You are on page 1of 85

FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC

FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC


FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC
FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC

One Word Substitutions Practice Set


Direction-Each set has 10 questions, out of the four alternative
choose the one which can be substituted for the given words.

Set no-01
1. One who sells articles at public sales
(a) Auctioneer (b) Tolerance
(c) Stoicism (d) Reticence
2. An act of misappropriation of money
(a) debasement (b) misconduct
(c) corruption (d) embezzlement
3. The first public performance of a musical or theatrical work or the first
showing of a film
(a) premiere (b) preview
(c) opener (d) Debut
4. Rules governing socially acceptable behaviour.
(a) behaviour (b) etiquette
(c) formality (d) politeness
5. A person who is easily deceived or tricked.
(a) Gullible (b) tangible
(c) trouble (d) trickster
6. Submission to all that happens as inevitable.
(a) fatalism (b) Superstition
(c) pragmatism (d) Pessimism
7. A legal agreement that allows someone to use a building or land for a
period of time, usually for rent.
(a) assurance (b) deal
(c) bond (d) lease
8. A person who worships only one God.
(a) Philogymist (b) theist
(c) Monotheist (d) Polytheist
FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC

9. Animals living in water


(a) mammals (b) aquatic
(c) amphibian (d) gregarious
10.Someone not fit to be chosen
(a) imeligible (b) non-eligible
(c) uneligible (d) ineligible
1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (a)
6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (d)

Set 02
1. One who deals in furs.
(a) tanner (b) furrier
(c) lapidist (d) drover
2. With no particular order or plan.
(a) hazard (b) hazardous
(c) hopeless (d) haphazard
3. The point at which something is complete or finalized
(a) consummation (b) final
(c) uncomplete (d) end
4. Occurring, operating, or done at the same time
(a) simultaneous (b) right
(c) timebound (d) temporary
5. The complete control of trade in particular goods or type of
goods
(a) monopoly (b) sharing
(c) scattering (d) distribution
1.(a) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (a)

Set no- 03
1. Using or expressed in more words than are needed.
(a) verbose (b) concise
(c) succinct (d) lengthy
2. A woman whose husband is died and who has not married again
(a) celibate (b) bachelor
(c) single (d) widow
3. A man whose wife is died and who has not married again
(a) widower (b) celibate
(c) widow (d) married
4. Impossible to understand
(a) comprehensible (b) unintelligible
(c) exonerate (d) intelligible
5. Change ordinary metals into gold
(a) alchemy (b) auctioneer
(c) agent (d) master
6. A person or thing that has the same name as another.
(a) namesake (b) stroll
(c) metaphor (d) emblem
7. A place in a large institution for the care of those who are ill
(a)house (b) university
(c) college (d) infirmary
8. A mass of snow, ice, and rocks falling rapidly down a
mountainside
(a) flux (b) waterfall
(c) avalanche (d) flood
9. A person whose trade is cutting up and selling meat in a shop
(a) butcher (b) assassin
(c) murderer (d) moaner
10. Linked together
(a)connect (b) concatenate
(c) joint (d) assemble
1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (a)
6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (b)
Set no-04
1. Exclusive right to publish a book
(a) copyright (b) dominate
(c) control (d) exonerate
2. Gradual increase in force - volume - loudness.
(a) elevation (b) crescendo
(c) pinnacle (d) surge
3. A broad channel formed by joining of the sea and river water
(a) hinterland (b) connect
(c) estuary (d) dyke
4. Used or suitable for growing crops
(a) useful (b) furrow
(c) suitable (d) arable
5. An area where wild birds or animals protected and encouraged
to breed
(a) sanctuary (b) asylum
(c) shrine (d) temple
6. Dealing with injuries and diseases of the bones or muscles
(a) orthopaedics (b) orthodox
(c) phonology (d) etymology
7. A group of people assembled for religious worship
(a) congregation (b) throng
(c) collection (d) mob
8. A person who destroys property by fire
(a) criminal (b) maverick
(c) pacifist (d) arsonist
9. Conferred as an honor
(a) sinecure (b) honorary
(c) reward (d) vulnerable
10.Willing to consider or accept new suggestions and ideas
(a) deny (b) receptive
(c) comprehensive (d) useful
1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (a)
6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (b)

Set no-05
1. An area where wild birds or animals protected and encouraged
to breed
(a) sanctuary (b) asylum
(c) temple (d) shrine
2. One who walks in sleep:
(a) dremer (b) somnambulist
(c) neomatic (d) ignorant
3. An instrument for measuring the force of the wind:
(a) manometer (b) micrometer
(c) telescope (d) anemometer
4. A speech made without preparation:
(a) prepared (b) debate
(c) extempore (d) elocution
5. Prohibited by law or treaty from being imported on exported:
(a) contraband (b) smuggled
(c) counterfeit (d) forged
6. Intentional destruction of racial groups:
(a) regicide (b) genocide
(c) homicid (d) fratricide
7. A person in vehicle or on horseback escorting another vehicle:
(a) navigator (b) escort
(c) outrider (d) security
8-. Not allowing the passage of light:
(a) oblique (b) opaque

FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC


(c) optique (d) opulant
9-. Science regarding principles of classification:
(a) taxidermy (b) taxonomy
(c) toxicology (d) classicology
10.A person who can make himself/herself at home in any country:
(a) cosmetician (b) cosmopolitan
(c) cosmocrat (d) cosmesis
1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (a)
6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

Set no-06
1. Science of heredity:
(a) hereditary (b) genetics
(c) genesis (d) inheritance
2. Arrangement in order of occurrence:
(a) timely (b) chronological
(c) chronic (d) temporal
3. Occuring at night:
(a) nightly (b) dark
(c) nocturnal (d) neurotic
4. Determine the nature of the disease:
(a) investigate (b) determine
(c) diagnose (d) detect
5. A guide-post pointing out the way for a place:
(a) lastpost (b) finger-post
(c) lamp-post (d) checkpost
6. Belief that god is in everything and that everything is god:
(a) atheism (b) pantheism
(c) scepticism (d) animism
7. A picture of a person or a thing drawn in such a highly exaggerated
manner as to cause laughter
(a) cartoon (b) cacography
(c) cartography (d) caricature
8. The state of being miserable bereft of all possessions:
(a) dependant (b) complacent
(c) destitute (d) omnipresent
9 That which cannot be called back:
(a) irresponsible (b) irrevocable
(c) irredeemable (d) incalculable
10.An abandoned child of unknown parents who is found by somebody:
(a) foundling (b) siblings
(c) urchin (d) orphan
1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (b)
6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (a)

Set no-07
1. Parts of a country behind the coast or a river bank:
(a) swamps (b) marshes
(c) hinterland (d) isthmuses
2. A written statement about someone’s character, usually
provided by an employer:
(a) testimonial (b) memorandum
(c) certificate (d) licence
3. One who makes an official examination of accounts:
(a) auditor (b) accountant
(c) clerk (d) official
4. A list of passengers and luggage:
(a) waybill (b) wagon
(c) wire puller (d) whist
5. A person who makes love without serious intention:
(a) consort (b) philanderer
(c) romeo (d) goon
6. Avoiding wastage:
(a) economic (b) economical
(c) minimal (d) optimational
7. Sole right to make and sell some invention:
(a) franchise (b) authorize
(c) dealership (d) patent
8. The scientific study of living organisms:
(a) biochemistry (b) organic chemistry
(c) zoology (d) biology
9. One who lives for more than a hundred years:
(a) saint (b) mereorologist
(c) demagogue (d) centenarian
10.One who is indifferent to pleasure or pain:
(a) stoic (b) anarchist
(c) mystic (d) hysteric
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (b)
6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (d) 10. (a)
Set-08
1. Person who files a suit
(a) suitor (b) plaintiff
(c) accuser (d) charger
2. Take great pleasure
(a) satisfied (b) uphold
(c) overhaul (d) revel
3. The practise of having many wives
(a) calligraphy (b) polygamy
(c) polyandry (d) bigamy
4. A person who abstains completely from alcoholic drink
(a) derelict (b) subjunctive
(c) incriminatory (d) teetotaller
5. A strong dislike:
(a) entreaty (b) animosity
(c) malice (d) reciprocity
6. The Mahabharata is a long poem based on a noble theme

FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC


(a) story (b) narration
(c) epic (d) summary
7. A frog lives both on land as well as in water
(a) amphibian (b) aquatic
(c) ambidextrous (d) animate
8. One who possesses many talents:
(a) versatile (b) exceptional
(c) gifted (d) talented
9. A very accurate from of clock:
(a) voltmeter (b) chronometer
(c) galvanometer (d) calorimeter
10.A place where money is coined:
(a) lit (b) archive
(c) press (d) mint
1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (b)
6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (d)

Set-09
1. A series of lectures or lessons:
(a) course (b) syllabus
(c) catalogue (d) panel
2. A false name adopted by an author for writing:
(a) nickname (b) pseudonym
(c) nomenclature (d) title
3. That which has a double meaning:
(a) doubtless (b) uncertain
(c) controversial (d) ambiguous
4. Incapable of making errors:
(a) infallible (b) incorrigible
(c) impervious (d) inexplicable
5. Governed by a sense of duty:
(a) conscious (b) sensible
(c) intelligent (d) conscientious
6. The depository where state records and documents are preserved:
(a) museum (b) library
(c) emporium (d) archive
7. That which is no longer fashionable or in use:
(a) unused (b) ancient
(c) obsolete (d) old
8. Murder of a king:
(a) homicide (b) fratricide
(c) regicide (d) parricide
9. A place where birds are kept:
(a) aviary (b) house
(c) aquarium (d) apiary
10.Expressions no longer in current use:
(a) artistic (b) archaic
(c) ancient (d) modern
1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (a) 5. (d)
6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (b)

Set-10
1. A talk between two persons:
(a) prologue (b) monologue
(c) dialogue (d) speech
2. A person who can not be corrected:
(a) illegible (b) impossible
(c) incorrigible (d) invulnerable
3. Enter a country as an enemy:
(a) defeat (b) spy
(c) invade (d) overcome
4. Plants of a region:
(a) fauna (b) flora
(c) nursery (d) forest
FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC

5. A person who devotes his/her life for the welfare of other:


(a) martyr (b) altruist
(c) hermit (d) volunteer
6. A person who attends to the diseases of the eye is an:
(a) optician (b) oculist
(c) optimist (d) obstetrician
7. Written law of a legislative body:
(a) statue (b) statute
(c) stature (d) static
8. A person who shows off his learning:
(a) researcher (b) pedant
(c) educationist (d) exhibitor
9. The study of worms and insects:
(a) paleontology (b) taxidermy
(c) entomology (d) ornithology
10.One who lends money at a very high interest:
(a) banker (b) usurer
(c) imposter (d) former
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b)
6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (b)

Set-11
1. Incapable of being approached:
(a) inaccessible (b) inadmissible
(c) irresistible (d) illegal
2. One who takes care of a building:
(a) janitor (b) manager
(c) warden (d) beadle
3. One who looks at the bright side of things:
(a) pessimist (b) pacifist
(c) optimist (d) humanist
4. A list of dishes:
(a) cuisine (b) dessert
(c) buffet (d) menu
5. One who believes in fate:
(a) believer (b) fatalist
(c) agnostic (d) sceptic
6. Smugy self-satisfied:
(a) responsive (b) complacent
(c) jovial (d) witty
7. A person who makes a scientific study of birds:
(a) Ornithologist (b) orthodontist
(c) anesthetist (d) astrophysicist
8. Having to do with artistic beauty:
(a) aesthetic (b) excellence
(c) artful (d) creative
9. A person who live by himself:
(a) bachelor (b) recluse
(c) spinster (d) priest
10.Impossible to describe
(a) miraculous (b) ineffable
(c) stupendous (d) appalling
1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (d) 5. (b)
6. (b) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (b)

