You are on page 1of 24

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

1. What property of element is determined by the number of protons its nucleus?


A. Atomic weight
B. Atomic number
C. Isotopes

D. Atomic mass unit

2. What do you call the electrons at the outermost shell of an atom?


A. Holes

B. Isotopes

C. Valence electrons

D. Neutrons

3. The mass of a neutron is approximately how many times greater than the mass of an electron?
A. 1839

B.1836

C. 1863

D. 1893

4. The mass of a proton is approximately how many times greater than the mass of an electron?
A. 1839

B. 1836

C. 1863

D. 1893

5. What is the mass ( in grams) of an electron?


A.
B.
C.
D.

9.107 x 10 (-28)
1.675 x 10 (-24)
1.672 x 10 (-24)
1.079 x 10 (-82)

6. What is the mass (in grams) of a proton?


A.
B.
C.
D.

9.107 x 10 (-28)
1.675 x 10 (-24)
1.672 x 10 (-24)
1.076 x 10 (-28)

7. What is the mass (in grams) of a neutron?


A.
B.
C.
D.

9.107 x 10 (-24)
1.675 x 10 (-24)
1.672 x 10 (-24)
1.079 x 10 (-28)

8. What is the charge of an electron?


A.
B.
C.
D.

-1.601 X 10 (-19) coulombs


-1.801 x 10 (-19) coulombs
-1.501 x 10 (-19) coulombs
-1.401 x 10 (-19) coulombs

9. What is the charge of a proton?


A.
B.
C.
D.

1.401 x 10 (-19) coulombs


1.501 X 10 (-19) coulombs
1.601 X 10 (-19) coulombs
1.701 X 10 (-19) coulombs

10. What types of materials behave like iron when placed in a magnetic field?
A. Crystals

B. Amorphous materials

C. Ferromagnetic materials

D. Metalloids

11. What do you call the distinct pattern in space which the atoms of metal arranged themselves when they
combine to produce a substance of recognizable size?
A. Space-lattice

B. Crystal

C. Grain

D. Unit Cell

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

12. What are considered as the building blocks for engineering materials ?
A. Atoms

B, Elements

C. Matters

D. Compounds

13. What is a pure substance that cannot be broken down by chemical means to a simpler substance?
A. Atom

B. Element

C. Compound

D. Matter

14. What determines the ability of atoms to combine with other atoms?
A.
B.
C.
D.

The valence electrons


The number of electrons
The atomic number
The atomic weight

15. What is the generally accepted nominal mass of a proton?


A. 1 AMU

B. 10 AMU

C. 0.1 AMU

D. 5 AMU

16. What is the term used to describe the amount of energy that is given off when an electron moves
from one to a lower orbit?
A. Valency

B. Quantum

C. Fusion

D. Fission

17. What refers to a metal combined with one or more other elements?
A. Mixture

B. Compound

C. Alloy

D. Molecule

18. What refers to chemically combined elements with definite proportions of the component elements?
A. Mixture

B. Molecule

C. Compound

D. Alloy

19. What refers to a physical blend of two of more substance?


A. Molecule

B. Mixture

C. Alloy

D. Compound

20. What is the smallest part of a compound that still retains the properties of that compound?
A. Alloy

B. Element

C. Molecule

D. Unit cell

21. When a solid has a crystalline structure, the atoms arranged in repeating structures called___________.
A. Lattice

B. unit cell

C. crystal

D. domain

22. What type of bonding refers to the electrons?


A. Covalent Bonding
B. Van der Waals bonding
C. Metallic
D. Ionic bonding
23. What refers to a crystal imperfection characterized by regions of serve atomic misfit where atoms
are Not properly surrounded by neighbor atoms?
A.
B.
C.
D.

Discrystallization
Dislocation
Slip step
Dispersion

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

24. What do you call metal reinforced by ceramics or other materials, usually in fiber form?
A.
B.
C.
D.

Metalloids
Matrix alloys
Metal lattices
Metal matrix composites

25. What is the usual valence of nonmetallic elements?


A.
B.
C.
D.

5
6
7
All of the choices

26. Metalloids have a valence of __________.


A. 3

B. 4

C. 5

D.Unity

27. What is a combination of one more metals with nonmetallic elements?


A. Metalloid

B. matrix composite

C. Inert

D. Ceramic

C. Hole

D. Neutron

28. What do you call an atom that has lost or gain an electron?
A. Ion

B. Cation

29. Polymer comes from Greek words poly which many and meros which means ________.
A. Metal

B. material

C. part

D. p;astic

30. The engineering materials known as plastics are more correctly called __________.
A. Polyvinyl chloride

B. Polymers

C. Polyethylene

D. Mers

31. What is a combination of two or more materials that has properties that the components materials
do not have by themselves?
A. Compound

