You are on page 1of 59

Class 7

10th

Year 2010

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 10th NCO - 2010 2 

MENTAL ABILITY 

1. (62 ­­ 2 4 ) ´ (16) 1/2  equals _____ . 


(A)  16  (B)  64  (C)  80  (D)  108 


2.  Ankush went swimming on each day of his vacation. On Monday he swam for  of an hour, on Tuesday 

1  1  3 
he swam for  2  hours, on Wednesday he swam for  an hour, on Thursday he swam for  1  hours, and 
4  2  4 

on Friday he swam for  of an hour. Which list shows the time in order from shortest to longest ? 

1 3 3 1 1  3 1 1 3 1  1 1 3 3 1  1 1 1 3 3 
(A)  2 ,1 , , ,  (B)  , 2 , , 1 ,  (C)  , , , 1 , 2  (D)  , , 2 , , 1 
4 4 4 2 4  4 4 2 4 4  4 2 4 4 4  4 2 4 4 4 

3  1 
3.  At a sporting goods store,  of all the items are baseball items and  of all the items are football items. 
10  3 
What fraction is the total number of baseball and football items? 

19 4 4  3 
(A)  (B)  (C)  (D) 
30  13  30  13 

4.  Anshu measures the diameter of a circle. If the diameter is 32 centimetres, what is the radius, in centimetres ? 
(A)  64  (B)  48  (C)  32  (D)  16 

5.  Which point on the number line given below represents a number that is less than –2.5 but greater than 
–7.5 ? 
R  S  T  V 
–10  –5  0  5  10 
(A)  Point R  (B)  Point S  (C)  Point T  (D)  Point V 

6.  The table given below shows the number of computers a company sold in four different years. 
Computers sold 
Year  Computers sold 
2002  3.2×10 5 
2003  8.4×10 3 
2004  5.9×10 5 
2005  1.2×10 4 

In what year did the company sell the most computers? 
(A)  2002  (B)  2003  (C)  2004  (D)  2005 

7.  After school, the members of the car club counted the colours of cars parked  Cars in the School 


Parking Lot 
in the school parking lot. They recorded their data on the given bar graph. 
16 
Based on information in the graph, which of the following statement is true? 
Number of Cars 

14 
12 
(A)  There are more black cars than  red cars  10 

(B)  There are more black cars than blue cars  6 

(C)  There are more blue cars than red cars  2 

Blue  Red  Black 
(D)  There are more blue cars than black cars Colours 

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 10th NCO - 2010 3 

8.  The adjoining figure is a cuboid. 
Which statement is true about the faces of this cuboid ?  2 metres 
(A)  All the faces are squares 
(B)  None of the faces are squares  4 metres 
(C)  Only two of the faces are squares 
4 metres 
(D)  Only four of the faces are squares 

9.  A father is now three times as old as his son. Five years back, he was four times as old as his son. The 
age of the son (in years) is _______ . 
(A)  12  (B)  15  (C)  18  (D)  20 

10.  The angles shown are supplementary. The measure of ÐPQR is 2x. 


R  S 
What expression represents the measure of ÐSTU ? 
(A)  90° – 2x 
(B)  90° + 2x 
2x 
(C)  180° + 2x  U 
P  Q  T 
(D)  180° – 2x 

11.  Karan  designs  a  sprinkler  system  for  his  yard.  One  rotation  of  the 
sprinkler waters a circle with an area of 225p square metres. What is  Sprinkler  r 
the radius, r, of the circle the rotating sprinkler waters? 
(A)  15 metres  (B)  25 metres 
(C)  30 metres  (D)  47 metres 

12.  Which of the following is exactly in the middle between 3 and 1 in the given arrangement? 
R E 5 D A P $ 3 T 2  Q 7 9 B # 2 K % U 1  M W 4 * J  8 N 
(A)  B  (B)  K  (C)  9  (D)  # 

13.  Find the missing number. 
240, _? 
__, 120, 40, 10, 2 
(A)  180  (B)  240  (C)  150  (D)  480 

14.  The adjoining square has 8 equal parts. What percent of the square is shaded ? 
(A)  65% 
(B)  25% 
(C)  180% 
(D)  75% 

æ 1 öæ 1 ö æ 1 öæ 1  ö
ç1 + 1 ÷ç
1+
1 ÷
- ç1- 1 ÷ç
1 -
1  ÷
ç 1+ ÷ç 1+ ÷ ç 1+ ÷ç 1 + ÷
15.  The simplified value of  è 100 ø è 100 ø è 100 ø è 100 ø is _____ 
æ 1 ö æ 1  ö
ç1+ 1 ÷
+ ç 1 - 1  ÷
ç 1+ ÷ ç 1 + ÷
è 100 ø è 100 ø
200  202 
(A)  100  (B)  (C)  200  (D) 
101  100

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 10th NCO - 2010 4 

LOGICAL  AND  ANALYTICAL  REASONING 


16.  Which of the following is the correct mirror image of the given fig. (X) ? 

Fig. (X) 

(A)  (B)  (C)  (D) 

17.  Which of the following combinations of parts can fit into each other to form an equilateral triangle ? 

5 cm

10
8 c   3 cm 

 cm

4 c
4 c
6 c

 
8 c

c m
3  m 
10 cm   
1 cm
(a)  (b)  (c)  (d) 
(A)  abc  (B)  acd  (C)  adb  (D)  cbd 

18.  Which group of letters is different from others ? 
(A)  BD  (B)  IK  (C)  PN  (D)  SU 

19.  Choose the alternative which has fig. (X) embedded. 

(A)  (B)  (C)  (D)  Fig. (X) 

20.  Find the odd one out. 

(A)  (B)  (C)  (D) 

21.  There are five friends S, K, M, A and R. S is shorter than K, but taller than R, M is the tallest. A is a little 
shorter than K and little taller than S. Who has two persons taller and two persons shorter than him ? 
(A)  R  (B)  S  (C)  K  (D)  A 

22.  A watch reads 4 : 30. If the minute hand points East. What direction will the hour hand point ? 
(A)  South­East  (B)  North­East  (C)  North  (D)  North­West 

23.  Arjun ranks 17 th  in the class of 31 students. What is his rank from the last ? 


(A)  16 th  (B)  15 th  (C)  14 th  (D)  17 th 

24.  Complete the given series : 4, 7, 11, 18, 29, 47, _? 
__, 123, 199 
(A)  76  (B)  70  (C)  102  (D)  84 

25.  Which of the following operations will result in 22 ? 
(A)  16 ¸ 12 + 8 – 13 × 15  (B)  16 – 12 × 8 ¸ 13 × 15 
(C)  16 × 12 ¸ 8 + 13 – 15  (D)  16 + 12 – 8 × 13 ¸ 15

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 10th NCO - 2010 5 

26.  Find the missing number in the figure. 
(A)  16  4  5 
(B)  9  41 
6  ?  5  2 
(C)  85  7  1 
(D)  112 

27.  Today is Friday. The day after 63 days will be __________. 
(A)  Friday  (B)  Thursday  (C)  Saturday  (D)  Monday 

28.  In a group of cows and hens, the number of legs are 14 more than twice the number of heads. The number 
of cows is __________. 
(A)  5  (B)  7  (C)  10  (D)  12 

29.  Which number is common to all the geometrical figures in the diagram shown below ?  1 
(A)  7  2 
3  4 

(B)  5 

(C)  2  8  6 
(D)  4 

30.  In a code language if TRAINS is coded as RTIANS, how will PISTOL be coded in the same language? 
(A)  SITLOP  (B)  IPSTLO  (C)  SIPTLO  (D)  IPTSOL 

COMPUTERS  AND  INFORMATION  TECHNOLOGY 

31.  8 bits of data which has a possible value from 0 to 255, is a __________. 
(A)  Kilo bit  (B)  Byte  (C)  Kilobyte  (D)  Word 

32.  To change the pencolour in LOGO, we can use the command __________. 
(A)  CS  (B)  FD  (C)  SETPC  (D)  FILL 

33.  At start, the turtle of LOGO is in __________ mode. 
(A)  Move without drawing  (B)  Move and draw 
(C)  Move and erase  (D)  We have to determine the mode at startup 

34.  A Cathode Ray Tube (CRT) can be found in what ? 
(A)  CPU  (B)  Printer  (C)  Monitor  (D)  Scanner 

35.  Typically, hard disk drives employ what technology as a storage mechanism ? 
(A)  Laser  (B)  Magnetic  (C)  Light  (D)  Chemical 

36.  Which of the following is a PC video file extension ? 
(A)  .MVE  (B)  .MP3  (C)  .AVI  (D)  .VDO 

37.  To print INDIA GATE, I would use which command in BASIC ? 
(A)  PRINT INDIA GATE  (B)  PRINT (INDIA GATE)  (C)  PRINT "INDIA GATE"  (D)  PRNT "INDIA GATE"

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 10th NCO - 2010 6 

38.  Which of the following is not related to e­mail ? 
(A)  BCC  (B)  SPAM  (C)  Pen  (D)  MIME 

39.  Which of the following is not a programming language? 
(A)  C  (B)  See  (C)  Java  (D)  Perl 

40.  Which of the following will not help your computer's security? 
(A)  Firewall  (B)  VLAN  (C)  Good  password  (D)  Updated software 

41.  Which of the following is an example of a Binary number? 
(A)  123  (B)  1111011  (C)  7B  (D)  All of these 

42.  Look at the following steps : 
1.  Open Microsoft Word 
2.  In Microsoft Word click Insert 
3.  Click Picture 
4.  Click either "Clip Art" or "From File" 
These are the steps to ______ . 
(A)  Insert audio file in document  (B)  Insert video file in document 
(C)  Insert picture in document  (D)  None of these 

43. Match the following . 

1.  Compact Disc  A. 

2.  Mouse  B. 

3.  Optical Scanner  C. 

4.  Floppy  D. 

(A)  1B, 2A, 3D, 4C  (B)  1C, 2B, 3A, 4D  (C)  1D, 2C, 3B, 4A  (D)  1A, 2D, 3C, 4B 

44.  The reason why computers have been designed to use binary numbers is __________. 


(A)  Computer circuits like to handle binary digits rather than digits of base 10 
(B)  Electronic components by their very nature operate in a binary mode 
(C)  Binary numbers are used in our everyday life 
(D)  All of these 

45.  Dot matrix is a type of ______ . 


(A)  Tape  (B)  Disk  (C)  Printer  (D)  Data ­ Bus 

46.  Which of the following is not a network protocol ? 
(A)  HTTP  (B)  FTP  (C)  SMTP  (D)  PSI

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 10th NCO - 2010 7 

47.  Magnetic cores are a special feature of ______ . 
(A)  1st generation computers  (B)  2nd generation computers 
(C)  3rd generation computers  (D)  4th generation computers 

48.  Arrow in the figure, shows the option which ______ . 

(A)  Allows you to print all pages  (B)  Allows you to print odd pages 


(C)  Allows you to print even pages  (D)  Allows you to print selected pages 

49.  Which of the below formulas add cells A1 through A5 in Microsoft Excel? 
(A)  =sum(A1+A5)  (B)  =sum(A1:A5)  (C)  =add(A1+A5)  (D)  =total(A1:A5) 

50.  Column that contains long listing of data can be easily sorted by using ______ . 
(A)  Auto filter option  (B)  Auto sum option 
(C)  Auto spell check option  (D)  Auto format option 

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7

11th

Year 2011

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 11th NCO - 2011 2 

MENTAL ABILITY 

1.  A  pentagonal  prism  is  shown  here.  What  is  the  total  number  of  edges  of  a 
pentagonal prism? 
(A)  7  (B)  10 
(C)  12  (D)  15 

2.  Pia  drew  a  square  and  a  parallelogram. 


•  The  square  has  a  side  length  of  8  centimetres. 
x centimetres 
•  The  perimeter  of  the  square  is  the  same  as  the  perimeter 
of the parallelogram.  10 centimetres 
The  parallelogram  and  one  of  its  dimensions  are  shown  here. 
What  is  the  value  of  x? 
(A)  22 cm  (B)  12 cm  (C)  11 cm  (D)  6 cm 

3.  Karan used  a single transformation of  trapezoid  P  to create the image  y 

Q  as  shown  in  the  figure.  Which  of  the  following  could  describe  the 
transformation  that Karan  used?  P 

