You are on page 1of 87

1. Which archaeologist initially discovered the Mohenjodaro site of the Indus Valley Civilization?

Rakhal Das Banerji


2. Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate? Jupiter
3. Where was the demand for the Constituent Assembly put forward by the Indian National
Congress in 1936 at its session? Lucknow
4. In which sector is 70% of working population of India engaged? Primary sector
5. Which is the unit of activity of a radioactive source? Becquerel
6. In which year did India first take part in the Olympic Games? 1920
7. Where is the headquarters of Oil and National Gas Commission? Dehradun
8. Which book is entitled as Bible of Communism ? Das Kapital
9. Who is associated with the development of Indias Atomic Bomb? Raja Ramanna
10. Where is the headquarters of UNHCR located? Geneva
10. Which UN body deals with population problem? UNFPA
11. Which monument in India is the memorial to the unknown soldier? India Gate
12. Who produced the first automobile? Henry Ford
13. Opium-war was fought between which countries? Britain and Japan
14. Which is the unit raised to protect the naval assets? Sagar Prahari Bal
15. During 2001-2011, what was the approximate growth rate of population? 17%
16. Moortidevi Award is given annually in which field? Literature
17. Who was the mediator between man and gods according to the Vedic people? Agni
18. Who wrote the Kalpasutra ? Bhadrabahu
19. What can be the maximum duration of totality for a solar eclipse? 7 minutes 40 seconds
20. Which right conferred by the Constitution of India is also available to non-citizens? Freedom
to speech
21. For international payments, to which currency is the Indian currency linked? American
Dollar
22. Sodium metal is kept under which liquid? Kerosene
23. By whom was Insulin discovered? Dr. F G. Banting
24. Where were first Olympic Games held? 776 B.C.
25. The National Institute of Communicable Diseases is located at which place? Delhi
26. Higher than Hopes is a biography of which author? Nelson Mandela
27. Who is the first Air Chief to receive the honour of Marshal ? Arjun Singh
28. Where is the The International Court of Justice located? Hague
29. Which is the maximum spoken language in the world? Mandarin
30. What is an organisations introductory web page? Vortal
31. Which countries were involved in 100 year war? England and France
32. Where is Indian Armys counter-insurgency school situated? Vairengte
33. Which state has the lowest women literary rate in India (2011 census) ? Bihar
34. In which year were Arjuna Awards instituted in the year? 1961
35. With which external trade of the Sangam were people carried on? Romans
36. which literary figure of the Gupta Age is given the title of 'Indian Shakespeare' ? Kalidasa
37. How many kilometres are represented by 10 of latitude? 111 km
38. Which was the first woman film star nominated/ elected to the Rajya Sabha? Nargis Dutt
39. In India, in which industry are maximum number of workers employed? Textile industry

40. What is the life of RBC in human blood? 120 days


41. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic? Quartz glass
42. Where did India made her debut in Olympic football? London in 1948
43. Central Arid Zone Research Institute is located in which state? Rajasthan
44. Who wrote the book The Story of the Integration of the Indian States ? V. P. Menon
45. Which was the first woman to climb Mount Everest? Junko Tabei
46. Which organ of UNO is considered as world parliament? General Assembly
47. In India, maximum number of newspapers are published which language? Hindi
48. Dog bite can cause rabies. Which other animals can also cause rabies? Bat
49. Among South Asian countries, which one has the highest level of urbanization? Bangladesh
50. Which State Government of India has instituted the Iqbal Samman award? Madhya Pradesh
1. To which age the Indus Valley Civilization belongs? Neolithic age
2. In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet? Jupiter
3. Which was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of Government of India? Four
lions
4. By which ministry is Economic survey published? Ministry of Finance
5. Which remains constant while throwing a ball upward? Acceleration
6. Where did India first win the Olympic Hockey gold? Amsterdam
7. Where is Indian Institute of Petroleum located? Dehradun
8. Who is the author of the book A Brief History of Time? Stephen Hawking
9. Who was the first Indian to swim across English Channel? Mihir Sen
11. Which state ranks first in milk procurement in India? Gujarat
12. What is the mean of Epigraphy? The study of inscriptions
13. How many States of the U.S.A. are not attached to its mainland? Two
14. Which is nuclear-capable submarine-launched ballistic missile? Sagarika
15. According to 2011 census, howmany female number is per 1000 male? 940
16. Who got the Bharat Ratna award, before becoming the President of India? Dr. Zakir
Hussain
17. Which was common both to the Harappan society and the Rigvedic society? Horses
18. Which was not included in the Eight Fold Path prescribed by Buddha? Right knowledge
19. Which is the place that has the longest day and the shortest night on 22nd December,?
Melbourne
20. What is the total number of Fundamental Duties mentioned in the Constitution? 11
21. Which first Bank was established in India? Bank of Hindustan
22. Which is the metal used in storaoe batteries? Lead
23. Which is known as the queen of spices? Cardamom
24. Which international tennis event is played on a grass court? Wimbeldon
25. Which was the The first atomic power reactor in India? Apsara
26. Na Khatma Hone Wali Kahani is the autobiography of which person? V. P. Singh
27. Which was the first Indian woman to scale Mount Everest? Bachendri Pal
28. On which date the United Nations Organisation came into existence? Oct. 24, 1945
29. Kourou city is well-known for which purpose? Satellite launching
30. Which type of coal is difficult to light in the open air? Peat

31. The oldest monarchy in the world is that of which country? Japan
32. Which was Indias first-ever tactical missile? Agni
33. Which state had the lowest literacy rate (according to 2011 census) ? Bihar
34. The Kalinga Prize is given by which organization? UNESCO
35. During the Sangam Age which dynasty was not in power? Pallavas
36. Who anticipated Newton by declaring that all things Gravitate to the earth? Brahmagupta
37. What is the approximate circumference of the Earth? 30,000 km
38. By whom is the Annual Financial Statement caused to be laid before both Houses of
Parliament? President
39. Which industry was started first in India? Tea
40. The salivary gland secrete saliva that contains which enzyme? Ptyalin
41. Which metal is non toxic in nature? Gold
42. Which is the first Indian woman to reach Olympic finals in individual track events? P. T.
Usha
43. Indian Armys School of Artillery is located at which place? Deolali
44. Who is the author of the book India Remembered? Pameia Mountbatten
45. Who is considered the father of Sahatara (Sitar) ? Amir Khusro
46. Which is used as the logo of the World Wide Fund for Nature (WWF) ? Panda
47. Which of Indian bird has been included in the world conservation list? Vulture
48. Mac number is associated with which plane? Jet Plane
49. With which is the Tennis court oath associated? French Revolution
50. Who is the first Asian Winner of Nobel prize? Rabindranath Tagore

1. In which year was the Harappan Civilization discovered? 1921


2. Where has the largest concentration of Harappan sites been found? Ghaggar-Hakra
3. Where was a copper chariot of Harappa times was discovered? At Daimabad
4. Where has Rock cut architecture in Harappan culture context been found? At Dholavira
5. The people of the Indus Valley Civilization usually built their houses of which thing? pucca
bricks
6. Which Indus Civilization site gives evidence of a dockyard? Lothal
7. Lothal is a site where dockyard of which of the following civilization were found? Indus
Valley
8. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during which century? 6th5th Century BC
9. Which is the God who is the most prominent in Rigaveda? Indra
10. In which language was the Shrimad Bhagavad Gita originally written? Sanskrit
39. The greatest development in the Kushana period was in which field? Art
40. A Buddhist Council during the reign of Kanishka was held at which place? Kashmir
41. Which dynasty was associated with Gandhara school of Art? Kushans
42. Who presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir?
Vasumitra
43. The Paditrupputtu is a collection of poems in the praise of which king? Chera

44. Which were the patrons of Sangam, an assembly of Tamil poets? Pandya
45. Who was the author of Kural or Muppal, a treatise on polity, ethics and social norms,?
Tiruvalluvar
46. Which is called The Bible of Tamil Land? Kural
47. Who was the founder of Pattini cult related to worship of goddess of chastity-Kannagi?
Sengattuvan
48. Samudragupta has been given the title of Indian Napolean by which historian? V. A. Smith
49. The decimal numeral system, including the concept of zero was invented in India during which
dynasty? Gupta
50. In which century did the famous Chinese pilgrim Fahien visit India? 5th century AD
51. The Prayage Prasasti/Allahabad Pillar Inscription is associated with which dynasty?
Samudragupta
52. The silver coins of the Gupta period were known by which name? Rupyaka
53. During which Gupta kings reign did the chinese traveller Fahien visit India? Chandragupta
II
54. Which king of the Gupta Dynasty was called the Napolean of India? Samudragupta
55. In whose court was a Chinese embassy sent by Tang emperor? Harshavardhana
56. Which sources of Islam is associated with the teachings of Prophet Mohammad? Quran
57. The decimal system was first known in India at the beginning of which century? 5th Century
AD
58. The first major inscription in classical Sanskrit is that of which king? Rudradaman
59. Which is considered an encyclopedia of Indian Medicine? Charaka Samhita
60. In India, who was the first to put forward the theory that the earth revolves round the sun?
Aryabhatta
61. Who constructed the world famous Jagannath Temple at Puri? Anantvarman
62. The Laxman Era was started (in 1119 AD) by which dynasty? Sens
63. Which Rajputa king defeated Muhammad Ghori for the first time? Prithviraj III
64. Where did the Lingaraja Temple built during the medieval period? Bhubaneswar
65. Vikramasila Mahavihara was established by the ruler of which dynasty? Pal Dynasty
66. Who is well known for his contribution in the field of Algebra? Bhaskara
67. Who founded four mathas in the four comers of India? Shankaracharya
68. Which Chola ruler converted the Bay of Bengal into a Chela lake? Rajendra I
69. Where is the famous Idol of Gomteshwar and famous jain temple situated? Sravanbelgola
70. Which one of the Chola kings conquered Ceylon (Sinhal) first? Rajaraja I
71. By whom was the Ramayan the Tamil version of the great epic Ramayana made? Kamban
72. Which one of the Chola Kings conquered Ceylon? Rajendra I
73. Which religion was patronised by Rashtrakutas? Jainism
74. Which was the South Indian state famous for its naval power? Cholas
75. Rath temples at Mahabalipuram were built in the reign of which Pallava ruler?
Narasinghvarman I
76. Who were the ashta-diggaja in the court of Krishnadeva Raya ? Eight telugu poets
77. Which Bahmani ruler built the famous Gol Gumbaj at Bijapur? Muhammd Adil Shah
78. Sufi Kalam, a type of devotional music, is the characteristic of which state? Kashmir
79. Which ruler of Vijayanagar had sent his embassy to the emperor of China? Bukka I

80. When Babur invaded India who was the ruler of Vijayanagara empire in South India?
Krishnadeva Raya
81. The Bahmanis of the Deccan rose to prominence in which century? 14th century
82. Which region of India was ruled by Sultan Zainul Abidin ? Kashmir
83. Which Sultan of Delhi was known as Lakh Bakhsh (giver of Lakhs)? Qutubuddin Aibak
84. Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi Sultanate? Mahmud Shah
Tughlaq
85. Timur, the Lame invaded India during the reign of which ruler? Mohammad Shah Tughlaq
86. Mohammad-bin-Tughlaq shifted his capital from Delhi to which place? Daulatabad
87. Who was the first woman ruler of medieval India? Razia Sultan
88. Who witnessed the reign of seven Sultans of Delhi? Amir Khusarau
89. Which Delhi Sultan is known for introducing market control mechanism? Alauddin Khalji
90. Who was known as Tuti-e-Hindustan (the parrot of India)? Amir Khusrau
91. The Sufi Saint Khwaja Moinuddin Chisti came to Rajasthan during the reign of which ruler?
Prithviraj Chauhan
92. Amir Khusrau played a pioneer rule in the development of which thing? Khari Boli
93. Where is the Shrine of Hazarat Nizamuddin Auliya is situated? Delhi
94. Which Sultan of Delhi was refused an audience by Nizamuddin Auliya? Jalaluddin Firoz
Khalji
95. Which philosophical system was founded by Vallabhacharya? Suddhadvaita
96. Bhakt Tukaram was a contemporary of which Mughal emperor? Jahangir
97. Who was the Hindu saint to have as disciple both Hindus and Muslims? Sri Chaitanya
98. Who was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message? Ramananda
99. Which sequence indicates the correct chronological order? Sankaracharya-RamanujaChaitanya
100. Who was the most radia of the Bhakti Saints? Kabir
1. In which country is Barail range located? India
2. Which State in India has the broadest continental shelf? Gujarat
3. Which longitudes determines the Indian Standard Time? 82.5E
4. Which is the oldest mountain range in India? Aravali
5. In which district is the highest point of Eastern Ghats located? Visakhapatnam
6. Among the States of India, which one has the oldest rock formations in the country?
Karnataka
7. The Himalayas are formed of parallel fold ranges, which is the oldest range? the Great
Himalayas Range
8. Which country has the longest international boundary with India? Bangladesh
9. India is the seventh largest country in the world and how much area does it cover
approximately? 3200000 sq. km
10. How much percent land area of India is covered by plains? 43.3
24. The Himalyas are approximately how many kilometer long? 2500
25. The Himalyas are approximately how many kilometer broad? 150 to 400
26. How many islands of India are located in the Bay of Bengal? 204

27. The Himalayas consist of how many main parallel ranges from north to south. Three
28. How much percentage land areas of India is covered by mountains? 10.7
29. Driest areas of India which lie in Rajasthan have howmuch average annual rainfall? Less
than 1 cm
30. In terms of area, India is which largest country of the world? Seventh
31. The Karakoram Highway connects which pair of countries? China-Pakistan
32. What is the approximate length of the coast-line of India? 6,000 km
33. Among the Union Territories of India, which one has the largest size? Puducherry
34. The distance between the northern most point in Kashmir and Kanyakumari covers about how
many latitudes? 300 Latitude
35. Seacoast of which state is the longest? Gujarat
36. Which range of Himalayas is know for hill stantions ? Himachal
37. Which is east of the Andaman and Nicobar Islands? Indonesia
38. What is the difference between IST and GMT? 5 hours 30 minutes
39. In which island of India is an active volcano found ? Barren Island
40. Kula, Kufri, Kajjair and Dalhousie are all tourists place of which state? Himachal Pradesh
41. Which two river meet and form the largest delta in the world? Ganga-Brahmaputra
42. Which correct sequence of places going from the east to the west of India? Jorhat, Bhopal,
Ahmedabad, Rajkot
43. Which is the wettest place in India? Mawsynram
44. Which is area with annual rainfall less than 500 cm in a year? Leh in Kashmir
45. How much average annual rainfall is experienced in the Rayilsema? About below 60 cm
46. Which region has the highest variability of rainfall? Gujarat
47. Which station has maximum annual range of temperature? Delhi
48. Which are two coldertmenths in the northern part of India ? December, January
49. Which is the State having the highest rainfall by North-East Monsoon? Tamil Nadu
50. During winter North-western part of India gets rainfall from which side? Western
disturbances
51. Which winds prevail in India during cold weather season ? North-East Trade winds
52. Which cause rainfall in the north-western parts of India during Winter Season? Western
disturbances
53. South west monsoon contributes to Indias total rainfall upto the extent of how many
percentages? 80-90 percent
54. In Thornthwaites scheme of classification of climate, what does E indicate in the context of
India? Arid climate
55. Which region does not receive much rainfall in the south-west monsoon season? Eastern
Himalayas
56. Which state receives rainfall from north-east monsoons? Tamil Nadu
57. Which is considered to cause an adverse of effect on Indian monsoon? El-nino
58. Which region does not receives much rainfall in the south-west monsoon season? Tamil
Nadu coast
59. The annual variability of rainfall is over 50 percent in which state? Western Rajasthan
60. Daily weather map showing isobars is an example of which map? Chropleth map
61. Which place gets the least rainfall? Jodhpur

62. In certain parts of Khasi and Jaintia hills, annual rainfall is about howmany c.m.? 1000 cm
63. Which place receives fainfall less than 20 cms? Jammu and Kashmir
64. The maximum rainfall area of India, i. e, Meghalaya has average annual rainfall of howmany
c.m.? 1050 cm
65. Certain regions of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Himachal Pradesh have rainy season in
which months? October-December
66. North-East monson causes rainfall in South-Eastern part of peninsular India during which
states? May-June
67. On the basis of rainfall patterns, India has been divided into how many number of rainfall
regions? 62
68. Amritsar and Shimla are almost on the same latitude, but why is their climate difference?
Due to the difference in their altitudes
69. Among regions of India, which one receives comparatively least amount of annual rainfall?
North-eastern Rajasthan
70. In which season in the frequency of tropical cyclenes in the Bay of Bengal Maximum?
Retreating mansoon
71. Why most parts of India remains dry during cold weather season? Due to low pressure
72. The areas where monthly rainfall during October to December ranges 10 cm to 30 cm fall in
which state? Jammu and Kashmir
73. In which valley is the Himalayan pass Shipki La located? Sutlej valley
74. Macmohan Line demarcates the boundary between which countries? India and China
75. Which latitude passes through India? Tropic of Cancer
76. Which river does not form any delta at its mouth? Tapti and Narmada
77. Penganga, Wardha and Wainganga are the tributaries of which river? Godavari
78. Which lake in India has the highest water salinity? Sambhar
79. Which region has internal drainage? Rajasthan
80. On which river is located Indo- Pak Bagalihar Project? Chenab
81. Which waterfall in India has the most height? Kunchikal Falls
82. In India, which state has the largest inland saline wetland? Rajasthan
83. The Dul Hasti Power Station is based on which river? Chenab
84. The Chilka Lake region lies in between the deltas of which rivers? Mahanadi and Godavari
85. Whey are some of the rivers of peninsular India non perennial mainly? Beacause rainfall is
seasonal
86. Which lake has been formed due to tectonic activities? Wular lake
87. The Damodar-Subarnarekha system is an example of which pattern? Superimposed drainage
pattern
88. If you want to visit sambhar lake, to which state you will go? Rajasthan
89. When the top layer of the soil is removed over a large area by running water, what is it called?
Sheet erosion
90. Of the gross cropped area in India, the food grains occupy howmany percentages? 60 to 70
percent
91. Which crop are grain with the on set of mansoon and are harvested in September-October?
Kharif
92. Which state leads in the production of maize? Punjab

93. With which crop has Green Revolution been associated? Wheat
94. Out of the total irrigated areas, the highest percentage of tank irrigated area lies in which state?
Bihar
95. Which is the state that is top in the cultivation of flowers? Tamil Nadu
96. The small and marginal farmers will get irrigation facilities through which plan? Ganga
Kalyan Yojna
97. In India, what is the main limiting factor for cultivation? Indequacy of water supply
98. Which state is the largest producer of black pepper in India? Kerala
99. Jhum cultivation is a method of cultivation which is used to be practiced in which state?
Nagaland
100. Which is not an important plantation crop of India? Grapes
1. What is the percentage of radiant energy reflected back by surface called? Albedo
2. Which types of cloud rarely forms at height lower than 5000 metres? Nimbostratus
3. A sea-breeze front is a weather front created by a sea-breeze, also known by which name?
Convergence zone
4. What is a line on a weather map joining all places of equal pressure called? Isobar
5. Why is wind in the southern hemisphere is deflected towards left? Due to rotation of the earth
6. Local thunderstorms Norwesters are prominent in which state? West Bengal
7. If the atmosphere is cooled, what is its capacity for water vapour? Lowered
8. The tornadoes are very strong tropical cyclones originating in which sea? Caribbean sea
9. Which region receives the rainfall throughout the year due to westerly winds? South Chile
10. A cold local wind draining occasionally down the Rhone valley is known by which name?
Mistral
26. Exceptionally high rainfall is recorded in regions owing to which effect? Orographic effect
27. In which country has maximum damage to the forests been caused by acid rain? Poland
28. Which type of rubber provides the best commercial rubber? Castillo
29. Which biomass has the highest species diversity? Tropical rainforests
30. What is the minimum forest cover to maintain ecological balance? 33%
31. The high altitude tropical forest which has dwarfed trees is known by which name? Elfm
forest
32. What are the plants of tropical and sub-tropical regions called? Vegatherms
33. The lower limit of the growing season is fixed a temperature of how many degrees? 6C
34. Bamboo and pine trees are generally found in which types of climates? Tropical monsoon
35. Thick stems and thorny wax coated leaves are commonly found in which area? Deserts
36. Xerophytes are plants which can grow in regions having how moisture? Low moisture
37. What are the plants of tropical and sub-tropical regions called? mesotherms
38. Plants which lack true roots, stems and leaves are called by which name? Thallophytes
39. Equatorial forest of the Amazon basin is known as by which name? Selvas
40. Plants having thorny leaves and penetrating roots are classified by which name? Xerophytes
41. Primitive people practice animal rearing in the tropical grasslands of which area? East Africa
42. What are the Low-latitude grasslands in south America called? Pampas
43. The daily and annual range of temperature is minimum in which area? Hot desert

44. The daily and annual range of temperature is maximum in which area? Savanna grassland
45. Which environment leads to the occurrence of acid rain? Sulphur dioxide
46. Which endangered Ridley turtles have the worlds largest aggregation? Gahirmatha
47. Which climate factor has the least effect upon terrestrial ecosystem? Wind
48. By whom was the concept of stop and go Determinism put forward? Griffith Taylor
49. What is the transition zone between two Ecosystems called? Ecotone
50. The wave length of electromagnetic wave of the spectrum is expressed in which unit?
Angstorm
51. Which activity occupies the largest area of the world? Pastoral herding
52. Which is the chief characteristic of wet and dry tropics? Constant heating
53. In equatorial regions How is the temperature between July and January? The same
54. Which natural region produced by the creation of climatic homogeneity by the sea? Marine
west coast
55. Lichens and Mosses are characteristic vegetation of which zone? The polar zone
56. Which Grand Banks are famous fishing grounds in the region? North-West Atlantic
57. A majority of the population of New found land are engaged in which profession? Fishing
58. Which is the most important pelagic fish found in the North Sea adjacent to the U. K.?
Herring
59. Which country produced 127 lakh metric tones fish in 2010? Japan
60. The Dogger Bank, the main fishing area of Europe, lies in which sea? North Sea
61. Which country is included in the North-West pacific fishing grounds? Japan
62. Abundance of organic matter in the soil is indicated by which colour? Dark colour
63. What is the most suitable measure for soil conservation? Afforestation
64. Which are the Soils that developed in humid tropical regions? Laterite
65. Which soils developed on transported sediments? Lithosols
66. Which type of soils produced by granite and gneiss of weathering? Red
66. In which region is maximum amount of worlds phosphate produced? Northern Africa
68. Which mineral is found in association with zinc? Lead
69. In CIS, Krivory Rog, Kerch peninsula, Magnitogorsk are major producers of which ore? Iron
Ore
70. Which mineral is occurs in Alluvial deposits? Tin
71. Which minerals are associated with granite and igneous rock? Gold and silver
72. Which country is the largest producer of electricity by wind power in the world? Norway
73. Where is the highest hydro-power potential in the African continent? Equatorial Africa
74. Which country has the highest proportion of its electricity generation by nuclear plants?
France
75. Which is the highest coal producing country in the world? China
76. Which country is the biggest exporter of soybeans in the world? U.S.A.
77. Which region is practicing most intensive subsistence farming? Monsoon Asia
78. Which food stuff is supposed to be the aristocrat among all cereals? Wheat
79. Who has divided the world into major agricultural regions? Whittlesey
80. Which country is well-known for its small precision high cost industrial goods? Switzerland
81. Which has influenced most regarding the location of industries in the world? Petroleum
82. Among the Asian countries, whose share in the world exports is the highest? Singapore