B. Composite

C. Mixture

D. Matrix

32. What is the reference sheet for the elements that can be used to form engineering materials?
A. Periodic table
B. Truth table
C. Building of Materials
D. Structure of Materials
33. Who has been accepted as the author of the periodic table which was developed by chemists
in the mid-nineteenth century?
A. Vickers

B. Knoop

C. Rockwell

D. Mendeleev

34. What physical property of a material that refers to the point at which a material liquefies on
Heating or solidifies on cooling?
A. Melting point

B. Curie point

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

C. Refractive index

D. Specific heat

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

35. What physical property of a material that refers to the temperature at which ferromagnetic
materials can no longer be magnetized by outside forces?
A. Melting point
B. B. Thermal conductivity
C. C. Thermal expansion
D. D. Curie point
36. What is the ratio of the velocity of light in a vacuum to its velocity in another material?
A. Refractive index
B. B. Poisson ratio
C. C. Density
D.
D. Mach number
37. What physical property of a material refers to the amount of weight gain (%) experienced in a polymer after
immersion in water for a specified length of time under a controlled environment?
A.
B.
C.
D.

Dialectric strength
Electric resistivity
Water absorption
Thermal conductivity

38. What physical property of a material that refers to the rate of heat flow per unit time in a homogenous
materials under steady-state conditions, per unit area, per unit temperature radiant in a direction
perpendicular to area ?
A.
B.
C.
D.

Thermal expansion
Thermal conductivity
Heat distortion temperature
Water absorption

39. What is the absolute value of the ratio of the transverse strain to the corresponding axial in a body
Subjected to uniaxial stress?
A. Poissons ratio
B. B. Eulers ratio
C. C. Refractive index
D. D. Dielectric Index
40. What physical property of a material refers to the highest potential difference (voltage) that an insulating
material of given thickness can withstand for a specified time without occurrence of electrical breakdown through its
bulk?
A.
B.
C.
D.

Thermal expansion
B. Conductivity
C. Dielectric strength
D. Electric resisivity

41. What physical property of a material refers to the ratio of the amount of heat required to raise the temperature
of a unit of a substance 1 degree to the heat required to raise the same mass of water to 1 degree?
A.
B.
C.
D.

Specific heat
B. Latent heat
C. Heat of fusion
D. Heat of fission

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

42. What physical property of a material refers to the temperature at which a polymer under a specified load shows
a specified amount of deflection?
A.
B.
C.
D.

Curie temperature
B. Specific heat
C. Heat distortion
D. thermal Conductivity

43. What mechanical property of a material refers to the nominal stress at fracture in a tension test at constant load
and constant temperature?
A.
B.
C.
D.

Creep strength
Stress rapture strength
Compressive yield strength
Hardness

44. What mechanical property of a material refers to the resistance to plastic deformation?
A. Rigidity

B. Plasticity

C. Ductility

D. Hardness

45. What typical penetrator is used in Brinell hardness test?


A.
B.
C.
D.

10 mm ball
B. 120 diamond ( brale)
C. 1.6 mm diameter ball
D. 20 needle

46.What parameter is defined as the temperature at which the toughness of the material drops below
Some predetermined value, usually 15 ft. lb?
A.
B.
C.
D.

Nil ductility temperature


Curie temperature
Thermal conductivity
Heat distortion temperature

47. What is obtained by repeatedly loading a specimen at given stress levels until it fails?
A.
B.
C.
D.

Elastic limit
B. Endurance limit or fatigue strength of material
C. Creep
D. All of the choices

48. What dimensional property of a material refers to the deviation from edge straightness?
A. Lay

B. Out of flat

C. Camber

D. Waviness

49. What dimensional property of a material refers to a wavelike variation from a perfect surface, generally much
wider in spacing and higher in amplitude than surface roughness?
A. Lay

B. Waviness

C. Surface finish

D. out of flat

50. Wood is composed of chains of cellulose molecules bonded together by another natural polymer called___.
A. Plastic

B. Lignin

C. mer

D. additive

51. What is polymer production process that involves forming a polymer chain containing two Different monomers?
A. Copolymerization B. Blending
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

C. Alloying

D. Cross-linking

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

52.What is the generic name of a class of polymer which is commercially known as nylon?
A. Polyacetals

B. Polyamide

C. Cellulose

D. Polyester

53. By definition , a rubber is a substance that has at least ____elongation in tensile test and is capable
Of returning rapidly and forcibly to its original dimensions when load is removed.
A. 100 %

B. 150 %

C. 200 %

D.250 %

54. What is a method of forming polymer sheets or films into three-dimensional shapes, in which the sheet Is
clamped on the edge, heated until it softens and sags, in drawn in contact with the mold by
Vacuum, and cooled while still in contact with the mold?
A. Calendering
B. B. Blow molding
C. C. Therforming
D. D. Solid phase forming
55. What is a process of forming continues shapes by forcing a molten polymer through a metal die?
A.
B.
C.
D.

