised c) hostile d) unrestrained

8. JOLLITY a) pallor b) gravity c) infamy d) complexity

9. FOIBLE a) freedom b) strong point c) accident d) offhand remark

10. EFFACE a) support b) attack c) deny d) restore

11. PONDEROUS a) wet b) shady c) lightweight d) mistaken

12. DEMISE a) union b) merit c) birth d) strain

13. ENIGMATIC a) relaxed b) colourful c) clear


d) contemptuous of authority

14. AMELIORATE a) agree to b) make worse c) disclaim d) sequester

15. CAPRICIOUS a) listless b) impartial c) steadfast d) truthful

16. GUSTY a) warm b) calm c) bright d) young

17. RETREAT a) wander b) budge c) advance d) travel

18. PREMEDITATED a) independent b) undeliberated c) unfathomable d) insubordinate

19. IOTA a) termination b) primary cause c) unmixed solution


d) large quantity

20. ABSTRUSE a) pure b) colourless c) lengthy d) readily understood

Test – 51

Mastermind Vocab tests Page 50 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
1. AGITATION a) originality b) curiosity c) serenity d) intelligence

2. MOBILE a) fixed b) perceptive c) excluded d) simplified

3. JUNCTURE a) separation b) complexity c) assumption


d) offensive comment

4. DETAIN a) amuse b) flatter c) expedite d) display clearly

5. STATELY a) remote b) final c) unusual d) humble

6. SPURN a) react b) inform c) embrace d) bring order to

7. CONSEQUENTIAL a) repellent b) trivial c) unauthorised d) bringing bad luck

8. INSULARITY a) broadmindedness b) bluntness c) courage d) loss of freedom

9. REND a) thicken b) display c) unify d) moisten


repeatedly

10. EXIGENT a) lacking urgency b) without permission c) unfashionable d) inviting interest

11. PRECISE a) original b) inexact c) obsolete d) unproductive

12. FATIGUE a) pursue b) revise c) diet d) refresh

13. INQUISITIVE a) undecided b) incurious c) defective d)


misinformed

14. FLOURISH a) wither b) relax c) enact d) recklessly indulge

15. ECSTASY a) trickery b) incompetence c) uncertainty d) wretchedness

16. LISTLESS a) energetic b) unconcerned c) pathetic d) hopeful

17. CRASS a) free b) large c) legal d) delicate

18. REPROOF a) guidance b) praise c) relief d) understanding

19. INTREPID a) extroverted b) exclusive c) fearful d) baffling

20. DESIST a) beg b) satisfy c) go on d) push together

Test – 52

Directions: Choose the alternative which most nearly means opposite of the given word.

1. PROHIBIT a) recognise b) conflict


c) permit d) comply with

2. EXTEND a) begin b) advance


c) retract d) ordain

3. SYNTHETIC a) dynamic b) authentic


c) fruitful d) open-minded

4. ingratitude a) initiative b) propensity


c) sincerity d) appreciation

5. SPECIFY a) anticipate b) discuss fully


c) return d) generalise

6. PROFUSE a) ugly b) tardy

Mastermind Vocab tests Page 51 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
c) meagre d) unlikely

7. CRAVE a) cheer up b) demand silence


c) disdain d) cause

8. COAGULATE a) flow freely b) disperse quietly c) complete d) protect

9. SLEEPER a) obstacle b) bitter dispute


c) miniature d) predicted winner

10. INCISIVE a) habitual b) disturbing


c) overbearing d) obtuse

11. RESCIND a) summarise b) oppose


c) maximise d) restore

12. PRODIGIOUS a) puny b) swift


c) distant d) restless

13. QUALIFIED a) underlying b) disregarded


c) unrestricted d) predetermined

14. PIQUE a) stability b) servility


c) lethargy d) delight

15. PULCHRITUDE a) dispassion b) innocence


c) unkindness d) ugliness

16. BLUNDER a) reveal b) bash


c) move gracefully d) change radically

17. DISTINGUISHED a) inaccurate b) temperamental c) commonplace d) impulsive

18. SUMMARY a) difficult question


b) extended account
c) elegant style
d) novel though

19. CORRUPTION a) intervention b) understanding


c) abstention d) purity

20. TEMPERATE a) extreme b) suspect


c) distant d) independent

Test – 53

1. MASSIVE a) simple b) quite


c) small d) shallow

2. UNSTABLE a) inflatable b) remarkable


c) technical d) fixed

3. IMPROVE a) denounce b) ruin c) assess d) reject

4. LOITER a) crowd b) reveal c) disdain d) hasten

5. CONFOUND a) enlighten b) excavate c) agitate d) enclose

6. APATHY a) vagrancy b) depravity c) security d) enthusiastic devotion

7. EXPENDITURES a) actions b) receipts


c) complaints d) associations

Mastermind Vocab tests Page 52 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
8. THEATRICAL a) unaffected b) disquieting
c) auditory d) imprecise