83. Augusta and Atlanta, Where are the two important cotton textile centers located? Georgia
84. Who devoted himself to the study of the modes of life of Germans living outside Germany?
Ratzel
85. Who advocated the idea that the state is an organism attached to the land? Ratzel
86. Who geographers stated that the Earth is ail inseparable organic whole? Ritter
87. The highest growth rate of population is found in which country? India
88. Who was the first scholar to formulate the laws of migration? Ravenstein, E.G.
89. South East Asian Cultural realm culturally is dominated by which country? China
90. Which primitive people use Krall for their shelter? Maasai
91. Which racial group has the largest number of members? Mongoloid
92. Who propounded the concentric circle theory of city morphology? Burgess
93. Which country has the largest concentration of Railways? South Africa
94. Which geographers wrote the book Influences of Geographic Environment? Semple
95. Which geographer has developed the idea of the mobility transition? L.A. Kosinski
96. Which geographer adopted the deductive method of study in geography? Kant
97. Which is the largest country in South West Asia in terms of population? Turkey
98. Amphilious wooden houses, floating of the chanals, where are found? Bangkok
99. The major amount of wheat in Ukraine is produced in area of which soil? Black earth (soil)
100. What is the largest country in the western hemisphere in terms of population? United states

1. How are legislative excesses of Parliament and State Assemblies checked? Judicial review
2. Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament? Attorney-General of
India
3. Which is presided over by one who is not its member? Rajya Sabha
4. In which House of the Parliament, the Presiding Officer is not a member of the House? Rajya
Sabha
5. Which State elect only one member of the Lok Sabha ? Sikkim
6. The first mid- term elections for Lok Sabha were held in which year? 1971
7. The elective strength of the Lok Sabha was increased by which amendment? 31st Amendment
8. By whom are the Salaries of the Judges of the Supreme Court determined? Parliament
9. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgement or
order? Article 137
10. Who has the right to transfer any case anywhere in India? Supreme Court
22. Which States/ Union Territory has a Legislative Assembly consisting on only 30 members?
Puducherry
23. The total number of members of the Legislative Council can in no case be less than how many
members? 40
24. Which State can nominate two women members of the Legislative Assembly? Jammu and
Kashmir
25. What is the maximum number of members that the Legislative Assembly of a State in India
can have? 500
26. Which is the Upper Chamber of State Legislature in India? Legislative Council

27. What is the period for the legislative Council to detain the ordinary bills? 3 months
28. Who is authorised to transfer the judges of one High Court to another High Court? The
President
29. A High Court Judge addresses his letter of resignation to which officer? The President
30. Which High Court has the largest number of Benches? Guwahati High Court
31. Who was the first High/Supreme Court Judge, That voluntarily made public his assets,?
Justice K. Kannan
32. Which High Court has the Territorial Jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?
Calcutta
33. In Indian Constitution, Article 370 is related with which state? Jammu and Kashmir State
34. Which State has a separate Constitution? Jammu and Kashmir
35. To which State the Special Marriage Act, 1954 does not apply? Jammu and Kashmir
36. Which Article of the Constitution of India accords special status to the state of Jammu and
Kashmir? 370
37. In India there is a single constitution for the union and the states with the exception of which
state? Jammu and Kashmir
38. Where was the first Municipal Corporation in India set up? Madras
39. Provisions regarding Municipalities and Panchayats were made in the Indian Constitution in
which year? 1993
40. What does the Constitution (74th) Amendment Act, 1993 mentions? The Municipalities
41. When was the Panchayati Raj System introduced in India? 1959
42. A committee appointed in 1977 to review working of the Panchayati Raj was chaired bywhich
man? Ashok Mehta
43. Which Amendment of the Constitution provided constitutional status to Panchayati Raj
institutions? 73rd Amendment
44. The Panchayati Raj system was first started in India in the states of Rajasthan and which of the
state? Andhra Pradesh
45. The Constitutional status has been given to Panchayats under which Article? 243
46. The Panchayati Raj institution at the block level is known by which name? Panchayat Samiti
47. What is the middle unit in the three-tier Panchayati Raj System? Panchayat Samiti
48. Which Indian State has no Panchayat Raj institution? Nagaland
49. The entry Public Health and Sanitation is included in the Constitution of India in which list?
State List
50. Fiscal Responsibility and Budget Management Act was enacted in Indian in which year?
2003
52. The Finance Commission is constituted under which Article of the Constitution of India?
280
53. In which list does the Union Government enjoy exclusive powers? Union List
54. Who is the Vice Chairman of Planing Commission of India? Montek Singh Ahluwalia
55. In which list does the subject of Co-operative Societies fall? State List
56. Who appoints the Union Public Service Commission? President
57. Which of the following has the powers to create a new All-India Service? Parliament
58. The Election Commission was converted into Three Members Commission in which year?
1990

59. Which country was the earliest to give women the right to vote? New Zealand
60. NRI (Non-Resident Indian) Day is observed on which days? 9th January
61. The Constitutional Amendment by which the age for voting has been revised from 21 years to
18 years? 61st
62. How many recognised politial parties are there in India? 6
63. The right to vote in India is given to all People on which basis? Age
64. Which first Indian State that was created on a linguistic basis? Andhra Pradesh
65. English is the official language of which one of the following Indian States? Nagaland
66. While Hindi is the official language, Why has English been permitted for official use?
Indefinitely
67. Originally the constitution recognised how many languages? 14
68. What is the scientific name of the National Fruit of IndiaMango? Manigifera Indica
69. What is the scientific name of the National Bird of IndiaPeacock? Pavo Cristatus
70. What is the scientific name of the National Tree Banyan of India? Ficus Benghalensis
71. The Government of India has decided to declare which river as National River? Ganga
72. which Indian State came under Presidents rule for maximum number of time? Punjab
73. How many time did the President of India declare National Emergency so far? Thrice
74. How many types of emergencies are envisaged by the Constitution? 3
75. The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by which amendment? First
Amendment
76. The 42nd Amendment Act (1976) has incorporated into the Constitution of India a new chapter
on which matter? Fundamental Duties
77. Which was the most controversial Amendment passed during the emergency? 42nd
78. Sikkim was made an integral part of India under the which amendment? 36th Amendment
79. What does the 73rd Amendment of the Indian Constitution deals? Panchayati Raj
80. The method of Constitutional Amendment is provided in which article? Article 368
81. Which Constitutional Amendment Acts was said to be a Mini Constitution? 42nd
82. The minimum age of voting in India was lowered from 21st to 18 years by which
Constitutional Amendment Act? 61st
83. Which language has included in the constitution by the Ninety-second Amendment Act?
Dogri
84. Which theorie of Communism is not a doctrine of Karl Marx? Theory of New Democracy
85. Which assumed sovereign power at midnight of August, 14/15, 1947 provisionally? Interim
Government
86. By whom was the basic parameters of Indias Foreign Policy were laid down? Jawahar Lal
Nehru
87. There is no provision in the Constitution for the impeachment of the which officer? VicePresident
88. Why was Justice U.C. Banerjee Commission constituted? To Probe 2002 Godhra incident
89. Who is the author of the book A Foreign Policy of India? I.K. Gujral
90. What is the minimum legal age of marriage for girls in India? 18 years
91. Under the Preventive Detention a person can be detained without trial for how many months?
Three months
92. What is the line demarcating the boundary between India and China in North Eastern Sector

called? Mek Mohan Line


93. Which political theory advocates the withering away of the State? Marxism
94. In which year was Mandal Commission Report implemented? 1990
95. In which General Election did the Congress Party lost majority in the Parliament for the first
time? 1977
96. Which is the most important element of the State? Sovereignty
97. Which is the only State in India to have the Common Civil Code? Goa
98. On whose vision was the term democratic socialism described? Jawahar Lal Nehru
99. which political theory advocates the Dictatorship of Proletariat? Marxism
100. In which area does the state government not have control over its local bodies? Citizens
grievances

1. Which sector of Indian Economy has shown remarkable expansion during the last decade?
Tertiary Sector
2. Hindu Rate of growth refers to the rate of growth of which sector? GDP
3. In India, Hindu Rate of Growth is associated with which income? National Income
4. What is the base year for computation of National Income in India? 1993-94
5. As the economy develops, what happens in the share of the tertiary sector in the GDP?
Increases
6. Who coined the term Hindu rate of growth for Indian Economy? Raj Krishna
7. Who wrote a book describing the theory of economic drain of India during British rule?
Dadabhai Naoroji
8. Which is definitely a major indication of the State of the economy of a country? Rate of GDP
growth
9. Where is the Indian Sugarcane Research Institute situated? Lucknow
10. The impact of Green Revolution was felt most in the production of which crop? Wheat
14. Where first Agriculture University of India was established? Pantnagar
15. In which year was the Food Corporation of India (FCI) set up? 1965
16. Which bank provides the largest credit to agriculture and allied sectors? Commercial Banks
17. Which is the apex institution in the sphere of Agriculture credit? NABARD
18. The Bonded Labour System (Abolition) Act was legislated in which year? 1976
19. The Green Revolution in India was the outcome of the efforts of which person? M. S.
Swaminathan
20. Who is known as Father of White Revolution in India? V. Kurien
21. Where is the Central Rice Research Institute located? Cuttack
22. Dr. M. S. Swaminathan has distinguished himself in which fields? Agriculture
23. Agriculture sector directly employs what percentages of labour force in India? 65 %
24. Which method of soil conservation is most effective in arid areas? Shelter belt
25. Which state is the most industrially advanced State in India? Maharashtra
26. Industrial licensing was finally abolished (with a few exception) in which policy? Industrial
Policy, 1991
27. First Industrial Policy of free India was announced in which year? 1948

28. Who was the Chairman of the National Commission for Enterprises in the Unorganised
Sector? Arjun Sengupta
29. Commercial paper is a source of credit for which industry? Corporate Industry
30. Which car companies has launched a small cheaper car Nano? Tate Motors Ltd.
31. What is the classification of industries on the basis of raw-materials? Primary and Secondary
32. Which is the biggest enterprise of the Government of India? Railway
33. Raurkela Steel Plant was set up with the assistance from which country? West Germany
34. In India, liberal Industrial Policy was adopted in which year? 1991
35. Bhilai Steel Plant is the collaborative project of Indian Government and which other country?
Soviet Union
36. Since when disinvestment started in public enterprises? 1991-92
37. Which entity holds the Number 1 position among Indian international trading company?
MMTC
38. Which one of the following Indian States does not keep its own High Court? Manipur
39. Which one of the following is not the main jurisdiction of the High Court of a State?
Advisory Jurisdiction
40. Omkar Goswami Committee was set up by the Government for examining the issue of which
matter? Industrial sickness
41. The licensing policy for the industries drew strength from which act? Industrial Act, 1951
42. Where is the Forest Reserve Institute of India located? Dehradun
43. Which State in India is estimated to have the largest coal reserves in India? Jharkhand
44. Which is a Hot Spot for biological diversity in India? Sundarban
45. Major coalfields of India are located in the river valley of Damodar
46. Which one of the following is the highest gravity dam which river? Bhakra Dam
47. What is the minimum forest cover to maintain ecological balance in the plains? 33%
48. Which is the longest irrigation canal in India called? Indira Gandhi Canal
49. When was the first National Forest Policy issued by the Government of India? 1952
50. The national forest policy aims at maintaining how much of the total geographical area under
forests? One-fifth
51. The Government of India has decided to declare which river a National River? Ganga
52. Which geographical indicators has not been recognised for patent protection? Darjeeling
Basmati
53. National Horticulture Mission was launched in which Five Year Plans? Tenth Five Year Plan
54. Twenty Point Programme (Beessutri Karyakrama) was first launched in which Year? 1975
55. Who presides over the National Development Council of India? Prime Minister of India
56. Which is an extra- constitutional and non-statutory body? Planning Commission
57. Which experienced the fastest expansion during the plan in India? Services
58. Primary emphasis during Second Plan was laid on the development of which industry? Basic
and Key industries
59. Who was the First Chairman of Planning commission of India? Pt. Jawahar Lal Nehru
60. Whose name is associated with formulation of Planning Strategy in Second Five Year Plan?
Prasanta Chandra (P.C.) Mahalanobis
61. Which is the highest body that approves Five Years Plans in the country? National
Development Council

62. By whom was the Rolling Plan for backward country suggested? Gunnar Myrdal
63. In which Five Year Plan, the main objective was the eradication of poverty? Fifth Five Year
Plan
64. Durgapur, Bhibei and Rourkela iron steel-plants were setup during which plan? First
65. The iron and Steel plants of Rourkela and Durgapur were conceived under which plan?
Second Five Year Plan
66. The real introduction of Decentralized Planning in India was made for the first time during the
which plan? 9th Plan
67. Planning Commission was established in 1950 through which order? An executive order
68. The slogen Garibi Hatao (Poverty abolition) was given in which Five Year Plan? Fifth plan
69. In which one of year Rolling Plan was on operation in India? 1978-79
70. The major emphasis in the First Five Year Plan was on which field? Agriculture
71. In which Five Year Plan, Economic Development Rate was maximum? Tenth Five Year Plan
72. Only one can be the ex-officio Chairman of the Planning Commission. Who is that? Prime
Minister
73. Mahalanobis Model has been associated with which Five Year Plan? Second Five Year Plan
74. The Planning Commission of India was constituted in which year? 1950
75. Which Plan gave emphasis on removal of poverty for the first time? Fifth
76. Which is not an objective of Indias economic planning? Population Growth
77. The rolling plan concept in national planning was introduced by which government? Janta
Government
76. The Government has renamed NREGA scheme and the name associated with which person?
Mahatma Gandhi
77. District Primary Education Programme was initiated in which year? 1994
78. To whose help STEP is the abbreviated name of the welfare programme? Woman
79. On which basis has the planning, commission defined Poverty line in rural areas in India?
2400 k cal
80. The National Rural Employment Scheme was launched throught out the country from which
date? 1-4-2008
81. which is the developed the concept of Human Development Index? Mehboob-ul-Haq
82. National Rural Health Mission (NRHM) was launched in which year? 2005
83. Swamjayanti Gram Swarojgar Yojana came into being in which year? April, 1999
84. In terms of Human Development Index which is the most developed State of India? Kerala
85. Which programme announced by the Prime Minister for the minorities in India? 15 Point
Programme
86. Food for Work Programme was introduced during which Five Year Plans? V
87. In which Five Year Plan, the main objective was the eradication of poverty? Fifth Five Year
Plan
88. While calculating HDI, what are the maximum value for Life Expectancy at birth (years)
taken? 85 and 25
89. In terms of Human Development Index, India falls under which category? Very Low
90. Which is the standard of living in a country represented? Per Capita Income
91. Which is a project to develop watersheds in India? NWDPRA
92. Which plan gave emphasis on removal of poverty of the first time? Fifth

93. In India, the Community Development Programme was started on which date? October 2,
1952
94. Which represents I in the abbreviation IRDP? Integrated
95. National Rural Employment Guarantee Act (NREGA) does not promote? Promote inclusive
growth
96. Poverty level in India is established on the basis of which expenditure? House-hold
consumer expenditure
97. Mid-Day Meal is a scheme to provide nutrious food to which childran? school going
children
98. What is NOT the source of revenue of Central Government? Agriculture Income Tax
99. Which is the largest single source of the Governments earning from tax revenue? Central
excise
100. Which taexs/duties is NOT under the jurisdiction of the Central Government? Land
Revenue

ArchimedesInvention of the famous Archimedean law, discovery of the principles of lever and
specific gravity.
AvogadroAn Italian scientists known for Avogadros hypothesis.
BacquarrelRadio-activity of uranium.
Baird J.L.Television.
Benjamin FranklinLightning conductor.
Bhabha H.J.Research in cosmic rays and quantum theory.
BinetIntelligence tests.
Bose, J.C.Crescograph.
Bose, S.N.Discovery of nuclear particles Boson.
BohrElectron Theory, Atomic structure.
BunsenSpectroscope.
BushwellSubmarine.
CarothersNylon Plastics.
CavendishDiscovery of hydrogen, rare gases, chemical composition of water.
Charles DarwinTheory of Evolution; Origin of Species.
Curie, MadameRadium.
DaltonLaw of partial pressures; Atomic theory; laws of chemical combination; the law of
multiple proportions.
Democritus(Greek Philosopher)Atomic theory.
DewarThermos flask.
EinsteinTheory of relativity.
EuclidScience of geometry.
FahrenheitFahrenheit mercury thermometric scale in which freezing point is32 and boiling
point is 212.
FaradyElectromagnetic induction and laws of electrolysis.
FermiArtificial splitting of atoms.

FreudPsycho-analysis.
Gay LussacLaw of gases.
Herschel. WilliamDiscovered the planet Uranus.
HertzElectrical waves.
HoffmanAniline dye.
Kelvin, LordDynamic theory of heat.
Khorana, Dr. HargovindInterpretation of genetic code.
LawrenceInvention of cyclotron.
Lee de ForestTalkies, radio, telephone.
LockyerHelium gas.
Louis BrailleDiscovered and perfected his system of reading and writing for the blind.
MarconiWireless telegraphy, radio.
MaxwellElectromagnetic theory of light.
MendelLaws of heredity.
MendeleevPeriodic table.
Millikan, R.A.Cosmic rays.
NewtonLaws of Motion, laws of gravitation.
NobelDynamite.
Otto HahnDiscovery of uranium fission.
PlanckQuantum theory.
PriestleyDiscovery of oxygen.
Raman C.V.Raman Effect.
RamnathanMolecular scattering of light in fluids.
RamanujamA great Indian mathematician.
RamsayDiscovery of inert gases like Argon, Helium, Neon etc.
Robert MalletSeismograph.
Roger BaconDiscovery of gun powder.
RontgenDiscovery of X-rays.
RutherfordSucceeded in splitting the atom for the first time.
StephensonBritish engineer-to put locomotive on the line.
Thomson J.J.Discovered electron.
UreyDiscovery of Heavy Hydrogen.
VoltaCurrent electricity and electric battery.
Wadia D.N.Meteorology.
Ykawa. HidekiMeson.

AustinMotor car.
Baird J.L.Television.
Bell, GrahamTelephone.
BroquetHelicopter.
GutenburgPrinting Press.
ColtRevolver.
DaimlerGas engine, Automobile.

DavyMiners Safety Lamp.


DieselInternal combustion.
EdisonFirst electric bulb and gramophone.
FaradayDynamo.
Frank WhittleJet propulsion.
Franklin BenjaminLightning conductor.
LippersheTelescope.
James PuckleMachine Gun.
HoeRotary Printing Press.
James WattSteam engine (1769).
MacmillanBicycle (1842).
MergenthalerLinotype.
MontgolferBalloon (1883).
R.A. Watson WattRadar.
SholesTypewriter.
StephensonRailway engine.
SwintonMilitary tank.
TorricelliBarometer.
W. & O. WrightAeroplane.
WatermanFountain pen.
Whittle, FrankJet propulsion.
ZeisLenses, Camera.
Medical Inventions & Discoveries

BantingInsulin (a cure for diabetes).


Bernard ChristianReplacing the human heart.
Brahmchari, U.M.Cure of Kala-a-zar fever.
DomagkSulpha drugs as bactericides.
Fleming AlexanderPenicillin (in 1929).
HarveyCirculation of blood.
HahnemannFounder of Homeopathy.
Hopkins. F.G.Vitamin D.
JennerSmallpox Vaccination.
Koch RobertTubercle Bacillus.
LainnecStethoscope.
Lister, LordAntiseptic surgery.
Pasteur LouisTreatment of rabies; cure of hydrophobia.
Ronald RossMalaria parasite.
Salk Jonas E.Anti-polio. Vaccine.
Simpson and HarrisonChloroform.
WakesmanStreptomycin.

Geographical Discoveries
AmundsenDiscovered South Pole in Dec. 14, 1911.
Armstrong, Neil A.(U.S.A.) First person to set foot on the moon on July 20, 1969.
Cabot SebastianDiscovered New Found land in 1497.
Columbus ChristopherDiscovered America in 1492 and South America in 1498.
CopernicusDiscovered solar system in 1540. He propounded the astronomical system which
bears his name.
Edmund HillaryConquered Mt. Everest on May 29, 1953, along with Sherpa Tenzing.
Ferdinand de LessepsConceived the plan of the Suez Canal on which work was completed in
1969.
Henry HundsonDiscovered Hudson Bay in 1610.
KeplerDiscovered the Laws of Planetary Motion in 1609.
MagellanSailed round the World in 1519.
Marco PoloA Venetian Traveller who explored China (in 1272) India. Southeastern countries.
Peary, RobertDiscovered North Pole in 1909.
Tabei Mrs. JunkoShe is the first-ever woman to climb Mt. Everest on May 16, 1975.
TasmanDutch navigator, discovered the Tasmania Island and New Zealand in 1649.
Vasco-De-GamaThe Portuguese sailor rounded the Cape of Good Hope and discovered sea
route to India and reached Calicut (now Khozikhode) in 1498.