Calendering
B. Thermorming
C. Lithugraphv
D. Extrusion

56.What chemical property of a material which refers to its ability to resist deterioration by chemical or
with environment? Electrochemical reactions
A.
B.
C.
D.

Stereospecificity
B. Corrosion resistance
C. Conductivity
D. Electrical resistance

57. What refers to the tendency for polymers and molecular materials to from with ordered, spatial, threedimensional arrangement of monomer molecules?
A. Stereospecificity
B. B. Conductivity
C. C. Ratentivity
D. D. Spatial Configuration
58.What is the ratio of the maximum load in a tension test to the original cross-sectional area of the test bar?
A.
B.
C.
D.

Tensile strength
B. Yield strength
C. Shear strength
D. Flexural Strength

59. What is the ratio of stress to strain in a material loaded within its elastics range?
A.
B.
C.
D.

Poissons ratio
B. Refractive index
C. Modulus of elasticity
D. Percent elongation

60. What is a measure of rigidity?


ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

A. Stiffness

B. Hardness

C. Strength

D. Modulus of Elasticity

61. EE Board April 2002


The greatest stress which a material is capable of withstanding without a deviation acceptable of
stress to strain is called __________.
Elongation

B. Proportional limit

C. Yield point

D. Elastic limit

62. What refers to the stress at which a material exhibits a specified deviation from proportionally of
stress and strain?
A. Tensile strength
B. Shear strength
C. Yield strength
D. Flexural strength
63. What is the amount of energy required to fracture a given volume of material?
A. Impact strength

B. Endurance limit

C. Creep strength

D. Stress rupture strength

64. What mechanical property of a material which is a time dependent permanent strain under stress?
A. Elongation

B. Elasticity

C. Creep

D. Rupture

65. In tensile testing, the increase in the gage length measured after the specimen fractures within the
gage length is called _________.
A. Percent elongation

B. Creep

C. Elasticity

D. Elongation

66. What is the resistance of a material to plastic deformation?


A. Hardness

B. Stiffness

C. Creepage

D. Rigidity

67. What is the maximum stress below which a material can theoretically endure an infinite number of
Stress cycles?
A.
B.
C.
D.

Endurance State
B. Endurance test
C. Endurance limit
D. Endurance strenght

68. What is the substance that attracts piece of iron?


A. Conductor

B. Semiconductor

C. Magnet

D. All of the Choices

C. Lodestone

D. Soft iron

69. Which of the following is a natural magnet?


A. Steel

B. Magnesia

70. Which of the following materials has permeability slightly less than that of free space?
A.
B.
C.
D.

Paramagnetic materials
Non- magnetic materials
Ferromagnetic materials
Diagnostic materials

71. What materials has perm abilities slighter greater than that of free space?
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

A.
B.
C.
D.

Paramagnetic materials
Non- magnetic materials
Ferromagnetic materials
Diagnostic materials

72. Which of the following materials have very high permeabilities?


A.
B.
C.
D.

Paramagnetic materials
Non- magnetic materials
Ferromagnetic materials
Diagnostic materials

73. What is ASTM test for tension is designated for plastics?


A. A370

B. D638

C. E292

D. C674

C. D790

D. D732

C. D695

D. D638

74. What ASTM test for compression is designated for plastics?


A. D638

B. D695

75. What ASTM test for shear strength is designated for plastics?
A. D732

B. D790

76. What is the ASTM tension testing designation for standard methods for steel products?
A. A370

B. E345

C. E8

D. C674

77. What is defined by ASTM as a material that contains as an essential ingredient an organic substance of Large
molecular weight, is solid in its finish state , and at some stage in its manufactured or in its processing into finished
articles, can be shaped by flow?
A. Metal

B. Metalloid

C. Plastic

D. Ceramic

78. Some polymetric materials such as epoxies are formed by strong primary chemical bonds called______.
A, metallic bond
B. Van der waals bond
C. Cross linking
D. Covalent bond
79.What do you call a polymer without additives and without blending with another polymer?
A. Homopolymer

B. Ethenic polymer

C. Polyethylene

D. Copolymer

80. EE Board April 2001


A large molecule with two alternating mers is known as?
A. Monomer

B. elastomer

C. mers

D. copolymer or interpolymer

81. What term is used to describe a polymer that has rubberlike properties?
A. Vulcanizer

B. Elasticmer

C. Polychloroprene

D. Elastomer

82. What is defined as an alloy of iron and carbon, with the carbon being restricted within certain concentration
limits?
A. Steel

B. Wrought Iron C. Cast Iron

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

D. Tendons

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

83. What is the most popular steel refining process or technique which involves casting of steel from the BOF or
electric furnace into cylindrical ingots?
A.
B.
C.
D.