Set-12
1. One who criticizes popular beliefs which he thinks is mistaken or unwise:
(a) philistine (b) iconoclast
(c) imposter (d) cannibal
2. Detaining and confining someone:
(a) Interruption (b) interrogation
(c) interment (d) internment
3. An underhand device resorted to in order to justify misconduct:
(a) subterfuge (b) manoeuvre
(c) stratagem (d) complicity
4. Science of the races of mankind:
(a) genealogy (b) Epistemology
(c) ethnology (d) sociology
5. A person who loves wealth and spends as little money as possible:
(a) curmudgeon (b) money-grabber
FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC

(c) scrimp (d) miser


6. State of anxiety or dismay causing mental confusion:
(a) constriction (b) consternation
(c) concentration (d) contraction
7. A person who is fluent in two languages:
(a) versatile (b) expert
(c) bilingual (d) knowledgeable
8. One who eats human flesh:
(a) Maneater (b) cannibal
(c) beast (d) savage
9. The quality of being politely firm and demanding:
(a) assertive (b) bossy
(c) aggressive (d) lardy
10.One who finds it easy to produce new and original ideas and things:
(a) hospitable (b) bright
(c) impulsive (d) creative
1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (c)
6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

Set-13
1. Done with good judgement
(a) enviable (b) judicial
(c) eminent (d) judicious
2. Impossible to decipher,make out or read:
(a) illegible (b) ambiguous
(c) eligible (d) intelligible
3. Careful not to harm or inconvenience others:
(a) obstinate (b) rash
(c) humble (d) considerate
4. The place where public,government or historical records are kept:
(a) coffer (b) pantry
(c) archives (d) scullery
5. Theft of another person’s writings or ideas and passing them off as one’s
own:
(a) plagiarism (b) burglary
(c) piracy (d) pilferage
6. The study of insects:
(a) anthropology (b) zoology
(c) etymology (d) entomology
7. List of issues to be discussed at a meeting:
(a) schedule (b) agenda
(c) time-table (d) plan
8. Speed of an object in one direction:
(a) pace (b) tempo
(c) velodrome (d) velocity
9. A word or practice that has gone out of use:
(a) absolute (b) outdated
(c) old-fashioned (d) obsolete
10.Favouritism granted in politics or business to relatives:
(a) nepotism (b) hedonism
(c) redtapism (d) monotheism
1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (a)
6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (a)

Set-14
1. A person who collects coins:
(a) numismatist (b) philatelist
(c) coin collector (d) ornithologist
2. A supplements to a will:
(a) adjunct (b) effusion
(c) codicil (d) furlough
3. Estimation of a thing’s worth:
(a) goodness (b) appraisal
(c) beliefs (d) pay
4. To free completely from blame:
(a) clear (b) exonerate
(c) release (d) let go
5. A person who works for an employer for a fixed period of time in order to
learn the particular skill needed in thier job:
(a) worker (b) employee
(c) apprentice (d) labourer
6. Soldiers who fight on horseback:
(a) infantry (b) artillery
(c) cavalry (d) armoured
7. One who speaks for other:
(a) spokesman (b) leader
(c) supporter (d) naming
8. A man who doesn’t know how to read or write:
(a) uneducated (b) illiterate
(c) ignorant (d) oblivious
9. Rebellion against lawful authority:
(a) mutiny (b) coup
(c) revolution (d) dissidence
10.To run away with a lover
(a) deceive (b) cheat
(c) escape (d) elope
1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (c)
6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

Set-15
1. One who does something not professionally but for pleasure:
(a) entrepreneur (b) amateur
(c) libertine (d) novice
2. Wild and noisy disorder
(a) revolution (b) pandemonium
(c) stir (d) agitation
3. A person who is solely motivated by money or personal gain:
(a) charlatan (b) mercenary
(c) merchant (d) money-lender
4. Something that is beyond the power of nature:
(a) supernatural (b) magical
(c) preternatural (d) unnatural
5. Description of a disagreeable thing by an agreeable name:
(a) eulogy (b) epithet
(c) epigram (d) euphemism
6. Walk in a proud and confident way:
(a) lope ​(b) swagger
(c) sprint (d) canter
7. The part of a stage in front of the curtain;
(a) podium (b) proscenium
(c) amphitheatre (d) arena
8. A policy that segregates people on the basis of race:
(a) chauvinism (b) theism
(c) apartheid (d) partisan
9. Something which lasts forever:
(a) Eternal (b) youthful
(c) mortal (d) infallible
10.The schedule of travel:
(a) itinerary (b) time-table
(c) travelbook (d) guidebook
1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (d)
6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (a)

Set-16
1. Poem in short stanzas narrating a popular story:
(a) ballet (b) epic
(c) ballad (d) sonnet
2. Design made by putting together coloured pieces of glass or stones:
(a) tracery (b) mosaic
FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC

(c) relief (d) oleograph


3. A shopkeeper who sells fresh and green vegetables:
(a) shopkeeper (b) vendor
(c) greengrocer (d) butcher
4. That which can be easily consumed by fire:
(a) inexhaustible (b) incombustible
(c) invincible (d) inflammable
5. A place of shelter for ships:
(a) port (b) harbour
(c) barrack (d) helipad
6. An expert in the scientific study of birds:
(a) astrologer (b) keeper
(c) zoologist (d) ornithologist
7. One who believes that events are decided by fate:
(a) numerologist (b) fatalist
(c) egoist (d) atheist
8. Like an ape or a monkey:
(a) Arboreal (b) feline
(c) Avian (d) simian
9. Having a common centre:
(a) concentric (b) circular
(c) eccentric (d) chronic
10.A place where foodgrains are stored:
(a) granary (b) museum
(c) aviary (d) grocery
1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (b)
6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (a) 10. (a)

Set-17
1. A place where dead bodies are buried :
(a) museum (b) cemetery
(c) crematory (d) park
2. Medicine given to counteract poison:

FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC


(a) antibiotic (b) antiseptic
(c) antidote (d) antifungal
3. One who hates marriage:
(a) misanthrope (b) misogamist
(c) misogynist (d) polygamist
4. Thawing snow:
(a) sludge (b) slush
(c) slosh (d) slash
5. One who specializes in the mathematics of insurance
(a) A statistician (b) an actuary
(c) an agent (d) an insurant
6. Violation of the sanctity of the church:
(a) infringement (b) irreverence
(c) sacrilege (d) transgression
7. Of one mind or opinion:
(a) voluntary (b) referendum
(c) homogenous (d) unanimous
8. Deep worried or agitated:
(a) ignorant (b) distraught
(c) shocked (d) maniac
9. Persons working together in the same institute:
(a) colleagues (b) staff
(c) contemporary (d) brethren
10.One who does not believe in god:
(a) polytheist (b) atheist
(c) theist (d) monotheist
1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (b)
6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Set-18
1. There was a peaceful settlement of the matter between the two parties:
(a) friendship (b) solidarity
(c) compromise (d) understanding
2. O. Henry is the pen name used by William Sydney Porter:
(a) synonym (b) antonym
(c) acronym (d) pseudonym
3. A person who collects postage stamps:
(a) philologist (b) phonologist
(c) philatelist (d) phrenologist
4. A person who has had one or more limbs cut off:
(a) amputee (b) truncation
(c) dissemination (d) curtailment
5. A building for housing curios:
(a) asylum (b) museum
(c) auditorium (d) sanatorium
6. A person who knows or can speak many languages:
(a) bibliophile (b) bigot
(c) polyglot (d) misologist
7. Incapable of being corrected:
(a) insolent (b) incongruous
(c) incorrigible (d) insensitive
8. A place where dead bodies are kept for medical examination
(a) crematorium (b) mortuary
(c) hospital (d) cemetery
9. A child who stays away from school without leave:
(a) truant (b) rabel
(c) bully (d) deserter
10.That which cannot believed
(a) infallible (b) incredible
(c) inaudible (d) ineffable
1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (d)
6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Set-19
1. Very delicate and beautiful:
(a) exquisite (b) requisite
(c) exemplary (d) resplendent
2. Witty, ready replies :
(a) repartees (b) rhetorics
(c) puns (d) refrains
3. A solution for all:
(a) panacea (b) treatment
(c) cure (d) well-being
4. A book containing various branches of knowledge arranged in
alphabetical order:
(a) encyclopaedia (b) dictionary
(c) thesaurus (d) atlas
5. A person who believes in the total abolition of war:
(a) bellicose (b) pacifist
(c) flautist (d) fatalist
6. A military or political group that rules a country after taking power by
force
` (a) junta (b) burglary
(c) piracy (d) pilferage
7. A constantly changing pattern or sequence of elements
(a) anthropology (b) gyroscope
(c) etymology (d) kaleidoscope
8. A published false statement that is damaging to a person's reputation; a
written defamation
(a) schedule (b) libel
(c) time-table (d) plan
9. A dummy used to display clothes in a shop window
(a) pace (b) tempo
(c) velodrome (d) mannequin
10.A public speech or published text in praise of someone or something
(a) coffer (b) pantry
(c)panegyric (d) scullery
1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (b)
6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (c)

Set-20
1. A raised place on which offerings to God are made:
(a) mound (b) chapel
(c) altar (d) archive
2. Undue favour shown by a person in power to his friends and relatives:

FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC


(a) criticism (b) despotism
(c) nepotism (d) witticism
3. An area controlled by a foreign ruler:
(a) province (b) state
(c) colony (d) dominion
4. A person who lives for pleasure:
(a) hedonist (b) materialist
(c) atheist (d) philanthropist
5. Loss of memory:
(a) dementia (b) oblivion
(c) nostalgia (d) amnesia
6. A drawing of the outline of an object; filled in with some uniform color
(a) banker (b) silhouette
(c) imposter (d) former
7. A substitute, especially a person deputizing for another in a specific role
or office
(a) surrogate (b) inadmissible
(c) irresistible (d) illegal
8. A brief evocative description, account, or episode
(a)vignette (b) warden
(c) beadle (d) short
9. One who knows everything:
(a) omniscient (b) omnipresent
(c) omnipotent (d) ominous
10.That which cannot be read easily:
(a) illegible (b) illiterate
(c) irrevocable (d) illegal
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (d)
6. (b) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (a)
Hindi meaning
Set-21
1. He is a person who always looks at the dark side of things:
(a) optimist (b) pacifist
(c) pessimist (d) opportunist
2. A speech delivered for the first time:
(a) impromptu speech (b) maiden speech
(c) primary speech (d) harangue
3. A gigantic statue:
(a) colossus (b) agree
(c) kirk (d) decline
4. A disorderly crowd of people:
(a) spectators (b) pedestrians
(c) lunatics (d) mob
5. Specify as part of an agreement:
(a) charge (b) agree
(c) stipulate (d) decline
6. A hall or building equipped for physical exercise:
(a) gymnastics (b) court
(c) play-station (d) gymnasium
7. Changing in shape,appearance etc:
(a) rotation (b) alteration
(c) motion (d) transformation
8. A book or paper written in hand:
(a) edition (b) thesis
(c) manuscript (d) scripture
9. A speech delivered by a prophet or saint from a pulpit:
(a) lecture (b) debate
(c) pration (d) sermon
10.A person who offers services without any return:
(a) activist (b) contractor
(c) seer (d) volunteer
1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (c)
6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (d)