1. Which are the fundamental particles present in equal numbers in neutral atoms? Protons and
electrons
2. Where has an advanced water management system of Harappan times been unearthed? At
Dholavira
3. Which is the farthest planet to the Sun? Neptune
4. What is the fact that support the concept that viruses are living is that? Multiply themselves
5. The Indian Legislature was made bi-cameral for the first time by which act? The Government
of India Act, of 1919
6. Which is a development expenditure? Irrigation expenditure
7. In which is an application of Bernoullis equation for fluid flow found? Dynamic lift of an
aeroplane
8. When was the first International Non-Smoking Day observed all over the world? 04.07.1988
9. Which Indian has been recently appointed as a chief economist by world bank? Kaushik
Basu
10. The doctrine of three jewels-Right belief, Right conduct and Right knowledge-is the
crownings glory of which religion? Jainism
11. Which feature is the product of vulcancity ? Atoll
12. Who was the Chairman of the Union Power Committee of Constituent Assembly of India?
Dr. B. R. Ambedkar
13. Why has the Green Revolution not been as green as if has been made out to be? because it is
confined only to wheat
14. When the external torque on a system is zero, there will be conservation of its how much

energy? Total energy


15. Which electromagnetic wave has the longest wave length? Infra red rays
16. Which plant will lose its economic value if its fruits are produced by parthenocarpy?
Pomegranate
17. In which field Aachan Maharaj has distinguished himself? Dance
18. Which dynasty did rule over Magadha after Nanda dynasty? Maurya
19. What is Separating the mesosphere from the stratosphere transition zone called? Stratopause
20. At which of its session, did the Congress officially accept the Socialistic Pattern of Society ?
Avadi Session of 1955
21. The Rolling Plan concept in national planning was introduced by which government? The
Janata Party Government
22. The wavelength of the radiation emitted by a body depends upon which thing? The
temperature of the surface
23. The -particle carries two positive charges. Its mass is very nearly equal to that of which
element? an atom of helium
24. Which root contain nitroen fixing bacteria ? Nodulated root
25. Late Ustad Nisar Hussain Khan earned distinction in which fields? Vocal music
26. Which dynasty succeeded Sungas? Kanvas
27. Which country in Africa has luxurious tropical rain forests? Ivory coast
28. Right to education to all children between the age of 6 to 14 years is which right? A
Fundamental Right
29. When is World Malaria Day, recoginzed by the WHO observed? April 25
30. Which set of sources of revenue belongs to the Union Government alone? Custom duties,
Corporation tax
31. What is the phenomenon in which the amplitude of oscillation of pendulum decreases
gradually called? Damping
32. When a gas is subjected to adiabatic expansion, why does it gets cooled? Due to energy
spent in doing work
33. What is the percentage of light energy utilised for photosynthesis by higher plant? 1% to 2%
34. Who was the first woman President of the Indian National Congress? Annie Besant
35. What is the The chemical part of the dye that absorbs light and produces colour called? A
pigment
36. Why is at high altitudes the boiling point of water lowers? Because of atmospheric pressure
is low
37. Human stomach produces acid X which helps in digestion of food. What is acid X?
Hydrochloric acid
38. Which was the official language of Gupta period? Sanskrit
39. Rally for Valley programme in India was organized to highlight the problem of which thing?
Environmental degradation
40. Which Directive Principles bears the direct impact of Gandhis moral philosophy? Provision
of free legal aid and advice
41. With which sector has the B.K. Chaturavedi Committee dealt? Price reforms in the oil sector
42. Quality is that sensation of sound which is felt by our ears by which virtue? Waveform of
sound wave

43. What is a system which can exchange energy with the surrondings but no matter called? A
closed system
44. Study of typical behaviour of organisms in their natural habitatis is called Ethology
45. The year 1995 is the golden Jubilee year of which international organisations? UNO
46. Alberuni lived during the period of which king? Mahmud Ghaznavi
47. Which is the largest producer of fruits in the Anglo-American Region? California
48. Which office is held during the pleasure of the President of India? Governor of a State
49. Many a time we read a term PPP in financial newspapers. What is the full form of the PPP?
Purchasing Power Parity
50. A plane mirror reflects a beam of light to form a real image. How is the incident beam?
Convergent
51. Which pair of atomic numbers, represent the elements belonging to the same group? 13 and
31
52. When is World Maritime Day, recognized by the UN is observed? During last week of
September
53. In which animal, is skin a respiratory organ? Frog
54. What is the total number of judges of the International Court of Justice (ICJ)? 15
55. The seven pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronised by which dynasty?
Pallavas
56. Which has the worlds largest reserves of Uranium? Australia
57. Who was the Prime Minister of India when the Anti-Defection Bill was passed? Rajiv
Gandhi
58. The Banks are required to maintain a certain ratio between their cash in hand and total assets.
What is this called? CRR
59. Which UN agency has its headquarters at Paris? UNESCO
60. When Raja Wodeyar founded the kingdom of Mysore, who was the ruler of the Vijayanagar
Empire? Venkata II
61. Which technique is useful for predicting the wheat yield? Regression
62. A proclamation of emergency must be placed before the Parliament for its approval with in
howmany months? Within 1 month
63. To which does the lowering of Bank Rate by the Reserve Bank of India leads? More
liquidity in the market
64. Faradays law of electromagnetic induction is related to the which thing? Law of
conservation of energy
65. Which catalyst is used in the manufacture of hydrogen by Bosch process? Fe2O3 + Cr2O3
66. When a forgein body inter into blood circulatory system the reaction is started by cells?
WBC
67. How many votes are entitled for members of the UN Economic and Social Council? One
vote
68. Who was a contemporary of Chinghiz Khan? Iltutmish
69. Which South Asian country has the highest population density? India
70. Which court in India is/are known as the Court(s) of Records? The High Courts and
Supreme Court
71. Volume of air inspired or expired with each normal breath is known as which name? Total

volume
72. Who is the author of the classic book Life Divine? Aurobindo Ghosh
73. Who was defeated at kannauj in the hands of Sher Shah in 1540? Humayun
74. Which continent has the lowest birth and death rates? Europe
75. Which committee recommended for according a constitutional position to the Panchayati Raj?
L. M. Singhvi Committee
76. Which is an asset for a Commercial Bank? Borrowing from RBI
77. Equal charges are given to two spheres of different radii. what will the potential? Be more on
the smaller sphere
78. The ability of a catalyst to accelerate the chemical reaction is known as which name?
Negative catalysis
79. The cellular and molecular control of programed cell death is known as which name?
Apoptosis
80. The famous book The General Theory of Employment, Interest and Money is written by
which author? J. M. Keynes
81. During whose reign did Sir Thomas Roe have regular attendance at the Mughal court to secure
commercial privilege? Jahangir
82. The United Nations declared 2013 as which International Year? Quinoa
83. Tropic of Capricorn passes through which country? Botswana
84. From where must the authorization for the withdrawal of funds from Consolidated Fund of
India come? The Parliament of India
85. Under Gadgil-Mukerjee formula to whom is the higher weithage is given? Population
86. Which bank was earlier called the Imperial Bank of India? SBI
87. When is a galvanometer converted into an ammeter? When we connect a low resistance in
parallel
88. The decomposition of H2O2 is retarded by phosphoric acid. Thus how does phosphoric acid
acts? As negative catalyst
89. In electric supply lines in India, which parameter is kept constant? Frequency
90. Which element is used as common catalyst? Ni
91. Which land mark in medical history was the first to take place? Plastic surgery
92. Who is the author of the book Freedom from Fear? Aung San Suukyi
93. Which Indian was appointed as Deputy Diwan of Bihar by Robert Clive? Raja Shitab Rai
94. Which country has the highest agricultural production in Europe? France
95. Who accords recognition to various political India as National or Regional Parties? The
Election Commission
96. When average cost of production falls, what must be marginal cost of production must? less
than the average cost
97. What is the Percentage of the original number of atoms in a radioactive sample remaining at
the end of one mean life? 37
98. Which material is very hard and very ductile? Nichrome
99. Hybridoma technology is a new biotechnological approach for commercial production of
which antibodies? Monoclonal antibodies
100. Who is the author of the book A bend in the River? V.S. Naipaul

1. Which day does not synchronize with the birth anniversary of any eminent Indian? National
Science Day
2. Anthony De Mello Trophy is associated with test cricket series between which countries is this
match played? England and India
3. Which is the second most populous State of India as per Census-2011 ? Maharashtra
4. What causes dough (a mixture of flour, water, etc.) to rise when yeast is added to it? Release
of carbon dioxide gas
5. While the computer executes a program, in which is the program held? RAM
6. Which was the first electronic computer constructed at the Moore School of Engineering ?
ENIAC
7. How much a cultivable command area is covered when an irrigation project is categorized as a
major project? Above 10,000 hectares
8. From which banks did Madan Mohan Malviya take loans for financing "The Hindustan Times"?
Punjab National Bank
9. What is the full-form of USB? Universal Serial Bus
10. Where was Human Environment Conference-in 1972 held? Stockholm
11. How can Image files be sent along with the e-mail documents using? Attachments
12. By what mechanism does scent spread all over the room if the lid is opened? Diffusion
13. What is the most important property of nano-materials? Friction
14. Political leadership of which country is known as 'Princeling'? China
15. Which European country has the maximum number of running nuclear reactors? France
16. Who discovered that malaria is caused by a particular type of mosquito? Ronald Ross
17. In which country Khumbum monastery is situated? China
18. How is the form of government of Newzealand? Parliamantary
19. By which a typical black hole is always specified? A horizon
20. The invention of which thing did lead to the third generation of computers? Integrated Chips
21. Which President of MCC was a non-professional cricketer? Christopher Martin Jenkins
22. Which standard protocols is the most widely used by the Internet? TCP/IP
23. By whom was the concept of "Green House Gases" postulated? Joseph Furier
24. 'State is a necessary evil' with which is it associated with Individualism
25. What are the pollutants which move downward with percolating groundwater called?
Leachates
26. For which purpose is Piped Natural Gas (PNG) is used? Cooking
27. Which is the Satellite having the same orbital period as the period of rotation of the Earth
about its own axis? Geostationary satellite
28. In which system does Fascism believe? One party system
29. Which woody raw material is used for making of paper pulp Poplar
30. Who is a sports-person who has won the maximum number of gold medals in Summer
Olympic Games? Michael Phelps
1. In which country was Environmental impact assessment first formally established in 1969 ?
United States

2. Which device is generally used to check multiple choice questions? OMR


3. Which was the first recipient of the "Bharat Ratna" Award posthumously? Lal Bahadur Shastri
4. Which European Union country has its own currency and has not switched over to Euro?
Sweden
5. Which is the most stable ecosystem? Ocean
6. Which American President was a famous film/T.V. star before he became the President?
Ronald Regan
7. Where is the Central Food Technological Research Institute (CFTRI) is located? Mysore
8. How many countries in. Africa are members of the Organisation of Petroleum Exporting
Countries (OPEC) ? 3
9. By default, to run an application through mouse which has to be done? Double click
10. By whom was the first computer mouse was built? Douglas Engelbart
11. Which bacterial strain developed from natural isolates by genetic manipulations can be used
for treating oil spills? Pseudomonas
12. Multi-purpose river valley projects are "New temples of modern India". By whom was the
above statement was made? Jawaharlal Nehru
13. Of which state are Apatanis are the major tribal group? Arunachal Pradesh
14. What is the Coating of solid waste with impervious material? Encapsulation
15. Who is the founder of "Facebook" which is currently the No. 1 social networking website in
India? Mark Zuckerberg
16. Who is the author of the book "No Full Stops in India"? Mark Tully
17. What does the density of population show? Man-land ratio
18. Which is the most stable ecosystem? Ocean
19. Which is a bio-indicator of air pollution? Lichen
20. Which group refer to dependent population in the population pyramid? Above 60 years
group
21. Where is the The National Institute for the Mentally Handicapped situated? Hyderabad
22. Where was the first meeting of Non Aligned Nations (NAM) held? Belgrade
23. By which Prime minister was the policy of liberalisation, 'privatisation and globalisation
announced as New Economic Policy? Narsimha Rao
24. Which is not a human right group? Greenpeace Movement
25. Which air pollutant can affect blood stream leading to death? Carbon monoxide
1. What kind of reaction is highly Hanikarka emits radiation?
(A) photochemical reaction (b) fission reaction (c) chemical reaction (d) liquefaction reaction
(Ans: b)
2. Election of Vice President of India who does?
(A) the Lok Sabha and the Rajya Sabha (b) members of the Council, (c) an elected member of the
Rajya Sabha (d) None of the above (Ans: a)
3. 'Rail Bandhu' is(a) capital / Century / Watanu Kulit Durnto express trains available in a journal of the Indian
Railways

(b) a web site of each railway division


(c) emergency aid for a medical officer in each train
(d) Rajdhani / Shatabdi and air-conditioned Durnto Express trains, each AC The security guard in
bin
(Ans: a)
4. In which Indian city headquarters of two railway zones?
(A) Jabalpur (b), New Delhi (c) Hubli (d) Mumbai (Ans: d)
5. By what name was known in his childhood Chanakya?
(A) Devgupt (b) Vishnugupta (c) Chanakya (d) Ajay (Ans: b)
6. Which of these is a famous festival of Assam?
(A) Onam (b) Yugadi (c) Rongali Bihu (d) Makar Sankranti (Ans: c)
7. credit card (credit card) are known to(a) supple posture (plastic money) (b) hard currency (Hard Money) (c) paper money (soft money)
(d) easy money (Easy Money) (Ans: a)
8. When was the first election to the Lok Sabha?
(A) 1952 (b) 1954 (c) 1953 (d) 1947 (Ans: a)
9. The first month of the Indian national calendar is(a) cornered (b) Magh (c) Chatr (d) Aashaadh (Ans: c)
10. Who is the President of the Council?
(A) President (b) Vice President (c) Prime Minister (d) any one state governor (Ans: b)
11. CPU whose abbreviated form?
(A) central protocol unit (b) Computer Protocol Unit (c) central programming unit (d) Central
Processing Unit (Ans: d)
12. Which of the following does not cause pollution?
(A) Burning of rubber (b) the use of solar energy (c) The burning of gasoline (d) All the above
(Ans: b)
13. Which part of the computer refers to the completion of work?
(A) R. O. M. (ROM) (b) R. A. M. (RAM) (c) Monitor (d) printers (Ans: c)
14. PARAMM PADAM is?
(A) Computer (b) radar (c) supercomputer (d) aircraft (Ans: c)
15. Globalisation, to(a) the integration of the various sectors of the economy (b) of the domestic economy with the
global economy integration ( c) the integration of the economy (d) money market integration

(Ans: b)
16. Which is the planet Earth, most located?
(A) Earth (b) Jupiter (c) Tue (d) Neptune (Ans: d)
17. Maulana Azad Education-A-Baligan What is the main goal?
(A) to build homes for Visthapiten (b) the dissemination of religious harmony (c) Fund for
Agricultural Promotion (d) of the Muslim community to increase literacy (Ans: d)
18. eg 'cup' the 'crockery' is concerned, Vas as 'Pen' is related to the ...........
(A) books, (b) stationery (c) paper (d) nozzle (Ans: b)
19. 'Roulette law when passed?
(A) 1922 (b) 1921 (c) 1920 (d) 1919 (Ans: d)
20. Election of mismatch Kijia(a) September (b) November (c) in October (d) in January (Ans: c)
21 . The female reproductive hormone to(a) estrogen (b) progesterone (c) Rileksin (d) None of these (Ans: a)
22. When the Constitution was adopted?
(A) 26 ??????, 1949 (b) 15 ?????, 1947 (c) 26 ?????, 1950 (d) 2 ???????, 1952 (Ans: a)
23. Which of the following countries is a permanent member of UN Security Council ?
(A) Italy (b) France (c) Germany (d) Japan (Ans: b)
24. electric heating element for heating devices which are built by Alloy?
(A) German silver (b) soldering (c) nichrome (d) composite steel (Ans: c)
25. ISRO chairman who? (A) d. D. Patil (b) law. Madhavan Nair (c) s. S. Patil (d) None of these
(Ans: d)
26. Enhanced industry in India is the best example of capital to(a) the tourism industry, (b) the steel industry, (c) sports commodity related industries (d) Textile
Industry (Ans : b)
27. Where -2014 International Petroleum Conference concluded?
(A) New Delhi (India) (b), Seoul (South Korea) (c), Hyderabad (India) (d) Abu Dhabi (UAE)
(Ans: a)
28. 'plastic money' following the word relationship What's in writing from?
(A) ATM card / credit card (b) coated with plastic currency notes (c) Foreign Currency (d) None
of the above (Ans: a)

29. Indian Institute of Forest Management where it is located?


(A) Dehradun (b) Hisar (c) Bhopal (d) Chennai (Ans: c)
30. Who was Bahadur Shah Zafar?
(A) Maratha successor (b) the successor of Sher Shah Suri (c) last Mughal emperor (d) final Lodi
ruler (Ans: c)
31. One carat diamond is equal
(a) 250 min. G (b) 150 min. G (c) 100 min. G (d) 200 min. Village (Ans: d)
32. Forms are numbers of neutrons in isotopic
(a) uniform
(b) (a) and (d) both
(c) None
(d) other (Ans: d)
33. 'zero Era 'Who is on voluntarily?
(A) Prime Minister
(b) the opposition leader,
(c) Chairman
(d) President
(Ans: c)
34. 1857 revolution who was governor-general of India?
(A) Lord Dalhousie
(b) Lord Kenning
(c) Lord Mayo
(d) Lord Rippan
(Ans: b)
35. Parliament 'Union budget' Who serves?
(A) Prime Minister
(b) Parliamentary Affairs Minister
(c) by the Finance Minister
(d) Lok Sabha Speaker
(Ans: c)
36. Where is the headquarters of the Reserve Bank?
(A) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) Delhi
(Ans: a)

37. World's Greatest Au Sdi (pharmaceutical) What is the maker companies?


(A), Sun Pharma (b) Pfizer
(c) GlaxoSmithKline
(d) None of these
(Ans: b)
38. Who is the Chief Minister's appointment?
(A) by the chairman of the Party
(b) by the Chief Justice of the High Court
(c) by the President of India
(d) by the Governor
(Ans: d)
1. UV rays coming from the sun causes are:
(A) Lung cancer (b) Skin Cancer
(C) Oral cancer (d) liver cancer (Ans: c)
2. the best way to get rid of waste material Ajavnimnikrniy Forms
(A) Combustion (b) injection (c) burial (d) Recycling (Ans: d)
3. Which of the following universal blood donor's blood group?
(A) A (b) B (c) AB (d) O (Ans: d)
4. Since the creation of Telangana state, the total number of states in India?
(A) 27 (b) 28 (c) 29 (d) 30 (Ans: c)
5. gave his first sermon at Sarnath Who?
(A) Buddha (b) Mahavira (c) Skrachary (d) Parshvanath (Ans: a)
6. Ottawa is the capital of which country?
(A) Fiji (b) Siberia (c) Greenland (d) Canada (Ans: d)
7. due to be completed with the assistance of Japan Paithan (Jaikvadhi) hydro-electric project,
which is on the river?
(A) Ganga (b) Narmada (c) Godavari (d) Tapti (Ans: c)
8. Thomas Cup 2014 in New Delhi which is the winner?
(A) Malaysia (b) China (c) Japan (d) Indonesia (Ans: c)
9. The first Asian Games were held in which city?
(A) Tokyo (b) BEIJING (c) New Delhi (d) Bangkok (Ans: c)
10. Forms received quinine drugs

(A) from eucalyptus trees (b) of the cinchona tree


(C) Kalkut trees (d) Ashok tree (Ans: b)
11. Forms means
(A) Automatic Teller Machines (b) Automatic Teller Machines
(C) Automatic Transfer Machine (d) Automatic Teller mechanism (Ans: b)
12. What is the length of the game each stump?
(A) 25 inch (b) 28 inches (c) 30 inches (d) 32 inches (Ans: b)
13. Parliament 'Zero Hour' is is(A) when the opposition's proposals are accepted
(B) have raised the matter of the utmost importance
(C) When a government does not work
(D) morning and afternoon sessions between carpet timeout (Ans: d)
14. The Chairman of the Lok Sabha (chairman), who is this?
(A) President (b) PM (c) Chairman (d) Parliamentary Affairs Minister (Ans: c)
15. In what state of silkworm silk leads to?
(A) Cocoon (b) caterpillars (larvae) (c) pupa (d) adult (Ans: a)
16. Man says how many teeth milk tooth?
(A) 12 (b) 18 (c) 20 (d) 22 (Ans: c)
17. '' Discovery of India '(India's search), creator of the book are:
(A) Jawaharlal Nehru (b) Mahatma Gandhi
(C) Subhash Chandra Bose (d) Lal Bahadur Shastri (Ans: a)
18. What is India's highest gallantry award?
(A) Kirti Chakra (b) Vir Chakra (c) Param Vir Chakra (d) the ultimate Distinguished Service
Medal (Ans: c)
19. solar eclipse occurs Jb(A) the Earth, the Sun and the Moon comes between?
(B) the Moon, the Sun and the Earth comes between
(C) the sun, moon and earth comes between
(D) the moon, makes a right angle with the earth (Ans: b)
20. The State Government's official legal adviser-the
(A) CJ (b) judge bench of the High Court
(C) the Attorney-General (d) General (Ans: d)
21. Jung Museum Snlar the Forms

(A) in Chennai (b) in New Delhi, (c) in Mumbai (d) in Hyderabad (Ans: d)
22. The newly elected Parliament vice president, M. Thnmidurri reflect what party?
(A) BJP (b) Congress (c) DMK (d) AIADMK (Ans: d)
23. the athlete who won the gold medal at the Commonwealth Games in 2014, is(A) limit Punia (b) Arpindr Singh
(C) Development Sive Gowda (d) Satish Shivalingam (Ans: d)
24. The first European to India were:
(A) British (b) French (c) Portuguese (d) Dutch (Ans: c)
25. Revenue in the reign of Akbar care system were:
(A) Man Singh (b) Toderml (c) Birbal (d) Bairam Khan (Ans: b)

1. English weekly 'Young India' was launched by whom?


(A) Bal Gangadhar Tilak (b). M's. Gandhi
(C) Jawaharlal Nehru (d) Gopal Krishna Gokhale (Ans: b)
2. Where the Kuka Movement was founded?
(A) Uttar Pradesh (b) Malabar (c) Bihar (d) Punjab (Ans: d)
3. In which year the Ramakrishna Mission was founded?
(A) 1887 (b) 1884 (c) 1897 (d) 1905 (Ans: c)
4. Who was the ruler of the largest empire Satavahanas?
(A) Satkarni first (b) Satkarni II
(C) Gautamiputra Satkarni (d) Vshishti son Pulamayi (Ans: c)
5. Gautama Buddha and Mahavira both rising during the reign of whom have endorsed its
principles?
(A) Bindusara (b) Ashok (c) Chandragupta Maurya (d) Bimbisara (Ans: d)
6. In 1888 a British man who presided over the session of the Indian National Congress, who was?
(A) a. O. Hume (b) George Yule (c), William Jones (d) Charles Vud (Ans: b)
7. Who was the poet gathering of Prithviraj Chauhan?
(A) Hrisen (b) one or two Brdoi (c) Rvikriti (d) Banabhatta (Ans: b)
8. Who was the Governor General at the time of the revolt of 1857?
(A) Lord Dalhousie (b) Lord Canning (c) Lord Curzon (d) Lord Wellesley (Ans: b)
39. What freedom fighters "Bagha Jatin 'was known as?