Vacuum arc remelting ( VAR )


Vacuum induction melting ( VIM )
Electron beam refining
Electroslag refining

84. In what special refining process of steel where molten metal is poured down a tundish ( chute ) into an ingot
mold?
A.
B.
C.
D.

Electroslag refining
Vacuum arc remelting
Vacuum induction melting
Electron beam refining

85.What type of steel has carbon as its principal hardening agent?


A.
B.
C.
D.

Alloy steel
Stainless steel
Galvanized steel
Carbon steel

86. What type of steel has 0.8 % carbon and 100% pearlite?
A.
B.
C.
D.

Austenite
Eutectoid
Hyper-eutectoid
Stainless steel

87. EE Board September 2003


What group of steels are water-hardened tool steels
A.
B.
C.
D.

Group S
Group W
Group O
Group T

88. EE Board April 2001


What group of steel are molybdenum high-speed steels?
A. Group A

B. Group D

C. Group M

D. Group H

89. EE Board April 2003


Steels that are used for axles, gears, and similar parts requiring medium to high hardness
and high strength are known as?
A.
B.
C.
D.

Medim- carbon steel


Low carbon steel
Very high-carbon steel
High carbon steel

90. Galvanized steel are steel products coated with _____________.


A. Carbon

B. Sulfur

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

C. Zinc

D. Nickel

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

91. Low quality steels with an M suffix on the designation intended for nonstructural application is classified as
____________________.
A. Merchant quality
B. Commercial quality
C. Drawing quality
D. Special quality
92. The used of acids to remove oxides and scale on hot worked steels is known as _______.
A. Tempering

B. Pickling

C. Machining

D. Galvanizing

93. EE Board April 2001


The purpose of molybdenum in steel alloying is to ?
A.
B.
C.
D.

increase brittleness
increase dynamic and high temperature strength and hardness
reduce brittleness, combine with sulfur
increase corrosion and resistance

94. Indicate the false statement.


A. About 10% of the earths crust is iron.
B. Pure iron does not have significant industrial use because it is too weak and soft.
C. Steel is an alloy of carbon and iron with limits on the amount of carbon
( less than 2 % )
E. Steel is made by reducing oxide ore of iron by thermo chemical reactions in a blast
furnace or direct reduction vessel.
95. What does AISI stands for?
A.
B.
C.
D.

Asian Institute of Steel Industries


American Institute of Steel Industries
Association of Iron and Steel Industries
American Iron and Steal Institute

96. What does SAE stands for?


A.
B.
C.
D.

Society of Automotive Engineers


Society of American Engineers
Society of Architects and Engineers
Society of Alloy Engineers

97. What does ASTM stands for?


A.
B.
C.
D.

Association of Steel Testing and Materials


American Society for Testing and Materials
Asian Society for Testing and Materials
Allied Society for testing and Materials

98. What prefix in steel identification means composition varies from normal limits?
A. E

B. H

C. X

D. B

99. What prefix in steel identification means it is made in an electric furnace?


A. E

B. H

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

C. X

D. B

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

100. What letter suffix in steel identification means that it is steel with boron as an alloying element?
A. xxLxx

B. xxBxx

C. xxHxx

D. xxKxx

101.What do you call tin mill steel without coating?


A.
B.
C.
D.

White plate
Tin steel free
Black plate
Dechromate tin

102. EE Board April 2001


What combination of elements has high electrical resistance, high corrosion resistance, and high strength at
red heat temperatures making it useful in resistance heating?
A. Aluminum bronze

B. Nichrome

C. Hastelloy

D. Alnico

103. A steel cannot qualify for stainless prefix until it has at least how many percent of chromium?
A. 10 %

B. 20 %

C. 25 %

D. 5 %

104. EE Board September 2003


What do you add to compensate for the the remaining high iron oxide content of the steel?
A. Deorizers

B. Deoxidizers

C. Deterrent

D. Detoxifiers

105. Which of the following cast irons is a high carbon , iron carbon silicon alloy?
A. Gray iron

B. Malleable iron

C. White iron

D. Alloy iron

106. Which of the following cast irons is heat treared for ductility?
A. Gray iron

B. Malleable iron

C. White iron

D. Ductile iron

C. White iron

D. Malleable iron

107. Which cast iron is hard and wear resistant?


A. Gray iron

B. Ductile iron

108. What is considered as the general purpose, oldest type and type and widely used cast iron?
A. Gray iron

B. Ductile iron

C. Alloy iron

D. Malleable iron

109. EE Board September 2003


The effect of manganese in cast iron is to?
A.
B.
C.
D.