(A)  Reflection over the line x 

(B)  Reflection over the line y 
(C)  Translation down 
(D)  Translation up 

4.  The  given  table  represents  the  equation  y  =  2x  +  1.  x  y 


What  are  the  missing  values  of  y  ?  4 
(A)  7, 10, 3  (B)  10, 16, 2  7 
(C)  7, 13, –1  (D)  9, 15, 1  0 

5.  Armaan is having a pizza party. He orders 3 large pizzas. Each large pizza has 8 slices. If there are 
7  people  at  the  party  and  the  pizzas  are  distributed  equally,  how  many  slices  of  pizza  does  each 
person  get  ? 
3  3 
(A)  0.3 slices  (B)  3  slices  (C)  4 slices  (D)  4  slices 
7  7 

6.  If  a  =  2,  b  =  5,  and  c  =  3,  what  is  the  value  of  the  algebraic  expression  given  below  ? 
a 2  +  ab  +  c 
(A)  12  (B)  17  (C)  27  (D)  64 

7.  One  angle  of  a  triangular  pendant  measures  68  degrees.  If  the  measures  of  the  other  two  angles 
are  equal,  what  is  the  measure  of  one  of  the  other  angles  ? 
(A)  56°  (B)  112°  (C)  146°  (D)  180° 

8.  Aryan  recorded  how  fast  he  ran  the  50­yard  race. Aryan's  times,  in  seconds,  are  listed  below: 
7.9       7.92      7.092       7 
Which of these shows Aryan's times ordered from least to greatest ? 
(A)  7  7.9  7.92  7.092  (B)  7.092  7.92  7.9  7 
(C)  7.92  7.9  7  7.092  (D)  7  7.092  7.9  7.92

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 11th NCO - 2011 3 

9.  Pratik  does  5  hours  of  housework  every  week  as  part  of  his  routine.  His  parents  pay  him  `  5  per 
hour for  any extra housework he does during the week. The table given below shows the relationship 
between the number of hours of housework Pratik does in one week and the amount of money his 
parents  pay  him. 
Housework 
Number of Hours  Pay (in ` ) 
5  0 
6  5 
7  10 
10  25 
How  much  will  Pratik's  parents  pay  him  for  doing  12  hours  of  housework  in  one  week? 
(A)  ` 35  (B)  ` 40  (C)  ` 55  (D)  ` 60 

10.  What  is  25%  of  2,500? 


(A)  100  (B)  500  (C)  625  (D)  1,000 

11.  Look  at  the  drawing  shown  here. 


What  is  the  measure  of  angle  A  ? 
110° 
(A)  20°  (B)  45°  A 
(C)  55°  (D)  70° 

12.  The  cheerleaders  are  raising  money  to  purchase  a  new  T­shirt.  They  already  have  `  72  in  their 
account.  Their  goal  is  `  94. 

What  is  the  midpoint  between  their  goal  and  the  money  they  already  have? 
(A)  ` 22  (B)  ` 47  (C)  ` 83  (D)  ` 85 

13.  What  is  the  correct  top  view  of  the  figure  shown  here  ? 

(A)  (B) 

Front 
(C)  (D) 

14.  The  given figure shows two parallel lines cut by a transversal. 
E  D 
If angle H measures 135 degrees, what is the measure of  F  C 
angle  C? 

(A)  35°  (B)  55°  G  B 


H  A 
(C)  45°  (D)  25° 

15.  The  largest number  which divides  77, 147  and 252  to leave  the same  remainder in  each case,  is ____  . 
(A)  9  (B)  15  (C)  25  (D)  35

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 11th NCO - 2011 4 

LOGICAL  AND  ANALYTICAL  REASONING 

16.  The given question contains problem figures 1, 2, 3, 4 and 5. Select a figure from the options which 
will  continue  the  same  series  as  given  in  the  problem  figures. 
Problem Figures 


1  2  3  4  5 

(A)  (B)  (C)  (D) 

17.  There is  a set  of four  figures labelled P, Q,  R and S called  the problem  figures. Figure  R contains 


a question mark. Select a suitable figure from the options which will substitute this question mark 
so  that  a  series  is  formed  by  the  figures  P,  Q,  R  and  S  taken  in  order. 


P  Q  R  S 

(A)  (B)  (C)  (D) 

18.  In  the given  question, a  part of  the  figure is  missing.  Select  a  figure from  the given  options to  fit 
in  the  missing  figure. 

(A)  (B) 

(C)  (D) 
Fig. (X) 

19.  Choose  the  figure  from  the  options  in  which  Figure  (X)  is  embedded. 

(A)  (B)  (C)  (D)  Fig. (X) 

20.  Some equal cubes are arranged in the form of a solid block as shown 
in  the  given  figure.  Count  the  number  of  cubes. 
(A)  27 
(B)  92 
(C)  10 
(D)  12 

21.  Complete  the  series  given  below. 


3,  7,  15  __ 
?    63,  127 
(A)  30  (B)  31  (C)  47  (D)  52

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 11th NCO - 2011 5 

22.  Four  positions  of  the  same  dice  have  been  shown.  Which  number  is  on  the  opposite  surface  of 
number  3  ? 

3  3  2  4 
6  1  1  6 
5  6  3  1 

(i)  (ii)  (iii)  (iv) 


(A)  4  (B)  6  (C)  5  (D)  1 

23.  Shehnaz  wants to  go to  the market.  She starts  from her  home which  is towards  North and  comes 
to the crossing. The road to her left ends in a park and straight ahead is the office complex. In which 
direction  is  the  market  from  the  crossing  if  the  four  places  lie  in  different  directions  ? 
(A)  East  (B)  West  (C)  North  (D)  South 

24.  A matrix of certain characters is given. Find out the trend and choose the missing  9  36  25 


character  from  the  given  options.  4  16  9 
(A)  5  (B)  10  1  9  4 
6  13  ? 
(C)  11  (D)  15 

25.  How  many  squares  are  there  in  the  given  figure  ? 
(A)  8 
(B)  12 
(C)  10 
(D)  18 

26.  Choose the correct mirror image of Figure (X) from the given options if a mirror is placed along PQ. 
P
(A)  (B) 

(C)  (D)  Fig. (X) 


27.  A figure marked on transparent sheet is given here. Which of these four options resembles the figure 
which  is  obtained  by  folding  the  transparent  sheet  along  the  dotted  lines  ? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

28.  Three of four things given below are alike in a certain way and form a group. Which is the one that 
does  not  belong  to  the  group  ? 
(A)  Ginger  (B)  Potato  (C)  Carrot  (D)  Mushroom 

29.  If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be 
the  code  for  SEARCH? 
(A)  246173  (B)  214673  (C)  214763  (D)  216473

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 11th NCO - 2011 6 

30.  Select a figure from amongst the options, which when placed in the blank space of figure (X) would 
complete the  pattern. 

(A)  (B) 

(C)  (D)  Fig. (X) 

COMPUTERS  AND  INFORMATION  TECHNOLOGY 


31.  Doing research by using an online database instead of printed set of similar information offers which 
advantage? 
(A)  More current information  (B)  Better charts 
(C)  Easier to understand tables  (D)  More legible diagrams 

32.  The  PowerPoint  view  that  displays  only  text  (title  and  bullets)  is  _______. 
(A)  Slide show  (B)  Slide sorter view  (C)  Notes page view  (D)  Outline view 

33.  Marie needs to design an invitation to the Home Economics Club's awards ceremony. What type of 
computer  program  would  she  most  likely  use? 
(A)  Word processing  (B)  Desktop publishing  (C)  Simulation  (D)  Virtual reality 

34.  Which  of  the  following  is  not  an  example  of  an  output  device  ? 
(A)  CRT monitor  (B)  Voice recognition device (C)  Dot­matrix printer  (D)  LCD 

35.  What  is  the  picture  that  is  saved  on  a  diskette  and  can  be  pasted  into  a  document? 
(A)  Clip art  (B)  Clipboard  (C)  Annotation  (D)  Subscript 

36.  All  of  the  following  are  examples  of  electronic  databases  except  which  one? 
(A)  A collection of country music CDs  (B)  A CD­ROM encyclopedia 
(C)  Computerised student information  (D)  Online catalog 

37.  All  of  the  following  terms  are  related  to  computerized  databases  except  which  one? 
(A)  Sort  (B)  Field names  (C)  Search  (D)  Record grab 

38.  How  are  data  organized  in  a  spreadsheet? 


(A)  Rows and columns  (B)  Lines and  spaces  (C)  Layers and planes  (D)  Height and width 

39.  Telecomputing  involves  the  transmission  of  all of  the  following  except  which  one? 
(A)  Text  (B)  Graphics  (C)  Sound  (D)  Disks 

40.  You are given a segment of code. Choose the answer that  describes the result when this segment 


of  code  is  executed. 
LET  S  =  0 
FOR  C  =  1  TO  10 
LET  S  =  S  +  C 
NEXT  C 
PRINT S 
(A)  The letter S is printed.  (B)  The integers from 1 to 10 are printed. 
(C)  The sum of the integers from 1 to 10 is printed.  (D)  An error message is displayed.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7 | 11th NCO - 2011 7 

41.  You are given a result wanted from the computer. Select the line of code that will cause the computer 
to  produce  this  result. 
"Print  the  sum  of  two  integer  variables." 
(A)  PRINT Z = X + Y  (B)  PRINT "Z = X + Y"  (C)  PRINT (X + Y)  (D)  PRINT SUM(X, Y) 

42.  What  does  this  button  mean? 


(A)  Align the text on the borders of the page. 
(B)  Extend the content on the entire length of the cell.  a 
(C)  Group together the selected cells and centre the content. 
(D)  None of these. 

43.  What  is  the  combination  of  keys  required  to  come  back  to  the  top  of  the  worksheet? 
(A)  PageUp (PgUp)  (B)  Alt and PageUp  (C)  Ctrl and Home  (D)  Ctrl and left arrow 

44.  What  is  the  fastest  way  to  design  the  layout  for  your  slides? 
(A)  Create layouts for slides, handouts, and notes using the Master Layout dialog box in slide master view. 
(B)  For each new slide, select a layout from the Slide Layout task pane. 
(C)  Apply templates from the Slide Design task pane. 
(D)  None of these. 

45.  When  you  use  Save As  Web  Page,  the  presentation  is  turned  into  _______. 
(A)  An animated gif image  (B)  A set of web pages in a folder 
(C)  A video  (D)  A framed HTML page 

46.  You are adding a new slide in which you'll need to insert a picture. Which of these layouts should 
you choose? 
(A)  Blank  (B)  Title and Content  (C)  Both (A) and (B)  (D)  None of these 

47.  What  can  you  do  with  the  Internet? 


(A)  Exchange information with friends and colleagues. 
(B)  Access pictures, sounds, video clips and other media elements. 
(C)  Post and respond to inquiries on a variety of subjects. 
(D)  All of the above. 

48.  A  red  wavy  line  under  a  word  indicates  that  the  word  _______. 
(A)  Is too long for the line of text. 
(B)  Is not in the dictionary file and therefore might be misspelled. 
(C)  Is not appropriate for that particular sentence. 
(D)  Is a verb. 