(A) jatindranath slave (b) Jatindra Mohan Sengupta


(C) jatindranath Sanyal (d) jatindranath Mukherjee (Ans: d)
10 'intimate gathering' Who was the founder?
(A) Ram Mohan Roy (b) Ishwarcndra Vidyasagar
(C) Devendra Tagore (d) Keshab Chandra Sen (Ans: a)
11. Who 'Fratiar Gandhi was known as?
(A) Vllbai Patel (b) Abul Kalam Azad
(C) Khan Abdul Ghaffar Khan (d) Vinoba Bhave (Ans: c)
12. Who was the founder of Pal dynasty?
(A) Dharam (b) Devpal (c) Gopal (d) MP (Ans: c)
13. What riverside city of Vijayanagar was located?
(A) Krishna (b) Kaveri (c) Godavari (d) Tungabhadra (Ans: d)
14. The following persons under twenty-five (25) years who was personal secretary of Mahatma
Gandhi?
(A) BHULABHAI Desai (b) Mahadev Desai
(C) Vinoba Bhave (d) Vallabhbhai Patel (Ans: b)
15. After mounting the throne, Harsh Vardhan what the degree of the eclipse?
(A) Gunraja (b) Avnisimaha (c) Maharaja (d) Shiladity (Ans: d)
16. Ranjit Singh, who was the head?
(A) Nakai Misl (b) Ahwoowalia Misl
(C) Sukrckya Misl (d) Ramgarhia Misl (Ans: c)
17. Who was the founder of the House of young India?
(A) Bhagat Singh (b) RajGuru (c) SS (d) Ram Prasad Bismil (Ans: a)
18. The title 'Parakersi and Rajkeshri' which was adopted by dynasties?
(A) crops (b) Parmar (c) Pandya (d) T (Ans: d)
19. What Chola kings conquered the island of Sri Lanka's first complete?
(A) Rajdiraj first (b) Vijayalaya (c) Karikla (d) Rajendra (Ans: d)
20. Who was the founder of the Bahmani kingdom?
(A) Alauddin Hasan (b) Ismail Home
(C) Muhammad Shah II (d) Gangu (Ans: a)
21. Loktak Lake which is located in the Indian state?
(A) Mizoram (b) Assam (c) Tripura (d) Manipur (Ans: d)

22. What is the metamorphic rock of sandstone?


(A) Marble (b) Quartzite (c) Shell (d) shale (Ans: b)
23. Koyna dam which is located in the Indian state?
(A) HP (b) Maharashtra (c) Uttarakhand (d) Tamil Nadu (Ans: b)
24. magma reaching the surface of the Earth becomes, what's it called when the concrete?
(A) Granite (b) slag (c) Kwatrg (d) silicate (Ans: b)
25. In all the world's oceans deep Forms
(A) Pacific (b) Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean (d) the Arctic Ocean (Ans: a)
26. Which of the river flow Oxbow (Ox-bow) is formed lakes?
(A) Upper or mountain stream (b) medium or valley flows
(C) lower or flat flow (d) None of the above (Ans: b)
27. What types of Alps mountains?
(A) turning the (b) lobe (c) residual (d) volcanic (Ans: a)
28. Which layer of the atmosphere in the weather-related events take place?
(A) Mesosfiyr (b) Ayonosfiyr (c) Stratosphere (d) troposphere (Ans: d)
29. Whose example limestone and chalk?
(A) igneous rocks (b) mechanically formed rocks Tlcti
(C) constituted Tlcti Javikt rocks (d) Rupantri The rocks (Ans: c)
30. In which river 'chain' (Dhunwadhar) waterfall is located?
(A) TAPI (b) Brahmaputra (c) Narmada (d) Kaveri (Ans: c)
31. Nirmaan thick brick wall, use of cold storage is why?
(A) brick are good conductors of heat, (b) bricks are cheaper than other materials of
(C) the brick is easily accessible (d) brick are bad conductors of heat (Ans: d)
32. What Shadn mild electric current is used to detect?
(A) The voltmeter (b) watt meter (c) thermometer (d) galvanometer (Ans: d)
33. hydrogen atom protons, electrons and neutrons, respectively, which are included as?
(A) 1,0,1 (b) 1,1,0 (c) 1,1,1 (d) 0,1,0 (Ans: b)
34. Kelvin scale, the melting point of ice is(A) 0 Kelvin (b) 273 Kelvin (c) 373 Kelvin (d) 100 Kelvin (Ans: b)

35. Which of the following is a physical change?


(A) rusting of iron (b) burning of candles
(C) eggs boiling (d) of boiling water (Ans: d)
36. The flow of heat between two objects depends on what direction?
(A) the presence of their heat (b) their mass
(C) the temperature (d) they are solid, liquid or gaseous state or not (Ans: c)
37. Which is the hormone that controls blood pressure?
(A) vasopressin (b) oxytocin (c) estrogen (d) Testosterone (Ans: d)
38. What kind of a freezer tray is formed early in the snow?
(A) rubber (b) Plastic (c) aluminum (d) Wood (Ans: c)
39. Pressed heating element in what is called?
(A) Copper (b) Tungsten (c) Micah (d) Nichrome (Ans: d)
40. escape from tree to tree at night because gold is not fair?
(A) Carbon dioxide (b) oxygen
(C) carbon monoxide (d) sulfur dioxide (Ans: a)
41. the lightest element in the universe is what?
(A) Helium (b) hydrogen (c) Nitrogen (d) Silicon (Ans: b)
42. Which of the following Laughing gas (Laughing gas) say?
(A) Nai tricks oxide (b) Nitrogen dioxide
(C) Penta nitrogen oxide (d) nitrous oxide (Ans: d)
43. shine due to air bubbles in the water?
(A) dispersion (b) Image (c) diffraction (d) total internal reflection (Ans: d)
44. What scientists have discovered the blood group?
(A) Landsteiner (b) Lister (c) William Harvey (d) Pasteur (Ans: a)
45. Where ammonia gas is collected?
(A) hot-water (b) cold water over
(C) air upward displacement (d) air downstream displacement (Ans: d)
46. ??What is called nitric acid salts?
(A) nitrate (b) nitrite (c) Haiponaitroit (d) Sayanaid (Ans: a)
47. The involuntary muscles are controlled by whom?
(A) cerebrum (b) Sseribanlm (c) medulla Ovlongta (d) of the spine (Ans: a)

48. Why is blended in gasoline Tetroithail lead?


(A) to prevent freezing (b) to increase the boiling point
(C) to increase the flash point (d) an increase in anti-knocking for ratings (Ans: d)
49. Sinnabar ore Forms
(A) Copper (b) iron (c) of mercury (d) Lead (Ans: c)
50. Which of these "master gland" is known as?
(A) thymus (b) Islets of Langerhans (c) of the pituitary (d) Thyroid (Ans: c)
51. After the formation of the 16th Lok Sabha as the first woman chief minister of Gujarat, who
are S?bale charge?
(A) UMA (b) Swaraj (c) Anandiben Patel (d) Bsundhara Raje (Ans: c)
52. After the formation of the 16th Lok Sabha, who has been appointed as Minister of Railways?
(A) Arun Jaitley (b) Mallikarjun (c), Ananth Kumar (d) Dizvil Sadanand Gowda (Ans: d)
53. The President of India to India .......... may resign by writing under his hand.
(A) the Speaker of the Lok Sabha (b) CJ (c) Vice President (d) Prime Minister (Ans: c)
54. Cricket is the distance between the two sets V-Kate?
(A) 18 yards (b) 20 yards (c) 22 yards (d) 24 yards (Ans: c)
55. India's first satellite, whose name is?
(A) Aryabhata (b) Bhaskaracharya (c) Brahmihir (d) Sridharachary (Ans: a)
56. In which year India's first nuclear test in Pokhran in Rajasthan were made?
(A) 1984 (b) 1974 (c) 1964 (d) 1954 (Ans: b)
57. What is the monetary unit of Japan?
(A) Dollars (b) Pound (c) Rial (d) yen (Ans: d)
58. How many members of the State Legislative Assemblies are elected for a period?
(A) two years, (b) three years (c) five years, (d) six years (Ans: c)
59. Robin Williams recently died, was a famous ...........
(A) The Nobel-winning writer (b) The actor and comedian
(C) Economist (d) Composer (Ans: b)
60. What is the capital of Cuba?
(A) Suva (b) Havana (c) Nicosia (d) Asuncion (Ans: b)
61. In a game of basketball players on each side are the stems?
(A) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7 (Ans: b)

62. Government of India, Ministry of Home Affairs in Delhi and other metros concerns of people
living in the northeastern states have formed a committee to look into. Who is led by committee?
(A) J. M. LYNGDOH (b) m. P. Bezbaruah
(C) p. A. Sangma (d) s. Padmanabhan (Ans: b)
63. To qualify in the Rajya Sabha, the minimum age of an Indian citizen is(A) twenty-five (b) thirty (c) thirty five (d) forty (Ans: b)
64. Which of the following state case of illegal detention of a person is issued by the court?
(A) habeas corpus (Habeas Corpus) (b) of mandamus (Mandamus)
(C) certiorari (Certiorari) (d) Prohibition (Prohibition) (Ans: a)
65. Who was independent India's first CEC?
(A) T. N. Seshan (b) M. S. Gill (c) J. M. LYNGDOH (d) Sukumar Sen (Ans: d)
66. This year, Prime Minister Narendra Modi, who has been appointed as national security
adviser?
(A) Ajit Doval (b). M's. Narayanan (c) Mukul Rohatgi (d) Rajiv Mathur (Ans: a)
67. It was India's first nuclear reactor
(A) Jrlina (b) pole (c) nymph (d) Kamini (Ans: c)
68. Recent Fildm medal in 2014, which is considered the highest award in mathematics
mathematician of Indian origin who are winning?
(A) Manjul Bhargava (b) Satish Kulkarni (c) Chandra Bhattacharya (d) Shrivatsa Acharya (Ans: a)
69. Indian State Governor who draws oath?
(A) the Chief Justice of India, (b) the Chief Minister
(C) the chairman of the State Legislative Assembly (d) of the State High Court Chief Justice (Ans:
d)
70. How many times Brazil have won the World Cup soccer championship?
(A) four times (b) five times, (c) two (d) three times (Ans: a)

1. When was the first underground railway (Metro Railway) started?


(A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C)
2. Shatabdi Express train was started in
(A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B)
3. At which of the following places Diesel Component Works is established?

(A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (Ans : B)


4. Which Zone is the largest in Indian Railways?
(A) Central Railway (B) Northern Railway
(C) Eastern Railway (D) Western Railway (Ans : C)
5. The railway station situated in the extreme south is
(A) Chennai (B) Cochin (C) Kanyakumari (D) Trivandrum (Ans : C)
6. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(A) dock platform (B) passenger platform
(C) island platform (D) goods platform (Ans : C)
7. When was the nationalization of Indian Railways done?
(A) 1952 (B) 1950 (C) 1951 (D) 1954 (Ans : B)
8. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(A) 1954 (B) 1957 (C) 1959 (D) 1967 (Ans : B)
9. Railway Staff College is situated at
(A) Bangalore (B) Secundrabad (C) Chennai (D) Vadodara (Ans : D)
10. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(A) Lucknow (B) Bangalore (C) Pune (D) New Delhi (Ans : A)
11. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(A) South-Central Railway - Secunderabad
(B) Central railway - Bhopal
(C) South Railway - Chennai
(D) North Railway - New Delhi (Ans : B)
12. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(A) From Calcutta to Delhi (B) From Mumbai to Thane
(C) From Mumbai to Surat (D) From Mumbai to Madras (Ans : B)
13. When was the first train in Indian started?
(A) 1851 (B) 1852 (C) 1853 (D) 1854 (Ans : C)
14. In which Governor-Generals reign railway lines in India were established?
(A) Lord William Bentick (B) Lord Cornwallis
(C) Lord Kenning (D) Lord Dalhousie (Ans : D)
15. A station where the rail lines end, is called
(A) junction station (B) way-side-station

(C) block station (D) terminal station (Ans : D)


16. How much distance was traveled by first train of India?
(A) 33 km (B) 36 km (C) 34 km (D) 46 km (Ans : C)
17. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Fourth (Ans : D)
18. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(A) 4300 Km (B) 3700 Km (C) 4290 km (D) 5298 km (Ans : B)
19. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(A) Mumbai (V.T) (B) Guwahati (C) Gorakhpur (D) New Delhi (Ans : C)
20. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(A) 15th Jan, 1958 (B) 15th Jan, 1955
(C) 2nd Jan, 1956 (D) 14th April, 1952 (Ans : A)
21. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(A) Calcutta (B) Maligaon (Guwahati)
(C) Chennai (D) Gorakhpur (Ans : B)
22. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(A) Mumbai (B) Delhi (C) Calcutta (D) Chennai (Ans : C)
23. General Manger is responsible for
(A) Railway Board (B) Railway Ministry
(C) Both railway Board and Railway Ministry (D) None of these (Ans : A)
24. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(A) Mumbai (V.T) (B) Chennai
(C) Secundrabad (D) Mumbai (Central) (Ans : C)
25. The headquarters of Northern Railway is at
(A) New Delhi (B) Guwahati (C) Gorakhpur (D) Mumbai (V.T) (Ans : A)
26. The headquarters of South Railways is situated at
(A) Calcutta (B) Chennai (C) Delhi (D) Mumbai (Ans : B)
27. In which institution the training of electric work is being given?
(A) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(B) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(C) Railway Staff College
(D) Indian Railways Institute of Civil Engineering (Ans : B)

28. Who invented the railway engine?


(A) Charles Babbage (B) Isaac Newton
(C) James Watt (D) George Stephenson (Ans : D)
29. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Insttitue
situated?
(A) Nasik (B) Baroda (C) Jamalpur (D) Pune (Ans : C)
30. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?
(A) Gujarat (B) Maharashtra (C) West Bengal (D) Tamil Nadu (Ans : C)
31.The zone with the minimum length is
(A) North-Eastern Railway (B) North-Eastern Frontier Railway
(C) South-East Railway (D) South-Central Railway (Ans : B)
32. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(A) Pune (B) Chennai (C) Nasik (D) Sikandrabad (Ans : A)
33. How many training institutions of Railways are in India?
(A) Three (B) Four (C) Five (D) Six (Ans : C)
34. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Forth (Ans : B)
35. Which of the gauges is used in the hilly areas?
(A) Broad gauge (B) Meter gauge
(C) Narrow gauge (D) Special gauge (Ans : C)
36. Where is the extreme north of India a railway station?
(A) Jammutavi (B) Amritsar (C) Pathancoat (D) Guwahat
37. How many institutions do give suggestions for railways technology?
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four (Ans : B)
38. Diesel Locomotive Works is situated at
(A) Perambur (B) Varanasi (C) Kapurthala (D) Bangalore (Ans : B)
39. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in
(A) 1974 (B) 1961 (C) 1971 (D) 1973 (Ans : C)
40. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following
places?
(A) Kapurthala (B) Chittranjan (C) Perambur (D) Bangalore (Ans : C)

41. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided in how many
regions?
(A) 7(B) 9 (C) 8(D) 10 (Ans : B)
42. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for
Konakan Railway Project?
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Gujarat (D) Andhra Pradesh (Ans : A)
43. Palace On Wheels train was inaugurated in which year?
(A) 1988 (B) 1972 (C) 1982 (D) 1965 (Ans : C)
44. When was the Central Railway established?
(A) 5th Nov 1951 (B) 14th Nov 1951 (C) 14th April 1951 (D) 16th August, 1951 (Ans : A)
45. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(A) Northern region (B) Western region
(C) North-Western region (D) Central Region (Ans : B)
46. The largest national enterprise of India is
(A) Indian Railway (B) Indian Shipyard
(C) Airways (D) None of these (Ans : A)
47. The first locomotive which was manufactured in Chittaranjan on
(A) November 1950 (B) October 1950
(C) September 1949 (D) October 1954 (Ans : A)
48. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(A) Chittranjan (B) Kapurthala (C) Bangalore (D) Perambur
49. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(A) 1965 (B) 1963 (C) 1967 (D) 1965 (Ans : D)
50. Where is the headquarters of Central Railway situated?
(A) Mumbai (V.T) (B) Mumbai (Church Gate)
(C) Gwalior (D) Gorakhpur (Ans : A)

1. Which party emerged as the third largest party in the recently declared results of General
Election 2014 ?
(A) Indian National Congress (B) Bahujan Samaj Party
(C) AIADMK (D) Trinamool Congress (Ans : C)
2. Who is the current Cabinet Minister of Human Resource Development Ministry in GOI (as on

19 Oct., 2014) ?
(A) Maneka Gandhi (B) Sushri Uma Bharati
(C) Dr. Najma A. Heptulla (D) Smt. Smriti Zubin Irani (Ans : D)
3. Name the State that recently launched Amma Salt under the social welfare scheme in the State
?
(A) Goa (B) Tamil Nadu (C) Kerala (D) West Bengal (Ans : B)
4. Which important parallel of latitude passes through the middle of India?
(A) Tropic of Cancer (B) Tropic of Capricorn
(C) Arctic Circle (D) Antarctic Circle (Ans : A)
5. What does Vitamin K do ?
(A) Assists in blood cloting (B) Converts fat to muscle
(C) Produces serotonin (D) None of these (Ans : A)
6. Which of the following diseases are transmitted from one person to another?
1. AIDS 2. Cirrhosis 3. Hepatitis B 4. Syphilis
Select the correct answer using the code given below
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 3 and 4 only
(C) 1 and 2 only (D) 2, 3 and 4 only (Ans : B)
7. In a common pencil what does HB stand for?
(A) Heavy Bound (B) Hard Black (C) Harry Brown (D) Heavy Bold (Ans : B)
8. Who killed the Sikh Guru Arjun Dev?
(A) Akbar (B) Jahangir (C) Babur (D) Aurangzeb (Ans : D)
9. Which Article of the Constitution explains Equality before the Law?
(A) Article 10 (B) Article 14 (C) Article 18 (D) Article 156 (Ans : B)
10. Who was the elected President of Constituent Assembly?
(A) Dr. Sachidanand Sinha (B) Rajendra Prasad
(C) Jawaharlal Nehru (D) B. R. Ambedkar (Ans : B)
11. Sharda Act deals with
(A) Widow Remarriage (B) Child Marriage
(C) Inter-caste Marriage (D) Polygamy (Ans : B)
12. Maximum strength of Lok Sabha and Rajya Sabha respectively are
(A) 542 and 250 (B) 552 and 250 (C) 542 and 275 (D) 540 and 240 (Ans : B)
13. What does AC and DC stand for in the electrical field ?
(A) Atlantic City and District of Columbia

(B) Alternating Current and Direct Current


(C) A Rock Band from Australia
(D) Averagem Current and Discharged Capacitor (Ans : B)
14. Match the manufacturing units with their locations
(a) Chittaranjan Locomotive Works (b) Integral Coach Factory
(c) Wheel and Axle Plant (d) Rail Coach Factory
1. Tamilnadu 2. Punjab 3. West 8engal 4. Karnataka
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 2 1 4 3
(C) 3 1 4 2
(D) 3 1 2 4 (Ans : C)
15. Who is the Supreme Commander of the Indian Defence?
(A) General (B) Chief of defence staff
(C) President of India (D) Prime Minister of India (Ans : C)
16. The splitting of different colours of light in prism is called
(A) Refraction of light (B) Diffraction of light
(C) Dispersion of light (D) Reflection of light (Ans : C)
17. Optical fiber works on the principle of
(A) Scattering (B) Interference (C) Total internal reflection (D) Refraction (Ans : C)
18. What is the first element on the Periodic Table?
(A) Hydrogen (B) Oxygen (C) Nitrogen (D) Carbon (Ans : A)
19. Which of the following is the chief constituent of vinegar?
(A) Oxalic acid (B) Formic acid (C) Citric acid (D) Acetic acid (Ans : D)
20. UNESCO stand for
(A) United Nations Environment, Scientific and Cultural Organization
(B) United Nations Educational, Social and Cultural Organization
(C) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
(D) United Nations Educational, Scientific and Children Organization (Ans : C)
21. The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by
(A) Chandragupta Maurya (B) Kharvela
(C) Amoghavarsha (D) Chamundaraya (Ans : D)
22. Which one of the following pairs is NOT correctly matched ?
(Dam/Lake to River)
(A) Govind Sagar Lake Sutlej

(B) Kolleru Lake Cauvery


(C) Ukai Reservoir Tapti
(D) Wullar Lake Jhelum (Ans : B)
23. Which one of the following rivers does NOT originate in India?
(A) Beas (B) Chenab (C) Ravi (D) Sutlej (Ans : D)
24. In India the period of the monsoon season starts and ends between the months of
(A) March to September (B) May to December
(C) June to September (D) None of these (Ans : C)
25. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists
(Geographic feature to Country)
List-I
(a) Great Victoria Desert (b) Grand Canyon
(c) Lake Winnipeg (d) Southern Alps
List-II 1. Australia 2. Canada 3. New Zealand 4. USA
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 4 2 3
(C) 3 2 4 1
(D) 3 4 2 1 (Ans : B)
26. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
(A) Akbar (B) Jahangir (C) Shah Jahan (D) Aurangzeb (Ans : B)
27. Name the galaxy in which the Earth is a planet of ?
(A) Andromeda (B) Ursa Major (C) Ursa Minor (D) Milky Way (Ans : D)
28. India occupied which place in terms of largest economy in the recent World Bank Report in
Purchasing Power Parity?
(A) Third Largest Economy (B) Fourth Largest Economy
(C) Fifth Largest Economy (D) Second Largest Economy (Ans : A)
29. Name the bank that was included in the Second Schedule of the Reserve Bank of India (RBI)
Act, 1934 or 21 May, 2014.
(A) Neelachal Gramya Bank (B) Bharatiya Mahila Bank
(C) Chikmagalur Kodagu Grameena Bank (D) Purvanchal Gramin Bank (Ans : B)
30. Name the winner of 2014 Wimbledon Tennis Open in Mens Singles Category.
(A) Roger Federer (B) Novak Djokovic (C) Noah Rubin (D) Vasek (Ans : B)
31. The Kabaddi League Team which won the inaugural STAR Pro- Kabaddi League Tournament
is ?