Affect the machinability, ductility and shrinkage depending on from


Reduce hardness by combining with sulfur below 0.5 % and increase hardness above 0.5 %
dioxide molten cast iron
increase fluidity and lowers melting temperature

110. EE Board April 2003


The effect of aluminum in cast iron is to?
A.
B.
C.
D.

increase hardness above 0.5 %


dioxide ,molten cast iron
affect the machinability, ductility, and shrinkage depending on from
reduce hardness by combining with sulfur below 0.5 %

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

111. EE Board April 2003


The effect of silicon in cast iron is to?
A. reduce hardness by combining with sulfur below 0.5 % and increase hardness above 0.5 %
B. increase fluidity and lowers melting temperature
C. softens iron and increases ductility below 3.25%, hardens iron above 3.25 % and increase acid
and corrosion resistance above 13%
D. deoxidizes molten cast iron
112. Iron is said to be abundant in nature. About how many percent of the earths crust is iron?
A. 10 %

B. 5 %

C. 20 %

D. 8 %

113. What is advantage of quench hardening?


A.
B.
C.
D.

Improved strength
Hardness
Wear characteristics
All of the choices

114. What is the lowest-temperature diffusion-hardening process and does not require a quench?
A. Carburizing

B. Tempering

C. Nitriding

D. Heat- treating

115. The following statements are true except one. Which one?
A. Carburizing does not harden a steel
B. Flame and induction hardening require the use of hardenable steels.
C. Quench-hardened steel does not require tempering to prevent brittleness.
D. Induction hardening is usually most efficient on small parts.
116. Which of the following is a requirement for hardening a steel?
A.
B.
C.
D.

Heating to the proper temperature


Sufficient carbon content
Adequate quench
All of the choices

117. What field of study encompasses the procurement and production of metals?
A. Mettalurgy

B. Geology

C. Material Science

D. Metalgraphy

118. What do you call earth and stone missed with the iron oxides?
A. Hematite

B. Magnetite

C. Gangue

D. Ore

119. What is a coal that has been previously burned in a oxygen-poor environment?
A. Tuyere

B. Coke

C. Diamond

D. Hermatite

120. What is the most common alloying ingredient in copper?


A. Brass

B. Zinc

C. Nickle

D. Aluminum

121. What refers to the casehardening process by which the carbon content of the steel near the surface of a part
is increased?
A. Carburizing

B. Annealing

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

C. Normalizing

D. Mar tempering

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

122. What is the process of heating a hardened steel to any temperature below the lower critical
Temperature, followed by any desired rate of cooling?
A. Normalizing

B. Spheroidizing

C. Carburizing

D. Tempering

123. What is defined as an intimate mechanical mixture of two or more phases having a definite
composition and a definite temperature of transformation within the solid steel?
A. Pearlite

B. Eutectod

C. Austemite

D. Delta solid solution

124. What is the most undesirable of all the elements commonly found in steels?
A.Sulfur

B. Phosphorus

C. Silicon

D. Magnanese

125. What impurity in steel can cause red shortness, which means the steel becomes unworkable at
high temperature?
A. Sulfur

B. Silicon

C. Manganese D. Phosphorus

126. What is a method of casehardening involving diffusion in which the steel to be casehardened is
machined, heat-treated, placed in an air-tight box and heated to about 1000F ?
A. Annealing

B. Normalizing

C. Carburizing

D. Nitriding

127. What is the process of producing a hard surface in a steel having a sufficiently high carbon
content to respond to hardening by a rapid cooling of the surface?
A. Cyaniding

B, Nitriding

C. Flame hardening

D. Induction hardening

128. What is the most common reinforcement for polymer composites?


A. Boron

B. Ceramic

C. Graphite

D. Glass fiber

129.In electrochemistry, oxidation is a loss of __________.