49.  Selecting  the Zoom  command  _______. 


(A)  Opens a copy of the document in a different view  (B)  Prints a copy of the displayed document 
(C)  Changes the magnification of the displayed document 
(D)  Saves a copy of the displayed document 

50.  A  computer  virus  is  _______. 


(A)  Anything that can infect, damage or hijack a PC, and generally make life difficult for its user. 
(B)  A green layer which appear on hard drive when it comes in contact of air and moisture. 
(C)  When so much dust accumulates in your computer's fans that they stop spinning. 
(D)  None of these

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7

12th

Set A

Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 12th NCO - Set-A
MENTAL ABILITY

1. Which one of the following numbers is completely divisible by 99?


(A) 3572404 (B) 135792 (C) 913464 (D) 114345

2. The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is _____.
(A) 9000 (B) 9400 (C) 9600 (D) 9800

3. How many pieces of 85 cm length can be cut from a rod 42.5 metres long ?
(A) 30 (B) 40 (C) 60 (D) 50

4. In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8 : 5. If there are 160 girls, the total number
of students in the college is _____.
(A) 100 (B) 250 (C) 260 (D) 416

5. Write the Hindu Arabic numeral for CDXLVI.


(A) 586 (B) 446 (C) 228 (D) 464

6. Find the value of 50 – (–48) – (–3) – 110 + 180 – (–108).


(A) 278 (B) 279 (C) – 301 (D) – 108

7. How many faces does the given solid have?


(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) 13

8. The bar-graph gives the sales of paper (in thousand numbers) from six branches of a company
XYZ during the year 2011.
Sales of paper (in thousand numbers) from Six Branches
C1, C2, C3, C4, C5, and C6 of a Company XYZ in 2011
100
90
thousand numbers

80
Sales of paper in

70
60
50
40
30
20
10
0
C3 C1 C4 C2C5 C6
Branches
What is the average sale of company (in thousand numbers) for the year 2011?
(A) 73 (B) 80 (C) 83 (D) 88

9. Krish wants to cover his room which is 3 m wide and 4 m long by square tiles. If each square tile
is of side 0.5 m, then the number of tiles required to cover the floor of his room is _____.
(A) 84 (B) 48 (C) 24 (D) 54

10. In a throw of a coin, the probability of getting a head is _____.


(A) 1 (B) 1 (C) 1 (D) 2
2 3 4 3

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


12th NCO - Set-A 3

Logical and Analytical Reasoning

11. Some letters are given which are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. Select that combination of numbers
for which arrangement of letters form a meaningful word.
R F W E L O
1 2 3 4 5 6
(A) 2, 5, 6, 3, 1, 4 (B) 2, 5, 6, 3, 4, 1 (C) 2, 5, 6, 4, 3, 1 (D) 2, 5, 6, 1, 3, 4

12. The given question consists of sets of figures. Figures (i), (ii), (iii) and (iv) constitute the problem
set. There is a definite relationship between figure (i) and (ii). Establish a similar relationship
between figures (iii) and (iv) by selecting a suitable figure from the options that would replace (?) in
figure (iv).

(A) (B) (C) (D)

13. If the code of 'NUMBER' is 'MVLCDS', then what is the code of 'SECOND' ?
(A) CTQDRB (B) GRQDRB (C) RFBPME (D) RFANMD

14. Find the part which completes the Fig. (X).

(A) (B)

(C) (D)

15. Find the wrong number in the given series.


1, 2, 1, 2, 2, 4, 6, 12, 24, 60
(A) 1 (B) 12 (C) 60 (D) 24

16. Study the adjoining figure and answer the following question.
How many doctors are both players and artists ?
(A) 22
(B) 8
(C) 3
(D) 30

17. If 'field' is called 'barn', 'barn' is called 'computer', 'computer' is called 'ox', 'ox' is called 'plough',
'plough' is called 'pipe' and 'pipe' is called 'fruit', then with which is the calculation with high speed
done ?
(A) barn (B) computer (C) ox (D) plough

18. Find out from the options which is the mirror-image of the Fig.(X) if mirror is placed along MR.

M
(A) (B)
R
Fig. (X)
(C) (D)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 12th NCO - Set-A
19. (i) P, Q, R, S and T are sitting in a closed circle facing the centre.
(ii) R is just left of T.
(iii) P is between S and T.
Then who is just left to R?
(A) T (B) P (C) Q (D) R

20. Select a figure from the options which exactly resembles the unfolded form of figure (Z).

X Y Z

(A) (B) (C) (D)

Computers and information technology

21. Neha is using the Internet to find university library resources. Which domain must be present in
the website address (URL) of a university library?
(A) .org (organization) (B) .gov (government) (C) .edu (education) (D) .com (commercial)

22. This MS-PowerPoint 2007 icon decreases the indent level.

(A) (B) (C) (D)

23. In MS-Excel 2007, to select the entire row in which the cell pointer is positioned press _______.

(A) (B)

(C) (D)

24. In QBASIC, which of the following is not a valid Numeric variable?


(A) SUM (B) VAR1 (C) VAR$ (D) A1B2C3

25. Match the following:


Column-I Column-II

(i) Vacuum tube a.

(ii) Transistor b.

(iii) IC Chip c.

(A) (i) – c, (ii) – b, (iii) – a (B) (i) – c, (ii) – a, (iii) – b


(C) (i) – b, (ii) – a, (iii) – c (D) (i) – a, (ii) – c, (iii) – b

26. The _______ dialog box appears when we double click on the picture inserted in the MS-Word 2007
document.
(A) Insert Picture (B) Format Picture (C) Shapes (D) Clip Art

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


12th NCO - Set-A 5

27. Match the following MS-PowerPoint 2007, shortcuts with the corresponding operations:
Column-I Column-II

I. a. Save a presentation

II. b. Insert a new slide

III. c. To increase the font size of selected text

IV. d. Create a New Presentation

V. e. Open an existing presentation

(A) I – d, II – a, III – e, IV – b, V – c (B) I – b, II – a, III – e, IV – d, V – c


(C) I – e, II – a, III – d, IV – b, V – c (D) I – d, II – a, III – e, IV – c, V – b

28. Match the following:


Column-I Column-II
I. First Generation Computer a. PDP – II
II. Second Generation Computer b. APPLE – II
III. Third Generation Computer c. ENIAC
IV. Fourth Generation Computer d. IBM 7030
(A) I – c, II – d, III – a, IV – b (B) I – c, II – a, III – d, IV – b
(C) I – b, II – c, III – d, IV – a (D) I – c, II – b, III – a, IV – d

29. The given image shows text selected randomly, and,


1. Brass contains 60 - 80% Cu and 40 - 20% Zn.
discontinuously in a MS-Word document. How is this
Gun metal contains 87% Cu and 3% Zn and 10% Sn.
type of selection achieved in MS Word? 2. The addition of Mn makes steel harder and increases
(A) Click on the words to select in a quick succession. its elasticity and tensile strength.
(B) Click and then drag and select in quick succession. Mn also acts as a deoxidiser. MnO reacts with S present

(C) Press the key and then click on the words in cast iron to form SO2 and thus it can remove oxygen
and sulphur.
to select.
(D) Press the key and then click on the words to select.

30. In MS-PowerPoint 2007, when you press the keyboard keys , it ______.

(A) Displays the font dialog box (B) Displays the table toolbar
(C) Displays the Open file dialog box (D) Displays the Slide Master

31. The full form of VIRUS is ______.


(A) Various Information Resources Under Seige (B) Vital Information Resources Under Seige
(C) Various Ideas and Resources Under Shortage (D) Vital Information and Resources Under Supply

32. Which feature of MS-Word 2007 allows you to insert pictures like the one shown here?
(A) Shapes
(B) Smart Art
(C) Table
(D) Chart

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 12th NCO - Set-A
33. In QBasic; which one can accept your name and print it on the screen?
(A) INPUT your name: ", Name$ (B) INPUT "Enter your name: "; Name$
PRINT "Hi, "; Name$; ". How are you today?" PRINT "Hi, "; Name$; ". How are you today?"
(C) INPUT "Enter your name" Name$ (D) None of these
PRINT "Hi, "; Name$; ". How are you today?"

34. How to display speakers note along with slides in MS-PowerPoint 2007 ?
(A) Take printout of slides and speakers notes separately and go through them while presentation is going
on.
(B) From View Tab > Choose Notes Page to view both slides and speaker notes that are given for each slide.
(C) From Page Layout Tab > Increase the bottom margin to add the speakers notes.
(D) From View Tab > Zoom the slide to 150% to enable speaker notes are visible along with slides.

35. How to count cells that has values above 5000 for A1 to G1 in MS-Excel 2007 ?
(A) = COUNTIF(A1..G1<>5000”) (B) = COUNTIF(A1:G1, “>5000”)
(C) = COUNTIFF(A1:G1, “<5000”) (D) = COUNTIFF(A1..G1 >5000”)

36. How to find operating system in a computer ?


(A) From the Windows picture one can find which system is running
(B) Start Icon > mouse right click > computer and get details
(C) From the background picture on the computer we can find out the details of a system
(D) My Computer > Properties which shows the details of the operating system in a computer

37. Which feature of MS-Word can be used to create special text effects as shown here?
(A) WordArt
(B) Clip Art
(C) AutoShapes
(D) Format Painter

38. Which of the following is NOT an action button in MS-PowerPoint 2007.

(A) (B) (C) (D)

39. A type of optical disk - Write Once Read Many (‘WORM’) is also known as _____.
(A) CD-ROM (B) CD-R (C) CD-RW (D) DVD

40. Find the odd one out.


(A) Optical Disk (B) Magnetic Disk (C) Magnetic Tape (D) Flash Drive

41. In a computer, the SMPS is very important to make every component of the PC work. What is the
full-form of SMPS?
(A) Socket Mode Power Supply (B) Slow Moving Power Supply
(C) Switched-Mode Power Supply (D) Society Mode Professional Service

42. While working with tables in MS Word, ____________ key is used to move the cursor to the next
cell from anywhere in the cell.

(A) (B)

(C) (D)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


12th NCO - Set-A 7

43. In MS-Excel, $Q$27 is an example of ______.


(A) Relative referencing (B) Mixed referencing
(C) Absolute referencing (D) Terminating referencing

44. ___________ is a set of formatting features that you can apply to plain text in a document to
quickly change the appearance.
(A) Styles (B) Format (C) Appearance (D) Word Art

45. Which of the following is a Sequential access – secondary storage device?


(A) Magnetic tape (B) Floppy disk (C) WORM (D) Flash Drive

46. Which of the following computer languages is directly understood by a computer without the need
of a translator program?
(A) High level language (B) Fourth generation language
(C) Machine language (D) Assembly language

47. Which of the following is INVALID instruction in QBASIC?


(A) Var$ = “Aaditya” (B) V89$ = “Naughty” (C) 89Var$ = “Boy” (D) AGE = 12

48. What is the output of the following QBASIC code?


A = 16
B = 3
C = A MOD B
PRINT C
(A) 1 (B) 16 (C) 3 (D) 5

49. Give the correct command in QBasic to print numbers 1 to 5 on the screen, after clearing the
screen?
(A) FOR J = 1 TO 5 (B) CLS (C) CLS (D) FFOR J = 1 TO 5
PRINT J FOR J = 1 TO 5 FOR J = 1 TO 5 PRINT JJ
NEXT JJ PRINT J PRINT J NEXT J
END NEXT K NEXT J END
END END

50. Identify the MS-PowerPoint 2007 icon.


(A) Hide Slide
(B) Set Up Slide Show
(C) Custom Slide Show
(D) Slide Show
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7

12th

Set B

Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 12th NCO - Set-B

MENTAL ABILITY

1. How many of the following numbers are divisible by 132?


264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7

2. How many digits will be there to the right of the decimal point in the product of 95.75 and
0.02554 ?
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 1

3. From a group of boys and girls, 15 girls leave. There are then left 2 boys for each girl. After this,
45 boys leave. There are then 5 girls for each boy. Find the number of girls in the beginning.
(A) 65 (B) 54 (C) 25 (D) 40

4. If 76 is divided into four parts proportional to 7, 5, 3, 4, then the smallest part is _____.
(A) 12 (B) 15 (C) 16 (D) 19

5. A die is tossed. Find the probability of getting a multiple of 2.


1 2 1 1
(A) (B) (C) (D)
2 3 3 4

6. The marks (out of 100) obtained by a group of students in science test are 85, 74, 90, 85, 39, 48,
56, 95, 80 and 78. Find the mean marks obtained by the group.
(A) 56 (B) 79 (C) 72 (D) 73

7. Which square must be shaded so that the figure has a line of symmetry ?
(A) P
(B) Q
(C) R
(D) S

8. The given bar-graph shows the sales of books (in thousand numbers) from six branches (B1-B6)
of a publishing company during two consecutive years 2000 and 2001. Answer the question based
on this bar-graph.
Sales of Books (in thousand numbers) from Six Branches –
B1, B2, B3, B4, B5 and B6 of a Publishing Company
in 2000 and 2001
120
Sales (In thousand numbers)

110
100
90
80
70 2000
60
50 2001
40
30
20
10
0
B1 B2 B3 B4 B5 B6
Branches
What is the ratio of the total sale of branch B2 for both years to the total sale of branch B4 for
both years ?
(A) 2 : 3 (B) 3 : 5 (C) 4 : 5 (D) 7 : 9

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


12th NCO - Set-B 3

9. 3 is a factor of x and 24 is a multiple of x. What could be the value of x ?


(A) 8 (B) 12 (C) 56 (D) 72

10. 18810 rounded off to the nearest hundred is____.