(A) U Mumba (B) Patna Pirates (C) Jaipur Pink Panthers (D) Telugu Titans (Ans : C)
32. Name the Indian who on 28 April, 2014 won the prestigious Gold-man Environmental Prize
for the year 2014 that is commonly called as the Green Nobel.
(A) Helen Holden (B) Ramesh Agrawal
(C) Rudi Putra (D) Suren Gazaryan (Ans : B)
33. Who is the author of the immortal Indian epic poem Mahabharata ?
(A) Sage Veda Vyasa (B) Sage Valmiki
(C) Sage Vasishta (D) Sage Yagnavalkya (Ans : A)
34. What is considered as the traditional ancient name of the Hindu religion?
(A) Sanatana Dharma (B) Puratana Dharma (C) Vaishnavism (D) Shaivism (Ans : A)
35. Music Director R. D. Burman is also known as
(A) Rocky (B) Pancham (C) Chichi (D) Chintu (Ans : B)
36. Which film got the highest number of awards in different categories in the IIFA Awards 2014?
(A) Chennai Express (B) Bhaag Milkha Bhaag
(C) Shaadike Side Effects (D) Aashiqui 2 (Ans : B)
37. The longest bone in the human body is
(A) Stapes (B) Humerus (C) Ulna (D) Femur (Ans : D)
38. White Blood Cells acts in which manner?
(A) As a defence against infection (B) A source of energy
(C) For clotting blood (D) As a medium for oxygen transport from lung to tissues (Ans : A)
39. Indias Permanent Research Station Dakshin Gangotri is located at
(A) Antarctica (B) Indian Ocean (C) Himalayas (D) Arabian Sea (Ans : A)
40. Solar energy is generated due to
(A) Fusion reactions (B) Fission reactions
(C) Combustion reactions (D) Chemical reactions (Ans : A)
41. Al-Beruni the famous traveller came to India during the reign of
(A) Mohamrnad-bin-Tughlak (B) Ghyasuddin Tughlak
(C) Feroz Shah Tughlak (D) Allauddin Khilzi (Ans : *)
42. What is the retirement age of Supreme Court Judge?
(A) 60 years (B) 62 years (C) 65 years (D) 68 years (Ans : C)
43. Which Temple dedicated to the Sun-God is shaped like a Chariot?
(A) Sun Temple, Konark (B) Lotus Temple, New Delhi

(C) Surya Pahar Temple, Assam (D) Jagannath Temple, Puri (Ans : A)
44. Which among the following is the least populated State in India?
(A) Sikkim (B) Goa (C) Manipur (D) Mizoram (Ans : A)
45. Zero Hour in the parliament begins from ?
(A) 10 am (B) 12 Noon (C) 1 pm (D) 11 am (Ans : B)
46. Who is the current Chairperson of National Commission for Woman?
(A) Manjulatha Kalanidhi (B) Mamta Sharma
(C) Lalitha Kumaramangalam (D) Mohini Giri (Ans : C)
47. What is the name of American Journalist killed by ISIS-a terrorist organization?
(A) James Anderson (B) James Foley
(C) William Hague (D) David Cawthorne Haines (Ans : B)
48. Name the Scheme launched by the Prime Minister Mr. Narendra Modi to help the poor open
bank accounts?
(A) Pradhan Mantri Dhan Jan Yojana (B) Pradhan Mantri Bank Yojana
(C) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (D) Gramin Samridhi Yojana (Ans : C)
49. Who has never been the Leader of Opposition in Lok Sabha ?
(A) Rajiv Gandhi (B) Sonia Gandhi
(C) Atal Bihari Vajpayee (D) Arun Jaitley (Ans : D)
50. Rashtrapati Nilayam (Presidents Place) is located at
(A) New Delhi (B) Kolkata (C) Shimla (D) Hyderabad (Ans : D)
51. The non-permanent members of the Security Council are elected for a period of
(A) Two years (B) One years (C) Three years (D) Four years (Ans : A)
52. The members of the Rajya Sabha are elected by
(A) Elected members of the Legislative Council (B) The people
(C) Lok Sabha (D) Elected members of the Legislative Assembly (Ans : D)
53. Who presides over the meetings of Lok Sabha ?
(A) Prime Minister (B) President (C) Vice President (D) Speaker (Ans : D)
54. Who is the current Leader of Opposition in Rajya Sabha ?
(A) Jaswant Singh (B) Ghulam Nabi Azad
(C) Arun Jaitley (D) Manmohan Singh (Ans : B)
55. Mohandas Karamchand Gandhi was called as Mahatma by
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Motilal Nehru

(C) Jawaharlal Nehru (D) Rabindra Nath Tagore (Ans : D)


56. Who of the following assassinated Michael ODwyer, the Governor of Punjab responsible for
the Jallianwala Bagh Massacre?
(A) Udham Singh (B) Khudiram Bose
(C) Madanlal Dhinqra (D) Ramprasad Bismil (Ans : A)
57. Times of India media Company was founded by
(A) Bennett, Coleman and Company (B) A. H. Wheeler
(C) Goenka (D) G. D. Birla (Ans : A)
58. The members of Panchayats are
(A) Nominated by the district officer (B) Elected by electorates of respective territorial
constituencies
(C) Nominated by local self govt. minister (D) Nominated by BDO (Ans : B)
59. World Environmental Day is celebrated on
(A) 2 June (B) 3 June (C) 4 June (D) 5 June (Ans : D)
60. In which State is the religious festival Ganesh Chaturthi celebrated with great enthusiasm?
(A) Rajasthan (B) Gujarat (C) Maharashtra (D) Madhya Pradesh (Ans : C)
1. Which of the following made Delhi a capital for the first time?
(A) Tomara Rajputs (B) Chauhans
(C) Gahadwalas (D) Pallavas (Ans : A)
2. Who became the Prime Minister of India after the assassination of Indira Gandhi?
(A) Rajiv Gandhi (B) P. V. Narsimha Rao
(C) Morarji Desai (D) Chaudhary Charan Singh (Ans : A)
3. Which of the following Mughal emperors defeated the Sultan of Delhi, Ibrahim Lodhi ?
(A) Akbar (B) Babur (C) Humayun (D) Aurangzeb (Ans : B)
4. Who was a Mansabdar under the Mughal rule?
(A) An Islamic priest (B) An attendant to the emperor
(C) An administrative official of the empire (D) The carrier of letters and messages (Ans : C)
5. Who was the guru of Mira Bai ?
(A) Chaitanya Mahaprabhu (B) Sant Ravidas
(C) Surdas (D) Ramananda (Ans : B)
6. Odissi is a classical dance form of
(A) Odisha (B) Kerala
(C) Tamil Nadu (D) Andhra Pradesh (Ans : A)

7. To which religion is the word lama associated?


(A) Sikhism (B) Jainism
(C) Buddhism (D) Hinduism (Ans : C)
8. Which of the following was the main reason of defeat of Nawab Sirajuddaula at the battle of
Plassey?
(A) His army was not well equipped
(B) The English were better fighters
(C) One of his Commanders, Mir Zafar did not fight
(D) The English soldiers out numbered that of Nawab (Ans : C)
9. In 1922 the British implemented a new system of tax collection in Awadh. The revenue of a
Mahal was fixed by survey and one person was made responsible to pay the tax for the entire
Mahal. What was the Mahal ?
(A) A village (B) A paragana
(C) A district (D) A province (Ans : A)
10. What was the aim of Munda uprising?
(A) To oust the British
(B) To oust the zamindars
(C) To oust the banias
(D) To oust all outsiders and to establish Munda Raj (Ans : D)
11. When were the powers of East India Company to administer India transferred to British
Crown?
(A) Just before the rebellion of 1857
(B) In 1858 after the rebellion of 1857
(C) After the battle of Plassey
(D) In the year 1935 (Ans : B)
12. What was the impact on local cloth manufacturing industry of the trade with East India
Company?
(A) It declined
(B) It flourished
(C) A particular type of the industry flourished while the other declined
(D) There was no impact (Ans : A)
13. A candidate appearing for a post in Central Government may opt to take examination in
(A) English, Hindi or any of the scheduled languages
(B) English or Hindi only
(C) English, Hindi or any of the regional languages
(D) Any of the Indian or foreign languages (Ans : A)

14. Where is Swat valiey situated?


(A) South India (B) Bangladesh (C) Pakistan (D) Myanmar (Ans : C)
15. What is Ebola ?
(A) A computer software
(B) A computer virus
(C) A deadly virus affecting human beings
(D) A deadly virus affecting domestic cattle (Ans : C)
16. Out of which state has the Telangana state been carved out?
(A) Tamil Nadu (B) Karnataka (C) Kerala (D) Andhra Pradesh (Ans : D)
17. What is kaliari ?
(A) A form of painting (B) A vocal music form
(C) A martial art (D) An ancient literature (Ans : C)
18. The electricity measuring instruments installed in our houses, commonly known as Meter is
basically
(A) Ammeter (B) Volt meter (C) Energy meter (D) Potential meter (Ans : C)
19. If Kerala = 6, Karnataka = 9, Uttar Pradesh = 12, what is Uttara-khand equal to ?
(A) 16 (B) 15 (C) 11 (D) 10 (Ans : C)
20. The velocity of sound in air depends upon
(A) Frequency of the sound (B) Wavelength of the sound
(C) Density of the air (D) Intensity of the sound (Ans : C)
21. What is photosynthesis?
(A) The synthesis of images using multimedia
(B) Quick succession of images to make the moving images
(C) Process of food formation by plants
(D) The process of creating fake photographs (Ans : C)
22. Which of the following is known as Vitamin C ?
(A) Citric acid (B) Acetic acid (C) Lactic acid (D) Ascorbic acid (Ans : D)
23. In what manner does the heat from the Sun reach us ?
(A) By conduction (B) By convection
(C) By radiation (D) By all the three methods (Ans : C)
24. Which of the following states is the largest producer of manganese in India?
(A) Bihar (B) Jharkhand
(B) West Bengal (D) Odisha (Ans : D)

25. Hazira-Jagdishpur pipe line is used for transportation of


(A) Gas (B) Coal dust mixed in water
(C) Petroleum (D) Water (Ans : A)
26. What is the relation between the Indian Standard Time (IST) and the Greenwich Mean Time
(GMT) ?
(A) IST is 5 hours ahead of GMT (B) GMT is 5 hours ahead of IST
(C) IST is 12 hours ahead of GMT (D) GMT is 12 hours ahead of IST (Ans : A)
27. To which part of the ancient super continent did India belong?
(A) Angaraland (B) Gondwanaland
(C) Great Grassland (D) None of the above (Ans : B)
28. Which of the following states have a common capital?
(A) Punjab and Haryana (B) Rajasthan and Haryana
(C) Punjab and Rajasthan (D) Haryana and Himachal Pradesh (Ans : A)
29. The main mineral constituent of the earths crust which is below the oceans are
(A) Silica and magnesium (B) Silica and alumina
(C) Nickel and manganese (D) Copper and iron (Ans : B)
30. Which of the following countries has highest number of Medical Colleges?
(A) China (B) USA (C) India (D) Germany (Ans : C)
31. Which of the following Indian states has Gold mines?
(A) Uttar Pradesh (B) Karnataka
(C) Jharkhand (D) Chhattisgarh (Ans : B)
32. What is subsistence farming?
(A) Farming for earning cash using modern tools and fertilizers
(B) Farming based on monsoon
(C) Conventional farming to meet the needs of the farmer and his family
(D) Farming of crops by rotation (Ans : C)
33. In the very beginning the Vedas were in the following form
(A) Memorized by the Rishis and transmitted to disciples word by word
(B) Written on stone tablets
(C) Written on the Bhoj-Patra
(D) Written on ordinary paper (Ans : A)
34. In the ancient times, a Vihara meant
(A) A Buddhist monastery (B) The kings palace
(C) The school of learning (D) Shelters for the army (Ans : A)

35. In whose reign the famous Kalinga war was fought?


(A) Kharvelas (B) Chalukyas (C) Pandyas (D) Cholas (Ans : *)
36. The famous play of Sanskrit, Abhigyan Shakuntalam depicts the story of Shakuntala and a
king. What was the name of the king?
(A) Dushyanta (B) Pururava (C) Shantanu (D) Dilip (Ans : A)
37. To which dynasty did the famous king Prithvi Raj Chauhan belong?
(A) Pratihara (B) Chandela (C) Gahadwala (D) Chauhan (Ans : D)
38. Why was the only woman Sultan of the Delhi Sultanate removed from throne only after four
years of rule?
(A) She was not an able ruler
(B) Nobles of the court wanted to become Sultans
(C) The nobles did not like her independent rule
(D) The nobles were lured by another ruler (Ans : C)
39. What was the extent of tax on agriculture during the reign of Alauddin Khalji ?
(A) 10% (B) 30% (C) 50% (D) 80% (Ans : D)
40. Which of the following emperors was called Khurram before his ascendency to the throne?
(A) Akbar (B) Jehangir
(C) Shah Jahan (D) Bahadur Shah Zafar (Ans : C)
41. Who wrote Ain-e-Akabari ?
(A) Amir Khusrau (B) Birbal (C) Abul Fazl (D) Todarmal (Ans : C)
42. Where is the famous Jagannatha temple situated?
(A) Bhubaneshwar (B) Cuttack (C) Puri (D) Rajgriha (Ans : C)
43. Where was the capital of the Maratha empire under the Peshwas?
(A) Mumbai (B) Poona (C) Pandharpur (D) Singhgarh (Ans : B)
44. Where did Vasco da Gama land in India?
(A) Calicut (B) Cochin (C) Kolkata (D) Madras (Ans : A)
45. Where was Tipu Sultan killed defending his fort ?
(A) Calicut (B) Shrirangapattanam (C) Arcot (D) Bangalore (Ans : B)
46. The Indian farmers were forced to cultivate indigo by the British. What was the use of indigo?
(A) Used in preparation of the drugs (B) Used in wine industry
(C) Used in preparation of soaps (D) Used in dyeing cloths (Ans : D)
47. What was the reason of discontent of Indian princes and nobility at the time of rebellion of

1857 ?
(A) Excessive taxes imposed by the company
(B) Unjust curtailment of their rights and privileges
(C) Companys total neglect of the peasantry
(D) Companys disregard for Indian religions (Ans : B)
48. What was the city of Machlipatanam known for in the early British period?
(A) For its good quality fish (B) For its port trade
(C) Strategically important city (D) A great centre of learning (Ans : B)
49. Who among the following formulated the policy of modern education in India?
(A) Sir Jones (B) Lord Macaulay (C) Warren Hastings (D) Curzon (Ans : B)
50. Who can vote in a Parliamentary General Election?
(A) Any citizen of India above the age of 18
(B) Any male citizen of India above the age of 18 and any female citizen above the age of 21
(C) Any male citizen of India above the age of 21 and any female citizen above the age of 18
(D) Any citizen of India above the age of 21 (Ans : A)
51. Where is the High Court situated in Uttar Pradesh?
(A) Lucknow (B) Kanpur (C) Allahabad (D) Varanasi (Ans : C)
52. What is the term for which the Lok Sabha Speaker remains in office?
(A) 5 years (B) 6 years
(C) During the period of the Lok Sabha (D) As long as the President desires (Ans : C)
53. Who is the US Secretary of State ?
(A) Barack Obama (B) John Kerry (C) George Bush (D) Bill Clinton (Ans : B)
54. Which of the following makes a real image?
(A) Concave lens (B) Convex lens (C) Convex mirror (D) Plain lens (Ans : B)
55. What will be the next number in the series 1, 1, 2, 3, 5,.. ?
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9 (Ans : C)
56. What is the major reason for lower humidity in the air in winter season?
(A) Lesser evaporation in winter (B) Formation of dew
(C) Inadequate sunshine (D) Drop in atmospheric pressure (Ans : B)
57. If an explosion takes place at a distance of 1 km, you will hear its sound approximately after
(A) 6 seconds (B) 5 seconds (C) 4 seconds (D) 3 seconds (Ans : D)
58. Which of the following does not prepare its own food ?
(A) Cactus (B) Ferns (C) Algae (D) Fungi (Ans : D)

59. Which of the following is found in the common aerated cold drinks?
(A) Hydrochloric acid (B) Acetic acid (C) Citric acid (D) Carbonic acid (Ans : D)
60. High concentration of alkaline salts turns the soil infertile. Such soils are called
(A) Kankar (B) Usar (C) Banjar (D) Alluvial (Ans : B)
61. Which of the following is used as fuel in the Nuclear Power Plants?
(A) Uranium (B) Titanium (C) Coal (D) Sodium (Ans : A)
62. Which of the mountain ranges roughly divides our country in Northern and Southern parts?
(A) Vindhya range (B) Aravali range (C) Deccanplateau (D) Annamalai hills (Ans : A)
63. Celestial bodies which have their own heat and light are called
(A) Stars (B) Satellites (C) Planets (D) Comets (Ans : A)
64. Which of the Vedas is the oldest?
(A) Rigveda (B) Atharvaveda
(C) Yajurveda (D) All the Vedas were compiled at the same time (Ans : A)
65. Which of the following processes explains the occurrence of earth-quakes more appropriately?
(A) Release of enormous energy stored in the rocks under pressure due to sudden breakage
(B) Sudden waves in the molten magma in the earths core
(C) Explosions caused due to chemical reactions inside the earth
(D) Sudden pull exerted by the heavenly bodies like sun and moon (Ans : B)
66. Where do tropical rain forests occur?
(A) In the areas of heavy rainfall and adequate sunshine
(B) In the areas of low rainfall and adequate sunshine
(C) At the higher altitude of Himalayan ranges
(D) At the lower altitude of Himalayan ranges (Ans : A)
67. Which of the following is an effective method of arresting erosion of the soil?
(A) Construction of dams (B) Forestation
(C) Linking of the rivers (D) Erection of low height walls (Ans : B)
68. Which of the following does hot belong to the group?
(A) Nile (B) Danube (C) Alps (D) Volga (Ans : C)
69. Which of the following is the Indias highest mountain peak?
(A) Everest (B) Nanda Devi (C) Kanchenjunga (D) Nanga Parbat (Ans : C)
70. About 12000 years ago, major climatic changes took place leading to the present day
environment. Which of the following is correct in this regard ?

(A) The climate became relatively warmer


(B) The climate became relatively cooler
(C) The dinosaurs could not endure the change and became extinct
(D) Atmospheric pressure suddenly became tolerable (Ans : A)
71. Which of the following is true about the ancient Magadha kingdom?
(A) Bimbisara and Ajatshatru were two powerful rulers of the kingdom
(B) It came into existence only in 9th century AD
(C) The kingdom was adjacent to Gandhar
(D) No ruler of the kingdom ever indulged in religious activities (Ans : B)
72. Who among the following is accredited with the preparation of grammar for the Sanskrit
Language?
(A) Panini (B) Charaka (C) Kanad (D) Krishna Dwaipayan Vyas (Ans : A)
73. The sacred book of Hindus, Bhagawad Gita is included in
(A) Mahabharata (B) Manusmriti (C) Vedas (D) Upnishads (Ans : A)
74. Who was Amir Khusrau ?
(A) A poet (B) A warrior (C) Ruler of Persia (D) Ruler of Afghanistan (Ans : A)

1. Mahatma Gandhi where your Dundee trip was initiated?


(A) Dundee (b) the Sabarmati (c) Champaran (d) South Africa (Ans: b)
2. Which of the famous Jallianwala Bagh incident took place in the city?
(A) Patiala (b) Chandigarh (c) Amritsar (d) Jalandhar (Ans: c)
3. 'Inqualab live' Who gave the slogan of?
(A) Subhas Chandra Bose (b) Sardar Bhagat Singh (c) Chandrashekhar Azad (d) Muhammad
Iqbal (Ans: b)
4. Which of the following is the river falls into the Arabian Sea?
(A) Kaveri (b) Krishna (c) Godavari (d) Indus (Ans: d)
5. From the perspective of the area is the largest state of India which?
(A) Uttar Pradesh (b) Rajasthan (c) Madhya Pradesh (d) Maharashtra (Ans: b)
6. 'Zoom' is?
(A) a sort of tribal dance (b) A type of plantation
(C) a type of wind (d) the type of festival (Ans: b)
7. "The heart of the Indian Constitution," stated which of the following?