Set-22
1. One who is bad in spelling
(a) compositor (b) stoker
(c) cacographist (d) shipwright
2. A person or animal having both male and female sex organs or other
sexual characteristics
(a) hermaphrodite (b) derivative
(c) inferential (d) suggestive
3. A person who manages the financial affairs of a college or school
(a) bursar (b) philanthropy
(c) benevolence (d) turnstile
4. An extremely happy, peaceful, or picturesque period or situation
(a) idyll (b) sinecure
(c) perquisite (d) prerogatives
5. Spoil (something which is valued or respected)
(a) Flora (b) museum
(c) zoo (d) desecrate
6. Not easily pleased by anythig:
(a) medieval (b) precarious
(c) fastidious (d) maiden
7. To die without having made a will:
(a) intestate (b) insolvent
(c) intaglio (d) inveterate
8. One who enjoys inflicting pain on himself
(a) egoist (b) sadist
(c) masochist (d) nihilist
9. Murder of a brother:
(a) regicide (b) homicide
(c) fratricide (d) patricide
10.More like a woman than a man in manners and habits:
(a) womanish (b) delicate
(c) unmanly (d) effeminate
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (d)
6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (d)

Set-23
1. Handwriting which is difficult or impossible to read:
(a) illegible (b) illogical
(c) unintelligible (d) eligible
2. To play the part of, and function as some other person:
(a) impersonate (b) act
(c) imitate (d) pretend
3. Liable to be easily broken:
(a) weak (b) brittle
(c) thin (d) hard
4. One who is out to destroy the Goverment:
(a) anarchist (b) villain
(c) criminal (d) enemy
5. One who loves all mankind:
(a) philologist (b) philosopher
(c) philanthropist (d) philatelist
6. A person who cannot make a mistake:
(a) inexplicable (b) inevitable
(c) indispensable (d) infallible
7. One who eats human flesh:
(a) carnivore (b) harbivore
(c) glutton (d) cannibal
8. An office with a salary but no work:
(a) honorary (b) sinecure
(c) insolvent (d) sinuous
9. The study or collection of coins:
(a) nymphomania (b) numismatics
(c) numerology (d) numeric
10.One who hates women;
(a) misogynist (b) misanthrope
(c) feminist (d) effeminate
1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (c)
6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (b) 10. (a)

Set-24
1. A woman with dark brown hair:
(a) blonde (b) philogynist
(c) brunette (d) dotard
2. There was a big applause when he delivered his speech for the first time:
(a) introductory speech (b) maiden speech
(c) concluding speech (d) initial speech
3. Large number of insects,birds etc.moving about:
(a) crowd (b) group
(c) pack (d) swarm
4. A person who readily believes other:
(a) sensible (b) credulous
(c) sensitive (d) credible
5. Dry weather with no rainfall:
(a) summer (b) desert
(c) drought (d) general
6. Unrelated to the subject;
(a) irrelevant (b) superficial
(c) specifc (d) general
7. A state of near-unconsciousness or insensibility
(a) transgression (b) translation
(c) stupor (d) transmigration
8. Something which is not in harmony
(a) smooth (b) quiet
(c) cacophonous (d) noisy
9. A list of books:
(a) anthology (b) glossary
(c) catalogue (d) index
10.Man with womanly habits and manners
(a) bovine (b) suave
(c) effeminate (d) gay
1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (c)
6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (c)

Set-25
1. Something unusual or strange, having peculiar notions:
(a) dramatic (b) reasonable
(c) whimsical (d) aggressive
2. A study of word and the way words develop:
(a) Philology (b) phonology
(c) phraseology (d) phonography
FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC

3. A hotel providing overnight lodging for travelers


(a) inn (b) coup
(c) revolution (d) dessidence
4. Soldier who fight on horseback :
(a) infantry (b) artillery
(c) cavalry (d) armoured
5. One who speaks for other:
(a) spokesman (b) leader
(c) supporter (d) naming
6. A short moral story (often with animal characters)
(a) uneducated (b) parable
(c) ignorant (d) oblivious
7. A person who thinks only about himself’and not about others’needs:
(a) egocentric (b) egomaniacal
(c) egositic (d) egotistic
8. Something that cannot be explained:
(a) inexplicable (b) unthinkable
(c) impregnable (d) mysterious
9. A written declaration made on oath in the presence of a magistrate:
(a) document (b) affidavit
(c) dossier (d) voucher
10.A raised place on which offering to a God are made:
(a) mound (b) rostrun
(c) church (d) altar
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (a)
6. (b) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (d)

Set-26
1. One who journeys from place to place:
(a) quack (b) cannibal
(c) itinerant (d) courier
2. A government by officials:
(a) oligarchy (b) aristocracy
(c) plutocracy (d) bureaucracy
3. One who walks in sleep:
(a) somniloquist (b) egoist
(c) somnambulist (d) altruist
4. Commencement of adjacent word with same letter:
(a) pun (b) alliteration
(c) transferred epithet (d) oxymoron
5. A specialist who tests eyesight:
(a) optician (b) ophtalmologist
(c) ichthyologist (d) neurologist
6. A wall built to prevent the sea or a river from flooding an area:
(a) dam (b) mound
(c) dyke (d) embankment
7. Ability to go on inspite of difficulties:
(a) delirious (b) desirous
(c) perseverance (d) pervasive
8. A number of ships,vehicles etc.travelling together under escort;
(a) retinue (b) feel
(c) posse (d) convoy
9. An instrument for measuring wind pressure:
(a) manometer (b) micrometer
(c) temperature (d) barometer
10.To destroy completely
(a) annihilate (b) rehabilitate
(c) incapacitate (d) deslocate
1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (a)
6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (a)

Set-27
1. To die in water or any other liquid because one is unable to breathe:
(a) sink (b) drown
(c) flounder (d) founder
2. To be biased against:
(a) partial (b) objective
(c) prejudiced (d) predestined
3. Motion of Head, Hands etc, As a mode of expression indicating attitude.
(a) gesture (b) grin
(c) gestation (d) grimace
4. Bitter and violent attack in words:
(a) diaspora (b) deacriticicism
(c) diadem (d) diatribe
5. Treatment by means of exercise and massage:
(a) chemotherapy (b) hydrotherapy
(c) physiotherapy (d) psychotherapy
6. The abandonment of one’s country or cause:
(a) defection (b) desloyalty
(c) desertion (d) migration
7. A place where birds are kept:
(a) aquarium (b) den
(c) aviary (d) sanctuary
8. A method which never fails
(a) unflinching (b) irreparable
(c) irremediable (d) infallible
9. Something which cannot be believed:
(a) inevitable (b) ineffable
(c) incredible (d) ineluctable
10.Body of a human being or animal embalmed for burial:
(a) corpse (b) mummy
(c) morgue (d) mortuary
1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (c)
6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (b)

Set-28
1. Of very bad morals, characterised by debasement or degeneration:
(a) desultory (b) dilapidated
(c) depraved (d) delatory
2. The production of raw silk:
(a) sariculture (b) syrumculture
(c) sericulture (d) seroculture
3. Politicians are notorious for doing undue favour to their relatives:
(a) dualism (b) polarism
(c) pluralism (d) nepotism
4. A person who readily believes others:
(a) sensitive (b) sensible
(c) credible (d) credulous
5. Meaningless language with an exaggerated style intended to impress:
(a) verbalization (b) rhetoric
(c) oratory (d) public-speaking
6. The political leader has an evil reputation.he is not trusted:
(a) is magnanimous (b) is dubious
(c) is notorious (d) is malicious
7. The conference takes place once in three years:
(a) treennial (b) thriennial
(c) tetraennial (d) triennial
8. An apartment building in which each apartment is owned separately by
the people living in it,but also containing shared areas:
(a) condominium (b) multiplex
(c) duplex (d) caravan
9. A group of three powerful people:
(a) trio (b) tritium
(c) trivet (d) triumvirate
10.Operation of the body after death:
(a) post-mortem (b) obituary
(c) homage (d) mortuary
1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (b)
6. (c) 7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (a)

Set-29
1. The Bedouin Arabs are people of no fixed adobe
(a) vagabonds (b) travellers
(c) barbarians (d) nomads
2. The secretary’s proposal was adopted with the full agreement of all the
members:
(a) equivocally (b) vehemently
(c) ambitiously (d) unanimously
3. That which makes it difficult to recognize the presence or real nature of
something:
(a) infallible (b) lmage
(c) camouflage (d) transparent
4. Code of deplomatic etiquette and precedence
(a) protocol (b) hierarchy
(c) formality (d) statesmanship
5. Travel regularly between two or more places
(a) dexterous (b) shuttle
(c) gifted (d) exception
6. Twist and turn with quick writhing movements
(a) recluse (b) hedonist
(c) wriggle (d) maniac
7. A person who rides horses in races as an occupation:
(a) equestrian (b) horseman
(c) horse-racer (d) maniac
8. A widely accepted rule of conduct or general truth briefly expressed:
(a) maxim (b) tenet
(c) syllogism (d) doctrine
9. A secret massage written in code:
(a) anagram (b) telegram
(c) phonogram (d) cryptogram
10.Walk in a slow relaxed way:
(a) trot (b) canter
(c) plod (d) saunter
1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (b)
6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (d) 10. (d)

Set-30
1. One who copies from other writers:
(a) copy-writer (b) copyright
(c) plagiarist (d) epicure
2. Excessive similarity or resemblence with anything or anyone:

FOR MORE JOIN ~ MISSION SSC / BANKING / UPSC


(a) affinity (b) ambiguity
(c) affirmation (d) affliction
3. To scold or rebuke somebody
(a) chicanery (b) chide
(c) caress (d) carnage
4. A round or cylindrical container used for storing things such as
food,chemicals or rolls of film:
(a) tankard (b) canister
(c) vessel (d) casket
5. A place of permanent residence:
(a) abode (b) dormitory
(c) domicile (d) apartment
6. That cannot be altered or withdrawn:
(a) irrevocable (b) irretrievable
(c) irrefutable (d) erresistible
7. Money paid to employees on retirment:
(a) gratuity (b) gift
(c) pension (d) arrears
8. A place where clothes are kept:
(a) closet (b) drawer
(c) wardrobe (d) cupboard
9. To given one’s authority to another:
(a) authorisation (b) powerful
(c) attorney (d) delegate
10.Notice of death,especially in a newspaper:
(a) condolence (b) obituary
(c) obesity (d) funeral
1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (c)
6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (b)