9. INEXTRICABLE a) reasonable b) durable


c) separable d) finite

10. CLEMENCY a) foolishness b) sadness


c) loudness d) harshness

11. ADVERSITY a) prosperity b) independence


c) availability d) sanity

12. TABLE a) trespass b) consider immediately c) guess d) travel separately

13. CAPRICIOUS a) feeble b) scant


c) constant d) heavy

14. TRUNCATE a) infer b) vibrate


c) outline d) lengthen

15. ACERBIC a) dense b) nearby


c) kindly d) slow

16. SECOND-HAND a) essential b) plain


c) public d) new

17. FLOURISH a) repeat b) decay c) creep d) hurl suddenly

18. IMMUNITY a) allowance for error


b) change in direction
c) need for supervision
d) lack of resistance

19. RESOURCEFUL a) grateful b) impressionable c) hopeful d) unable to cope

20. FACILITATE a) intensify b) mobilise


c) decline d) complicate

Test – 54

1. HEFTY a) arid b) smooth


c) shapely d) lightweight

2. CRUCIAL a) inaccurate b) unessential


c) uninspiring d) preferential

3. RUFFLE a) enlarge b) censor c) avoid d) calm

4. CONGLOMERATE a) retract b) darken


c) separate d) reveal

5. MONUMENTAL a) biased b) vacant c) trivial d) mbiguous

6. BRAWN a) frailness b) silence


c) innocence d) foolishness

7. DISLODGE a) amass b) befriend c) validate d) entrench

8. ADVOCACY a) disrepute b) opposition


c) ascendancy d) justice

9. COGNATE a) impartial b) unrelated


c) unlikely d) inconvenient

Mastermind Vocab tests Page 53 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

10. QUIXOTIC a) fortunate b) practical


c) devoted d) proud

11. WORKDAY a) superficial b) competitive


c) extraordinary d) confidential

12. DISTENSION a) proximity b) regularity


c) pleasure d) contraction

13. BEMUSE a) enlighten b) pervade


c) savoir d) return promptly

14. PROCLIVITY a) emptiness b) recklessness


c) inactivity d) disinclination

15. IMPECUNIOUS a) rich b) strong c) guilty d) rude

16. SINCERE a) puzzled b) depressed


c) repetitive d) dishonest

17. ANCHOR a) release for restraint


b) ease anxiety
c) gauge accurately
d) board carefully

18. QUACK a) wealthy inventor


b) popular politician
c) qualified physician
d) well-known writer

19. IRREPARABLE a) amiable b) mendable c) grateful d) contusing

20. barbarism a) acceptable diction b) pious excuse c) liberating action d) vague definition

Test – 55

1. MEANINGFUL a) solitary b) theoretical c) insignificant d) incomplete

2. ADAPTABLE a) selfish b) unwholesome c) inflexible d) irritable

3. DISBAND a) obey b) reverse c) ascend d) assemble

4. EVAPORATE a) provide b) sparkle c) cleanse d) condense

5. OBSTINATE a) intermittent b) yielding c) uncertain d) careless

6. COMMUNAL a) merciful b) partial c) neutral d) individual

7. AEON a) short time b) polite refusal c) valuable article d) vague


impression

8. LUSH a) incisive b) unvarying c) barren d) minuscule

9. POLARISATION a) incineration b) consolidation c) eradication d) regeneration

10. FLAUNT a) drift b) devote c) interrupt d) hide

11. AFFINITY a) coarseness b) limit c) repulsion d) angularity

12. MITIGATE a) hesitate b) receive c) identify d) aggravate

13. EVANESCENT a) descriptive b) casual c) detrimental d) permanent

Mastermind Vocab tests Page 54 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