(A) religious freedom (b) the right to equality


(C) Right to Constitutional Remedies (d) Preamble (Ans: c)
8. President's rule in the state constitution, which is levied under Article?
(A) Article -352 (b) of Article -356 (c) of Article -360 (d) of Article -370 (Ans: b)
9. A Bill is a Money Bill or not, who it describes?
(A) President (b) Speaker (c) Prime Minister (d) Vice President (Ans: b)
10. Who among the following Bhoodan movement was started?
(A) Mahatma Gandhi (b) Vinova Bhave (c) Bllbbai Sardar Patel (d) JP (Ans: b)
11. Start date of the fiscal year in India is(A) 1 March (b) 1 January (c) 1 April (d) 1 November (Ans: c)
12. Which of the following is the Bank of the private sector?
(A) Vijaya Bank (b) Syndicate Bank (c) Indian Overseas Bank (d) the Unit Trust of India (Ans: d)
13. India's national income to estimate what's the job?
(A) Planning Commission (b) Ministry of Finance (c) National Development Council (d) The
Central Statistical Organisation (Ans: d)
14. The speed of a supersonic aircraft that is(A) equal to the movement of sound (b) At the sound moves
(C) sound moves over (d) movement of light equivalent (Ans: c)
15. 'light years' Which of the following is the unit?
(A) move (b) energy, (c) the distance (d) Time (Ans: c)
16. Forms measurement of pure gold
(A) 18-carat (b) 20 carats (c) 22 carat (d) 24 carat (Ans: d)
17. 2010 E. In the Commonwealth Games which of the following will be in town?
(A) Manchester (b) Kuala Lumpur (c) New Delhi (d) Sydney (Ans: c)
Former Pakistan cricket coach Bob Bulmr 18. In which city was born?
(A) Jaipur (b) Kanpur (c) Mumbai (d) Motihari (Ans: b)
19. where Gautama Buddha gave his teachings?
(A) Bodh Gaya (b) Lumbini (c) Kushinagar (d) Sarnath (Ans: d)
20. Which of the following rule to the Chinese traveler Xuanzang visited India?
(A) Chandragupta II (b) Samudragupta (c) Harsha (d) Kanishka (Ans: c)

21. Who was the establishment of Khalsa Panth?


(A) Raja Ranjit Singh (b) Guru Gobind Singh (c) Guru Tegh Bahadur (d) of Guru Nanak Dev
(Ans: c)
22. Third Battle of Panipat was among whom-whom?
(A) the Mughal and British (b) the Afghan and French (c) the Afghans and the Marathas (d) Fenc
and British (Ans: b)
23. Who was the Arya Samaj founded?
(A) Raja Ram Mohan Roy (b) Swami Dayanand Saraswati
(C) Swami Vivekananda (d) Keshvcndra Sen (Ans: c)
24. Which of the following is part of administrative policy?
(A) truth (b) Efficiency (c) neutrality (d) All of the above (Ans: b)
25. Which of the following IAS framework of the model is derived from the country?
(A) United States (b) Great Britain (c) Russia (d) Canada (Ans: d)
26. In 2005, the 'right to information', the person who is leading in the convention?
(A) Sunderlal Bahuguna (b) Medha Patekar (c) Rajendra Singh (d) Aruna Roy (Ans: d)
27. Which of the following is the state's sex ratio over 1000?
(A) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Andhra Pradesh (d) HP (Ans: a)
28. How much per year in the 11th Five Year Plan has set a target of job creation?
(A) 5 million (b) 10 million (c) 15 million to (d) 1 million (Ans: d)
29. Which of the following is the agency district cooperative credit system?
(A) The State Co-operative Banks (b) Central Cooperative Bank (c) Apex Bank (d) Regional
Rural Banks (Ans: b)
30. Governor (Governor) who makes the swearing?
(A) Prime Minister (b) Chief (c) the Chief Justice of the High Court, (d) the President (Ans: c)
31. Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration where it is located?
(A) Gurgaon (b), New Delhi (c) Mussoorie (d) Nainital (Ans: c)
32. In India, District Collector (DC) When was the creation of the post?
(A) 1892 e. (B) 1872 e. (C) 1972 e. (D) 1792 e. (Ans: d)
33. Which of the following pay commission has been set up recently?
(A) fourth (b) the fifth (c) sixth (d), seventh (Ans: c)
34. Which of the following elections by the Election Commission is not?

(A) President (b) Vice President (c) CM (d) None of these (Ans: c)
35. Which bank First Imperial Bank "was known?
(A) Reserve Bank of India (b) State Bank of India
(C) Punjab National Bank (d) Exim Bank (Ans: b)
36. "Wind laughing, 'What is that?
(A) a public undertaking (b) Siberian duck (c) a well-known bird sanctuary (d) a boat (Ans: a)
37. Which city with a population over 10 million people living in slums or settlements is the
lowest number of?
(A) Delhi (b) Greater Mumbai (c) Bangalore (d) Patna (Ans: c)
38. The President of the Lok Sabha, which is nominated for 2 people from the community?
(A) Buddhist monks (b) find Rsion (c) Anglo-Indians (d) None of these (Ans: c)
39. Investment Commission (Commission appropriation) Which of the following are the
chairman?
(A) Mukesh Ambani (b), Tata (c) Joy M (d) Hassan Azim Premji (Ans: b)
40. Who is India's largest software company?
(A), Wipro (b) Infosys (c) TCS (D) Satyam (Ans: b)
41. In India, people living below the poverty line is set to identify the many parameters?
(A) 10 (b) 13 (c) 15 (d) 16 (Ans: b)
42. NASSCOM (NASSCOM) Which of the following are the president?
(A) Dewang Mahato (b) Kiran Karnik
(C) v. Ramalingam Raju (d) Laxmi Narayan (Ans: d)
43. Who was the president of the Indian National Congress, the first Muslim?
(A) Muhammad Ali Jinnah (b) Badruddin Tyabji
(C) Sir Syed Ahmed Khan (d) Abul Kalam Azad (Ans: b)
44. Which of the following at the end of his life, Ramakrishna Mission Swami revolutionary terror
had become?
(A) A Rbind Ghosh (b) Hem Kanungo (c) Ajit Singh (d) Jtindranath Bandyopadhyay (Ans: d)
45. When does the minimum distance between the Sun and Earth?
(A) 22 September (b) 21 June (c) 21 September (d) 3 January (Ans: d)
46. ??"Midnight Sun" can be found to the situation in the region?
(A) tropical regions (b) warm temperate zone
(C) the northern and southern polar regions (d) the time of the solar eclipse anywhere (Ans: c)

47. America's resident redneck people what is known?


(A) Buschmann (b) Alpine (c) Amerind (d) Mastijo (Ans: c)
48. Which of these 'Madyamika School of Philosophy' was the founder of?
(A) Asng (b) Bsubnd (c) Nagarjuna (d) Nagsen (Ans: c)
49. Which is the novel written by Premchand?
(I) Premasry (ii) four chapters (iii) amphitheater (iv) Godaan
(A) i, ii and iv (b) i and iv (c) i, iii and iv (d) ii and iii (Ans: c)
50. Which of the following is correctly matched?
(A) Justice Movement - Northern India (b) Kayasthas movement - Karnataka
(C) lingayat Movement - South (d) Namsudra movement - Bengal (Ans: d)

General Knowledge Practice Questions for RRB Exams


1. Who has been named ICC World Cup 2015 Ambassador?
(A) Sachin Tendulkar (B) Allan Robert Border
(C) Sir Isaac Vivian Alexander Richards (D) Sanath Teran Jayasuriya (Ans : A)
2. Central statistics Office has revised the base year of consumer Price Index
(A) from 2010 = 100 to 2012 = 100
(B) from 2004 05 = 100 to 2011-12 = 100
(C) from 200405 = 100 to 2012-13 = 100
(D) From 2010 = 100 to 2014 = 100 (Ans : A)
3. Which of the following is associated with the protection and development of women?
(A) CEDAW (B) PWDVA
(C) BBBP (D) All of the above (Ans : D)
4. Bombay stock exchange is going to establish a Global Stock Exchange at
(A) Gandhinagar (Gujarat) (B) Mumbai (Maharashtra)
(C) New Delhi (D) Jaipur (Rajasthan) (Ans : A)
5. Indias first Hi-Speed Rural Broadband Network -NOFN has been commissioned in
(A) Vaishali district Bihar (B) Vidisha district, Madhya Pradesh
(C) Idukki district, Kerala (D) Kannauj district, Uttar Pradesh (Ans : C)
6. Wholesale Price Index based inflation rate was reported () 2.06 per cent in February 2015.
Which of the following factors played a key role in contain demand pressure?
(A) Tight monetary policy adopted by RBI (B) Huge buffer stocks against any external shock
(C) Volatility in the value of rupee under check (D) All of the above (Ans : D)

7. Average age in India is highest in the state of during 2001-2011.


(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Himachal Pradesh (D) Punjab (Ans : A)
8. Maternal mortality in India now (2014) accounts for .of all deaths and .of all
female deaths in the 15 to 49 years age group.
(A) 0.55% and 4% (B) 2.54% and 6.5%
(C) 3.21% and 7.3% (D) 4.25% and 8.9 % (Ans : A)
9. Indias bilateral trade with China in 2014 remained to the tune of
(A) $ 65 billion (B) $ 70 billion
(C) $ 80 billion (D) $ 85 billion (Ans : B)
10. Which of following factors helped moderate headline inflation during 2014?
(A) Persistent decline in crude prices (B) Softness in global prices of tradables
(C) Softness in global prices of edible oils and coal (D) All of the above (Ans : D)
11. Which of the following geographical region of India is ahead in demographic transition?
(A) Northern Region (B) Southern Region
(C) Eastern Region (D) Western Region (Ans : B)
12. Which of the following changes has not been made in the monetary policy w.e.f. January 15,
2015 ?
(A) Repo rate has been reduced from 8.00 per cent to 7.75 per cent
(B) Reverse Repo rate has been reduced from 7.00 per cent to 6.75 per cent
(C) Bank Rate has been reduced from 9.00 per cent to 8.75 per cent
(D) Cash Reserve Ratio has been increased from 4.00 per cent to 4.25 per cent (Ans : D)
13. RBIs deadline to exchange pre-2005 currency notes is
(A) January 1, 2015 (B) April 1, 2015
(C) March 31, 2015 (D) June 30, 2015 (Ans : D)
14. What is Pink Sheet ?
(A) IMFs Data sheet on current account deficits (B) RBIs Monetary Policy norms
(C) World Bank Commodities Price Data (D) None of the above (Ans : C)
15. Which of the following statement is wrong about AYUSH ?
(A) Ayush represents Indian System of Medicine
(B) It includes Ayurveda, Yoga and Naturapathy, Unani, Siddha and Homeopathy
(C) Department of Ayush has been elevated to full-fledged ministry from 9 November, 2014
(D) Ayush is a part of National Health Mission (Ans : D)
16. The cricketer, who scored fastest century-in just 31 balls-in one day international test match
is
(A) South African batsman AB de Villiers (B) Pakistani batsman Shahid Afridi

(C) West Indian batsman Corey Anderson (D) Indian Batsman Yuva Raj Singh (Ans : A)
17. Consider the following statements, based on a Mckinsey report, and choose the correct code
given below
Statement
1. Indias 29 states, eight high performing ones in terms of GDP per capita will account for over
half the GDP growth in the coming decade.
II. 49 metropolitan clusters in 183 districts, most of them in the west and the south, will account
for 77 per cent of Indias GDP growth.
(A) Only I is correct (B) Only II is correct
(C) I and II are correct (D) Neither I nor II is correct (Ans : C)
18. S. Mahendra Dev Committee has observed that the terms of trade between agriculture and
non-agriculture during 2004-05 and 2013-14
(A) Has been favourable for agriculture (B) Has been unfavourable for agriculture
(C) Has not changed (D) Has been inconclusive in nature (Ans : A)
19. Project Maryadaa is associated with
(A) Education of girls (B) Making the village open defecation free
(C) Making all the women of the village educated and self-reliant (D) None of the above (Ans : B)
20. Who has been named the brand ambassador of the campaign Beti Bachao-Beti Padhao:
programme launched in January 2015 ?
(A) Rekha (B) Madhuri Dixit
(C) Hema Malini (D) Kareena Kapoor (Ans : B)
21. Prime Minister Narendra Modi launched the Beti Bachao-Beti Parhao programme on January
22, 2015 from
(A) Panipat, Haryana (B) Cwalior, Madhya Pradesh
(C) Bikaner, Rajasthan (D) Jhansi, Uttar Pradesh (Ans : A)
22. Which of the following factor / factors has/have created demand pressure on protein items and
eggs, meat and fish ?
I. Substantial increases in minimum support prices of food grains.
II. Launch of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
III. High growth rates in rural income / wages.
The correct code is
(A) Only III is correct (B) I and II are correct
(C) II and III are correct (D) I, II and III are correct (Ans : D)
23. Mawlynnong Village in Meghalaya is in the news recently. The reason being
(A) It has been awarded the Asias Cleanest village award in 2014-15
(B) All the houses in the village have sanitary toilet
(C) All the houses in the Village use clean energy for cooking

(D) The village is situated on Indo-Bangladesh border (Ans : A)


24. What is so uncommon about Mann Ki Baat ?
(A) Prime Minister, Shri Narendra Modi and the US President Mr. Barack Obama shared their
thoughts together on fourth episode of Mann ki Baat on All India
(B) The first Mann Ki Baat programme was broadcast on the occasion of Vijayadashami on
October 3, 2014
(C) The second Mann Ki Baat programme was broadcast on November 2, 2014
(D) The third Mann Ki Baat programme was broadcast on December 14, 2014 (Ans : A)
25. Which of the following districts have been shortlisted for the United Nations global award for
public service?
(A) Gaya, Bihar (B) Chittur, Andhra Pradesh
(C) Nadia, West Bengal (D) Rameshwaram, Tamil Nadu (Ans : C)
26. The revamped National Food Security Mission is being implemented from 2014-15 in
(A) 619 districts of 28 states (B) 640 districts of 29 states
(C) 540 districts of 22 states (D) 200 districts of 11 states (Ans : A)
27. Which of the following statement is wrong?
(A) Certificate of Deposit is issued by Scheduled Commercial Banks
(B) Commercial paper is issued by Companies
(C) Recurring Deposite Schemes are operationalise only in Post Offices
(D) KDR is a time Deposits scheme of Canara Bank (Ans : C)
28. Recently a high level committee under the chairmanship of.has suggested to downsize
the coverage of population under National Food Security Act from current 67 per cent to 40 per
cent.
(A) Shanta Kumar (B) Ashok Lahiri
(C) Deepak Parikh (D) Ashok Gulati (Ans : A)
29. US President Barack Obarna specifically mentioned three Indians in his address at Delhis
SIRI Fort Audotorium on January 27, 2015. Who amongst the following is not in them ?
(A) Film Star Shah Rukh Khan (B) Athlete Milkha Singh
(C) Nobel Laureate Kailash Satyarthi (D) Space scientist Kasturi Rangan (Ans : D)
30. Certain initiatives were announced in budget 2014-15 for the sustainability and adoptability of
Indian agriculture.
I. The Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana.
II. Neeranchal.
III. The national adaptation fund for climate change.
IV. Soil health card to every former.
The correct code is
(A) Only I and II are correct (B) Only II and III are correct

(C) I, II and III are correct (D) I, II, III and IV are correct (Ans : D)
31. What is MUDRA?
(A) A form of Money (B) A port on West Coast
(C) Micro Units Development Refinance Agency (D) None of the above (Ans : C)
32. Recently R. K. Laxaman died on January 26, 2015. He was a leading of India.
(A) Play Back Singer (B) Cartoonist
(C) Space Scientist (D) Kathakali dancer (Ans : B)
33. Base year for the estimation of national income has been changed from
(A) 1999-2000 to 2009-10 (B) 2004-05 to 2009-10
(C) 2004-05 to 2011-12 (D) 2004-05 to 2012-13 (Ans : C)
34. Economic cost of food grains to the food corporation consists of
I. Minimum support price including bonus.
II. Procurement incidentals.
III. Cost of distribution.
The correct code is
(A) Only I is correct (B) I and II are correct
(C) I, II and III are correct (D) II and III are correct (Ans : C)
35. Which of the following companies tied themselves with CII to set up smart cities?
(A) Hitachi India and Siemens (B) L&T and Reliance Industries
(C) Tata sons and BHEL (D) None of the above (Ans : A)
36. As per the latest estimates of national income which of the following statements is wrong?
(A) GDP at factor cost has now been done away with
(B) GDP at market prices will be the basis for ascertaining national income
(C) The Indian economy recorded 6. 9 per cent growth in 2013-14
(D) Henceforth Gross Value Added (GVA) will replace GDP at factor cost
(Ans : D)
37. Which one is the top most banking brand of the world ?
(A) HSBC (UK) (B) China Construction Bank (China)
(C) Wells Forgo (US) (D) HCBC (China) (Ans : C)
38. India has emerged as a significant agre-exporter in a few crops/ products. Which of the
following group of crops I products is not in this list?
(A) Cotton and Rice (B) Meat and oil meals
(C) Wheat and Eggs (D) Pepper and Sugar (Ans : C)
39. Using Indias new GDP series, the IMF expects growth to pick up .per cent in 2014-15.
(A) 6.5% (B) 7.2%

(C) 7.5% (D) 7.9% (Ans : B)


40. Which of the following is Indias top most banking brand?
(A) ICICI Bank (B) HDFC Bank
(C) SBI (D) Bank of Baroda (Ans : C)
1. Who won Australian Open mixed doubles final 2015 ?
(A) Martina Hingis (Switzer-land) and Leander Paes (India)
(B) Kristina Mladenovic (France) and Daneal Nester (Canada)
(C) Djokovic (Serbia) and Serena Williams (US)
(D) Murray (UK) and Maria Sharapova (Russia) (Ans : A)
2. Which of the following is not included in core industries?
(A) Automobile (B) Fertilizers
(C) Steel (D) Cement (Ans : A)
3. Who said, "India is the bright spot on the cloudy global horizon" ?
(A) IMF Chief Christine Lagarde
(B) World Bank Chief Dr. Jim Yong Kim
(C) UNO Secretary General Ban Ki-Moon
(D) US President Barack Obama (Ans : A)
4. Consider the following facts about Sukanya Sammridhhi Accounts
I. The scheme was announced by PM Modi as a part of Beti Bachao-Beti Padhao campaign
launched on January 22, 2015 at Panipat (Haryana).
II. Any guardian of a girl aged upto 10 years can open an account either in a post office or a bank.
III. The maturity period is 21yrs of the age of the girl.
The correct code is
(A) I and II are correct
(B) I and III are correct
(C) II and III are correct
(D) All are correct
(Ans : D)
5. Statutory Liquidity Ratio (SLR) effective from January 7, 2015, has been reduced from 22.0.
per cent to
(A) 21.5 per cent (A) 21.0 per cent
(C) 20.5 per cent (D) No change (Ans : A)
6. Surplus on account of services exports financial .per cent of merchandise trade deficit in
2013-14.
(A) 49.4% (B) 51.2%
(C) 56.2% (D) None of the above (Ans : A)

7. Which of the following statement is wrong?


(A) WPI based inflation in February 2015 was () 2.06%
(B) CPI based inflation was four-month high in February 2015 at 5.37%
(C) WPI based inflation in February 2014 was (+) 5.03%
(D) A large part of the gap in inflation rate comes on account of different weightages in fuels in
two indicies (Ans : D)
8. The size of the Indian economy in 2014-15 is
(A) Rs. 126 lakh crore (B) Rs. 175lakh crore
(C) Rs. 180 lakh crore (D) Rs. 200 lakh crore (Ans : A)
9. As per the advanced estimates released by the CSO the per capita income is projected to Rs.
.in 2014-15.
(A) 75500 (B) 88533
(C) 92423 (D) 102365 (Ans : B)
10. Consider the following statements and chose the correct code given below
Statement I Indias share in global exports of commercial services increased to 3.2 per cent in
2013 from 1.2 per cent in 2000.
Statement II Indias ranking in global exports of commercial services in 2013 was sixth.
Codes
(A) Only I is correct (B) I and II are correct
(C) Only II is correct (D) Neither I nor II (Ans : B)
11. Which of the following is mismatched in relation to Stree Shakti Puraskar 2015?
(A) Anyay Rahit Zindagia NGO -Devi Ahilyabai Holkar Award
(B) Seema Prakash -Rani Laxamibai Award
(C) Asha Sansthan NGO -Kannagi Award
(D) Chandraprabha Bokey -Mata Jijabai Award (Ans : C)
12. As per the latest data released by the CSO projected growth of Indian economy in 2014-15
(A) 7.1 per cent (B) 7.2 per cent
(C) 7.3 per cent (D) 7.4 per cent (Ans : D)
13. As per the new methodology, developed by the CSO, which of the following sectors has
registered a growth rate of over 7 per cent
(A) Trade, hotels, transport, communication and services related to broadcasting
(B) Financial, real estate and professional services
(C) Public administration, defence and Other Services
(D) All of the above (Ans : D)
14. According to world travel and tourism council the total employment in tourism sector in 2013
is about
(A) 240 million (B) 266 million

(C) 310 million (D) 375 million (Ans : B)


15. Prime Minister Narendra Modi launched Indias first indigenously developed .vaccine
on March 9, 2015.
(A) Rotavirus (B) Oral Polio
(C) Influenza (D) Oral Typhoid (Ans : A)
16. The Indian, who won the Crammy Award 2015 in the new age album category is
(A) Musician Ricky Kej (B) Musician A. R. Rehman
(C) Singer Kavita Krishanan Murthy (D) Auther Neela Vaswani (Ans : A)
17. An Indian named .won Grammy award 2015 in the Best Childrens Album category.
(A) Neela Vaswani (B) Meera Nair
(C) Chitra Mudgal (D) Anoushka Shankar (Ans : A)
18. Services share in employment in India in 2011-12 was
(A) 28.5% (B) 24.4%
(C) 56% (D) 70% (Ans : A)
19. Consider the following sources of revenue for Union Government
I. Surcharges on direct/ indirect taxes.
II. Cess levied for specific purposes.
III. Collection
Revenue of then is not shared with the states.
(A) Only I
(B) Only II, III
(C) I, II and III
(D) None of the above (Ans : C)
20. Recently a term Pocket was in the news; it refers as
(A) A real estate site developed in Mumbai
(B) A ticketing system introduced by Delhi Metro
(C) An e-wallet launched by largest private sector bank ICICI
(D) None of the above (Ans : C)
21. Which of the following committees recommended the abolition of Board of Industrial and
Financial Reconstruction (BIFR) ?
(A) T. K. Viswanathan Committee (B) Deepak Parikh Committee
(C) Dr. C. Rangarajan Committee (D) None of the above (Ans : A)
22. Indias emergence as one of the fastest growing consultancy markets worldwide is largely
attributable to
(A) Increased investment activities due to liberalisation of FDI
(B) Entry of many new players in Indian Market

(C) Low cost of sourcing (D) All of the above (Ans : D)