(A) 18700 (B) 18800 (C) 18850 (D) 18900

Logical and Analytical Reasoning


11. A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not
sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right.
A is to the right of B and E. On which position A is sitting?
(A) Between B and D (B) Between B and C
(C) Between E and D (D) Between C and E

12. Four faces of a die is shown below. How many points will be on the face opposite to the face
which contains 3 points ?


(A) 2 (B) 4 (C) 5 (D) 6

13. Find the next number in the given series


66, 36, 18, ___
?_
(A) 7 (B) 8 (C) 9 (D) 5

14. A piece of sheet is folded and cut and then unfolded as shown in the image given below. Select
the figure from the given four options which exactly resembles the unfolded paper.

(A) (B) (C) (D)

15. If ‘ ’ stands for ‘addition’; ‘ ’ stands for ‘subtraction’; ‘ ’ stands for ‘division’; ‘ ’ stands for
‘multiplication’ and ‘ ’ stands for ‘equal to’, then which of the following options is correct?
(A) (B) (C) (D) 7 42 6 5

16. Reena walked from A to B 10 metres in the east. Then she turned to the right and walked 3 metres.
Again she turned to the right and walked 14 metres. How far is she from A ?
(A) 4 m (B) 5 m (C) 24 m (D) 25 m

17. Choose the mirror-image of the Fig. (X) if mirror is placed along MR.

(A) (B) (C) (D)

18. If TOGETHER is written as RQEGRJCT, how will PAROLE be written?


(A) NCPQJG (B) NCQPJG (C) RCPQJK (D) RCTQNG

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 12th NCO - Set-B

19. The two problem figures have some common characteristics. Select the figure from the options
which has the same commonality.

(A) (B) (C) (D)


I II

20. Which number will replace the question mark ?

(A) 47 (B) 45 (C) 37 (D) 35

COMPUTERS AND INFORMATION TECHNOLOGY

21. In QBASIC, “CLASS VII” is a _____.


(A) String constant (B) Numeric constant (C) String Variable (D) Numeric Variable

22. Match the given QBASIC commands with their functionality:


Column-I Column-II
I. CLS a. To add comments
II. PRINT b. Used to gather input from user
III. LET c. To print text, numbers or a line space
IV. INPUT d. To assign a value to a variable
V. REM e. Clear screen
(A) I – e, II – c, III – b, IV – d, V – a (B) I – e, II – d, III – b, IV – c, V – a
(C) I – e, II – c, III – a, IV – b, V – d (D) I – e, II – c, III – d, IV – b, V – a

23. For the given piece of code in QBASIC, the output will be ____.
PRINT “Best”;
PRINT "ofLuck"
(A) Best of Luck (B) BestofLuck (C) BEST OF LUCK (D) best of luck

24. ______ sets the default layout and formatting for all the slides in a presentation.
(A) Slide placeholder (B) Slide Sorter (C) Slide Master (D) Summary Slide

25. ___________ on the internet are equivalent to 24-hour coffee shops with people eager to communicate
anytime you want.
(A) Online library (B) Chat rooms
(C) Electronic post offices (D) Blogs

26. In MS-Excel 2007, to select the entire column in which the cell pointer is positioned press
_____.

(A) (B)

(C) (D)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


12th NCO - Set-B 5

27. For the given piece of code in QBAsIC, the output will be ____,
FoR I = 1 to 5
PRINT I
NEXT I
1 1 5 0
2 2 4 1
(A) 3 (B) 3 (C) 3 (D) 3
4 4 2 5
5 1 4

28. Which of the following is responsible for supplying power to various components of the PC?
(A) SMPS (B) RJ 45 (C) RAM (D) USB

29. ________ are extra unwanted browser windows of commercials that open automatically as you
browse web pages.
(A) Websites (B) Windows (C) Attachments (D) Popups

30. In Ms-Excel 2007, which tab can be used to insert charts in a worksheet ?
(A) Insert (B) Data (C) Review (D) View

31. In Ms-Excel 2007, how formula to calculate the simple Interest should be put in cell E2 – such
that it works for any valid value? The formula for calculating simple Interest is given below:
Interest = (Principal * Rate of Interest * Time) / 100
A B C D E
1 Principal Rate of interest Time duration Interest
2 2000 12 2 ?
3

(A) =(A1*B1*C1)/100 (B) =(A2*B2*C2)/100 (C) =(2000*12*2)/100 (D) A2*B2*C2/100

32. Which of the following is NoT found in Insert tab of Ms-PowerPoint 2007 ?

(A) (B) (C) (D)

33. MBR – stands for _________.


(A) Mega Boot Record (B) Master Boot Record
(C) Major Boot Record (D) Machine Boot Record

34. A Daisy Wheel Printer is a type of _________.


(A) Impact Printer (B) Laser Printer
(C) Dot Matrix Printer (D) Non-Impact Printer

35. The given figure in MS-PowerPoint 2007 represents _________.


(A) Elbow Arrow Connector (B) Arrow
(C) Down arrow (D) Elbow Connector

36. In Ms-Word 2007, to insert a PAgE BREAK select the ______________ Tab.
(A) Home (B) Mailings (C) Insert (D) View

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 12th NCO - Set-B

37. Which of the following is an internet standard for electronic mail transmission across IP network ?
(A) SMTP (B) FTP (C) TCP/IP (D) Gopher

38. Given figure shows some records entered in MS-Excel worksheet. What will happen in the selected

cell if you press (ALT + Equal) key followed by enter key ?

A B C D E
1 English Hindi Maths Total
2 44 32 48 ?
3

(A) Sum of cell A2, B2, C2 will appear as a result


(B) Some error will be displayed
(C) Nothing will happen
(D) Average of cell A2, B2, C2 will appear as a result

39. The image here shows :

(A) The list of design themes that you can choose for your slides.
(B) The list of slide layouts that can be used in a presentation.
(C) The list of slides in the active presentation.
(D) The list of transitions to the current slide.

40. Which of the following is a list of slide objects in MS-PowerPoint 2007?


(A) Organization charts, Graphs, Diagrams and Drawings (B) Text
(C) Clip art, Images and Multimedia elements (D) All of these are slide objects

41. Which feature of MS-Word 2007 can be used to create special text effect as shown in the given
image?

(A) WordArt (B) Clip Art (C) AutoShapes (D) Format Painter

42. Which MS-Word 2007 feature has been used here?

(A) WordArt (B) Footnotes (C) Drop Cap (D) Tab Stop

43. Aditya has been using his computer for many years. Over time, the performance of the computer
has deteriorated. What should he do to improve the performance of his computer?
(A) Run Scan Disk (B) Run the Disk Defragmenter
(C) Go to Windows Control Panel (D) Completely format his system

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


12th NCO - Set-B 7

44. E-mails that usually contain bogus warnings intended to frighten or mislead people are called
__________.
(A) Spams (B) Junk (C) Hoaxes (D) None of these

45. Which of the following charts is NOT available in MS-Excel 2007?


(A) Stock (B) Bar (C) Radar (D) YZ Graph

46. Write the following expression in appropriate formula in QBASIC.


A⋅B – R⋅S + R2
(A) A * B – R * S + R ^ 2 (B) A × B – R × S – R × R
(C) A * B – R * S + R × R (D) A ⋅ B – R ⋅ S + R × 2

47. While working on Ms-PowerPoint 2007, how one can view the slides in the format shown in the
image?
Header 8/28/2012

Footer <#>

(A) Insert → Shapes → Basic shapes


(B) View → Handout Master → Slides Per Page → 6 slides
(C) Review → Handout Master → 6 slides
(D) Slide show → Use presenter view

48. The ribbon shown in the given image is ______ tab of MS-Word 2007.


(A) Insert (B) Review (C) Mailings (D) View

49. What is a BUS in a computer?


(A) BUS is the connection between two or more components inside a computer.
(B) BUS is an external device connected through cables.
(C) BUS is an internal communication among mouse and keyboard.
(D) BUS is the video memory linked through external devices.

50. It is physically composed of series of flat, magnetically coated platters stacked on a spindle. The
spindle turns while the head moves between the platters. It is _______.
(A) Hard disk (B) CD (C) Floppy (D) Mouse

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7

13th

Set A

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 13th NCO - Set-A

MENTAL ABILITY

1. Tanmay had `56. He spent `x on transport and `2y on lunch. He used the remaining amount to
buy 3 books of same price. What was the cost of each book?
(56 − x + y ) (56 − x − 2y )
(A) `(56 – x + 2y) (B) `(56 – x – 2y) (C) ` (D) `
3 3

2. The adjoining figure is not drawn to scale. ABCD is a square and AE = DE.
A B
Find ∠BEC.
(A) 42°
E
(B) 48°
(C) 84°
42°
(D) 132° D C

3. Garima's expenditure in February is 20% less than in January. Her expenditure in February is 25%
less than in March. If she spends ` 560 in March, what is her expenditure in January?
(A) ` 140 (B) ` 525 (C) ` 420 (D) ` 560

4. 3 times of a number is greater than 4/3 times of the number by 85. What is the number?
(A) 51 (B) 54 (C) 52 (D) 93

5. A first aid kit has 2 ointments for ` 11.35 each, 5 bandages for ` 3.60 each, 3 antiseptic lotions
for ` 37.80 each and a pair of scissors for ` 23.50. The box costs ` 50.40. How many such first
aid boxes can be purchased for ` 4560?
(A) 10 (B) 40 (C) 20 (D) 60

2  5  4  1 3  3 
6. Simplify : 2 of  + 1 ÷  +   × 
5  8  7  5 7  8 
(A) 9 1 (B) 3 3 (C) 2 (D) 6 3
2 4 9 4

7. Which of the following statements is correct?


(A) The smallest integer is zero .
(B) To add a negative integer –a, move a unit to the right of the given integer.
(C) The absolute value of an integer is always greater than the integer.
(D) The predecessor of –123 is –124.

8. A loss of 15% is incurred by selling an article at ` 10,200. At what price should one sell it in order
to make a profit of 15%?
(A) ` 10500 (B) ` 18300 (C) ` 13800 (D) ` 42500

9. In the given figure, lines AB, CD and EF are parallel to each other. Find the values of x, y and z
respectively.
A P B
x
Q 45°
C y D
30° z
E R F
(A) 135°, 30°, 150° (B) 150°, 135°, 36° (C) 120°, 50°, 110° (D) 60°, 40°, 100°

10. What is the probability of picking the letter 'A' from the word 'MATHEMATICS'?
(A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 8
11 11 11 11

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


13th NCO - Set-A 3

Logical and analytical reasoning


11. The given figure shows the net of a cube. The cube is placed on the table with face "D" on the top of
the cube. Which face is at the bottom of the cube?

EC
ADB
F
(A) C (B) A (C) E (D) F

12. Which one of the following interchanges in signs and numbers would make the given equation
correct?
20 × 2 – 3 ÷ 4 + 8 = 0
(A) + and –, 2 and 4 (B) ÷ and ×, 2 and 8 (C) ÷ and ×, 2 and 4 (D) + and –, 3 and 4

13. Ankit is taller than Mohit, Garima is taller than Megha but shorter than Latika. Mohit is shorter than
Megha and Megha is taller than Ankit. Who is the shortest?
(A) Ankit (B) Mohit (C) Megha (D) Latika

14. In the given number series, how many 5's are there which are preceded by a prime number but not
followed by a prime number?
35942638543253648345392375347564653587
(A) 1 (B) 3 (C) 2 (D) 4

15. Select a figure from the options which forms the correct mirror image of Fig. (X), if the mirror is placed
along MN.
M

N
Fig. (X)

(A) (B) (C) (D)

16. Find the missing character in the number pattern given below.
9 15
4 58 8 9 ? 8
10 10
(A) 117 (B) 100 (C) 78 (D) 63

17. If 'FULFNHW' is the code for 'CRICKET', then 'EULGH' is the code for which word?
(A) PRIDE (B) BRIDE (C) BLADE (D) BLIND

18. A mountaineer starts from Camp A and proceeds East to Camp B which is 4 km away. From Camp B he
proceeds to Camp C, 5 km to the South. From there, he returns and proceeds 12 km to Camp 'D' via Camps
B and A. How far is he away from Camp A?
(A) 3 km (B) 6 km (C) 5 km (D) 12 km

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 13th NCO - Set-A

19. Select a figure from amongst the options, which when placed in the blank space of fig. (X) would
complete the pattern.