14. EXPUNGE a) degrade b) relieve c) command d) record

15. HEDONIST a) atheist b) heretic c) ascetic d) renegade

16. LICENSED a) unnoticed b) unwritten c) unstable


d) not formally authorised

17. PREDICAMENT a) dignified greeting


b) untroubled situation
c) probability
d) unexpected increase

18. SERENE a) persistent b) unreliable c) nervous d) shrewd

19. ARTICULATE a) state honestly


b) affect adversely
c) ascribe incorrectly
d) speak indistinctly

20. PERIPHERY a) inner region


b) symmetrical placement
c) loose connection
d) logical arrangement

Test – 56

1. HECTIC a) talented b) private c) submissive d) without confusion

2. PRECISION a) ignorance b) loss of speed c) weakness d) lack of accuracy

3. AGILE a) barren b) murky c) sizeable d) clumsy

4. LEVITATE a) dilute b) inflame c) retract d) cause to all

5. RASH a) approved b) vigorous c) dignified


d) carefully considered

6. RATIFY a) reduce b) veto c) propose d) amend

7. BECLOUD a) clarify b) beckon c) rescue d) becalm

8. VIVID a) simple b) relaxed c) colourless d) unknown

9. DISCREPANCY a) prudence b) tolerance c) consistency d) popularity

10. FAZE a) create b) reassure c) imitate d) return

11. OBSTREPEROUS a) quite and docile


b) round and pudgy
c) old and venerable
d) loyal and honest

12. CONJECTURE a) amicable action


b) irreverent remark
c) failed attempt
d) verified statement

13. MOLLIFY a) depart b) eradicate c) inflate d) infuriate

14. OBFUSCATION a) illumination b) irritation c) conviction d) minor offence

15. INIMICAL a) hospitable b) decisive c) limited d) hasty

Mastermind Vocab tests Page 55 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

16. AMPLIFICATION a) construction b) completion c) diversion d) reduction

17. TOTTERING a) astute b) absorbed c) steady d) essential

18. INVALIDATE a) respect b) confirm c) speak seriously d) accuse unfairly

19. JUBILEE a) confrontation b) origin c) secluded retreat d) season of mourning

20. DISTRAUGHT a) calm and collected


b) uninterrupted
c) talented capable
d) ethical

Test – 57

1. DRENCH a) extend b) heat c) search d) dry out

2. STIMULATE a) record b) suppress c) criticse d) assemble

3. CIVIL a) rude b) inefficient c) shy d) lazy

4. RUPTURE a) immensity b) clamour c) dejection d) union

5. GROUNDLESS a) familiar b) symmetrical c) well-founded d) deeply


appreciated

6. BUNGLE a) resist firmly b) behave honestly c) endure bravely d) handle competently

7. OSTENTATIOUS a) dutiful b) implausible c) modest d) at odds with

8. VIGILANT a) unobtrusive b) misleading c) tardy d) inattentive

9. CAPITULATION a) elegance b) impossibility c) mediocrity d) resistance

10. MUTABILITY a) complexity b) hardiness c) constancy d) contentiousness

11. EXCESS a) response b) modification c) concealment d) shortage

12. DETESTABLE a) measurable b) mature c) agreeable d) expensive

13. PREDETERMINED a) undesirable


b) not decide in advance
c) imperfect
d) not essential

14. COINCIDE a) diverge b) hesitate c) intend d) remove

15. VAPORISE a) decrease b) progress c) immobilise d) condense

16. DRAWBACK a) festivity b) proposal c) tabulation d) asset

17. UNSUNG a) dramatic b) explicit c) concentrated d) celebrated

18. CONVIVIAL a) flexible b) patient c) perceptive d) unsociable

19. EFFERVESCENT a) old b) flat c) lawful d) coarse

20. UNEXPURGATED a) delayed b) constructed c) mishandled d) censored

Test – 58

1. ALIEN a) inventive b) restrictive c) positive d) native

Mastermind Vocab tests Page 56 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