23. The Finance Minister has set targets to reduce fiscal deficit, as per cent of GDP. Which of the
following is not correct ?
(A) 3.9% for 2015-16 (B) 3.5% for 2016-17
(C) 3.0% for 2017-18 (D) 2.5% for 2018-19 (Ans : D)
24. Consider the following facts about National Judicial Appointments Commission
I. The NJAC will look after the appointment and transfer the judges of the supreme court and the
High Courts.
II. The NJAC will be headed by the Chief Justice of India.
III. Two senior most Judges of
the Supreme Court, Union Law Minister and two reputed persons will be the members of NJAC.
IV. Among the two members, selected by a high powered committee, one must be SC / ST /
OBC /Minority /Women.
The correct code is
(A) I, II and III are correct (B) II, III and IV are correct
(C) I, III and IV are correct (D) All are correct (Ans : D)
25. Which of the following statements is correct about the amendment done in January, 2015
citizenship Act 1955
(A) The PIO card holders can now be notified as Overseas citizens of India
(B) Henceforth the PIO card holders will also be eligible for life long VISA
(C) Children, grand children of Indian citizens residing in foreign countries can now be registered
as OCI
(D) All of the above (Ans : D)
26. Volume of internal trade and repair sector in India is about
(A) Rs. 11.5 lakh crore (B) Rs. 12.5 lakh crore
(C) Rs. 18.5 lakh crore (D) Rs. 22.5 lakh crore
(Ans : A)
27. Consider the following facts
I. Agriculture incomes are under stress.
II. Investment in Infrastructure is low
III. Manufacturing sectors share in the GDP has declined from 18% to 17% of GDP
IV. Manufacturing exports have remained stagnant at about 10% of GDP
Which of the above has/have been declared as major challenge by Finance Minister?
(A) I and II (B) III and IV
(C) I, II and III (D) I, II, III and IV (Ans : D)
28. How many countries are the members of Euro Zone, as on January 2015 ?
(A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (Ans : C)

29. Fair and remunerative price for sugar-cane has been declared by the central government for
crushing session 2015-16
(A) Rs. 230 per quintal (B) Rs. 240 per quintal
(C) Rs. 250 per quintal (D) Rs. 260 per quintal (Ans : A)
30. India is worlds .largest TV. Market in world.
(A) second (A) third
(C) fourth (D) fifth (Ans : B)
31. Two thirds of Indias population is below
(A) 30 years of age (B) 35 years of age
(C) 40 years of age (D) 45 years of age (Ans : B)
32. Which of the following pair is mismatched?
(A) Chairman-cum-CMD of BSNL-Anupam Srivastava
(B) Chairman Railway Board-A. K. Mittal
(C) Chairman ISRO-A. S. Kiran Kumar
(D) Chairperson HDFC-Usha Thorat (Ans : D)
33. Which of the following statement is wrong about Members of Parliament Local Area
development Scheme?
(A) It was launched on December 23, 1993 by Government of India
(B) An amount of Rs. 5 crore is allotted to each Member of Lok Sabha only
(C) 2 per cent of the MPLAD fund are allowed to district / state authorities for their administrative
expenses
(D) MP can spend a maximum of Rs. 10 lakh per year for the distribution of tri-cycles/ motorized
tri-cycles/battery operated motorized wheel chairs and artificiallimbs to physically challenged
persons
(Ans : B)
34. Indias Contribution to commulative Global CO2 emmission is about
(A) 10.7% (B) 4.4% (C) 7.4% (D) 2.8% (Ans : D)
35. Vision of Team India includes
(A) Housing for All by 2022
(B) Electrification, by 2020, of the remaining 20,000 villages
(C) Connecting each of the 1,78,000 unconnected habitations by all weather roads
(D) All of the above (Ans : D)
36. Which of the following countries is not amongst top four countries of Import to India?
(A) USA (B) UAE (C) UK (D) China (Ans : C)
37. India is not a member of
(A) APTA (B) MERCOSUR (C) BIMSTEC (D) SAFTA (Ans : B)

38. Consider List-I and List-Il and chose the correct code given below
List-I (Sectors)
(a) Industry (b) Transport
(c) Electricity and Heat production (d) Buildings
List-II (Global Green House Gases)
Emissions from different sectors in 2010)
1. 6.4% 2. 25.0%
3. 21.0% 4. 14.0%
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 3 2 4 1
(D) 4 3 2 1 (Ans : B)
39. In budget 2015-16 speech, the Finance Minister has announced the year .will be Amrut
Mahotsav.
(A) 2019 (B) 2020 (C) 2021 (D) 2022 (Ans : D)
40. Which of the following are the brand ambassadors of India ?
(A) Tea and Spices (B) Tea and Coffee
(C) Coffee and Spices (D) Tea and Rubber (Ans : A)

1. Which of the following is the leading producer of petroleum in India?


(A) Surma Valley (B) Gandhar Field (C) Naharkatia (D) (Ans : E)
2. When was the first iron ore mining plant established in Bai-ladila?
(A) 1980 (B) 1963 (C) 1968 (D) 1974 (Ans : C)
3. Which mineral reserve deposit is there in Kudarvahi ?
(A) Iron-ore (B) Lime Stone (C) Dolomite (D) Bauxite (Ans : D)
4. In which tahsil Aridongri iron ore area is situated?
(A) Bhanupratapapur (B) Narayanpur (C) Orchha (D) Kondagaon (Ans : A)
5. Which of the following is the biggest sanctuary?
(A) Pamed (B) Barnavapara (C) Udanti (D) Sitanadi (Ans : D)
6. The tributary of Sabri river is
(A) Kanger (B) Paralkot (C) Nandiraj (D) None of these (Ans : D)
7. Goncha festival of Bastar is celebrated in which month?
(A) Aashadh (B) Kartik (C) Sawan (D) None of these (Ans : D)

8. What is the language of traditional singing of Ghotul Pata in Bastar region?


(A) Lariya (B) Hindi (C) Gondi (D) Halbi (Ans : D)
9. On which day of the Hindu calendar, the Putra Putri marriage (wedding of dolls) is organized?
(A) Magh Purnima (B) Kartik Shukla Ekadashi (C) Janmashtami (D) Vaishakh Shukla Tritiya
(Ans : D)
10. What is ,the GSOP Growth Rate Target for the 12th Five Year Plan (2012-17) fixed by the
State Government?
(A) 10.00 per cent (B) 8.80 per cent (C) 9.00 per cent (D) 11.00 per cent (Ans : A)
11. What is the language of singing Ohankul Jagar in Bastar region?
(A) Lariya (B) Hindi (C) Halbi (D) Sargujiha (Ans : C)
12. Salphi is popular as what in tribal region ?
(A) Drink (B) Animal (C) Agricultural implement (D) A variety of Paddy (Ans : A)
13. What does Dhumkuria mean in Oraon tribe?
(A) Shrine (B) Chiefs house (C) Youth dormitory (D) Path (Ans : C)
14. What is the meaning of the word Kos ?
(A) Kosa cloth (B) Bronze vessel (C) Book of Terms (D) Measurement of distance (Ans : D)
15. Dr. Shyama Prasad Mukherjee Thermal Power Plant is located in
(A) Kawardha (B) Ambikapur (C) Korba (West) (D) Korba (East) (Ans : D)
16. Gopad river flows from
(A) Koriya (B) Surajpur (C) Balrampur (D) Surguja-Balrampur (Ans : D)
17. Chhangbhakhar hill is situated in
(A) Koriya (B) Balrampur (C) Jashpur (D) Surguja (Ans : A)
18. Tributary of Mahanadi is
(A) Kharoon (B) Maniyari (C) Arpa (D) Kelo (Ans : B)
19. Which Amendment of the Constitution provided constitutional status to the municipalities?
(A) 70th (B) 72nd (C) 73rd (D) 74th (Ans : D)
20. Which of the following place was not the capital of Kalchuris ?
(A) Tripuri (B) Tumman (C) Jajallapur (D) Ratanpur (Ans : C)
21. Rajirn Kumbh Mela concludes on which day?
(A) Ramnavarni (B) Akshaya Tritiya (C) Mahashivaratri (D) Kartik Purnima (Ans : C)

22. Which of the following persons has not received National Shilp Guru Award?
(A) Jaidev Baghel (B) Sonabai (C) Sundaribai (D) Govindram jhara (Ans : C)
23. Where is Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya situated?
(A) Delhi (B) Bhopal (C) Maihar (D) None of these (Ans : D)
24. Which of these is not related to Dhankul recitation?
(A) Earthen Vessel (B) Bow (C) Winnowing fan (D) None of these (Ans : D)
25. Which Art form has been indicated in the Jogimara cave inscription of Ramgarh ?
(A) Coockery (B) Sculpting (C) Acting (D) Hair Dressing (Ans : B)
26. Establishment of Ashram Schools in Tribal area was started in
(A) 1990-91 (B) 2000-2001 (C) 2010-2011 (D) 2012-13 (Ans : A)
27. What is the name of special scheme for education and over-all development of students of
Naxal-affected areas of C.G. Govt. ?
(A) Chief Ministers Child Security Scheme (B) Girls Education Incentive Scheme
(C) Scheme related to higher education facility to talented students (D) Post matric scholar ship
(Ans : A)
28. Which of the following vitamins is deficient in night blindness disease?
(A) Vitamin C (B) Vitamin B (C) Vitamin A (D) Vitamin K (Ans : C)
29. 12th Schedule of Indian Constitution is related to
(A) Zila Panchayat (B) Urban Bodies (C) Nagar Panchayat (D) Janpad Panchayat (Ans : B)
30. The taxation power of Urban bodies is provided by
(A) State Government (B) Urban Administration
(C) Finance Department (D) Finance Commission (Ans : A)
31. Who prepares the development plan for entire District?
(A) State Government (B) District Statistical Officer (C) District Planning Committee (D) Urban
Development Authority (Ans : C)
32. In which Article of the Constitution the structure of local bodies is provided ?
(A) Article 243 (?) and Article 243 (?) (B) Article 243 (?) and Article 243 (?)
(C) Article 223 (?) and Article 223 (?) (D) Article 223 (?) and Article 223 (?) (Ans : A)
33. Who led the strike of B.N.C. Mill workers of Rajnandgaon in 1920 which lasted for 37 days?
(A) Thakur Pyarelal Singh (B) Madhavrao Sapre (C) Qutubuddin (D) Abdul Rauf (Ans : A)
34. Population of a city is 17,200. First year it increased by 35% than second year it reduced by

15%. What will be the population of the city after 2 years?


(A) 14,000 (B) 12,900 (C) 19,737 (D) 16,527 (Ans : C)
35. Which of the following States has the largest iron ore reserves?
(A) Chhattisgarh (B) Jharkhand (C) Karnataka (D) Odisha (Ans : D)
36. Right to Education introduced through 86th Amendment came into force
(A) In 2002 (B) In 2004 (C) In 2008 (D) In 2010 (Ans : D)
37. Council of Minister is collectively responsible to whom?
(A) Prime Minister (B) President (C) Rajya Sabha (D) Lok Sabha (Ans : D)
38. When did the Protection of Human Rights Act come into force in India ?
(A) 1990 (B) 1991 (C) 1992 (D) 1993 (Ans : D)
39. The state having highest literacy rate as per 2011 Census is
(A) Uttar Pradesh (B) Manipur (C) Rajasthan (D) Mizoram (Ans : D)
40. In which Vedic text the term Varna is found referred for the first time?
(A) Rigveda (B) Atharvaveda (C) Samveda (D) Yajurveda (Ans : A)

1. With which of the following area Anjolie Ela Mennon is related?


(A) Painting (B) Music (C) Drama (D) Social Service (E) None of these (Ans : A)
2. With which of the following sport Vichung Bhutia is related?
(A) Volleyball (B) Football (C) Hockey (D) Tennis (E) None of these (Ans : B)
3. At which of the following place the Ministerial Conference of W.T.O. was organized recently?
(A) Colombo (B) Bali (C) Kathmandu (D) New Delhi (E) None of these (Ans : B)
4. Who among the following was the leader of rebellious soldiers at Delhi during the Revolt of
1857 ?
(A) Maulavi Ahmadullah (B) Bahadur Khan (C) Kunwar Singh (D) Bakht Khan (E) None of these
(Ans : D)
5. Who was the first leader to organize Labour Movement in India?
(A) B.P. Wadia (B) Lala Lajpat Rai (C) N.M. Lokhande (D) N.G. Ranga (E) None of the above
(Ans : C)
6. Which of the following bays separates India from Sri Lanka?
(A) Bay of Mannar (B) Bay of Maldives (C) Bay of Ponnar (D) Bay of Jaffna (E) None of these
(Ans : A)

7. On which of the following rivers the Nizamsagar project is located in Andhra Pradesh?
(A) Godavari (B) Krishna (C) Tungabhadra (D) Periyar (E) Manjara (Ans : E)
8. In which of the following Indian States the Bandipur National Park exists?
(A) Gujarat (B) Kama taka (C) Andhra Pradesh (D) Madhya Pradesh (E) None of these (Ans : B)
9. Which of the following institution has celebrated its Diamond Jubilee recently?
(A) U.G.C. (B) A.I.C.T.E. (C) R.B.I. (D) C.E.R.C (E) None of these (Ans : A)
10. Who of the following was the First Woman Central Minister?
(A) Shanta Rangaswamy (B) V.S. Ramadevi (C) Sucheta Kriplani (D) Rajkumari Amrit Kaur (E)
None of these (Ans : D)
11. Where is Indias First Mobile Police Station is located?
(A) Sitapur (B) Thane (C) Hoshiarpur (D) Bhuj (E) None of these (Ans : C)
12. At which of the following place Woodstock International School exists?
(A) Mussoorie (B) Dehradun (C) Shimla (D) Darjiling (E) None of these (Ans : A)
13. To which of the following State the folk-dance Yakshagaan is related?
(A) Andhra Pradesh (B) Karnataka (C) Kerala (D) Tamil Nadu (E) None of these (Ans : B)
14. Which is not included in scope of Public Administration with 3M idea?
(A) Money (B) Material (C) Man (D) Method (E) None of the above (Ans : D)
15. Which is included as a subject matter in Public Administration?
(A) Social Relevance/Realism (B) Comprehensiveness
(C) Sensitivity of Policy (D) All the above (E) None of the above (Ans : D)
16. Which country introduced "Performance Budget" in Municipal Administration ?
(A) France (B) India (C) Britain (D) America (E) China (Ans : D)
17. Who appoints the Chief Secretary of State?
(A) Governor (B) President (C) Chief Minister (D) Home Minister (E) None of the above (Ans :
C)
18. Which Article of the Indian Constitution explains the functions of Chief Minister?
(A) Article - 164 (B) Article - 153 (C) Article -167 (D) Article - 157 (E) None of the above (Ans :
C)
19. How many members were there in the Constituent Assembly according to the Cabinet
Mission?
(A) 385 (B) 409 (C) 429 (D) 505 (E) 535 (Ans : A)

20. Who has the power to introduce an ordinance according to Indian Constitution?
(A) The President (B) The Governor
(C) Supreme Court (D) President and Governor Both (E) None of the above (Ans : D)
21. Who approves the Finance Bill in the Centre?
(A) Prime Minister (B) President (C) Finance Minister (D) Speaker of the Lok Sabha (E) None of
the above (Ans : D)
22. Children of which age group are to be provided free and compulsory education by the state
according to the provision of the Constitution?
(A) 3-9 years (B) 6-14 years (C) 6-18 years (D) 5-16 years (E) None of the above (Ans : B)
23. Which of the following states is called so because of the increasing importance of Public
Administration in the working of these states?
(A) Democratic State (B) Administrative State (C) Laissez-faire State (D) Popular State (E) None
of the above (Ans : B)
24. A computer can only understand which language?
(A) Assembly language (B) Machine language (C) High level language (D) C-language (E) None
of these (Ans : B)
25. One Megabyte is equal to
(A) 1024 bytes (B) 1024 Kilobyte (C) 1024 Gigabyte (D) 1024 Terabyte (E) None of these (Ans :
B)
26. The sum of average latency and seek time is known as
(A) Average Hold time (B) Average Delay time (C) Average Access time (D) Average Transfer
time (E) None of these (Ans : C)
27. Which is not input device?
(A) Keyboard (B) Light Pen (C) Mouse (D) Bar Code Reader (E) None of these (Ans : E)
28. Which is the extension of MS-Excel file?
(A) .xls (B) .doc (C) .bmp (D) .jpg (E) None of these (Ans : A)
29. Which of the following constitute a food chain ?
(A) Grass, wheat and mango (B) Grass, goat and human (C) Goat, cow and elephant (D) Grass,
fish and goat (E) None of these (Ans : B)
30. Which of the following is not an example of a bio-mass energy source?
(A) Wood (B) Gobar-gas (C) Nuclear energy (D) Coal (E) None of these (Ans : C)
31. The device used for producing electric current is called a
(A) Generator (B) Galvanometer (C) Ammeter (D) Motor (E) None of these (Ans : A)

32. Which of the following is not a part of the female reproductive system in human beings?
(A) Ovary (B) Uterus (C) Vas deferens (D) Fallopian tube (E) None of these (Ans : C)
33. The xylem in plants are responsible for
(A) Transport of water (B) Transport of food (C) Transport of amino acids (D) Transport of
oxygen (E) None of these (Ans : A)
34. Kings of ten tribes fought the Dashraj War in the Vedic Age against whom of the following?
(A) Raidasa (B) Sudasa (C) Somadasa (D) Vipradasa (E) None of these (Ans : B)
35. Which of the following Mauryan Kings was the follower of Ajivika Sect?
(A) Chandragupta (B) Bindusara (C) Ashoka (D) Dasharath (E) None of these (Ans : B)
36. Who among the following rulers of Mewar accepted Mughal suzerainty?
(A) Rana Udaysingh (B) Rana Pratapsingh (C) Rana Amarsingh (D) Rana Karansingh (E) None of
these (Ans : C)
37. By which of the following treaties, the Third Anglo-Mysore War was ended in 1792 A. D. ?
(A) Treaty of Srirangapattanam (B) Treaty of Madras (C) Treaty of Mangalore (D) Treaty of
Mysore (E) None of these (Ans : A)
38. Who among the following was the pioneer of widow-remarriage movement in Bengal in the
19th century?
(A) Raja Rammohan Roy (B) Ishwarchandra Vidyasagar
(C) Keshabchandra Sen (D) Debendranath Tagore (E) None of these (Ans : B)
39. Which of the following is the oldest oil refining in India?
(A) Digboi (B) Barauni (C) Vishakhapatnam (D) Noonmati (E) None of the above (Ans : A)
40. Which mineral is Malajkhand known for?
(A) Gold (B) Mica (C) Silver (D) Lead (E) None of these (Ans : E)
1. Shri Arun Jaitley is not the Cabinet Minister of (as on 10 Oct., 2014)
(A) Finance (B) Corporate Affairs (C) Defence (D) Law and Justice (Ans : D)
2. The state which has the largest number of seats reserved for the Scheduled Tribes in the Lok
Sabha is
(A) Bihar (B) Gujarat (C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh (Ans : D)
3. Which of the following was the theme for World Environment Day observed on June 5 ?
(A) Rise Your Voice, Not sea Level (B) Small Islands and Climate Change (C) Think, Eat, Save
(D) Green Economy, Does It Include You (Ans : B)

4. Why was Vijay Seshadri in news recently?


(A) He won the 2014 Pulitzer Prize in the poetry category (B) He was appointed as Indian envoy
to ASEAN
(C) He was the Goldman Environment Prize (D) He won the World Snooker Mens Title (Ans : A)
5. The deficiency of Irons result in
(A) Anaemia (B) Night blindness (C) Scurvy (D) Rickets (Ans : A)
6. In the human body, from which structure is appendix attached to ?
(A) Large intestine (B) Liver (C) gall bladder (D) Stomach (Ans : A)
7. Which is not a feature of National Judicial Appointment Commission composition?
(A) Chief Justice of India (Chairperson) (B) Two most senior Supreme Court Judges
(C) The Union Minister of Law and Justice (D) Four eminent persons nominated by a Committee
(Ans : D)
8. Marks on the surface to be painted is filled by
(A) Putty (B) Cement (C) Chalk and oil (D) White Lead (Ans : A)
9. Which is called the Magna carta of Western Education System in India?
(A) The report of the Committee of Public Instruction, 1823 (B) The Charter Act of 1833
(C) Report of the Hunter Commission, 1862 (D) Despatch of Sir Charles Wood, Secretary of
State, 1854 (Ans : D)
10. Excise duty is a tax levied on
(A) Import of goods (B) Export of goods (C) Production of goods (D) Sale of goods (Ans : C)
11. As per the The Lokpal Bill how many members will select members of Lokpal ?
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 4 (Ans : A)
12. Garuda V was a bilateral air exercise conducted at in Rajas-than by India and.
(A) Russia (B) Singapore (C) France (D) United Kingdom (Ans : C)
13. Galvanized iron has thin coating of
(A) Copper (B) Tin (C) Zinc (D) Aluminium (Ans : C)
14. The longest running train in India runs between (Vivek Express)
(A) Sri nagar to Kanyakumari (B) Dibrugarh to Kanyakumari (C) Trivendrum to Gorakhpur (D)
Jaisalmer to Dibrugarh (Ans : B)
15. Which one is a Short Range Missile?
(A) Prithvi-I (B) Agni-III (C) Agni-IV (D) Surya (Ans : A)
16. Noted Hindi novelist who wrote Tamasis

(A) Shivani (B) Shobha De (C) Munshi Premchand (D) Bhishma Sahni (Ans : D)
17. Thin foils of which of the following metals are used in decorating sweets?
(A) Steel (B) Aluminium (C) Chromium (D) Silver (Ans : D)
18. What is the most abundant element in the universe?
(A) Hydrogen (B) Helium (C) Oxygen (D) Carbon (Ans : A)
19. Which one of the following is used to induce artificial rain?
(A) Ammonium Chloride (B) Calcium Carbonate (C) Silver Iodide (D) Potassium Nitrate (Ans :
C)
20. What is retrospective tax?
(A) Old proceedings are being taxed as per the new rules (B) A tax to be paid without the rule
(C) Tax on transportation of goods (D) Tax paid on old items (Ans : A)
21. Kuchipudi dance form originated in
(A) Odisha (B) Karnataka (C) Kerala (D) Andhra Pradesh (Ans : D)
22. Amongst the following Indian States which one has the mini-mum total forest cover?
(A) Sikkim (B) Goa (C) Haryana (D) Kerala (Ans : C)
23. Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan ?
(A) Jaisalmer (B) Jaipur (C) Jodhpur (D) Udaipur (Ans : B)
24. The seacoast of which one of the following states has become famous as a nesting place for the
Giant Olive Ridley Turtles from South America?
(A) Goa (B) Gujarat (C) Odisha (D) Tamil Nadu (Ans : C)
25. Which one of the following is also known as Top Slip?
(A) Simlipal National Park (B) Periyar Wildlife Sanctuary
(C) Manjira Wildlife Sanctuary (D) Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park (Ans : D)
26. Which Mughal ruler earned the title Insan-i-kamil (Perfect Man) for his peaceful personality
and patience?
(A) Shah Jahan (B) Humayun (C) Jahangir (D) Akbar (Ans : B)
27. Black Hole is
(A) A dark hollow cavity (B) A massive collapsing star (C) The other side on the moon (D) The
other side of Sun (Ans : B)
28. Which bank note is not issued by RBI?
(A) 1000 (B) 500 (C) 100 (D) 1 (Ans : D)