?
Fig. (X)

(A) (B) (C) (D)

20. The given question consists of five figures marked 1, 2, 3, 4 and 5 called the Problem Figures.
Select a figure from amongst the given options which will continue the same series as established
by the Problem Figures.
Problem Figures

1 2 3 4 5

(A) (B) (C) (D)

Computers AND information technology

21. Files in MS-Word 2010 can be Zoomed In and Zoomed Out. However, what is the minimum Zoom
percentage of a MS-Word 2010 file?
(A) 5% (B) 10% (C) 25% (D) 75%

22. Which type of hardware component is installed in a PCI X slot?


(A) A display card (B) A hard drive
(C) A RAM module (D) A system board

23. It was first used to track large items like airline luggage and cows shipped over long distances.
Now, this technology is also being used for tracking vehicles and Alzheimer patients. Identify it.

(A) MICR (B) RFID (C) Speedpass (D) Bin bug

24. What is Air Print feature in printers used for ?


(A) Printing in Cloud (B) Printing using a wireless LAN
(C) Sending Fax via printer (D) None of these

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


13th NCO - Set-A 5

25. Which tool in MS-Word 2010 can be used to change a simple list shown in Column-I to the stylish
list shown in Column-II?
Column-I Column-II
Violet Violet

Indigo Indigo

Blue Blue

Green Green

Yellow Yellow

orange orange

red red

(A) Insert → Table (B) Insert → Shapes (C) Insert → SmartArt (D) Insert → ClipArt

26. You have a computer with a core i5 processor. You are working several applications on your
computer simultaneously. After a few hours, the computer gets slow. Even simplest of operations
like cursor movement is taking a lot of time. Your computer has a 4GB rAM already installed.
Which of the following may help speed up operations on your computer?
(i) upgrading the CPu to a Core i7 processor
(ii) Cleaning temporary files and removing unused programs
(iii) Defragmenting your hard disk
(iv) Adding a faster DVD Drive
(v) Adding a new Hard disk and moving content from the system drive to that disk
(A) (i) and (iv) (B) (ii) and (iv) (C) (iii) and (v) (D) (i), (ii), (iii) and (v)

27. Match the following.


Column-I Column-II
(i) Found in information kiosks / Bank ATMs (a) Trackball
(ii) Commonly found on an ultrasound machine (b) A high definition video mode
(iii) Found in billing counters of large stores to (c) Form characters and images by spraying
quickly insert item information small drops of ink
(iv) 1080p (d) Touchscreen
(v) Inkjet printers (e) Concept Keyboards
(A) (i) – (b), (ii) – (a), (iii) – (e), (iv) – (d), (v) – (c)
(B) (i) – (d), (ii) – (a), (iii) – (e), (iv) – (b), (v) – (c)
(C) (i) – (d), (ii) – (a), (iii) – (c), (iv) – (e), (v) – (b)
(D) (i) – (b), (ii) – (d), (iii) – (a), (iv) – (c), (v) – (e)

28. Which of the following is the correct code for creating a box in QBasic ?
(A) LINE (40, 40) – (60, 80), 2, BF (B) LINE (40, 40) – LINE (60, 80), 2, BF
(C) LINE (40, 40) – LINE (60, 80), 1 (D) LINE (40, 40) – (60, 80), 2, F

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 13th NCO - Set-A

29. How many times does the program print HELLo STUDENTS when the following QBasic code is
executed?
CLS
C = 4
C = C – 1
WHILE C < 5
PrINT “Hello STuDeNTS”
C = C + 1
WEND
END
(A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 5

30. DSL is a high speed internet service, what does DSL stand for ?
(A) Digital Subscription Line (B) Digital Subscriber Line
(C) Dual Speed Landline (D) Digital Speed Line

31. It is a software that projects a 3D virtual globe of the earth that displays map details and geographical
information to users. It was originally created by KeyHole, Inc.
(A) Google + (B) Google Maps (C) Google Earth (D) Google Chrome

32. _________ is a program that catalogues websites. Unsolicited e-mail is called _____________.
_________ is not always required to connect to the internet.
(A) Web spider, Spam, Modem (B) WebBot, Junk, ISP
(C) Web browser, Trash, Computer (D) Web crawler, InMail, Web Browser

33. Identify the following from the given information.


– It converts text information into spoken sentences.
– It is used for reading out text information to blind persons.
– It is used for allowing those persons who cannot speak, to communicate effectively.
– It is used for translation systems that convert an entered text into spoken words in a selected
language.
(A) Voice Reproduction System (B) Speech Synthesizer
(C) Digitiser (D) Phonemes

34. Ankur wants to show his slides from the first slide in the presentation in mS-PowerPoint 2010.
Which of the following options will he use?

(A) (B) (C) (D)

35. VoIP is a term used for _________.


(A) A software for accessing internet for free (B) A wireless device used to connect to internet
(C) A hardware device for connecting to internet
(D) Technology that lets people use internet as transmission medium for making telephone calls

36. Pick the odd one out.

(A) (B) (C) (D)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


13th NCO - Set-A 7

37. CIH, also known as Chernobyl or spacefiller is a ______, first emerged in 1998.
(A) Virus (B) Operating system (C) Memory Stick (D) Belt Photoreceptor

38. A Wi-Fi ad-hoc service in Apple's oS X and ioS, with the help of which users can share files with
other Mac computers, is _______.
(A) AirDrop (B) DropBox (C) Google Docs (D) SkyDrive

39. Which of the following processors is present in iPhone 5?


(A) AMD (B) i5 (C) A6 (D) A5

40. The data stored in magnetic disks is in the form of _______.


(A) Pits (B) Spots (C) Holes (D) None of these

41. Windows 7 starter edition is available in ______ version.


(A) 32-bit (B) 64-bit (C) 128-bit (D) None of these

42. In mS-PowerPoint 2010, which motion path would you select if you want to make images bounce
across a screen?
(A) (B) (C) (D)

43. Which of the following functions in MS-Excel 2010 is used to display the current system date?
(A) DATE() (B) NOW() (C) TODAy() (D) DATETIME()

44. What steps should you follow to turn off hyphenation in MS-Word 2010?
(A) Page layout→Themes→Tick no hyphenation
(B) Page layout→Page setup group→Hyphenation→Tick None
(C) Insert→Illustrations→Hyphenation→Tick None
(D) Insert→Pages→Hyphenation→Tick None

45. Match the following keyboard shortcuts :


(a) Ctrl+Shift+Esc (i) Taskbar and Start menu properties

(b) +Tab (ii) open Task Manager

(c) Alt+Enter (iii) Cycle through programs on the taskbar by using Aero Flip 3-D
(A) (a)–(i), (b)-(iii), (c)-(ii) (B) (a)–(ii), (b)-(iii), (c)-(i)
(C) (a)–(ii), (b)-(i), (c)-(iii) (D) (a)–(i), (b)-(ii), (c)-(iii)

ACHIEVErS' SECTIoN

46. Identify the following.


(i) It was released in 1971.
(ii) It consisted of approximately 2300 transistors.
(iii) It is also known as the first single chip microprocessor.
(A) Intel 1302 (B) TMS 1000 (C) AL1 (D) Intel 4004

47. you want to access pictures and videos stored on your home PC in Delhi while you are at mumbai
for a science exhibition and add them to the presentation you have to give the next day. Which
Windows 7 feature would you use, assuming that you have access to Internet?
(A) Remote Picture Streaming (B) Multimedia Streaming
(C) Remote Media Streaming (D) Online Video Sharing

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 13th NCO - Set-A

48. A British engineer Tommy Flowers designed it to solve a problem.


- It was first pure electronic digital programmable computer.
- It used vaccum tube technology in performing different operations.
Identify the above computer.
(A) Mark 1 (B) Colossus (C) EDSAC (D) EDVAC

49. Which type of interface allows control of radio and mobile phone while driving using driver’s
commands in modern cars?
(A) Command line interface (B) Dialogue interface
(C) GUI (D) None of these

50. Match the following keyboard shortcuts of MS-Word 2010.


Column-I Column-II
(a) Ctrl+K (i) Center text
(b) Ctrl+E (ii) Insert hyperlink
(c) Ctrl+Enter (iii) Repeat the last action
(d) F4 (iv) Insert page break
(A) (a)–(iii), (b)–(i), (c)–(iv), (d)–(ii) (B) (a)–(ii), (b)–(iv), (c)–(i), (d)–(iii)
(C) (a)–(i), (b)–(ii), (c)–(iii), (d)–(iv) (D) (a)–(ii), (b)–(i), (c)–(iv), (d)–(iii)

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7

13th

Set B

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 13th NCO - Set-B

MENTAL ABILITY
1. If AE || BF, find the value of x and y respectively.

(A) 45°, 65° (B) 60°, 45° (C) 35°, 75° (D) 45°, 60°

2.
Raj bought a glass of mixed juice in which orange, carrot and beet root were present in the ratio
2 : 3 : 1, respectively. If 400 ml of juice accounts for only orange and carrot juices, find the quantity
of different juices.
(A) Orange - 160 ml (B) Orange - 80 ml (C) Orange - 160 ml (D) Orange - 240 ml
Carrot - 80 ml Carrot - 160 ml Carrot - 240 ml Carrot - 160 ml
Beet root - 80 ml Beet root - 240 ml Beet root - 80 ml Beet root - 80 ml

3. Five years ago, a father was seven times as old as his daughter. If the present age of the father is 47
years, find the present age of the daughter.
(A) 11 years (B) 6 years (C) 13 years (D) 40 years

4. According to a survey the number of books read by 20 students during the past three months is
as follows :
2, 4, 5, 1, 3, 2, 5, 6, 1, 2, 4, 3, 6, 10, 12, 10, 2, 8, 6, 7
Find the mean of the given data. Also find the number of students who read less than the mean number
of books.
(A) 5, 11 (B) 4.95, 10 (C) 3.95, 8 (D) 6.25, 5

5. The temperature at 12 noon was 10°C above zero. If it decreases at the rate of 2°C per hour until
midnight, at what time would the temperature be 8°C below zero? What would be the temperature at
midnight?
(A) 10 P.M., –10° C (B) 3 P.M., –8° C (C) 8 P.M., –12° C (D) 9 P.M., –14° C

6. Find the value of x and y respectively in the given figure.

(A) 30°, 150° (B) 20°, 120° (C) 30°, 110° (D) 60°, 130°

7. Raju sold a TV for ` 8100 suffering a loss of 10%. At what price should he have sold it to gain 10%?
(A) ` 9900 (B) ` 9801 (C) ` 9810 (D) ` 9090

 855.114 
8. Find the value of 32.78 − 15.43 +  − 8.325 .
 12.35 
(A) 87.865 (B) 78.265 (C) 63.518 (D) 395.02

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


13th NCO - Set-B 3

9. Rehan got a prize of ` 75,000 in a TV contest. He paid 1/10 of the prize as income tax. Out of the
remaining, he gave 1/3 to his son, 1/5 to his daughter, 1/10 to the Red Cross Society and the rest
to his wife. How much money did Rehan's wife get?
(A) ` 33,750 (B) ` 67,500 (C) ` 24,750 (D) ` 37,500

10. Rajan borrowed a sum from the bank for 5 years at the rate of 4% p.a. After 5 years, he returned
` 4500. Find the amount borrowed by him.
(A) ` 2735 (B) ` 2505 (C) ` 2475 (D) ` 3750

Logical and analytical reasoning

11. Raj is shorter than Mohit. Amit is taller than Raj. Abhishek is taller than Mohit but shorter than
Kabir. Mohit is taller than Amit. Who will be in the 4 th position if they stand in a row according to
their heights in descending order?
(A) Abhishek (B) Mohit (C) Amit (D) Raj

12. If 'INDIA' is coded as 'KLFGC', then how will 'JAPAN' be coded?


(A) KYRYP (B) HYRYP (C) LYRYP (D) LYRYQ

13. Priya walks 1 km to East and then she turns to South and walks 4 km. Again she turn to East
and walks 2 km. After this she turns to North and walks 8 km. How far is she from her starting
point?
(A) 4 km (B) 5 km (C) 8 km (D) 10 km

14. If ‘+’ means ‘×’, ‘–’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘–’ and ‘÷’ means ‘+’, then value of 16 ÷ 64 – 8 × 4 + 2 is
______.
(A) 20 (B) 18 (C) 16 (D) 7

15. Pointing to a man in a photograph, Sumit said, "that man's only daughter is my mother". How is
Sumit related to that man?
(A) Cousin (B) Brother (C) Nephew (D) Grandson

16. Tanmay remembers that his sister's birthday falls after 7 th July but before 12th July while his brother
Tarun remembers that his sister's birthday falls after 10 th July but before 15th July, on what date
does Tanmay's sister birthday fall?
(A) 10th July (B) 11th July (C) 12th July (D) 15th July

17. Which of the following Venn Diagrams correctly represents the relation among 'Uncles, Parents,
Friends'?

(A) (B) (C) (D)

18. The following question is based on the following set of numbers.


153 364 279 536 298
What is the difference between the middle digits of the highest and the lowest of the above five
numbers?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 13th NCO - Set-B

19. Select a figure from amongst the options which will complete Fig. (X).

Fig. (X)

(A) (B) (C) (D)

20. How many unit cubes were removed from the solid on the left to obtain the solid on the right?

(A) 7 (B) 8 (C) 9 (D) 10

Computers AND information technology

21. How is the MS-Word 2010 tab shown in the image below displayed?

(A) When you create a file from a pre-defined business card template.
(B) When you click on an image, the tools for formatting the image are displayed.
(C) When you create a business card format without using a template.
(D) This is the Home tab of MS-Word 2010.