Set-31
1. Speech made to oneself when one is alone:
(a) soliloquy (b) oratory
(c) monologue (d) stoicism
2. To give up the throne or other office of dignity:
(a) abdicate (b) dethrone
(c) denounce (d) accelerate
3. Additional paragraph,especially at the end of a letter after the signature:
(a) post script (b) topograph
(c) epilogue (d) emblem
4. A person who can appreciate art,music etc:
(a) epicure (b) gourmet
(c) philanderer (d) connoisseur
5. Two words different in spelling and meaning but pronounced alike:
(a) homonyms (b) homograph
(c) synonyms (d) homophones
6. A person who testifies or gives a deposition
(a) deponent (b) sycophant
(c) psychopath (d) hedonist
7. An abnormal fear of high place:
(a) hydrophobia (b) aerophobia
(c) claustrophobia (d) acrophobia
8. The belief that nothing can be known about God:
(a) agnosticism (b) theism
(c) atheism (d) henotheism
9. Can be read clearly:
(a) eligible (b) intangible
(c) illegible (d) legible
10.The act of killing one’s own father:
(a) parricide (b) patricide
(c) fratricide (d) parasite
1. (a) 2. (a) 3. (a) 4. (d) 5. (d)
6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (b)

Set-32
1. An animal living on fish:
(a) carnivore (b) herbivore
(c) piscivore (d) parasite
2. Person who directs preparation of a newspaper:
(a) instructor (b) auditor
(c) editor (d) author
3. A person who does not think or behave like everyone else,but has
independent,unusual opinions:
(a) hermit (b) individual
(c) maverick (d) matriarch
4. Child of unusual or remarkable talent:
(a) prodigy (b) genius
(c) geek (d) intellectual
5. Government runs its administration through departments staffed by civil
servants:
(a) bureaucracy (b) democracy
(c) aristocracy (d) oligarchy
6. A person who can appreciate art,music etc:
(a) epicure (b) gourmet
(c) connoisseur (d) cosmopolitan
7. A song characteristically played outside the house of a woman
(a) homonyms (b) homograph
(c) synonyms (d) serenade
8. Someone who makes and sells hats
(a) Milliner (b) sycophant
(c) psychopath (d) hedonist
9. A stiff, erect, and apparently arrogant or conceited gait
(a) hydrophobia (b) stout
(c) erect (d) Strut
10.Remove the outer covering or skin from
(a) peel (b) theism
(c) atheism (d) henotheism
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (a)
6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (a)
Set-33
1. A representative on a special mission
(a) chauffeur (b) courier
(c) emissary (d) successor
2. A hater of women:
(a) misogynist (b) misogamist
(c) accomplice (d) depsomaniac
3. The stand from which a preacher delivers his sermon:
(a) lectern (b) podium
(c) pulpit (d) dias
4. The science of government
(a) theology (b) politics
(c) episcopacy (d) eureaucracy
5. One who specializes in the mathematics of insurance:
(a) a statistician (b) an actuary
(c) An agent (d) an isurant
6. A general pardon of offenders:
(a) parley (b) amnesty
(c) parole (d) acquittal
7. One who practies one of the fine arts :
(a) painter (b) artist
(c) designer (d) architect
8. Scale used for measuring the strength of an earthquake:
(a) celsius (b) newtons
(c) richter (d) linear
9. Something kept as a reminder of an event:
(a) Trophy (b) souvenir
(c) prize (d) antique
10.Found all over the world:
(a) international (b) universal
(c) regional (d) provincial
1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (b)
6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (b)

Set-34
1. bending and moving easily and gracefully; flexible
(a) Anthropology (b) etymology
(c) brisk (d) supple
2. one who accompanies and supervises a young woman or gatherings of
young people
(a) escort (b) chaperon
(c) fort (d) time table
3. an unaccompanied partsong for 2 or 3 voices; follows a strict poetic form
(a) praise (b) ballad
(c) good (d) Madrigal
4. a two-wheeled horse-drawn cab accommodating two inside, with the
driver seated behind
(a) house (b) moter car
(c) hansom (d) tempo
5. a reckless impetuous irresponsible person
(a) Swashbuckler (b) sensitive
(c) choosi (d) charlatan
6. To look at someone in an angry or threatening way:
(a) glower (b) gnaw
(c) gnash (d) grind
7. Compulsory military service
(a) director (b) trustee
(c)conscription (d) ombudsman
8. Something that causes death:
(a) dangerous (b) fatal
(c) brutal (d) horrible
9. A person who writes decoratively:
(a) calligrapher (b) collier
(c) choreographer (d) cartographer
10.Pertaining to cattle
(a) canine (b) feline
(c) bovine (d) verminous
1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (a)
6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

Set-35
1. An annual calendar containing important dates and statistical information
such as astronomical data and tide tables
(a) almanac (b) multiplex
(c) deplex (d) caravan
2. Isolation to prevent the spread of infectious disease
(a) trio (b) immune
(c) triumvirate (d) quarantine
3. Especially fine or decorative clothing
(a) homage (b) regalia
(c) attraction (d) clothes
4. A nursery where babies and young children are cared for during the
working day
(a) asylum (b) creche
(c) infirmary (d) opulant
5. The art or practice of clipping shrubs or trees into ornamental shapes
(a) plant (b) topiary
(c) hedge (d) toxicology
6. A person holding religious beliefs other than those of the main world
religions
(a) deponent (b) hearse
(c) atheistic (d) pagan
7. A building in which cows are kept
(a) nestle (b) sty
(c) byre (d) pen
8. Apparent communication from one mind to another without using sensory
perceptions
(a) code reader (b) schedule
(c) scanner (d) telepathy
9. A crude uncouth ill-bred person lacking culture or refinement
(a) honest (b) boor
(c) incurable (d) refined
10.A literary composition of poor quality that was written quickly to make
money
(a) corn (b) amnesty
(c) slogan (d) pot-boiler
1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (b)
6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (d)

Set-36
1. Man with strong sexual desires
(a) lecher (b) stoic
(c) ambivert (d) swinger
2. A truck or cart without sides, for delivering beer barrels or other heavy
loads
(a) dolly (b) gig
(c) barrow (d) dray
3. A pen for swine
(a) sty (b) nestle
(c) byre (d) pen
4. Patriotic and festive decorations made from such cloth, or from paper,
usually in the form of draperies, wide streamers, etc., in the colors of the
national flag
(a) steamer (b) topiary
(c) bunting (d) decor
5. One who is a habitual drunker
(a) teetotaller (b) stoic
(c) autism (d) sottoper
6. A laborer who loads and unloads vessels in a port
(a) purveyor (b) lackey
(c) stevedore (d) cooli
7. Of, relating to, or characterized by a colour or colours.
(a) florid (b) showy
(c) chromatics (d) bright
8. A council convened to discuss ecclesiastical business
(a) synod (b) turnout
(c) holy (d) meeting
9. The act of ordaining; the act of conferring (or receiving) holy orders
(a) choice (b) ordination
(c) selection (d) choosing
10. Rotating mechanism in the form of a universally mounted spinning wheel
that offers resistance to turns in any direction
(a)gyroscope (b) microscope
(c) whirligig (d) spinner
1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (d)
6. (c) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (a)

Set-37
1. Feeling inside you which tells you what is right and what is wrong:
(a) cleverness (b) consciousness
(c) fear (d) conscience
2. A study of sounds is known as:
(a) phonetics (b) semantics
(c) stylistics (d) linguistics
3. To reduce to nothing:
(a) annul (b) cull
(c) lull (d) null
4. An obviously true or hackneyed on a tomb:
(a) imagism (b) truism
(c) syllogism (d) iconic
5. To struggle helplessly:
(a) fumble (b) founder
(c) flounder (d) finger
6. The act of producing beautiful handwriting using a brush or a special pen:
(a) graphics (b) hieroglyphics
(c) calligraphy (d) stencilling
7. A word composed of the first letters of the word in a phrase:
(a) anachronism (b) acronym
(c) calligraphy (d) almanac
8. Able to use the left hand and right hand equally well:
(a) ambivert (b) ambidextrous
(c) ambivalent (d) ambitious
9. One who hates women:
(a) philanthropist (b) ascetic
(c) misogamist (d) misogynist
10.A system of naming things:
(a) horticulture (b) miniature
(c) genocide (d) nomenclature
1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (c)
6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (d) 10. (d)

Set-38
1. A raised passageway in a building:
(a) walkway (b) walkout
(c) walkabout (d) walkover
2. A cure for all diseases:
(a) laxative (b) panacea
(c) antidote (d) purgative
3. Animal that feeds on plant:
(a) carnivorous (b) herbivorous
(c) insectivorous (d) graminivotous
4. A number of stars grouped together:
(a) orbit (b) constellation
(c) solar system (d) comet
5. Lasting only for a very short while:
(a) transparent (b) temporal
(c) temporary (d) temperate
6. Murder of a man:
(a) regicide (b) fratricide
(c) homicide (d) genocide
7. Use of force or threats to get someone to agree to something:
(a) coercion (b) conviction
(c) confession (d) cajolement
8. One who is unaffected or indifferent to joy,pain,pleaure or grief:
(a) tolerant (b) resigned
(c) passive (d) stoic
9. A person who is greatly respected because of wisdom:
(a) veracious (b) vulnerable
(c) venerable (d) verger
10.An excessively desire to steal:
(a) stealomania (b) kleptomania
(c) cleftomania (d) keptomania
1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (c)
6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (b)

Set-39
1. A specially long, formal letter
(a) memo (b) ballad
(c) postcard (d) epistle
2. The person to whom you are engaged
(a) committed (b) loved
(c) intended (d) betrothed
3. A prostitute or promiscuous woman
(a) harlot (b) actress
(c) comely (d) heroin
4. An allowance made to a wife by her husband,when they are legally
separated:
(a) alimony (b) parsimony
(c) matrimony (d) honorarium
5. Wild imagination:
(a) whim (b) fantasy
(c) fancy (d) memory
6. A peom of fourteen lines:
(a) ballad (b) psalm
(c) sonnet (d) carol
7. To be known for bad acts:
(a) famous (b) notorious
(c) criminal (d) terrorist
8. Words of similar meaning
(a) homonyms (b) pseudonyms
(c) antonyms (d) synonyms
9. Instrument to measure atmospheric pressure
(a) metronome (b) compass
(c) pedometer (d) barometer
10.One who tends to take a hopeful view of life
(a) magnate (b) creator
(c) pacifist (d) optimist
1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (b)
6. (c) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (d)

Set-40
1. Belonging to all parts of the world:
(a) common (b) universal
(c) worldly (d) international
2. One who knows everything:
(a) omniscient (b) omnipresent
(c) omanipotent (d) ominous
3. A seat for riding on the back of an elephant or camel
(a) howdah (b) seat
(c) saddle (d) pillion
4. A large entrance or reception room or area
(a) entrance (b) coming
(c) anteroom (d) podium
5. The dead body of an animal especially one slaughtered and dressed for
food
(a) parasite (b) carcasses
(c) non-veg (d) rotted
6. A gigantic satue:
(a) colossus (b) marvel
(c) kirk (d) effigy
7. Specify as part of an agreement:
(a) charge (b) agree
(c) stipulate (d) decline
8. A disorderly crowd of people:
(a) spectators (b) pedestrians
(c) lunatics (d) mob
9. The study or practice of dancing or composing ballets:
(a) calligraphy (b) cartography
(c) choreography (d) epigraphy
10.Having juicy or fleshy and thick tissues:
(a) succulent (b) translucent
(c) dessolvent (d) dissident
1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (b)
6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (a)