A. Ion

B. electron

C. proton

D. anode

130. What is the process of putting back the lost electrons to convert the ion back to a metal?
A. oxidation

B. Corrosion

C. Reduction

131. Oxidation in an electrochemical cell always takes place where?


A.
B.
C.
D.

At the anode
At the cathode
AT THE electrode
At the both cathode and anode

132. Reduction in an electrochemical cell always takes place where?


A. At the anode
B. At the cathode
C. AT THE electrode
D. At the both cathode and anode
133. What do you call a fluid that conducts electricity?
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

D. Ionization

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

A. Electrolyte

B. Water

C. Solution

D. Acid

134. The ______ of an environment serves as a measure of the strength of acids of bases.
A.
B.
C.
D.

Ph measurement
Humidity
Passivity
Impurities

135. What is the Ph value for a neutral solution?


A.
B.
C.
D.

3
5
7
9

136. The solutions with Ph VALUES from 1 to 6 are __________.


A. base

B. alkaline

C. neutral

D. acid

137. The solution with Ph value from 7 to 12 are __________.


A.
B.
C.
D.

base
alkaline
neutral
acid

138. Ph STANDS for f


A.
B.
C.
D.

positive helium ion


positive hydrogen ion
polyhelium
polyhydrate

139. What is defined as a local corrosion damaged characterized by surface cavities?


A.
B.
C.
D.

Cracking
Pitting
Cavitation
Erosion

140. What do you call the removal of zinc from brasses?


A.
B.
C.
D.

Dezincification
Graphitization
Stabilization
Dealloying

141. What is the scaling off of a surface in flakes or layers as the result of corrosion?
A.
B.
C.
D.

Expoliation
Corrosion fatigue
Scaping
Fretting

142. What corrosion occurs under organic coatings on metals as fine , wavy hairlines?
A. Stray current corrosion
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

B. Microbiological corrosion
C. Filiform corrosion
D. Fretting corrosion
143. What refers to the deterioration of material by oscillatory relative motion as small amplitude
(20 to 100 ) between two solid surfaces in a corrosive environment?
A.
B.
C.
D.

Stray current corrosion


Microbiological corrosion
Filiform corrosion
Fretting corrosion

144. Indicate the false statement about corrosion


A. Plastics and ceramics are immune to many forms of corrosion because they
Are not good conductors of electricity.
B. The corroded member in a corrosion cell is the cathode.
C. Passivity is a prerequisite for the corrosion protection of many metals.
D. Corrosion of metals is usually electrochemical in nature
145. Steel is an alloy of iron and carbon with limits on the amount of carbon to less than ___ percent.
A.
B.
C.
D.

2
3
4
1 % TO 5 %

146. What is the approximate chromium range of a ferritic stainless steel?


A.
B.
C.
D.

12 % TO 18 %
10 5 TO 12 %
16 % TO 20 %
20 % TO 24 %

147. Indicate false statement about stainless steel?


A.
B.
C.
D.

The density of stainless steel is about the same as carbon or low alloy steels
Stainless steels are poor conductors of heat
Stainless steels are poor conductors of electricity
Stainless steels have tensile moduli greater than those of carbon and alloy steels.

148.What are the four major alloying elements of austenitic stainless steels?
A.
B.
C.
D.

Iron, chromium, carbon and nickel


Iron, chromium, zinc and nickel
Iron, chromium, carbon and zinc
Iron, chromium, carbon and copper

149. The electrical resistance of stainless steels can be much as __________.


A.
B.
C.
D.

5
6
10
15

150. What refers to a shape achieved by allowing a liquid to solidify in a mold?


A . Castling
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

B. Molding
C. Forming
D. ALL of the choices
0
151. Which of the following is NOT a hardware requirement for die castling?
A.
B.
C.
D.

Water-cooled metal cavities


Machined metal holding blocks
Ejection mechanism
Metal mold (maching halves)

152. What cast iron has nodular or spheroidal graphite?


A.
B.
C.
D.

Ductile iron
Wrought iron
Gray iron
White iron

153. What is a process for making glass-reinforced shaped that can be generated by pulling resinimpregnated glass strands through a die?
A.
B.
C.
D.

Continuous pultrusion
Bulk molding
Vacuum bag forming
Resin transfer molding

154. What is natural substance that makes up a significant portion of all plant life?
A.
B.
C.
D.

Cellulose
Polyacetal
Polycarbonates
Polymides

155. What term is used to denote a family of thermosetting polymers that are reaction products of alcohols and
acids?
A.
B.
C.
D.