22. Which of the following virus is not a polymorphic virus?


(A) Melissa.A (B) Satan Bug (C) Tuareg (D) Elkern

23. The given image is present in ______ tab of MS-Excel 2010.


(A) Insert
(B) Home
(C) Data
(D) View

24. Find the odd one out.


(A) Thumb drive (B) Hard drive (C) Pen drive (D) Jump drive

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


13th NCO - Set-B 5

25. This is a format for compressing video with audio at broadcast quality resolution. The output is
used for playback in a higher data transfer rate environment. Used usually in the professional
market, USB, dVds and other Video Cds. Identify the most appropriate format.
(A) MPEG-1 (B) MPEG-2 (C) MP3 (D) WAV

26. you have been editing a large MS-Word 2010 document. your edits are mainly concentrated around
3-4 locations in the document. Which of the following shortcut keys will quickly take you through
all the 3-4 edit points in the document?

(A) Shift + F1 (B) Shift + F5

(C) Shift + F12 (D) Shift + F7

27. _______ is a method to acquire sensitive information like usernames, passwords and banking
details – like credit card PInS, etc.
(A) Phishing (B) Spying (C) Infecting (D) Sprucing

28. In image scanners, which of the following device is nOT used to record how much light is being
reflected of an item being scanned?
(A) Cathode Ray Tube (B) Contact image sensor
(C) Photo multiplier tubes (D) Charge-coupled devices

29. Which of the following is nOT a second generation machine?


(A) CDC 1604 (B) PDP-8 (C) Honeywell 400 (D) IBM 7030

30. What will be the output of the following formula in MS-excel 2010? A B
1 1 11
=SUM(A1:A5, B3:B6)
2 2 12
(A) 80 3 3 13
(B) 73 4 4 14
(C) 79 5 5 15
6 6 16
(D) 102

31. Match the applications in Column-II you would use for performing the tasks in Column-I.
Column-I Column-II
(i) Organize and store employee information (a) Prezi
(ii) edit a book or a manuscript (b) Safari
(iii) Play video games with a friend in another country (c) Microsoft excel
(iv) Create budget (d) Word Perfect
(v) Create a tutorial (e) Oracle
(A) (i)–(e), (ii)–(d), (iii)–(c), (iv)–(b), (v)–(a) (B) (i)–(e), (ii)–(d), (iii)–(b), (iv)–(c), (v)–(a)
(C) (i)–(d), (ii)–(e), (iii)–(b), (iv)–(c), (v)–(a) (D) (i)–(a), (ii)–(e), (iii)–(b), (iv)–(c), (v)–(d)

32. Find the odd one out.

(A) (B) (C) (D)

33. _______ was the world’s first commercially released Cd player. It was launched by ______.
(A) CDP-101, Sony (B) DPC-6800, Panasonic (C) PT 82, Casio (D) Zing 89, Yamaha

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 13th NCO - Set-B

34. In a computer network, which one of the following network connection devices decides the best
path for data transmission from the data source to the destination?
(A) Router (B) Bridge (C) Switch (D) Hub

35. Which of the following computers had a unique feature among other well-known early computers
of providing separate processes for handling input/output and processing functions?
(A) EDSAC (B) UNIVAC (C) ENIAC (D) EDVAC

36. ________ scanners are also known as film scanners as they can easily scan the original image of
the film.
(A) Handheld (B) Flatbed (C) Drum (D) Slide

37. Which of the following types of processing is used in controlling robots?


(A) Interactive (B) Real time (C) Batch (D) None of these

38. Which of the following is NOT a mobile communication technology?


(A) GSM (B) EDGE (C) 3G (D) VoIP

39. Which of the following is the first Phablet of Acer recently launched in June 2013?
(A) Liquid S1 (B) P3 (C) Liquid mini (D) Liquid Metal

40. Identify the following.


- A social networking site.
- Founded by Michael and Xochi Birch in January 2005.
- The site was acquired by AOL which turned out to be a worst deal.
(A) Facebook (B) Twitter (C) Bebo (D) Tumblr

41. In MS-Word 2010, this button is used to ________.


(A) Insert an image into the document
(B) Apply text wrapping to an image
(C) Crop an image to fit the document
(D) Insert a caption to a picture of other image

42. The following icon represents _______ and is found under _____ tab in MS-PowerPoint 2010.

(A) Action, Insert (B) Hyperlink, Insert


(C) Custom animation, Animation (D) Action, Home

43. In MS-PowerPoint 2010, which of the following options is used to share the presentation with
remote users who can watch in a web browser?

(A) (B) (C) (D)

44. Which keyboard shortcut allows you to create an embedded chart of the data in the current range
in MS-Excel 2010?
(A) Alt+F1 (B) F11 (C) F12 (D) F1

45. HomeGroup option is found under ________ category of Control Panel in Windows 7.
(A) Ease of Access (B) Network and Internet
(C) System and Security (D) Appearance and Personalization

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


13th NCO - Set-B 7

Achievers' section

46. What is the output of the given QBasic code?


S = 1
FOR I = 1 TO 15 STEP 2
IF I > 12 THEN EXIT FOR
S = S * I
NEXT I
PRINT I
(A) 13 (B) 17 (C) 9 (D) 7

47. Identify the system.


It was an electromechanical device.
It used over 3000 electrically actuated switches.
It could perform addition, subtraction, multiplication, division and table reference on as large as
23 digit numbers.
(A) Electronic Delay Storage Automatic Calculator (B) Electronic Numerical Integrator And Calculator
(C) Universal Automatic Computer One (D) Mark I Computer

48. Identify the following.


• A type of port invented by Apple.
• It transfers large amount of data at very fast speed.
• Connects camcorders and video equipments to the computer.
(A) Ethernet Port (B) FireWire port (C) VGA port (D) PS/2 port

49. When a text is selected and marked as Index entry, MS-Word 2010 adds a special XE field that
includes the marked main entry and ________ information.
(A) Hyperlink (B) Bookmark (C) Cross-reference (D) Index

50. A ______ is a small screen (CRT or LCD) in an aircraft surrounded by multiple buttons that can
be used to display information to the pilot in numerous configurable ways.
(A) CFD (B) MFD (C) AFD (D) TFD

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7

14th

Set A

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-A 2

Logical Reasoning

1. Select a figure from the given options which will


continue the series established by the Problem
A.
Figures.
Problem Figures

B.

C.
A.

D.
B.

5. If BOTTLE is coded as YLGGOV, then how will


C. MOPED be coded as?

A. MNKUW
D. B. MLLVX
C. NMKUX
D. NLKVW
2. If the first and second letters in the word DEPRESSION
were interchanged, also the third and the fourth letters, 6. Select a figure from the given options which will
the fifth and the sixth letters and so on, which of the complete Fig. (X).
following would be the eighth letter from the left
end?
A. R ?
B. O
C. S Fig. (X)
D. I
A.
3. Two different positions of the same dice have been
shown below. If digit 1 is at the bottom of the dice, B.
then what digit will be at the top?
5 4 C.
6 3
1 1
D.
A. 3
B. 4 7. Find the missing number from the given options, if
C. 2 the same rule is followed in the three figures.
D. 6

4. There is a certain relationship between Fig. (i) and


(ii). Establish the same relationship between Fig. (iii)
and (iv) by selecting a suitable figure from the given
options which will replace the (?) in Fig. (iii). A. 4
B. 8
? C. 6
D. 9
(i) (ii) (iii) (iv)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-A 3
8. Which of the following Venn Diagrams represents 12. Which of the following figures in the given options
the relationship between "Mobiles, Televisions, is embedded in Fig. (X)?
Electronics"?

A.

Fig. (X)
B.
A.

C.

B.
D.

9. Select a figure from the given options, which will continue C.


the series established by the Problem Figures.

D.

13. Rahul travels 10 km to the North, turns right and


A.
walks 5 km. He then turns right again and moves
10 km forward. How many km is Rahul away from
the starting point?
B.
A. 26 km
B. 19 km
C. C. 13 km
D. 5 km

14. Mohit, introducing a girl in the party, said, “she is the


D.
wife of the grandson of my mother”. How is Mohit
related to the girl?
10. Madhu and Shefali are good in Dramatics and Computer A. Father
Science. Amita and Madhu are good in Computer B. Grandfather
Science and Physics. Amita, Pratibha and Namita C. Husband
are good in Physics and History. Namita and Amita
D. Father-in-law
are good in Physics and Mathematics. Pratibha, and
Shefali are good in History, Dramatics. 15. Find the number of triangles in the given figure.
Identify who amongst these is good in Physics, History
and Mathematics, but not in Computer Science?
A. Pratibha
B. Amita
C. Madhu
D. Namita

11. If ‘a’ means ‘×’, ‘b’ means ‘÷’, ‘c’ means ‘+’ and ‘d’ means
‘–’, then what is the value of 35b7a9c50b10d70b5?
A. 14
A. 36 B. 18
B. 40
C. 21
C. 42
D. 24
D. 46

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-A 4
Computers and information technology

16. What is the output of the given QBasic code? B. It is a research and development company in
CLS California.
x=5 C. It is well known for the important development
IF (x >= 5) THEN PRINT “x is greater than or equal to 5” as laser printing, ethernet and GUI.
IF (x <= 5) THEN PRINT “x is less than or equal to 5” D. All of these
IF (x <> 5) THEN PRINT “x does not equal 5”
A. x does not equal 5 21. Rohit has purchased a new computer system, but he
B. x is greater than or equal to 5 has not purchased an Antivirus software yet. Before
C. x is greater than or equal to 5 purchasing a new licensed antivirus, he decides to try
x is less than or equal to 5 some trial based antivirus software from the internet.
x does not equal 5 To which of the following categories does this software
D. x is greater than or equal to 5 belongs?
x is less than or equal to 5 A. Shareware
17. This is a centralized place to view all maintenance B. Freeware
and system messages. It is displayed by a flag like C. Open Source
icon in the taskbar. It is called the _________. D. Open Content
A. Action Center
22. Which of the following steps is correct to open
B. Media Center
Navigation Pane in MS-Word 2010 ?
C. User Account Center
A. View tab → Window group → Click on Navigation
D. Update Central
Pane Checkbox
18. In which of the following options, the access time B. View tab → Zoom group → Click on Navigation
vary according to the storage location? Pane Checkbox
A. Random access storage devices C. Insert tab → Links group → Click on Navigation
B. Sequential access storage devices Pane Checkbox
C. Primary access storage devices D. View tab → Show group → Click on Navigation
D. Secondary access storage devices Pane Checkbox

19. Which of the following I/O devices use CCDs, PMTs 23. The given options come under Picture Tools of Format
or CISs to record the light reflected off an object? tab in _____ group. They get activated when you
select any picture in MS-PowerPoint 2010.
A.
Compress Picture

Change Picture
B. Corrections Color Artistic
Effects Reset Picture

A. Picture Effects
C.
B. Picture Styles
C. Adjust
D. D. Picture Artistic Tools

20. Which of the following statements about the given 24. Which of the following hardware technologies is/are
logo is correct? used in fourth generation computers?
A. Larger capacity hard disks
B. VLSI technology
A. It stands for Palo Alto Research Center C. Microprocessors
Incorporated. D. All of these

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-A 5
25. Which of the following options helps you to capture a 29. Which of the following supercomputers of PARAM
screenshot of anything on the desktop in Windows 7 ? series has been ranked first in India, among the most
power-efficient computer systems?
A. Screenshot Tool
B. Snipping Tool A. Padam
B. PARAM 1000
C. Cropping Tool
C. Yuva II
D. Imaging Tool
D. PARAM 9900/SS
26. Which of the following is a drum plotter?
30. Which of the following options adds or changes the
border around a page in MS-Word 2010 ?
A.
A.