Set-41
1. One who accepts pleasure and pain equally
(a) thespian (b) sadist
(c) stoic (d) humanitarian
2. One who thinks or speaks too much of himself:
(a) imposter (b) enthusiast
(c) egotist (d) optimist
3. An exact copy of handwriting or a picture produced by a machine:
(a) original (b) facsimile
(c) copy (d) none of these
4. Science of human mind and behavior:
(a) physiology (b) psychology
(c) sociology (d) philology
5. Not affected by a given influence
(a) supple (b) immune
(c) flexible (d) deficiency
6. A close-fitting cover for the blade of a knife or sword
(a) cutter (b) swine
(c) sheath (d) sword
7. Someone who makes candies and other sweets
(a) vendor (b) dissident
(c) grocery (d) confectioner
8. A follower or pupil of a teacher, leader, or philosopher
(a) obedient (b) disciple
(c) submissive (d) lackey
9. A universal realm
(a) panarchy (b) monarchy
(c) democracy (d) oligarchy
10.Person who directs preparation of a newspepar:
(a) instructor (b) auditor
(c) editor (d) author
1. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (b)
6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

Set-42
1. Suggestive of the isolated life of an island
(a) church (b) alone
(c) insular (d) peninsula
2. An imitation of the style of a particular writer, artist, or genre with
deliberate exaggeration for comic effect
(a) parody (b) entertainment
(c) adulation (d) saga
3. A person who lives in a metropolis
(a) elite (b) smart
(c) metropolitan (d) bagpiper
4. A confused struggle or fight
(a) scuffle (b) scrimmage
(c) vendetta (d) pandemonium
5. Her speech could not be heard by those sitting in the last rows:
(a) linperceptible (b) indelible
(c) inaudible (d) ineffable
6. A short trip or excursion:
(a) rambler (b) jaunt
(c) detour (d) stroller
7. Motive or incitement to action :
(a) remark (b) contract
(c) proposition (d) incentive
8. Science or practice of map drawing:
(a) chirography (b) xerography
(c) cartography (d) pictography
9. A speaker’s platform:
(a) stage (b) stand
(c) pulpit (d) podium
10.Government by a ruler who has unlimited power:
(a) despotism (b) autocracy
(c) monarchy (d) anarchy
1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (c)
6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (b)

Set-43
1. A climbing plant, common in hot countries, that has red or purple flowers
(a) toona (b) bougainvillea
(c) white teak (d) money plant
2. The representation of objects (especially a god) as having human form or
traits
(a) hypothesis (b) artist
(c) personification (d) anthropomorphism
3. Place of burial:
(a) cave (b) church
(c) synagogue (d) cemetery
4. To have a very high opinion of oneself:
(a) exaggeration (b) adulation
(c) abundance (d) conceited
5. One who believes in giving equal opportunity to women in all fields:
(a) fanatic (b) misogynist
(c) philanderer (d) feminist
6. Inability to sleep:
(a) hysteria (b) insomnia
(c) aphasia (d) amnesia
7. One who is given to pleasures of the flesh:
(a) terrestrian (b) epicurean
(c) celestial (d) pedestrian
8. A tank where fish or water plants are kept:
(a) aquarium (b) sanatorium
(c) nursery (d) aviary
9. A person who never takes alcoholic drinks:
(a) teetotaller (b) alcoholic
(c) addict (d) bagpiper
10.To secretly store more than what is allowed:
(a) hoard (b) store
(c) hide (d) aboard
1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (d)
6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (a) 10. (a)

Set-44
1. Very dramatic:
(a) histrionic (b) hippocratic
(c) hirsute (d) hoary
2. A figure of speech by which a thing is spoken of as being that which it
only resembles:
(a) metaphor (b) simile
(c) personification (d) alliteration
3. The process by which a person or an organization reduces the amount of
money it spends:
(a) budgeting (b) retrenchment
(c) saving (d) closure
4. An established principle of practical wisdom:
(a) marxism (b) maxim
(c) neologism (d) platonism
5. A small room in a big house,hotel,ship etc.where
glasses,dishes,spoons,food etc.are kept:
(a) portico (b) pantry
(c) mazzanine (d) kitchen
6. A foreigner who settles in a country:
(a) immigrant (b) emigrant
(c) alien (d) visitor
7. Doing something according to one’s own free will:
(a) wilfully (b) obligingly
(c) voluntarily (d) compulsorily
8. Place that provides refuge:
(a) shelter (b) house
(c) country (d) asylum
9. A person who gambles or bets:
(a) punter (b) backer
(c) country (d) client
10.Art of writing for newspapers and magazines:
(a) literature (b) journalism
(c) biography (d) artistry
1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (b)
6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (b)
Set-45
1. Animals that feed on plants:
(a) insectivorous (b) graminivorous
(c) carnivorous (d) herbivorous
2. Short remaining end of a cigarette:
(a) filament (b) stub
(c) fillingst (d) pinch
3. A person concerned with practical results and values:
(a) pragmatist (b) ecologist
(c) fundamentaist (d) optimist
4. A person who can use both hands equally well:
(a) dexterous (b) ambidextrous
(c) adroit (d) skilful
5. The firing of a number of guns together as a salute or otherwise:
(a) reception (b) salutation
(c) salvo (d) gun-salute
6. Study of the problems of legal punishment and prison management:
(a) neurology (b) astrolgy
(c) penology (d) criminology
7. Bring about an easy and painless death for someone suffering from an
incurable disease:
(a) euthanasia (b) strangulation
(c) suicide (d) uxoricide
8. One who cannot be defeated:
(a) indecipherable (b) invidious
(c) incolvent (d) invincible
9. One who is between 80 and 89 years old:
(a) sexagenarian (b) nonagenarian
(c) septuagenarian (d) octogenarian
10.One who hates mankind:
(a) hedonist (b) fatalist
(c) misanthrope (d) misogynist
1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (b) 5. (c)
6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (c)

Set-46
1. A pole or beam used as a temporary support:
(a) scaffold (b) prop
(c) lean-to (d) rafter
2. One who studies the art of gardening:
(a) agriculturist (b) horticulturist
(c) gardener (d) botanist
3. A remedy for all diseases:
(a) cough syrup (b) panacea
(c) medicine (d) inhaler
4. Study of the interaction of organism :
(a) ecology (b) psychology
(c) philosophy (d) geography
5. A list of explanation of rare,technical or obsolete word:
(a) dictionary (b) glossary
(c) lexicon (d) catalogue
6. Underground place for storing wine or other provisions:
(a) garage (b) cellar
(c) attic (d) hall
7. Free somebody from blame or guilt:
(a) excuse (b) reprimand
(c) exonerate (d) acquit
8. One who plays for pleasure rather than as a profession:
(a) leader (b) amateur
(c) forerunner (d) pioneer
9. A Government run by officials:
(a) democracy (b) anarchy
(c) oligarchy (d) bureaucracy
10.That which can be drunk:
(a) edible (b) palatable
(c) potable (d) culpable
1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (b)
6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c)

Set-47
1. One who is neither intelligent nor dull:
(a) ordinary (b) average
(c) fair (d) mediocre
2. Person leading a life of strict self-discipline:
(a) hedonist (b) disciplinarian
(c) atheist (d) ascetic
3. A person who loves everybody:
(a) egoist (b) fatalist
(c) humanist (d) altruist
4. A small village or a group of houses:
(a) community (b) settlement
(c) hamanist (d) colony
5. Instrument which records earth’s tremor:
(a) monograph (b) geographer
(c) seismograph (d) geometer
6. A system of government controlled person of high intellectual ability:
(a) oligarchy (b) democracy
(c) meritocracy (d) snobbery
7. The practice of a woman having more than one husband at the same time:
(a) polygamy (b) polyphony
(c) polyandry (d) polygyny
8. The art of making fireworks:
(a) chromatics (b) numismatics
(c) pyrotechnics (d) cosmetics
9. A small waterfall or group of waterfalls flowing down a rocky hill side is
called:
(a) hurricane (b) stream
(c) volcano (d) cascade
10.A noisy and bombastic speech addressed to a large assembly:
(a) rhetoric (b) cacophony
(c) harangue (d) oration
1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (c)
6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (d) 10. (c)

Set-48
1. Specializes in nose diseases:
(a) otologist (b) rhinologist
(c) endocrinologist (d) gerentologist
2. Appearance of objects often simulating the appearance of water:
(a) image (b) mirage
(c) reflection (d) refraction
3. Give off bubbles of gas:
(a) efface (b) effervesce
(c) efforesce (d) effuse
4. Sudden and violent change:
(a) cataclysm (b) catalysis
(c) catacombs (d) catechism
5. Object which moves around its planet:
(a) stars (b) galaxy
(c) constellation (d) satellite
6. One who regards the whole world as his country:
(a) spartan (b) alien
(c) stalwart (d) cosmopolitan
7. feeding on fruit
(a) herbivorous (b) frugivorous
(c) omnivorous (d) carnivorous
8. a stadium for horse shows or horse races
(a) hinterland (b) hippodrome
(c) stadium (d) shelter
9. belonging to the middle class
(a) social (b) bourgeois
(c) rich (d) elite
10. casual and unrestrained in sexual behavior
(a) decent (b) promiscuous
(c) stoic (d) libido
1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (d)
6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

Set-49
1. Surgical removal of all or part of a limb:
(a) ammunition (b) amputation
(c) emancipation (d) annihilation
2. The short remaining end of a cigarette:
(a) stump (b) stub
(c) butt (d) scrap
3. An animal story with a moral:
(a) fable (b) narrative
(c) parable (d) anecdote
4. Bounding line or surface:
(a) periphery (b) circumference
(c) redius (d) edge
5. Identification with the feelings of another:
(a) empathy (b) apathy
(c) sympathy (d) antipathy
6. A person who conduct a television show:
(a) director (b) conductor
(c) host (d) producer
7. A small room in a big house,hotel,ship etc.where
glasses,dishes,spoon,food etc.are kept:
(a) portico (b) pantry
(c) mezzanine (d) kitchen
8. A person who leaves their country to live in another
(a) immigrant (b) emigrant
(c) alien (d) visitor
9. Doing something according to one’s own free will:
(a) wilfully (b) obligingly
(c) voluntarily (d) compulsorily
10.Place that provides refuge:
(a) shelter (b) house
(c) country (d) asylum
1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (a)
6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (d)

Set-50
1. A decorative handwriting:
(a) calligraphy (b) manuscript
(c) inscription (d) hagiography
2. That which cannot be defeated:
(a) invincible (b) invulnerable
(c) infallible (d) indictable
3. Study of the nature of God:
(a) philology (b) theology
(c) humanism (d) philosophy
4. One who thinks that human nature is essentially evil:
(a) agnostic (b) misogynist
(c) cynic (d) sceptic
5. A style in which a writer makes a display of his knowledge:
(a) pedantic (b) ornate
(c) verbose (d) pompous
6. Goods that have been imported or exported illegally
(a) cache (b) goods
(c) contraband (d) cahoots
7. Parts of a country behind the coast or a river’s bank:
(a) swamps (b) archipelago
(c) hinterland (d) isthmus
8. A low area storm with hight winds rotating about a centre of low
atmospheric pressure:
(a) cyclone (b) tornado
(c) typhoon (d) hurricane
9. Be the embodiment or perfect example of:
(a) signify (b) characterise
(c) personify (d) masquerade
10.Constant effort to achieve something:
(a) perseverance (b) attempt
(c) enthusiasm (d) vigour
1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (a)
6. (c) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (a)