Alkaline
Alkydes
Alcocids
Aldehyde

156. What is the AISI-SAE steel designation for nickel 3.50 alloy?
A.
B.
C.
D.

13XX
23XX
25XX
31XX

157. What is the AISI-SAE designation for resulfurized and rephorized carbon steel?
A.
B.
C.
D.

13XX
31XX
23XX
12XX

158. The group H steels can be used in what temperature range?


A. 600C to 1100C
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

B. 1000C to 1500C
C. 1100C to 2000C
D. 200C to 800C
159. The following are primary alloying ingredients of Group H steel
A. Molybdenum

B. Tungsten

C. Cobalt

D. Chromium

160. The chrome-molybdenum steels contain how many percent of.. molybdenum?
A. 0 10

B. 0.20

C. 0.30

D. 0.40

161. The chrome-vanadium steels contain how many percent vanadium ?


A. 0.15 to 0.30

B. 0.05 TO 0.15

C. 0.30 TO 0.45

D. 0.45 TO 0.60

162. Manganese steel usually contains how many percent of manganese?


A. 1 to 5

B. 5 TO 10

C. 11 TO 14

D. 14 TO 18

163. The wear-resistance of this material is attributed to its ability to ________, that is the hardness is increased
greatly when the steel is cold worked.
A. Cold harden
B. stress harden
C. Cool-temperature resistant
d. strain harden
164. The special chrome steels of the stainless variety contain how many percent of chromium?
A. 4 to 8

B. 9 TO 10

C. 11 to 17

D. 17 to 21

165.What refers to the application of any process whereby the surface of steel is is altered so that
It will become hard?
A. Carburizing

B. Casehardening

C. Annealing

D. Surfacehardening

166. What refers to the ability of steel to be hardened through to its center in large section?
A. Malleability

B. Hardenability

C. Spheroidability

167. What is the equilibrium temperature of transformation of austenite to pearlite?


A. 1000F
B. 1333F
C. 1666

D. Rigidity

D. 1222

168.What structure is formed when transformation occurs at temperatures down to the knee of
the curve?
A. Pearlite

B. Bainite

C. Austenite

D. Martensite

169. What a allotropic from of iron refers to iron that has a temperature range of room temperature
To 1670F
170. The alpha iron will become paramagnetic at temperature above____________.
A. 770C

B. 550

C. 660

D. 440C

171. What steel surface hardening process requires heating at 100F for up to 100 hours in an ammonia
atmosphere, followed by slow cooling?
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

A.
B.
C.
D.
172.

Nitriding
Flame hardening
Precipitation hardening
Carburizing

What is the chief ore of tin?


A. Cassiterite

173.

D. Cassiterite

B. Rutile

C. Galena

D. Sphalerite

copper and zinc


aluminum and iron
copper and aluminum
zinc and nickel

copper and zinc


copper and aluminum
cooper and nickel
cooper and tin

The purity of aluminum


The identity of the alloy
The alloy group
The strength of the alloy

In the system of designating wrought alloys, what does the second digit represents?
A.
B.
C.
D.

180.

C.Bauxite

B. Ilmanite

In a system of designating wrought aluminum alloys, a four digit number used.


What does the first digit indicates?
A.
B.
C.
D.

179.

D. Ilmanite

The term bronze is used to designated any alloy containing


A.
B.
C.
D.

178.

C. Sphalerite

The term brass is very commonly used to designated any alloy primarily ______& ________.
A.
B.
C.
D.

177.

B. Bauxie

What is a mixture of gibbsite and diaspore, of which aluminum is derived?


A. Bauxite

176.

D. Gelena

What is the chief ore of titanium?


A. Sphalerite

175.

C. Ilmanite

What is the chief ore of zinc?


A.Cassiterite

174.

B. Bauxite

The purity group


The identity of the alloy
The modifications of the alloy group or impurity limits
The alloy group

In the system of designating wrought aluminum alloys, the letter F that follows the number
indicates what condition of the alloy?
A.
B.
C.
D.

As fabricated
Strain hardened
Annealed
Artificially aged

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

181.

The following alloys are the chief alloys that are die cast except:
A.
B.
C.
D.

182.

Zinc alloys
Magnesium alloys
Manganese alloys
Aluminum alloys

What is the minimum tensile strength of gray cast iron class 50?
A. 25000 lbf/in (2)

183.

less than 0.1 percent


exactly 0.1 percent
more than 0.1 percent
ranges from 0.1 percent 0.2 percent

Alnico is an alloy containing how many percent nickel?


A. 10 %

185.

B. 14 %

C.18 %

D. 22 %

The most common beta brass with a composition of 60 % copper and 40 % zinc is called________.
A. Yellow brass

186.

C. 50000lbf.in (2)

What is the carbon content of wrought iron?


A.
B.
C.
D.

184.

B. 35000 lbf/in(2)

B. red brass

C. Muntz metal

D. white brass

C. 20%

D. 25%

Red brass contains about how many percent of zinc?