2. FUSION a) soreness b) promotion c) separation d) display

3. EMBARK a) remain b) behind c) tabulate d) impose

4. IMPREGNABLE a) active b) straight forward c) imaginary d) easily conquered

5. PIECEMEAL a) calmly b) without difficult c) thoughtfully d) all at once

6. INCONTROVERTIBLE a) questionable
b) acknowledgeable
c) recognisable
d) dispensable

7. RUDIMENTARY a) routine b) easily observed c) fully developed d) durable

8. RENEGE a) misrepresent b) stimulate c) bring together d) keep one’s word

9. VEX a) direct b) demand attention c) intensify d) gratify

10. reproof a) obstacle b) promise c) compliment d) lack of evidence

11. RETREAT a) install b) advance c) populate d) increase

12. DISPERSE a) soften b) praise c) collect d) assent

13. TURMOIL a) introduction b) newness c) endlessness d) serenity

14. ERRATIC a) relevant b) ultimate c) composite d) predictable

15. MISCONSTRUE a) gather carefully b) interpret correctly c) build completely d) fasten tightly

16. INADVERTENT a) fortunate b) temporary c) symmetrical d) deliberate

17. SOAR a) plummet b) migrate c) bolster d) evaporate

18. UNKEMPT a) guarded b) rational c) neat d) known

19. INEQUITY a) popularity b) permanence c) importance d) fairness

20. IMPERIOUS a) productive b) competitive c) ignorant d) humble

Test – 59

1. MOBILE a) unknown b) unlimited c) slovenly d) stationary

2. IRK a) dilate b) inhibit c) reflect d) soothe

4. SHODDY a) compact b) minute c) vibrant d) elegant

5. RETENTION a) generation b) convergence c) discharge d) display

6. NONENTITY a) devotee b) scandalmonger c) instructor d) distinguished individual

7. PREVALENT a) limited b) confused c) inexact d) important

8. HAPHAZARD a) resistant b) original c) secure d) considered

9. MALADROIT a) healthy b) conservative c) adventurous d) dextrous

10. RUE a) prolong b) include c) refrain from d) be glad of

11. MONITOR a) resist b) lengthen c) misconstrue d) fail to check

Mastermind Vocab tests Page 57 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

12. STAMINA a) lack of skill


b) lack of endurance
c) lack of purpose
d) unwillingness

13. ANCHOR a) uncover b) release c) weaken d) clean out

14. SHEEPISH a) confident b) prejudiced c) curious d) envious

15. HEARTFELT a) unknown b) visible c) disloyal d) insincere

16. AFFIRMATION a) unrest b) denial c) forceful attitude


d) questionable morality

17. INCONGRUITY a) correspondence b) advocacy c) abstruseness d) angularity

18. DEFER a) speak incoherently


b) begin immediately
c) offer generously
d) pay heavily

19. INSUPERABLE a) easily overcome


b) obviously flawed
c) distinguishable
d) protracted

20. COMMODIOUS a) profound b) dispersed c) camped and crowded


d) pleasant to behold

Test – 60

1. RUFFLE a) begin b) increase c) smooth d) speak clearly

2. FINESSE a) submission b) tendency c) contentment d) awkwardness

3. FEISTY a) honest b) subdued and peaceful


c) thorough d) knowledgeable

4. GARBLE a) agree on b) subtract from c) make clear d) act cautiously

5. DETRIMENT a) recurrence b) disclosure c) resemblance d) enhancement

6. sectarian a) unethical b) exhilarating c) broad-minded d) modernistic

7. contend a) divulge b) confound c) discourage d) concede

8. BURNISH a) destroy b) reduce gradually c) make dull d) moisten

9. TEPID a) passionate b) grandiose c) carefree d) faintly


reminiscent

10. SURFEIT a) shortage b) confidence c) quick temper d) inconsistency

11. ALERT a) mistaken b) inattentive c) aloof d) insulting

12. EQUILIBRIUM a) saturation b) independence c) isolation d) imbalance

13. VIBRANCY a) innocence b) immaturity c) arrogance d) lifelessness

14. PRECEDE a) come after b) fail to inform c) remain loyal d) move away form

15. MINUSCULE a) gigantic b) slippery c) diverse d) valid

Mastermind Vocab tests Page 58 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!