Set-51
1. One who deserts his religion:
(a) deserter (b) turn-coat
(c) fanatic (d) apostate
2. Opposed to great or sudden change:
(a) static (b) revolutionary
(c) conservative (d) evolutionary
3. Relationship by blood or birth:
(a) parentage (b) affiliation
(c) consanguinity (d) nepotism
4. One who writes with both his hand:
(a) ambiskilled (b) amphibious
(c) ambigous (d) ambidextrous
5. One who writes dectionaries:
(a) composer (b) interpreter
(c) lexicographer (d) philologist
6. A small flowing waterfall:
(a) trickle (b) cascade
(c) ascend (d) break flow
7. Study of statistics of population and births, deaths, diseases :
(a) demography (b) census
(c) (official) counting (d) headcount
8. Someone who studies the skin and diseases related to skin:
(a) orthopaedist (b) cardiologist
(c) endocrinologist (d) dermatologist
9. Someone who hates mankind:
(a) questioner (b) skeptic
(c) misogynist (d) misanthrope
10.Words inscrible on a tomb:
(a) epilogue (b) cenotaph
(c) epitaph (d) epithet
1. (d) 2. (c) 3. (c) 4. (d) 5. (c)
6. (b) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (c)
Hindi meaning
1.Lo/eZ R;kxh2.:f<+oknh O;fDr3.lxs lEc/h4.mHk;gLr5.dks'k
ys[kd6.tyizikr7.tulkaf[;dh8.Ropk fo'ks"kK9.ekuork
}s"kh10.lekf/ys[k
Set-52
1. Pertaining to tasting:
(a) gustatory (b) auditory
(c) olfactory (d) sensory
2. Someone who knows more than two languages:
(a) polyglot (b) polymers
(c) polygyny (d) polygenta
3. A type of mental illness in which one desire’s to steal:
(a) klebsiella (b) hyponamia
(c) clephomania (d) kleptomania
4. Murder of one’s father :
(a) patricide (b) matricide
(c) patriarchal (d) slaughter
5. Someone who collects and studies coins and medals:
(a) numista (b) philatelic
(c) bibliophile (d) numismatist
6. A person who accompanies and looks after another person or group of
people.
(a) spinster (b) matron
(c) chaperon (d) chandler
7. A fixed orbit in space in relation to earth
(a) geological (b) geo stationary
(c) geo synchronous (d) geo centric
8. Person who studied the formation of the earth
(a) meteorologist (b) anthropologist
(c) geologist (d) seismologist
9. A verse letter
(a) epistle (b) epitaph
(c) pantomine (d) lay
10.To move along with quick short twistings
(a) swagger (b) stumble
(c) wriggle (d) crawl
1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (d)
6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (c)

Set-53
1. Part of church in which bells hang
(a) Minaret (b) podium
(c) Belfry (d) spire
2. Mania for balking
(a) logomania (b) pyromania
(c) biblomania (d) kleptomania
3. Lottery in which an article is assigned by lot to one of those buying tickets
(a) audit (b) raffle
(c) transit (d) auction
4. A peom written on the death of someone loved and lost
(a) ode (b) epic
(c) sonnet (d) elegy
5. Commencement of words with the same letter
(a) rhyme (b) alliteration
(c) pun (d) oxymoron
6. A person of unconventional appearance, typically having long hair and
wearing beads
(a) saint (b) hippy
(c) master (d) butt
7. Mania for travel
(a) Dromomania (b) Pyromania
(c) biblomania (d) logomania
8. Impossible to stop or prevent.
(a) inexplicable (b) inexorable
(c) impregnable (d) infallible
9. Change in form, nature, or substance.
(a) modulate (b) transmute
(c) remodel (d) substitute
10.A traveller in a hot-air balloon, airship, or other flying craft
(a) Aerobat (b) astronaut
(c) acrobat (d) aeronaut
1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (b)
6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (d)
Hindi meaning
Set-54
1. The art or practice of clipping shrubs or trees into ornamental shapes
(a) topiary (b) Bonsai
(c) pruning (d) horticulture
2. Special words or expressions used by a profession or group that are
difficult for others to understand.
(a) rhetoric (b) verbatim
(c) jargon (d) pedantic
3. A small piece of potato
(a) chip (b) bit
(c) chunk (d) scrap
4. A short description in verse or prose of a picturesque scene or incident
(a) malady (b) char
(c) sonnet (d) idyll
5. A place where wild animal lived
(a) forest (b) lair
(c) stable (d) sanctuary
6. One who cuts precious stone
(a) drover (b) skilled
(c) monger (d) lapidist
7. Woman trained to help other woman in child birth
(a) virgin (b) midwife
(c) matron (d) nurse
8. A person, especially a diplomat, invested with the full power of
independent action on behalf of their government, typically in a foreign
country
(a) Plenipotentiary (b) ambassador
(c) emissary (d) envoy
9. A picture or pattern produced by arranging together small pieces of stone,
tile, glass
(a) trocery (b) relief
(c) topiary (d) mosaic
10.Wicked to a high degree
(a) creul (b) hateful
(c) heinous (d) abominable
1. (a) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (b)
6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (c)

Set-55
1. A group of three related novels, plays, films, etc.
(a) tripet (b) triumvir
(c) triumvir (d) trilogy
2. Medicine which lessens pain
(a) balm (b) panacea
(c) anodyne (d) antibiotic
3. Science of printing
(a) calligraphy (b) typography
(c) topography (d) cryptography
4. A stadium for chariot or horse races.
(a) hippodrome (b) hangar
(c) sanatorium (d) arena
5. A light sailing boat built especially for racing
(a) dinghy (b) canoe
(c) yacht (d) frigate
6. A person claiming to be superior in culture and intellect to others
(a) intellectual (b) aristocrat
(c) highbrow (d) elite
7. A long, narrow trench made in the ground by a plough
(a) vale (b) trench
(c) furrow (d) trough
8. Man unduly concerned with looking stylish and fashionable.
(a) dandy (b) snob
(c) duffer (d) licentious
9. A person who manages the financial affairs of a college or school
(a) pedant (b) bursar
(c) scholar (d) expert
10.Member of a band of robbers
(a) dacoit (b) brigand
(c) thief (d) pirate
1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (c)
6. (c) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (b)

Set-56
1. A person who brings goods illegally into the country
(a) exporter (b) importer
(c) smuggler (d) imposter
2. Surgical removal of a calculus (stone) from the bladder, kidney, or urinary
tract.
(a) dichotomy (b) tubectomy
(c) vasectomy (d) lithotomy
3. Person who gives himself upto luxury and sexual pleasure
(a) masochist (b) voluptuary
(c) debauch (d) epicure
4. A person who makes and sells ladies hats
(a) draper (b) tinker
(c) milliner (d) farrier
5. The branch of medicine or social science dealing with the health and care
of old people.
(a) oncology (b) endocrinology
(c) geriatrics (d) obstetrics
6. A person who pretends to be someone else in order to deceive others,
especially for fraudulent gain
(a) liar (b) rogue
(c) imposter (d) magician
7. The movement of a soul into another body after death
(a) metamorphosis (b) transition
(c) extrapolation (d) transmigration
8. Bring to an end
(a) finish (b) hurl
(c) final (d) hustle
9. The loop of rope with a running knot used to hand a person
(a) noose (b) Cable
(c) chord (d) cord
10.The period between two reigns
(a) lapse (b) interregnum
(c) stasis (d) intermission
1. (c) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (c)
6. (c) 7. (d) 8. (a) 9. (a) 10. (b)
Set-57
1. Lack of enough blood
(a) amnesia (b) insomnia
(c) anaemia (d) allergy
2. A person who sneaks into a country
(a) infiltrater (b) sniper
(c) invader (d) aggressor
3. An intervening period of time
(a) intermission (b) interpolation
(c) appendix (d) interlude
4. Murder of a new born child
(a) homicide (b) regicide
(c) fraticide (d) infanticide
5. Clumsy or ill bred fellow
(a) boor (b) oaf
(c) lout (d) yokel
6. To remove the skin of potato or orange
(a) rinse (b) peel
(c) scrub (d) remove
7. A person interested in reading books and nothing else
(a) student (b) book warm
(c) scholar (d) book keeper
8. A book or picture produced merely to bring of money
(a) money (b) pot hook
(c) pot-boiler (d) blue bird
9. A simple story used to illustrate a moral or spiritual lesson
(a) parable (b) didactic
(c) paragon (d) paradigm
10.A ride on someone else’s back or shoulders
(a) hunchback (b) piggyback
(c) kickback (d) cuddle
1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (a)
6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (b)

Set-58
1. A short walk for pleasure or exercise
(a) stroll (b) jog
(c) promenade (d) gallop
2. Ridiculous use of words
(a) onomatopeia (b) malapropism
(c) pun (d) neologism
3. Suggest or assume the existence, fact, or truth of (something) as a basis
for reasoning, discussion, or belief.
(a) maxim (b) doctrine
(c) tenet (d) postulate
4. A song sung at a burial
(a) elegy (b) ode
(c) dirge (d) ballad
5. A forged document, signature, banknote, or work of art.
(a) stoicism (b) pugnacity
(c) epitaph (d) forgery
6. Government by all
(a) democracy (b) bureaucracy
(c) plutocracy (d) pantisocracy
7. Seat on elephant’s back
(a) Saddle (b) howdah
(c) lounge (d) hoof
8. let or force out (a fluid, especially blood) from the vessel
(a) extrapolate (b) exuberate
(c) extravasate (d) extricate
9. Destroy without any trace
(a) cancel (b) obliterate
(c) nullify (d) negate
10.Persuasive with fluent speech
(a) discourse (b) expression
(c) eloquence (d) lecture
1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (d)
6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (c)
Set-59
1. A traditional story sometimes popularly regarded as historical
(a) ode (b) epic
(c) legend (d) allegory
2. Rule by mob
(a) aristocracy (b) bureaucracy
(c) theocracy (d) mobocracy
3. Rule by the nobles
(a) theocracy (b) bureaucracy
(c) aristocracy (d) mobocracy
4. Rule by the officials
(a) bureaucracy (b) theocracy
(c) mobocracy (d) aristocracy
5. Government by rich and powerful class
(a) plutocracy (b) oligarchy
(c) diplomacy (d) autocracy
6. Rule by a few powerful person
(a) oligarchy (b) plutocracy
(c) diplomacy (d) autocracy
7. A government by one person
(a) diplomacy (b) oligarchy
(c) autocracy (d) pluto cracy
8. The profession, activity, or skill of managing international relations,
typically by a country's representatives abroad
(a) oligarchy (b) pluto cracy
(c) autocracy (d) diplomacy
9. A medicine that induces sleep
(a) narcotic (b) patrimony
(c) incurable (d) narsiccism
10.A place where artist works
(a) bollywood (b) studio
(c) dancer (d) box office
1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (a)
6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (b)

Set-60
1. A place for monks
(a) monastery (b) library
(c) nursery (d) meseum
2. A place for luggage at a railway station
(a) cloakroom (b) bedroom
(c) good room (d) lavatory
3. A collection of peoms or writing
(a) anthology (b) anarchy
(c) aniology (d) chromology
4. The art of shooting arrows
(a) archery (b) arboreal
(c) adhesive (d) aviary
5. Highly develop sense of beauty
(a) provoke (b) aesthete
(c) stimulate (d) athlete
6. A metal frame on which meat is cooked over and open fire
(a) barbecue (b) barometer
(c) oven (d) stove
7. A small county that is industrially underdeveloped and politically
unsteady
(a) mature republic (b) small county
(c) banana republic (d) strong country
8. A word spoken to help magic to be successful
(a) craft (b) hurray
(c) cunning (d) abracadabra
9. A colleague or a fellow member of an organization.
(a) conductor (b) classmate
(c) comrade (d) alma mater
10.An association, typically of several companies.
(a) Copycat (b) corrigendum
(c) Consortium (d) coterie
1. (a) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (b)
6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (c)