B. B.

C.
C.

D.
D.
31. Which of the following statements is correct in context
of Dynamic RAM (DRAM)?
27. Which of the following in the given options converts A. It needs to be refreshed on a regular basis in order
Text 1 into Text 2 in MS-PowerPoint 2010 ? to maintain its data.
B. It is a volatile memory.
NCO N
C. It is a type of RAM used in desktops and
Text 1 C
laptops.
O D. All of these
Text 2
32. Match the following keyboard shortcuts given in
A. A
Column-I with their tasks in Windows 7 given in
Column-II.
B. AV
Column-I Column-II
C. (a) + Home (i) Preview Desktop

D.
(b) + (ii) Turn full page view on/off

28. Which of the following devices is a Phonejoy controller Spacebar



that turns your smartphone into a gaming console ?
(c) F11 (iii) Minimize all windows
A. except active window
A. (a)-(iii),(b)-(i),(c)-(ii)
B. (a)-(iii),(b)-(ii),(c)-(i)
B. C. (a)-(i),(b)-(ii),(c)-(iii)
D. (a)-(i),(b)-(iii),(c)-(ii)

C. 33. "Father of personal computer", who designed the first


microcomputer Altair 8800 is _____.
A. Ed Roberts
B. Charles Babbage
D. C. Johan Backus
D. Steve Jobs

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-A 6
34. Select the INCORRECT match of MS-PowerPoint 39. Select the odd one out with respect to QBasic.
2010 icons given below with their functions. A. FOR
B. DO WHILE
A. - Shows the Animation pane to add effects
C. INPUT
and custom animation. D. WHILE

B. - Allows to choose an animation effect to 40. What would be the output of the given QBASIC
code?
add to the selected objects.
a = 50
C. - Plays the animation after certain number b = 20
add = a + b
of seconds.
PRINT “add”
D. - Copies the animation from one object A. add
B. 70
and applies it to another.
C. add 70
35. Match the following computer data storage units given D. No output
in Column-I with their capacities in Column-II.
41. ______ is an expansion card that connects a computer
Column-I Column-II to a computer network.
(a) 1 Geopbyte (i) 1024 Exabytes A. MAC
(b) 1 Brontobyte (ii) 1024 Zettabytes
B. NIC
(c) 1 Yottabyte (iii) 1024 Brontobytes
C. IMAP
(d) 1 Zettabyte (iv) 1024 Yottabytes
D. MIC
A. (a)-(iii),(b)-(iv),(c)-(ii),(d)-(i)
B. (a)-(iii),(b)-(ii),(c)-(i),(d)-(iv) 42. Which of the following companies introduced the
C. (a)-(iv),(b)-(iii),(c)-(ii),(d)-(i) Compaq Portable computer?
D. (a)-(i),(b)-(ii),(c)-(iii),(d)-(iv) A. IBM
B. HP
36. Yahoo is an acronym for ________.
C. Osborne
A. Yet Another Highly Officious Oracle D. Apple
B. Young and huge Official Output
43. Which of the following output is correct, if you type
C. Yet Another Hierarchical Officious Oracle
a formula =Count(A1:C3) in the active cell, of the
D. Yet Another Hierarchical Object Output
given screenshot of MS-Excel 2010?
37. Sheet 1, Sheet 2, and so on are the default sheet names
used in MS-Excel. You can provide a meaningful
name to your worksheet. Which of the following
sheet names is INVALID in MS-Excel 2010 ?
A. ;NCO
B. #NCO
C. :NCO
D. $NCO

38. Web pages are stored on a _____.


A. Client A. 7
B. Server B. 2
C. Both A and B C. 6
D. None of these D. 5

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-A 7
44. Identify the following : Column-I Column-II
– It is a boot sector virus that was first detected (a) Alt + A
+ (i) Copies animation
in 1986. from one object to
– It runs on IBM-PCs and is considered to be the C another

first computer virus for MS-DOS.
(b) Alt + (ii) Copies text formatting
– It infected the first sector of floppy disk with a
copy of the virus. from one place to
+ C another
A. Brain
B. Blaster Ctrl
(c) + (iii) Animation Pane
C. I Love You
D. Sunday + C
45. Match the following shortcut keys given in Column-I A. (a)-(ii),(b)-(iii),(c)-(i)
with their corresponding tasks in MS-PowerPoint 2010 B. (a)-(i),(b)-(ii),(c)-(iii)
given in Column-II. C. (a)-(iii),(b)-(i),(c)-(ii)
D. (a)-(ii),(b)-(i),(c)-(iii)

Achievers Section

46. A string of characters, usually longer than the C. The formula entered in cell D3 is divisible by
password used in creating encrypted messages for zero.
extra security. D. None of these
A. Passprotected
49. What will be the output of the given QBASIC
B. Passphrase program?
C. Longpass
CLS
D. Elabordpass x = 15
47. Which of the following options is true? IF (x = 5) THEN
INPUT a$
Statement-1 : Griefer is a player of an online game,
PRINT a$
who harasses other players.
ELSE
Statement-2 : Flamer is a person who makes degrading PRINT x * 3
or insulting remarks on a forum or other internet END IF
message boards. A. 5
A. Statement-1 is true but statement-2 is false. B. 15
B. Statement-1 is false but statement-2 is true. C. 45
C. Both the statements are true. D. 5 ,15
D. Both the statements are false.
50. People with disabilities, who have difficulty in holding
48. What does the error #REF! in cell D3 represents in two or more keys at a time on the keyboard use sticky
the given screenshot, in MS-Excel 2010 ? keys. For example, if they have to print a document,

and are required to press a shortcut Ctrl + P ,


Sticky keys allows them to simply press one key at
a time, instead of pressing them together. Which of
the following shortcut keys turns ON the Sticky keys
in Windows 7 ?
A. Cell referred in formula in cell D3 has been
A. Pressing Shift key 5 times
deleted.
B. Pressing Ctrl key 3 times
B. Cell referred in formula in cell D3 is not suitable C. Pressing Ctrl key 5 times
for the calculation.
D. Pressing Alt key 2 times

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 7

14th

Set B

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-B 2

Logical Reasoning

1. If STRUCTURE is coded as TSTSFQYNJ, then how 5. There is a certain relationship between fig. (i) and
will INSPECTOR be coded as? (ii). Establish the same relationship between fig. (iii)
A. JMUOHZXKW and (iv) by selecting a figure from the options which
will replace the (?) in fig. (iv).
B. JMVMIXYMW
C. JMUNHZXKW
D. JMVLIXZYM ?

2. Find the missing number, if the same rule is followed (i) (ii) (iii) (iv)
in the three figures.
A.

B.
A. 40
B. 32
C. 56
C.
D. 196

3. Which of the following Venn diagrams represent the


relationship amongst "Mumbai, Delhi, Maharashtra"? D. ?

A. 6. If ‘m’ means ‘–’, ‘i’ means ‘×’, ‘n’ means ‘+’ and ‘q’
means ‘÷’, then value of 40n60m30i60q15 is _____.
A. –20
B. B. 120
C. 20
D. 40

C. 7. Two positions of a dice is shown below. When 5 is


at the top, which number will be at the bottom?

3 2
D.
4 1
6 6
4. Read the following information carefully and answer
the question given below. A. 2
(i) P, Q, R, S and T are five friends. B. 3
(ii) Q is elder to T, but not as tall as R. C. 6
(iii) R is younger to P, and is taller to S and T. D. 1
(iv) P is taller to S, but younger than T.
(v) S is elder to P but younger than T. 8. A and B are married couple, X and Y are brothers.
Who among the following is the eldest? X is the brother of A. How is Y related to B?
A. P A. Brother
B. Q B. Brother-in-law
C. R C. Son
D. S D. Son-in-law

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-B 3
9. Select a figure from the options which will replace the 13. Which of the following figures satisfies the same
(?) to continue the series established by the Problem conditions of placement of the dots as in Fig.(X).
Figures.
Problem Figures

A.
A.

B.
B.

C.
C.

D.
D.

10. Mohit starting from a fixed point goes 15 m towards


North and then after turning to his right he goes 14. Select the correct mirror-image of the combination
15 m. Then he goes 10, 15 and 15 metres after given below.
turning to his right each time. How far is he from AWZFY5K9
his starting point?
A.
A. 20 metres
B.
B. 5 metres
C.
C. 10 metres
D. 15 metres D.

11. Which of the following word will come in the middle 15. Find the figure in which Fig.(X) is exactly embedded
if all of them are arranged alphabetically as in a as one of its part.
dictionary?
1. Rumbustious 2. Rumanian
3. Rumour 4. Ruminate
5. Rumple
A. 1
A.
B. 2
C. 4
D. 3
B.
12. Find out how many such pairs of letters are there in the
given word each of which has as many letters between
them in the word as in the English alphabet.
PICKLE C.

A. Two
B. Three
D.
C. Four
D. Five

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-B 4

Computers and information technology

16. The _______ is a mechanical analog computer that 20. Which of the following options is used to open the
uses wheel-and-disc mechanisms to solve differential Handout Master View to change the design and layout
equations by integration. This mechanism was of printed handouts in MS-PowerPoint 2010?
conceptualized by James Thomson in 1878.
A.
A. Mechanical integrator
B. Differential analyser
B.
C. Analytical engine
D. Amplifier

17. Which of the following editions of Windows 7 is C.


available only in a 32-bit version?
A. Windows 7 Home Premium D.
B. Windows 7 Professional
C. Windows 7 Starter
21. This formula returns the serial number of the last day
D. Windows 7 Enterprise of the month before or after a specified number of
18. Which of the following shortcut keys will display the months in MS-Excel 2010.
'Windows Mobility Center' dialog box in Windows 7? A. eomonth
B. COMBIN
A. + X C. emonth
D. AGGREGATE

22. The function of the given icon in MS-Excel 2010


B. + Alt is to _____.

C. + C

A. Delete duplicate rows from a sheet
D. + T
B. Separate the contents of one Excel cell into separate
columns
C. Prevent invalid data from being entered into the
19. Shobha is preparing an annual budgeting report for her cell.
company in which she wants to insert Company’s name D. Show sort dialog box
in the background on each page in one go. Which of
the following options will help her to do this in MS- 23. and are types of ___.
Word 2010? A. TV and movie streaming services
B. Cloud storage services
A. C. Search engines
D. Social networking sites

24. Which of the following commands in QBasic is used


B. to give description of the program or of the statements
in the program in order to make the program more
understandable to the user?
C.
A. LET
B. REM
D.
A