A, 10%

B. 15 %

187.Yellow brass contains approximately how many percent of zinc?


A. 20 %

B. 50 %

C. 30%

D. 40%

188.Indicate the false statement.


A.
B.
C.
D.

Aluminum bronzes contain no tin


Silicon bronzes are usually used for marine application and high strength fasteners
Bronze is a copper-tin alloy
Tin is relatively soluble in copper

189. What is the most abundant metal in nature?


A. Aluminum

B. Steel

C. Iron

190. Indicate the false statement about aluminum.


A.
B.
C.
D.

It has 1/3 the weight of steel


It has 1/3 of the stiffness of steel
It has high strength to weight ratio
It has poor thermal and electrical conductivity

191. What is the effect to aluminum with iron as the alloying element?
A. Reduce hot-cracking tendencies in casting
B. Improve conductivity
C. Lowers castability
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

D. Copper

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

D. Improves machinability
192. What is the effect aluminum with copper as alloying element?
A.
B.
C.
D.

Increase strength up to about 12 %


Reduces shrinkage
Improves machinability
Increases fluidity in casting

193. Which of the following are two well-known nickel alloy with magnetic properties ideal for
permanent magnets
A.
B.
C.
D.

Invar and Nilvar


Nichrome and Constantan
Elinvar and Invar
Alnico and Cunife

194. The Portland cement is manufactured from the following elements except:
A.
B.
C.
D.

lime
silica
alumina
asphalt

195.What gives the average ratio of stress to strain for materials operating in the nonlinear region in the
Stress-strain diagram?
A.
B.
C.
D.

Modulus of elasticity
Proportionality
Secant modulus
Tangent modulus

196. What is the ratio of the ultimate failure strain to the yielding strain?
.
A. Poissons ratio
B. Ductility
C. Resilience
D. Fatigue
197. What test determines the hardenability of a steel specimen?
A.
B.
C.
D.

Jominy end-quench test


The lever rule
Gibbs phase test
Stress relief test

198. What steel relief process is used with hypoeutectoid steels to change martenite into pearlite?
A.
B.
C.
D.

Tempering
Normalizing
Annealing
Spheroidizing

199. What is another term for tempering?


A. Recrystallization
B. Annealing
C. Spheroidizing
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

D. Drawing or toughening
200. All are steel surface hardening processes except one. Which one?
A.
B.
C.
D.

Carburizing
Flame hardening
Nitriding
Annealing
ANSWER KEY

1.B
2.C
3.A
4.B
5.A
6.C
7.B
8.A
9.C
10.C
11A
12.A
13.B
14.A
15.A
16.B
17.C
18.C
19.B
20.C
21.B
22.A
23.B
24.D
25.D
26.B
27.D
28.A
29.C
30.B
31.B
32.A
33.D
34.A
35.D
36.A
37.C
38.B
39.A
40.C
41.A
42.C
43.B
44.D
45.A
46.A
47.B
48.C
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

49.B
50.B
51.A
52.B
53.C
54.C
55.D
56.B
57.A
58.A
59.C
60.D
61.B
62.C
63.A
64.C
65.A
66.A
67.C
68.C
69.C
70.D
71.A
72.C
73.B
74.B
75.A
76.A
77.C
78.C
79.A
80.D
81.D
82.A
83.A
84.D
85.D
86.B
87.B
88.C
89.A
90.C
91.A
92.B
93.B
94.A
95.D
96.A
97.B
98.C
99.A
100.B
101.C
102.B
103.A
104.B
105.A
106.B
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

107.C
108.A
109.B
110.B
111.C
112.B
113.D
114.C
115.C
116.D
117.A
118.C
119.B
120.B
121.A
122.D
123.B
124.B
125.A
126.D
127.C
128.D
129.B
130.C
131.A
132.B
133.A
134.A
135.C
136.D
137.B
138.B
139.B
140.A
141.A
142.C
143.D
144.B
145.A
146.C
147.D
148.A
149.B
150.A
151.D
152.A
153.A
154.A
155.B
156.B
157.D
158.A
159.C
160.B
161.A
162.C
163.D
164.C
ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS

ESAS NI JONI. GOOD LUCK!

165.B
166.B
167.B
168.A
169.D
170.A
171.A
172.A
173.C
174.B
175.A
176.A
177.D
178.C
179.C
180.A
181.C
182.C
183.A
184.B
185.C
186.B
187.C
188.D
189.A
190.D
191.A
192.A
193.D
194.D
195.C
196.B
197.A
198.A
199.D
200.D

ENCODED 2001 REVIEWER IN ESAS BY ROJAS