16. SUBSIDE a) extract b) divide c) rise d) plan

17. DEXTROUS a) clumsy b) large c) formal d) menacing

18. BELLIGERENCY a) pain b) silence c) homeliness d) peace

19. PREVALENT a) inconvenient b) superficial c) simple d) uncommon

20. SANCTION a) prohibit b) convert c) divulge d) allot

Answers:

Test – 41
1. b 2. a 3. d 4. d 5. b 6. c
7. d 8. a 9. c 10. a 11. c 12. b
13. d 14. b 15. d 16. c 17. d 18. d
19. b 20. b

Test – 42
1. b 2. a 3. b 4. d 5. d 6. c
7. b 8. a 9. b 10. c 11. c 12. d
13. a 14. d 15. d 16. d 17. c 18. d
19. d 20. b

Test – 43
1. a 2. b 3. d 4. d 5. d 6. c
7. d 8. a 9. d 10. d 11. b 12. a
13. a 14. c 15. d 16. d 17. b 18. d
19. c 20. d

Test – 44
1. a 2. c 3. d 4. d 5. b 6. d
7. b 8. c 9. d 10. d 11. d 12. a
13. d 14. d 15. c 16. b 17. b 18. d
19. b 20. d

Test – 45
1. a 2. c 3. b 4. c 5. b 6. d
7. d 8. d 9. c 10. b 11. b 12. b
13. d 14. d 15. b 16. a 17. c 18. b
19. b 20. b

Test – 46
1. a 2. c 3. b 4. d 5. b 6. d
7. d 8. d 9. c 10. b 11. b 12. b
13. d 14. a 15. a 16. b 17. b 18. d
19. a 20. a

Test – 47
1. d 2. b 3. d 4. b 5. d 6. d
7. d 8. d 9. c 10. b 11. c 12. a
13. d 14. b 15. c 16. b 17. c 18. d
19. d 20. d

Test – 48
1. d 2. b 3. c 4. c 5. b 6. d
7. d 8. a 9. d 10. b 11. b 12. a
13. a 14. c 15. d 16. a 17. b 18. b
19. d 20. c

Test – 49

Mastermind Vocab tests Page 59 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
1. c 2. d 3. a 4. c 5. d 6. b
7. d 8. a 9. d 10. d 11. d 12. d
13. c 14. c 15. d 16. d 17. d 18. b
19. c 20. b

Test – 50
1. b 2. a 3. d 4. d 5. c 6. d
7. b 8. b 9. b 10. d 11. c 12. c
13. c 14. b 15. c 16. b 17. c 18. b
19. d 20. d

Test – 51
1. c 2. a 3. a 4. c 5. d 6. c
7. b 8. a 9. c 10. a 11. b 12. d
13. b 14. a 15. d 16. a 17. d 18. b
19. c 20. c

Test – 52
1. c 2. c 3. b 4. d 5. d 6. c
7. c 8. a 9. d 10. d 11. d 12. a
13. c 14. d 15. d 16. c 17. c 18. b
19. d 20. a

Test – 53
1. c 2. d 3. b 4. d 5. a 6. d
7. b 8. a 9. c 10. d 1. a 12. b
13. c 14. d 15. c 16. d 17. b 18. d
19. d 20. d

Test – 54
1. d 2. b 3. d 4. c 5. c 6. a
7. d 8. b 9. b 10. b 11. c 12. d
13. a 14. d 15. a 16. a 17. a 18. c
19. b 20. a

Test – 55
1. c 2. c 3. d 4. d 5. b 6. d
7. a 8. c 9. b 10. d 11. c 12. d
13. d 14. d 15. c 16. d 17. b 18. c
19. d 20. a

Test – 56
1. d 2. d 3. d 4. d 5. d 6. b
7. a 8. c 9. c 10. b 11. a 12. d
13. d 14. a 15. a 16. d 17. c 18. b
19. d 20. a

Test – 57
1. d 2. b 3. a 4. d 5. c 6. d
7. c 8. d 9. d 10. c 11. d 12. c
13. b 14. a 15. d 16. d 17 . d 18. d
19. b 20. d

Test – 58
1. d 2. c 3. a 4. d 5. d 6. a
7. c 8. d 9. d 10. c 11. b 12. c
13. d 14. d 15. b 16. d 17. a 18. c
19. d 20. d

Test – 59
1. d 2. d 3. d 4. d 5. c 6. d
7. a 8. d 9. d 10. d 11. d 12. b
13. b 14. a 15. d 16. b 17. a 18. b

Mastermind Vocab tests Page 60 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36


Mastermind – The Best MBA Prep in Chandigarh!
19. a 20. c

Test – 60
1. c 2. d 3. b 4. c 5. d 6. c
7. d 8. c 9. a 10. a 11. b 12. d
13. d 14. a 15. a 16. c 17. a 18. d
19. d 20. a

Mastermind Vocab tests Page 61 www.maxpages.com/mmind tel: 899034-35-36

Related Interests