C.
D.
CLS
PRINT

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-B 5
25. What is 'Credit karma' in the world of information C. PRINT “This text is yellow over Red”
technology and internet ? COLOR 4, 14
A. It is an online service that provides consumers D. COLOR 4, 14
with free copies of the credit scores that define CLS
their financial reputations. PRINT “This text is yellow over Red”
B. It is a free online service that offers financial
30. Match the virus types given in Column-I with their
account monitoring service.
corresponding examples given in Column-II.
C. It was launched by Kenneth Lin in February 2008.
Column-I Column-II
D. All of these
(a) Macro Virus (i) Lamer Exterminator
26. Which of the following shortcut keys would you use (b) Boot Sector Virus (ii) Natas
if you want to insert multiple section break of same (c) Polymorphic Virus (iii) Melissa
kind, after inserting the first section break in MS-Word
A. (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii)
2010?
B. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii)
(Assume that you have not done anything else after
C. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii)
inserting a break in the document.)
D. (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i)
A. F2 31. Which of the following Table Style Options is used
for alternate shading in columns to create vertical
stripes so that even columns are formatted differently
B. F3
from odd columns in MS-Word 2010?
A. Alternate columns
C. F4 B. Banded columns
C. First column
D. Total column
D. F1
32. Which of the following types of printer is used to
produce the following output?
27. _______ consists of the list of names and addresses
to be printed on labels and envelopes for mail merge
in MS-Word 2010.
A. Data Source
B. Main Document
C. New Document
A. Laser Printer
D. WebSite
B. Inkjet Printer
28. Identify the type of software with the given descriptions. C. Dot Matrix Printer
– It is a software program. D. Thermal Printer
– It monitors a user’s computing habits.
– It records user’s personal information. 33. Which of the following statements is CORRECT
– It sends the recorded information to third parties about the given formula in MS-Excel 2010?
without the user’s knowledge. ="excel-"&"23A"
A. Spyware A. It separate the two text strings to produce
B. Worm ware excel&23A.
C. Sector ware B. It joins the two text strings to produce "excel"-23.
D. Poly ware C. It joins the two text strings to produce excel-23A.
D. It will return a circular reference warning.
29. Which of the following QBasic codes is CORRECT
to set the background color to red and foreground 34. Windows Experience Index assesses key system
color to yellow? components on a scale of ___ to ___ in Windows 7.
A. PRINT “This text is yellow over Red” A. 4.9, 12.8
COLOR 6, 14
B. 3.5, 4.5
B. COLOR 14, 4
CLS C. 1.0, 7.9
PRINT “This text is yellow over Red” D. 2.0, 8.5

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-B 6
35. Which of the following statements is INCORRECT 40. Which of the following is NOT a type of magnetic
about digitizer? tape?
A. It is an input device that enables users to hand- A. 1/2 inch tape reel
draw images, animations and graphics. B. 4-mm digital audio tape
B. It is commonly used by engineers to design cars, C. 1/4 inch streamer tape
robots etc. D. 1/2-mm tape cartridge
C. It is used to capture data or handwritten signatures.
D. It helps in using mouse and stylus together on the 41. The given image occurs in the _______ option in
spherical surface. _____ group of MS-PowerPoint 2010 respectively.

36. Which of the following shortcut keys insert a new


worksheet to your workbook in MS-Excel 2010?

A. Shift + F12

B. Shift + F11

C. Ctrl + F9

D. Alt + Shift

37. What would be the output of the given QBASIC


code?
CLS
Sum = 0
FOR I = 2 to 20 STEP 2
Sum = Sum + I
NEXT I
PRINT "sum is ="; Sum A. Insert Layout, Edit Master
A. SUM is = 120 B. Insert Placeholder, Master Layout
B. SUM is = 65 C. Insert Slide Master, Master Layout
C. SUM is = 110 D. Master Layout, Backgroup
D. SUM is = 80
42. Who is the founder of Tabulating Machine Company?
38. What is the function of PSET command in QBASIC?
A. John Elint
A. It is used to draw a line between two pixel B. Herman Hollerith
coordinates.
C. Steve Jobs
B. It is used to draw a circle.
D. Tim Jacquard
C. It is used to display a pixel on the screen.
D. It is used to fill any closed area with color. 43. Select the odd one out.

39. EDSAC was the second electronic digital computer, A.


constructed by Maurice Wilkes and his team. Which
of the following programs was ran first by it in May B.
1949?
A. It calculated a table of squares and a list of prime
C.
number.
B. It calculated decimal values.
C. It calculated binomial values.
D.
D. It calculated factorial of a number.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-B 7
44. ________ is piece of computer software whose user 45. It is an app that uses (#) hashtags as an organizing
interface resemble to printer driver, but actually principle, just like on Twitter. It lets you organize
it is not connected with a physical computer teams, tasks and documents as naturally as in a
printer. conversation.
A. API Printer A. Twoodo
B. Villy printer B. Hashy
C. Virtual printer C. Mynk
D. 3D printer D. Twook

Achievers Section

46. Which of the following QBASIC codes will produce 48. Identify it.
the given output?
Output:
11
12
13
A. FOR x = 11 TO 15
PRINT x
IF (x = 13) THEN EXIT FOR
NEXT x
B. FOR x = 11 TO 15
– It is a family of minicomputers developed and
PRINT x manufactured by DEC.
IF (x == 13) THEN EXIT FOR – Its code named "Star" was introduced on 25th
NEXT x October 1977.
C. FOR x = 11 TO 15 – It was the first computer to implement the VAX
PRINT x architecture.
IF (x <> 13) THEN EXIT FOR A. VAX-11/582
NEXT x B. VAX-11/780
D. FOR x = 11 TO 15 C. VAX-11/751
PRINT x D. VAX-11/731
IF (x = 13) THEN EXIT FOR 49. Match the following output devices given in Column-I
MORE x with their descriptions given in Column-II.

47. Select the inappropriate match of MS-Word 2010 Column-I Column-II


icons and their functionality. (a) Voice Response (i) It produces audio
System output by selecting
A. - Apply a visual effect to the selected text an audio ouput from
a set of pre-recorded
such as a shadow, glow or reflection. audio response.
(b) Voice Reproduction (ii) It enables a computer
B. - Increase the zoom level of the document. System to talk to a user.
(c) Speech Synthesizer (iii) It converts text
information into
C. - Adds a caption to a picture or other image. spoken sentences.
A. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii)
D. - Send the selected object back one level B. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii)
C. (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i)
or to back of all objects. D. (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


14th NCO - Set-B 8
50. Study the data of the given worksheet. Which of the iii. If percentage >= 40 then Grade C
following is the CORRECT formula to calculate the iv. If percentage <40 then Grade D
respective grade in cell F2 based on the following
A. =IF(E2>=80,"A",IF(E2><60,"B",IF(E2<=40,"C",
conditions in MS-Excel 2010?
"D")))
B. =IF(E2>=80,"A",IF(E2>=60,"B",IF
E2>=40,"C","D"))
C. =IF(E2>=80,"A",IF(E2>=60,"B",IF(E2>=40,"C",
"D")))
i. If percentage >= 80 then Grade A D. IF(E2>=80,"A",IF(E2>=60,"B",IF(E2>=40,"C","
ii. If percentage >= 60 then Grade B D")))

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


ANSWER KEYS
10TH  NCO 

1.  (C)  2.  (C)  3.  (A)  4.  (D)  5.  (B)  6.  (C)  7.  (D)  8.  (C)  9.  (B)  10.  (D) 
11.  (A)  12.  (A)  13.  (B)  14.  (D)  15.  (B)  16.  (A)  17.  (B)  18.  (C)  19.  (B)  20.  (D) 
21.  (D)  22.  (B)  23.  (B)  24.  (A)  25.  (C)  26.  (C)  27.  (A)  28.  (B)  29.  (B)  30.  (D) 
31.  (B)  32.  (C)  33.  (B)  34.  (C)  35.  (B)  36.  (C)  37.  (C)  38.  (C)  39.  (B)  40.  (B) 
41.  (B)  42.  (C)  43.  (C)  44.  (B)  45.  (C)  46.  (D)  47.  (B)  48.  (D)  49.  (B)  50.  (A) 

11TH  NCO

1. (D) 2. (D) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (A) 10. (C)
11. (D) 12. (C) 13. (A) 14. (C) 15. (D) 16. (A) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (B)
21. (B) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (D) 26. (C) 27. (C) 28. (D) 29. (B) 30. (B)
31. (A) 32. (D) 33. (B) 34. (B) 35. (A) 36. (A) 37. (D) 38. (A) 39. (D) 40. (C)
41. (C) 42. (C) 43. (C) 44. (C) 45. (D) 46. (C) 47. (D) 48. (B) 49. (C) 50. (A) 

12TH  NCO 

SET A 
1. (D)  2. (C)  3. (D)  4. (D)  5. (B)  6. (B)  7. (C)  8. (B)  9. (B)  10. (A) 
11. (B)  12. (A)  13. (C)  14. (B)  15. (C)  16. (C)  17. (C)  18. (B)  19. (C)  20. (C) 
21. (C)  22. (C)  23. (A)  24. (C)  25. (B)  26. (B)  27. (A)  28. (A)  29. (D)  30. (A) 
31. (B)  32. (A)  33. (B)  34. (B)  35. (B)  36. (D)  37. (A)  38. (D)  39. (B)  40. (C) 
41. (C)  42. (C)  43. (C)  44. (A)  45. (A)  46. (C)  47. (C)  48. (A)  49. (C)  50. (B)

SET B 
1. (A)  2. (B)  3. (D)  4. (A)  5. (A)  6. (D)  7. (A)  8. (D)  9. (B)  10. (B) 
11. (B)  12. (C)  13. (B)  14. (D)  15. (A)  16. (B)  17. (A)  18. (A)  19. (D)  20. (C) 
21. (A)  22. (D)  23. (B)  24. (C)  25. (B)  26. (B)  27. (A)  28. (A)  29. (D)  30. (A) 
31. (B)  32. (D)  33. (B)  34. (A)  35. (A)  36. (C)  37. (A)  38. (A)  39. (A)  40. (D) 
41. (A)  42. (C)  43. (B)  44. (C)  45. (D)  46. (A)  47. (B)  48. (B)  49. (A)  50. (A) 

13TH  NCO 

SET A 
1. (D)  2. (C)  3. (B)  4. (A)  5. (C)  6. (B)  7. (D)  8. (C)  9. (A)  10. (B) 
11. (C)  12. (B)  13. (B)  14. (B)  15. (A)  16. (C)  17. (B)  18. (A)  19. (B)  20. (A) 
21. (B)  22. (A)  23. (B)  24. (B)  25. (C)  26. (D)  27. (B)  28. (A)  29. (B)  30. (B) 
31. (C)  32. (A)  33. (B)  34. (D)  35. (D)  36. (D)  37. (A)  38. (A)  39. (C)  40. (B) 
41. (A)  42. (A)  43. (C)  44. (B)  45. (B)  46. (D)  47. (C)  48. (B)  49. (B)  50. (D) 
SET B 
1. (D)  2. (C)  3. (A)  4. (B)  5. (D)  6. (C)  7. (A)  8. (B)  9. (C)  10. (D) 
11. (C)  12. (C)  13. (B)  14. (C)  15. (D)  16. (B)  17. (A)  18. (A)  19. (A)  20. (D) 
21. (A)  22. (A)  23. (B)  24. (B)  25. (B)  26. (B)  27. (A)  28. (A)  29. (B)  30. (B) 
31. (B)  32. (D)  33. (A)  34. (A)  35. (B)  36. (D)  37. (B)  38. (D)  39. (A)  40. (C) 
41. (D)  42. (A)  43. (A)  44. (A)  45. (B)  46. (A)  47. (D)  48. (B)  49. (C)  50. (B) 

14TH  NCO 

SET A 
1.  (D)  2.  (C)  3.  (C)  4.  (B)  5.  (D)  6.  (D)  7.  (B)  8.  (B)  9.  (A)  10.  (D) 
11.  (A)  12.  (C)  13.  (D)  14.  (D)  15.  (C)  16.  (D)  17.  (A)  18.  (B)  19.  (B)  20.  (D) 
21.  (A)  22.  (D)  23.  (C)  24.  (D)  25.  (B)  26.  (B)  27.  (A)  28.  (B)  29.  (C)  30.  (A) 
31.  (D)  32.  (A)  33.  (A)  34.  (C)  35.  (A)  36.  (C)  37.  (C)  38.  (B)  39.  (C)  40.  (A) 
41.  (B)  42.  (A)  43.  (C)  44.  (A)  45.  (C)  46.  (B)  47.  (C)  48.  (A)  49.  (C)  50.  (A) 
SET B 
1.  (C)  2.  (D)  3.  (C)  4.  (B)  5.  (C)  6.  (A)  7.  (C)  8.  (B)  9.  (D)  10.  (A) 
11.  (C)  12.  (D)  13.  (B)  14.  (C)  15.  (B)  16.  (B)  17.  (C)  18.  (A)  19.  (D)  20.  (C) 
21.  (A)  22.  (B)  23.  (A)  24.  (B)  25.  (D)  26.  (C)  27.  (A)  28.  (A)  29.  (B)  30.  (A) 
31.  (B)  32.  (C)  33.  (C)  34.  (C)  35.  (D)  36.  (B)  37.  (C)  38.  (C)  39.  (A)  40.  (D) 
41.  (B)  42.  (B)  43.  (A)  44.  (C)  45.  (A)  46.  (A)  47.  (B)  48.  (B)  49.  (A)  50.  (C)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)