Set-61
1. Connected with the brain
(a) cerebral (b) celestial
(c) chalet (d) chorus
2. Sky or heaven
(a) celestial (b) terestrial
(c) chalet (d) concert
3. A camp without tents
(a) contonement (b) brewery
(c) bivouac (d) bleach
4. A thick mass of coagulated liquid, especially blood, or of material stuck
together
(a) thick (b) freeze
(c) clot (d) dilate
5. A small book or magazine containing pictures and information about a
product or service
(a) questionnaire (b) invoice
(c) brochure (d) booklet
6. The money which is divided among shareholders
(a) profit (b) dividend
(c) share (d) divan
7. A rounded roof on a building
(a) dome (b) dormitory
(c) divan (d) rotunda
8. A piece of music for two performers
(a) duet (b) singer
(c) estuary (d) topple
9. Intense desire to be open spaces
(a) gallomania (b) dromomania
(c) angromania (d) logomania
10.Intense desire for alcohol
(a) dipsomania (b) dinomania
(c) epomania (d) egomania
1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (c)
6. (b) 7. (a) 8. (a) 9. (c) 10. (a)

Set-62
1. Obsessions with flower
(a) logomania (b) anthomania
(c) islomania (d) ecomania
2. Intense desire for washing oneself
(a) ablutomania (b) aboulomania
(c) doramanai (d) infomania
3. Obsession with dancing
(a) bruxomania (b) italomania
(c) choreomania (d) discomania
4. Mania for writing epic
(a) erotomania (b) epomania
(c) clinomania (d) gamomania
5. Mania for self centred attitude
(a) egomania (b) egolomania
(c) habromania (d) monomania
6. Intense desire for freedom
(a) freemania (b) epomania
(c) idolomania (d) eleutheromania
7. Mania for stealing
(a) kleptomania (b) polymania
(c) theomania (d) andromania
8. Mania for bitting one’s nails
(a) phrenomania (b) phaneromania
(c) teutomanai (d) photomania
9. Craving for opium
(a) opiomania (b) pathomania
(c) phonomania (d) potomania
10.Intense desire for starting fires
(a) potimania (b) logomania
(c) plutomania (d) pyromania
1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (a)
6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

Set-63
1. Mania for money
(a) toximania (b) tokomania
(c) tulipomania (d) plutomania
2. Craze for technology
(a) technomania (b) syphilomania
(c) polymania (d) sitiomania
3. Obsession wth foreign things
(a) apiomania (b) typhomania
(c) xenomania (d) verbomania
4. Fear from sound
(a) demophobia (b) acousticophobia
(c) apiophobia (d) belonophobia
5. Fear from height
(a) dipsophobia (b) agoraphobia
(c) climophobia (d) acrophobia
6. Fear from time
(a) chronophobia (b) cibophobia
(c) coprophobia (d) emetophobia
7. Fear from marriage
(a) emetophobia (b) gamophobia
(c) climaphobia (d) geraphobia
8. Fear form knowledge
(a) Gnosiophobia (b) melissophobia
(c) mysophobia (d) orophobia
9. Fear from water
(a) hippophobia (b) hydrophobia
(c) ochlophobia (d) nyctophobia
10.Fear from poverty
(a) peniophobia (b) orophobia
(c) logophobia (d) renophobia
1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (d)
6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (a)

Set-64
1. Fear from mountain
(a) mysophobia (b) scotophobia
(c) nosophobia (d) orophobia
2. Fear from rivers
(a) Potamophobia (b) ranophobia
(c) heliophobia (d) phonphobia
3. Fear from darkness
(a) lophophobia (b) pterophobia
(c) lygophobia (d) hypophobia
4. Fear from closed space
(a) claustrophobia (b) cibophobia
(c) coprophobia (d) dromophobia
5. Fear from works
(a) lygophobia (b) cibophobia
(c) coprophobia (d) egrophobia
6. Fear from diseases
(a) ochlophobia (b) nosophobia
(c) ombrophobia (d) pterophobia
7. Fear from mountain
(a) pterophobia (b) orophobia
(c) coprophobia (d) cibophobia
8. Fear from oceans
(a) thalassophobia (b) xerophobia
(c) lygophobia (d) pterophobia
9. Fear from dying
(a) Thanatophobia (b) cibophobia
(c) coprophobia (d) pterophobia
10.Fear from strangers
(a) Xenophobia (b) pterophobia
(c) pterophobia (d) coprophobia
1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (d)
6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (a) 10. (a)

Set-65
1. Study of dreams
(a) oneirology (b) odontology
(c) genealogy (d) histology
2. Study of eyes
(a) histology (b) ophthalmology
(c) ophilogy (d) nosology
3. Study of universe
(a) nosology (b) cosmology
(c) genealogy (d) eoology
4. Study of trees
(a) dendrology (b) dermatology
(c) demography (d) dactylogy
5. Study of population
(a) ophthalmology (b) dactylogy
(c) demography (d) ophilogy
6. Study of ants
(a) myrmecology (b) demography
(c) histology (d) ophthalmology
7. Study of codes
(a) gerontology (b) cranilogy
(c) hirology (d) cryptology
8. Study of skin
(a) ontology (b) dermatology
(c) odontology (d) entomology
9. Study of insects
(a) hirology (b) ecology
(c) entomology (d) dermatology
10.Study of animal behaviour
(a) athnology (b) ethology
(c) ecology (d) entomology
1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (c)
6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (b)

Set-66
1. Study of character and mental abilities
(a) phrenology (b) pathology
(c) paedology (d) polemology
2. Study of languages
(a) pathology (b) phrenology
(c) ecology (d) philology
3. Study of rivers
(a) potamology (b) petrology
(c) phrenology (d) polemology
4. Study of wars
(a) polemology (b) philology
(c) ecology (d) phrenology
5. Specialist of evil spirits
(a) exorcist (b) chiropodist
(c) pathologist (d) apiarist
6. Specialist of meaning of words
(a) semanticist (b) philatelist
(c) entomologist (d) geologist
7. Specialist of eyes power and glasses
(a) optometrist (b) oculist
(c) exorcist (d) ophthalmologist
8. Specialist of mental disorders
(a) neurologist (b) geologist
(c) entomologist (d) psychiatrist
9. Specialist of blood
(a) haematologist (b) lepidopterist
(c) pathologist (d) optometrist
10.Specialist of women’s diseases
(a) gynaecologist (b) horticulturist
(c) oculist (d) chiropodist
1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (a)
6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (a) 10. (a)

Set-67
1. The belief of fate
(a) stoicism (b) narcissism
(c) atavism (d) fatalism
2. A form of colour blindness.
(a) daltonism (b) pragmatism
(c) monotheism (d) nepotism
3. Disbelief in gods
(a) daltonism (b) monotheism
(c) pragmatism (d) atheism
4. Belief of one god
(a) neologism (b) monotheism
(c) parachronism (d) nepotism
5. Philosophy of selflessness
(a) altruism (b) activism
(c) meliorism (d) antitheism
6. Unduly favour of one’s relation
(a) nepotism (b) monotheism
(c) humanism (d) parachronism
7. Admiration of oneself and one's physical appearance
(a) nepotism (b) narcissism
(c) parachronism (d) parachronism
8. Belief pleasure is everything
(a) meliorism (b) hedonism
(c) nepotism (d) incivism
9. Belief the old fashion
(a) archaism (b) stoicism
(c) probabilism (d) objectivism
10.The belief that the world can be made better by human effort.
(a) monotheism (b) humanism
(c) objectivism (d) meliorism
1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (a)
6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

Set-68
1. One who is between 60 to 69
(a) sexageranrian (b) septugeranian
(c) dotage (d) senile
2. A long step in walking
(a) running (b) stroll
(c) walking (d) stride
3. A place where animal skin is made into leather
(a) sprig (b) tarot
(c) stooge (d) tannery
4. A person who tells anecdotes in a skilful and amusing way.
(a) telltalk (b) anecdote
(c) raconteur (d) skillful
5. Meat from pigs
(a) sunder (b) pork
(c) punter (d) flesh
6. A seat for a passenger behind a motorcyclist.
(a) billion (b) trillion
(c) back seater (d) pillion
7. The patterns of rhythm and sound used in poetry
(a) prosody (b) profile
(c) serial (d) relic
8. A book that sells in very large number
(a) seller (b) bestseller
(c) boom (d) hit
9. Belonging to middle class
(a) super (b) middle
(c) bourgeois (d) elite
10.A place where beer is made
(a) bust (b) chalet
(c) brewery (d) cannibal

1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (b)


6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (c)

Set-69
1. A complete victory
(a) stop (b) end
(c) clean sweep (d) finish
2. Related to cancer
(a) heart (b) cardinogenic
(c) lung (d) carcinogenic
3. A prolonged state of deep unconsciousness, caused especially by severe
injury or illness
(a) injury (b) leprosy
(c) coma (d) sense
4. A thing to be corrected, typically an error in a printed book.
(a) edited (b) error
(c) corrigendum (d) improved
5. Telling future by examining one’s hands
(a) saint (b) fortuner
(c) predict (d) palmistry
6. A day on which an important operation is to begin
(a) F-day (b) C-day
(c) I-day (d) D-day
7. Hard uninteresting work
(a) drudgery (b) dimple
(c) facet (d) dregs
8. A public show of objects
(a) game (b) show
(c) flashback (d) exhibition
9. A crime regarded more serious than a misdemeanour.
(a) excise (b) heinous
(c) felony (d) wicked
10.A false idea or belief
(a) innovative (b) fallacy
(c) progressive (d) delusion
1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (d)
6. (d) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (b)

Set-70
1. A feeling of having already experienced the present situation
(a) feel (b) deja vu
(c) dregs (d) again
2. An area with docks and equipment for repairing and maintaining ships
(a) farrier (b) expletive
(c) dockyard (d) coast
3. A long narrative peom
(a) epic (b) facel
(c) eddy (d) index
4. Based on, concerned with, or verifiable by observation or experience
rather than theory or pure logic
(a) eaves (b) empirical
(c) epic (d) estuary
5. An oath or swear word.
(a) speak (b) drill
(c) expletive (d) explain
6. A thin thread
(a) febrile (b) start
(c) pluck (d) filament
7. A period of two weeks
(a) goodnight (b) midnight
(c) fortnight (d) night
8. Destruction or slaughter on a mass scale, especially caused by fire or
nuclear war
(a) destrucion (b) holocaust
(c) vandalism (d) idolatory
9. To take food into the stomach
(a) chew (b) gobble
(c) ruminate (d) ingest
10.The press; the profession of journalism
(a) state (b) strong country
(c) fourth estate (d) news
1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (c)
6. (d) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c)

Set-71
1. A large group of star
(a) milky way (b) heaven
(c) universe (d) galaxy
2. A larger supply than is necessary
(a) hide (b) glut
(c) abundant (d) scarcity
3. Cross or walk in the street or road unlawfully
(a) stride (b) stroll
(c) holster (d) Jaywalk
4. The joint between the finger and the hand
(a) lecher (b) lackey
(c) levy (d) knuckle
5. An act of levying a tax, fee, or fine.
(a) impose (b) excise
(c) income (d) levy
6. A person who fells trees for timber; a lumberjack.
(a) logger (b) somber
(c) topple (d) axeman
7. A quiet, gentle song sung to send a child to sleep.
(a) lyrics (b) lullaby
(c) pop (d) motto
8. The appearing of the objects which are not really there
(a) mirage (b) missile
(c) reflection (d) mirror
9. Flamboyant confidence of style or manner
(a) nautical (b) panache
(c) oar (d) necromancy
10.Tending to spend much time seated; somewhat inactive.
(a) active (b) movable
(c) sedentary (d) itinerant
1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (d)
6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (c)

Set-72
1. Wood prepared for use in building and carpentry
(a) carpent (b) painter
(c) wooden (d) timber
2. Grass and the surface layer of earth held together by its roots.
(a) surface (b) topograph
(c) ground (d) turf
3. A sudden angry departure, especially as a protest or strike
(a) walkout (b) comeout
(c) bring out (d) go out
4. A large, tall cupboard in which clothes may be hung or stored.
(a) hanger (b) almirah
(c) state (d) warddrobe
5. A severe defeat after a time of unusual success
(a) archipelago (b) hinterland
(c) heaven (d) waterloo
6. A man who has magical powers.
(a) wizard (b) poor
(c) halycon (d) prophet
7. A standard or criterion by which something is judged or recognized
(a) touchstone (b) bad
(c) gaudy (d) scar
8. A decorative container used to put flower in
(a) scullery (b) pot
(c) dump (d) vase
9. A state of eternal punishment and damnation into which a sinful and
unrepentant person passes after death
(a) perdition (b) premonition
(c) persistant (d) predator
1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (d)
5. (d) 6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (a)

Set-73
1. A Person with a long experience of any occupation.
(a) Veteran (b) Genius
(c) Seasoned (d) Ambidextrous
2. Words written on a tomb
(a) Epithet (b) Epigraph
(b) Soliloquy (d) Epitaph
3. Stealthily done
(a) Devious (b) Nefarious
(c) Surreptitious (d) Villainous
4. Something no longer in use
(a) Desolate (b) Absolute
(c) Obsolete (d) Primitive
5. One not concerned with right or wrong
(a) Moral (b) Amoral
(c) Immoral (d) Immortal
6. A Person who oppose war or use of military force
(a) Fascist (b) Pacifist
(c) Narcissist (d) Fatalist
7. Severely abusive writing in journals
(a) Imaginary (b) Speculative
(c) Scurrilous (d) Sarcastic
8. Call upon god or any other power like etc for help or protection
(a) Invocation (b) Involution
(c) Inundation (d) Revocation
9. One who has become dependent on something or drugs is
(a) Adamant (b) Edict
(c) Addict (d) Derelict
10.Succession of rulers belonging to one Family
(a) Dynasty (b) Lineage
(c) Ancestry (d) Progeny
1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (b)
6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (a)

Set-74
1. To cut something into two Pieces
(a) Severe (b) Sever
(c) Sewer (d) Sow
2. Flat metal or Porcelain plate fixed on a wall as an ornament or memorial
(a) Tabloid (b) Poster
(c) Board (d) Plaque
3. Act of deceiving some body in order to make money
(a) Fraud (b) Robbery
(c) Pickpocket (d) Theft
4. A short Poem or speech addressed to the Spectators after the Conclusion
of a drama
(a) Prologue (b) Dialogue
(c) Epilogue (d) Monologue
5. Capable of being understood in either of two or more Possible senses, and
therefore not definite
(a) Amphibious (b) Ambiguous
(c) Amorphous (d) Confusing
6. A Person who is unable to pay his debts
(a) Solvent (b) Banker
(c) Insolvent (d) Lender
7. Anything which is no longer in use
(a) Obscure (b) Obsolete
(c) Pristine (d) Lapsed
8. One who knows many languages
(a) Linguist (b) Polyglot
(c) Translator (d) Phonetician
9. One who does not follow the usual rules of social life
(a) Bohemian (b) Artisan
(c) Partisan (d) Physician
10.Placing thing beside another
(a) Impose (b) Repose
(c) Juxtapose (d) Expose
1. (b) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (b)
6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

Set no.75
1. To throw or drop Unnecessary goods of fuel from a ship, an aircraft, a
spacecraft etc.
(a) Capsize (b) Enthral
(c) Volley (d) Jettison
2. Wild and noisy Disorder
(a) Agitation (b) Revolution
(c) Pandemonium (d) Stir
3. Possessing unlimited powers
(a) Omniscient (b) Omnipotent
(c) Omnipresent (d) Omnicompetent
4. He is a doctor who is a specialist in skin diseases
(a) Cardiologist (b) Physician
(c) Dermatologist (d) Physicist
5. One who retires from society and live alone
(a) Saint (b) Giant
(c) Plaintiff (d) Recluse
6. The art of making pots ,bricks etc with clay
(a) Potting (b) Ceramics
(c) Crockery (d) ynamics
7. Living at the same time
(a) Concurrent (b) Contemporary
(c) Coincident (d) Concomitant
8. Concluding part of a literary work
(a) Epilogue (b) Bibliography
(c) Soliloquy (d) Episode
9. One who is beyond reform
(a) Optimistic (b) Incorrigible
(c) Indefatigable (d) Notorious
10.Science of diseases ;
(a) Philology (b) Pathology
(c) Psychology (d) Notorious
1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (d)
6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (b)

Set-76
1. One who secretly listens to the talk of other
(a) Spy (b) Detective
(c) Emissary (d) Eavesdropper
2. One who believes in no government and therefore incites disorder in a
state
(a) Monarchist (b) Anarchist
(c) Autocrat (d) Naxalite
3. A mild or indirect expression substituted for an offensive or harsh one
(a) Euphemism (b) Truism
(c) Favouritism (d) Altruism
4. The murder of parent or a near relative
(a) Patricide (b) Parricide
(c) Matricide (d) Homicide
5. One who is greedy
(a) Voracious (b) Avaricious
(c) Virus (d) Omnivorous
6. An area of land that is controlled by their religion
(a) Cathedral (b) synagogue
(c) Carnivorous (d) Municipality
7. A place where Jews worship according to their Religion
(a) Cathedral (b) Synagogue
(c) Chapel (d) Demagogue
8. One who is indifferent to pleasure and pain
(a) Ascetic (b) Esoteric
(c)Stoic (d) Sceptical
8. The study of religion and religious ideas and beliefs
(a) Theocracy (b) Theosophy
(c) Theology (d) Theism
10.Dissection of a dead body to find out the cause of death
(a) Biopsy (b) Investigation
(c) Surgery (d) Autopsy
1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (b) 5. (b)
6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (d)

Set-77
1. Animals who live in herds
(a) Sociable (b) Gregarious
(c) Carnivorous (d) Social
2. A broad road bordered with trees
(a) Boudoir (b) Boulevard
(c) Avenue (d) Façade
3. Violation of something holy or Sacred
(a) Profanity (b) Sedition
(c) Sacrilege (d) Slander
4. Simple, fast spread without plant, often cause disease
(a) Bacteria (b) Amoeba
(c) Virus (d) Fungus
5. A person without or Training or experience in a skill or subject
(a) Chaplin (b) Mason
(c) Artisan (d) Novice
6. One who stays away from school without permission
(a) Pedant (b) Supplicant
(c) Mendicant (d) Truant
7. The act of killing a whole group of people, especially a whole race
(a) Patricide (b) Parricide
(b) Matricide (d) Genocide
8. One who deserts his principles or party
(a) Apostle (b) Proselyte
(c) Renegade (d) Critic
9. One who intervenes between two or more parties to settle differences
(a) Neutral (b) Intermediary
(c) Judge (d) Connoisseur
10.The habit of always admiring oneself
(a) Psychosis (b) Neurosis
(c) Narcissism (d) Paranoia
1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (d)
6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (c)

Set-78
1. To take back, withdraw or renounce
(a) Repent (b) Retrace
(c) Refuse (d) Recant
2. A pen for small animals
(a) Hutch (b) Lair
(c) Den (d) Cage
3. A woman having more than one husband at the time
(a) Polyandry (b) Polygamy
(b) Polyphony (d) Polygyny
4. Feeding on food made both of plants and flesh
(a) Carnivorous (b) Omnipotent
(c) Omnivorous (d) Optimist
5. One who destroys images or attacks popular beliefs
(a) Imagist (b) Misanthropist
(c) Iconoclast (d) Massochist
6. Violation of something holy and sacred
(a) Pollution (b) Pilferage
(c) Sacrilege (d) Pittance
7. A place where nuns live and work
(a) Church (a) Pilferage
(c) Sacrilege (d) Abode
8. One who collects coins ;
(a) Archaeologist (b) Numismatist
(c) Philatelist (d) Connoisseur
9. A system of government in which only one political party is allowed to
function
(a) Oligarchy (b) Dictatorship
(c) Totalitarianism (d) Theocracy
10.Customs and habits of a particular group
(a) Mores (b) Council
(c) Bar (d) Jury
1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (c)
6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (a)

Set no-79
1. An object, building, or work of art from the ancient past
(a) fresher (b) antiquities
(c) taboo (d) contemporary
2. Large luxurious car; usually driven by a chauffeur
(a) omnibus (b) wagon
(c) limousine (d) tesle
3. A person who searches for and collects discarded items
(a) founder (b) hunter
(c) poor (d) scavenger
4. A raw material or primary agricultural product that can be bought and
sold, such as copper or coffee
(a) commodity (b) product
(c) goods (d) seed
5. A performance by two singers, instrumentalists, or dancers
(a) limerick (b) duet
(c) lecher (d) ballad
6. Disinfect or purify (an area) with the fumes of certain chemicals
(a) circulate (b) cleaning
(c) fumigate (d) rinse
7. A male servant (especially a footman)
(a) obedient (b) lackey
(c) pupils (d) champion
8. A great work of art or literature
(a) artist (b) pliagarism
(c) duet (d) magnum opus
9. An unvarying or habitual method or procedure
(a) habitual (b) sty
(c) modus operandi (d) style
10. A relationship that is purely spiritual and not physical
(a) earthy (b) platonic
(c) mundane (d) physical
1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (b)
6. (c) 7. (b) 8. (d) 9. (c) 10. (b)
Set no-80
1. A net drawn through a river or across ground to trap fish or game
(a) find (b) search
(c) dragnet (d) pursuit
2. Cross or walk in the street or road unlawfully
(a) catwalk (b) takewalk
(c) cakewalk (d) jaywalk
3. A humorous five-line poem with a rhyme scheme aabba
(a) rock (b) duet
(c) limerick (d) lullaby
4. The act of singing a quiet song to lull a child to sleep
(a) singing (b) duet
(c) limerick (d) lullaby
5. Resembling a dream
(a) experimental (b) surreal
(c) practical (d) real
6. An authoritative person who divines the future
(a) chaneller (b) medium
(c) seer (d) psychic
7. Preserve a dead body
(a) cherish (b) embalm
(c) wrap (d) process
8. A group of troops stationed in a fortress or town to defend it
(a) hospital (b) camp
(c) garrison (d) base
9. A health facility where patients receive treatment
(a) asylum (b) infirmary
(c) hostel (d) sick
10. A long, thin line or mark of a different substance or colour from its
surroundings
(a) refine (b) crude
(c) streak (d) butt
1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (b)
6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (c)