29. Which country is the largest arms suppliers to India?


(A) United States (B) Russia (C) France (D) Israel (Ans : A)
30. Name the Winner of the Womens Single Final of 2014 Wimbledon
(A) Maria Sharapova (B) Petra Kvitova (C) Eugenie Bouchard (D) Venus Williams (Ans : B)
31. Who won the FIFA World Cup 2014 ?
(A) Argentina (B) Brazil (C) Germany (D) Netherlands (Ans : C)
32. Who won the Rashtriya Khel Protsahan Puraskar given by the President of India?
(A) Indian Railways (B) Air India (C) Guru Hanuman Akhara (D) Sports Authority of India (Ans :
C)
33. Mention the place where Buddha attained Enlightenment
(A) Sarnath (B) Bodhgaya (C) Kapilvastu (D) Rajgriha (Ans : B)
34. Which of the following was not included in the Eight Fold Path prescribed by Buddha ?
(A) Right belief (B) Right speech (C) Right meditation (D) Right knowledge (Ans : D)
35. Why has Whistleblower Act been passed by the Parliament?
(A) To protect policemen on duty (B) To allow people to whistle freely
(C) To stop boys from teasing women (D) To help people expose corruption without fear (Ans : D)
36. Amitabh Bachchan suffered a near fatal intestinal injury during the shooting of which film?
(A) Agneepath (B) Zanjeer (C) Coolie (D) Sholay (Ans : C)
37. Pyorrhoea is a disease of the
(A) Gums (B) Heart (C) Lungs (D) Nose (Ans : A)
38. The main constituent of LPG is
(A) Methane (B) Propane (C) Ethane (D) Butane (Ans : B)
39. Monsoon is also known as
(A) Impact of summer temperatures on the seas (B) Movement of clouds (C) Seasonal reversal of
winds (D) Rise in temperature (Ans : C)
40. Epigraphy is the study of
(A) Rocks (B) Inscriptions (C) Monuments (D) Coins (Ans : B)
41. Which ambassador of James I King of England visited the Court of Jahangir ?
(A) William Hawkins (B) Sir Thomas Roe (C) Francisco Pelsaert (D) Peter Mundy (Ans : B)
42. The Judiciary in India is
(A) Under the Prime Minister (B) Under the President (C) Under the Parliament (D) Independent

(Ans : D)
43. What is Jantar Mantar ?
(A) An Astronomical Observatory (B) A Museum (C) A Fort (D) A Mughal Garden (Ans : A)
44. Which of the following States has the lowest literacy rate in India?
(A) Rajasthan (B) Jharkhand (C) Chhattisgarh (D) Bihar (Ans : D)
45. Deletion of words, phrases of expression for the proceedings or records of the Parliamentary
proceedings is called
(A) Expunction (B) Resolution (C) Expunge (D) Abolition (Ans : A)
46. To which country famous Foot-bailer Ronaldo belongs to ?
(A) Argentina (B) Italy (C) Brazil (D) Uruguay (Ans : C)
47. Which is the Capital of Chile?
(A) Santiago (B) Quito (C) Montevideo (D) Georgetown (Ans : A)
48. What is name of the mother of Shri Narendra Modi Prime Minister of India?
(A) Hinaben (B) Heeraben (C) Kamalaben (D) Laxmiben (Ans : B)
49. IRCTC stands for
(A) Indian Railway Catering and Tourism Corporation (B) Indian Railway Catering and Touring
Corporation
(C) Indian Railway Corporation for Tourism and Catering (D) Indian Railway Corporation for
Catering and Tourism (Ans : A)
50. Two persons are nominated by the President of India to be members of Lok Sabha to represent
the
(A) Paris (B) Anglo-Indians (C) Buddhists (D) Indian Christians (Ans : B)
51. How many Permanent Members are there in the Security Council?
(A) Three (B) Five (C) Six (D) Four (Ans : B)
52. VAT scheme is aimed at
(A) Raise the prices of foreign goods (B) Raise the prices of luxury goods(C) Lower the prices of
goods of everyday use
(D) Avoid repeated payment of duty from the raw material stage to the final product and thus
reduce the burden of duty (Ans : D)
53. In a computer typing to reverse the effect of your error immediately
(A) Use the cut command (B) Use the Undo command (C) Press the delete key (D) Use the Redo
Command (Ans : B)

54. The concept of Micro Credit essentially concentrates on


(A) Providing small loans to cottage industry (B) Providing safe place to hold savings
(C) Accepting small deposits (D) Provision of credit to the poor (Ans : D)
55. Which of these slogans is associated with Gandhiji ?
(A) Freedom is my Birthright (B) Inquilab Zindabad (C) Do or die (D) Delhi chalo (Ans : C)
56. General Saunders, an English-man was killed by Bhagat Singh and others to average the death
of?
(A) Jallianwalla Bagh Massacre (B) Death of Lala Lajpat Rai (C) Hanging of Ram Prasad Bismil
(D) Encounter of Chandra Shekhar Azad (Ans : B)
57. Which company was granted Navratna status in July 2014 ?
(A) National Buildings Construction Corporation (B) Container Corporation of India
(C) Airports Authority of India (D) Bharat Dynamics Limited (Ans : B)
58. In India the power of Judicial Review is enjoyed by the
(A) High Court only (B) Supreme Court only (C) Supreme Court and High Court only (D)
Parliament (Ans : C)
59. Malaysian Airlines Flight MH-17 which was suspected to have been shot down over Ukraine
was travelling from
(A) Oslo to Kuala Lumpur (B) Amsterdam to Kuala Lumpur (C) Amsterdam to Singapore (D)
Stockholm to Jakarta (Ans : B)
60. Gidda is popular folk dance from which state of India?
(A) Punjab (B) Haryana (C) Uttar Pradesh (D) Uttarakhand (Ans : A)
61. Personal computers can be connected together to form a.
(A) Server (B) Network (C) Supercomputer (D) Enterprise (Ans : B)
62. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminals computer is an
example of a law enforcement speciality called
(A) Simulation (B) Animation (C) Robotics (D) Computer forensics (Ans : D)
63. What is e-commerce ?
(A) Buying and selling computer products. (B) Buying and selling products and services not found
in stores.
(C) Buying and selling inter-national goods. (D) Buying and selling products and services over the
Internet. (Ans : D)
64. Which two companies of the World settled the long-running patent war over Smartphone on 16
May, 2014?
(A) Apple and Samsung (B) Apple and Google (C) Google and Samsung (D) Samsung and Sony

Ericsson (Ans : B)
65. Name the place where the Uttarakhands Legislative Assembly was held outside the capital
Dehradun for the first time
(A) Gairsain (B) Tehri (C) Sri nagar (D) Almora (Ans : A)
66. Name the State that recently approved pension scheme for farmers?
(A) Himachal Pradesh (B) Maharashtra (C) Gujarat (D) Uttarakhand (Ans : D)
67. Who is the Chairman of National Disaster Management Authority (NDMA) ?
(A) President of India (B) Home Minister of India (C) Environment Minister of India (D) Prime
Minister of India (Ans : D)
68. Name the Airlines from India that joined Star Alliance on 23 June, 2014 ?
(A) Air India (B) Air Asia India (C) Go Air (D) IndiGo (Ans : A)
69. Dharmachakra (Wheel) on National Flag has
(A) 12 Spokes (B) 16 spokes (C) 18 spokes (D) 24 spokes (Ans : D)
70. Where is St. Peters Basilica located?
(A) Vatican City (B) London (C) Rome (D) Moscow (Ans : A)
71. Who has written the famous book Meghdut ?
(A) Banabhat (B) Tagore (C) Kalidas (D) Pandit Vishnu Sharma (Ans : C)
72. Who is the author of the famous book One Life is Not Enough ?
(A) Sanjaya Baru (B) Tavleen Singh (C) Vinod Rai (D) K Natwar Singh (Ans : D)
73. To which dynasty did Ashoka belong?
(A) Vardhana (B) Maurya (C) Kushan (D) Gupta (Ans : B)
74. The Temples of Khajuraho were built by
(A) Chandelas (B) Pallavas (C) Chalukayas (D) Cholas (Ans : A)

Q. 1. Who among the following wrote Sanskrit Grammar?


(A) Kalidas (B) Charaka (C) Panini (D) Aryabhatt (Ans : C)
Q. 2. The modern name of Rigvedic river Vitasta is
(A) Jhelum (B) Chenab (C) Beas (D) Ravi (Ans : A)
Q. 3. By whom, the first Republic of the World, was established in Vaishali
(A) Maurya (B) Nand (C) Gupta (D) Lichhavi (Ans : D)

Q. 4. Which of the following is not one of the Three Jewels of Buddhism


(A) Buddha (B) Dharma (C) Sangha (D) Moksha (Ans : D)
Q. 5. Who among the following Bahmani rulers built the famous Gol Gumbaz at Bijapur ?
(A) Muhammad Adil Shah (B) Mahmud Gawan (C) Yusuf Adil Shah (D) Ismail Adil Shah (Ans :
A)
Q. 6. The Shrine of Hazrat Nizamuddin Auliya is situated at
(A) Aligarh (B) Delhi (C) Ajmer (D) Phulwari Sharif (Ans : B)
Q. 7. Which Mughal Emperor is also known as Zinda Pir (Living Saint) ?
(A) Akbar (B) Aurangzeb (C) Shahjahan (D) Jahangir (Ans : B)
Q. 8. Who was the Commander-in-Chief of INA before Subhash Chandra Bose?
(A) Giani Pritam Singh (B) Capt. Mohan Singh (C) Major Fuzihara (D) Capt. Suraj Mal (Ans : B)
Q. 9. The Anushilan Samiti was
(A) Dedicated to the upliftment of women (B) Promoting widow remarriage (C) Labour welfare
organisation (D) A revolutionary organisation (Ans : D)
Q. 10. The split between Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Session of
Congress held in the year
(A) 1905 (B) 1906 (C) 1907 (D) 1910 (Ans : C)
Q. 11. All India Muslim League was formed at
(A) Lahore (B) Aligarh (C) Lucknow (D) Dhaka (Ans : D)
Q. 12. India Wins Freedom is the auto-biography of
(A) Abul Kalam Azad (B) Muhammad Ali (C) Zakir Hussain (D) Syed Ahmad Khan (Ans : A)
Q. 13. Titan is a satellite of
(A) Saturn (B) Jupiter (C) Mars (D) Venus (Ans : A)
Q. 14. A large group of stars, stellar remnants, dust and gases bound together by their own gravity
is called
(A) Comets (B) Galaxy (C) Nebulae (D) Asteroid (Ans : B)
Q. 15. North Pole lies in the middle of the
(A) Pacific Ocean (B) Atlantic Ocean (C) Indian Ocean (D) Arctic Ocean (Ans : D)
Q. 16. The longest National Highway in India is
(A) NH-2 (B) NH-3 (C) NH-7 (D) NH-8 (Ans : C)
Q. 17. The Capital of Mizoram is

(A) Imphal (B) Shillong (C) Aizwal (D) Kohima (Ans : C)


Q. 18. Which of the following ports is a tidal port?
(A) Kolkata Port (B) Kandla Port (C) Mumbai Port (D) Vishakhapatnam Port (Ans : B)
Q. 19. The Prime Minister of India, Sri Narenda Modi witnessed the launch of which of the
following Satellite in June 2014 ?
(A) PSLV-C23 (B) GSLV-C23 (C) INSAT-C23 (D) IRS-C23 (Ans : A)
Q. 20. Rand is currency of which of the following countries?
(A) Korea (B) Brazil (C) Italy (D) South Africa (Ans : D)
Q. 21. The language commonly spoken in Patna, Nalanda, Gaya and Nawada Districts is
(A) Bhojpuri (B) Magahi (C) Maithili (D) None of these (Ans : B)
Q. 22. The Rural Population in Bihar is about (as per 2011 census)
(A) 60 per cent (B) 78 per cent (C) 88 per cent (D) 68 per cent (Ans : C)
Q. 23. Harihar Nath Temple is situated in
(A) Hajipur (B) Sonpur (C) Deoghar (D) Patna (Ans : B)
Q. 24. The Headquarters of ASEAN is situated at
(A) Geneva (B) Delhi (C) Manila (D) Jakarta (Ans : D)
Q. 25. The LPG (Liberalisation, Privati-sation and Globalisation) model of development was
introduced in India in the year
(A) 1951 (B) 1981 (C) 2001 (D) 1991 (Ans : D)
Q. 26. CRR stands for
(A) Currency Reserve Ratio (B) Cash Reserve Ratio (C) Capital Reserve Ratio (D) Collateral
Reserve Ratio (Ans : B)
Q. 27. Gir National Park is situated in which of the following States?
(A) Gujarat (B) Bihar (C) Assam (D) Uttar Pradesh (Ans : A)
Q. 28. Which of the following Films won the most Oscars (Academy Awards) in 2014 ?
(A) Gravity (B) 12 Years a Slave (C) The Great Beauty (D) Frozen (Ans : A)
Q. 29. Who has won Gandhi Peace Prize 2013 ?
(A) Desmond Tutu (B) M. Madan Babu (C) Chandi Prasad Bhatt (D) Sachin Tendulkar (Ans : C)
Q. 30. Which of the following IPL teams has never won the IPL (Indian Premier League) Title?
(A) Rajasthan Royals (B) Chennai Super Kings (C) Deccan Chargers (D) Kings XI Punjab (Ans :
D)

Q. 31. The Constituent Assembly of India started functioning from


(A) 9th December, 1946 (B) 1st January, 1947 (C) 26th January, 1947 (D) 15th August, 1947 (Ans
: A)
Q. 32. Which Amendment of the Indian Constitution inserted the words Socialist, Secular and
Integrity in the Preamble?
(A) 28th (B) 40th (C) 42nd (D) 52nd (Ans : C)
Q. 33. Which Article of the Indian Constitution provides for the Institution of Panchayati Raj ?
(A) Article 36 (B) Article 39 (C) Article 40 (D) Article 48 (Ans : C)
Q. 34. Who among the following is the Chairperson of the National Integration Council?
(A) The President (B) The Vice-President (C) The Home Minister (D) The Prime Minister (Ans :
D)
Q. 35. The First Female Speaker of Lok Sabha is
(A) Vijay Laxmi Pandit (B) Sucheta Kriplani (C) Tarkeshwari Sinha (D) Meera Kumar (Ans : D)
Q. 36. The enzyme Trypsin is produced by
(A) Mouth (B) Pancreas (C) Intestine (D) Liver (Ans : B)
Q. 37. The Tarsal bone is found in human
(A) Ankle (B) Thigh (C) Ear (D) Upper Arm (Ans : A)
Q. 38. Which of the following Vitamins is known as Riboflavin ?
(A) Vitamin-B1 (B) Vitamin-B2 (C) Vitamin-A (D) Vitamin-D (Ans : B)
Q. 39. Which of the following organs is affected in Hepatitis disease?
(A) Brain (B) Intestine (C) Liver (D) Nervous System (Ans : C)
Q. 40. Artificial purification of blood is called
(A) Dialysis (B) Hemolysis (C) Osmosis (D) Diffusion (Ans : A)

1. The Indus Valley Civilization was Non-Aryan because


(a) It was urban
(b) It has a pictographic script
(c) It had an agricultural economy
(d) It extended up to the Narmada Valley
2. The slogan Satyameva Jayate in the State Emblem of India has been
adopted from which one of the following?
(a) Mundaka Upanishad

(b) Brahma Upanishad


(c) Mudgala Upanishad
(d) Maitreyi Upanishad
3. Who is the author of Buddha Charita?
(a) Asvaghosha (b) Nagasena (c) Nagarjuna (d) Vasumitra
4. Chandragupta Maurya figures prominently in the book of
(a) Bhasa (b) Sudraka (c) Vishakhdatta (d) Ashvaghosha
5. Which one of the following is not a feature of North Indian temple
architecture?
(a) Shikhara (b) Garbha Griha
(c) Gopuram (d) Pradakshina-path
6. The kingdom of Vijayanagara was founded by
(a) Vijaya Raja (b) Harihara II
(c) Harihara and Bukka (d) Bukka II
7. The Moti Masjid in Agra was built during the reign of
(a) Humayun (b) Shah Jahan (c) Aurangzeb (d) Shal Alam II
8. Aurangzeb failed to defeat Shivaji because the
(a) Mughal army grew unmanageable
(b) Marathas were expert in Guerilla-warfare
(c) Mughals had no navy
(d) Mughal generals were treacherous
9. Where are the traces of Portuguese culture can be found in India?
(a) Goa (b) Calicut (c) Cannanore (d) Cochin
10. The British introduced the railways in India in order to
(a) Promote heavy industries in India
(b) Facilitate British commerce and administrative control
(c) Move food grains in case of famine
(d) Enable Indians to move freely within the country
11. During the period of the Indian freedom struggle, who among the following
started the Central Hindu School?
(a) Annie Besant (b) Bhikaji cama
(c) M.G. Ranade (d) Madan Mohan Malviya
12. Who was the Governor General of India during the 1857 revolt?
(a) Lord Canning (b) Lord Dalhousie

(c) Lord Hardings (d) Lord Lytton


13. Who among the following was not known as a moderate in the National
movement?
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Dadabhai Naoroji
(c) M.G. Ranade (d) Gopal Krishna Gokhle
14. Who of the following was a founder of the Bharat Naujawan Sabha in 1926?
(a) Lala Lajpat Rai (b) Sardar Bhagat Singh
(c) Lala Hardayal (d) Sohan Singh Bhakhna
15. The Ghadar Movement was founded by
(a) Ajit singh (b) Lala Hansraj
(c) Lala Hardayal (d) Sohan Singh Bhakhna
16. The first indication of the revolutionary movement in India was seen in
(a) Maharashtra (b) Bengal
(c) Punjab (d) Rajasthan
17. India wins Freedom is the autobiography of
(a) Abul Kalam Azad (b) Muhammad Ali
(c) Zakir Hussain (d) Syed Ahmed Khan
18. Who among the following were members of the Swaraj Party?
1. Motialal Nehru 2. Sardar Patel 3. Gopal Krishna Gokhle
(a) 1 only (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
19. After the Chauri-Chaura incident, Gandhiji suspended the
(a) Civil Disobedience Movement (b) Khilafat Movement
(c) Non-Co-operation Movement (d) Quit India Movement
20. Consider the following events
1. Gandhi-Irwin Pact 2. First Round Table Conference
3. Simon Commission 4. Poona Pact
The correct chronological order of these events is
(a) 1-4-3-2 (b) 2-1-3-4 (c) 3-2-1-4 (d) 2-3-1-4
21. The historic Dandi March is associated with
(a) Boycott of elections (b) Violation of Salt law
(c) Hindu-Muslim Unity (d) Abolition of Untouchability
22. Who amongst the following was not associated with the unification of
Italy?
(a) Mazzini (b) Cavour (c) Garibaldi (d) Mussolini

23. Who amongst the following played a prominent role during the Reign of
Terror in France?
(a) Montesquieu (b) Voltaire (c) Marat (d) Robespierre.
24. Who said Man is a social animal?
(a) Plato (b) Aristotle (c) Rousseau (d) Laski
25. The Dilwara Temple is located at
(a) Bhubaneswar (b) Aurangabad (c) Khajuraho (d) Mount Abu
26. Which of the following vested the Secretary of State for India with supreme
control over the Government of India?
(a) Pitts India Act, 1784 (b) Government of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1861 (d) Morley-Minto Reforms, 1909
27. The Supreme Court of India was set up by the
(a) Regulating Act, 1773 (b) Pitts India Act, 1784
(c) Charter Act, 1813 (d) Charter Act, 1833
28. The Constitution of India was adopted on
(a) 26th January, 1950 (b) 26th January, 1949
(c) 26th November, 1949 (d) 15th August, 1947
29. The Constitution of India is
(a) Rigid (b) Flexible
(c) Very rigid (d) Partly rigid, partly flexible
30. The Federal System with strong centre has been borrowed by the Indian
Constitution from:
(a) USA (b) Canada (c) UK (d) France
31. Which one of the following describes India a Secular State?
(a) Fundamental Rights (b) Preamble to the Constitution
(c) 9th Schedule (d) Directive Principles
32. How many Articles are there in the Indian Constitution?
(a) 395 (b) 396 (c) 398 (d) 399
33. The power to carve out a new State is vested in
(a) The Parliament (b) The President
(c) The Council of Ministers (d) States Reorganisation Commission
34. AADHAR is a programme

(a) To help senior citizens


(b) To provide nutritional support to adolescent woman
(c) To train people for social defense
(d) To provide identity to Indian residents
35. Which Constitutional Amendment deleted the Right to Property from the
list of Fundamental Rights?
(a) 42nd Amendment (b) 43rd Amendment
(c) 44th Amendment (d) 62nd Amendment
36. The word Hindus in Article 25 of the Constitution of India does not
include?
(a) Buddhists (b) Christians (c) Sikhs (d) Jains
37. Which of the following is not included in the Directive Principles of State
Policy?
(a) Prohibition of liquor (b) Right to work
(c) Equal wage for equal work (d) Right to information
38. In which year Fundamental Duties of citizens were introduced by 42nd
Amendment?
(a) 1975 (b) 1976 (c) 1977 (d) 1980
39. Rashtrapati Bhawan was designed by
(a) Edward stone (b) Le Corbusier (c) Edwin Lutyens (d) Tarun Dutt
40. The Union Executive of India consists of
(a) The President, Vice-President and the Council of Ministers only
(b) The President and the council of Ministers only
(c) The President, the Vice-President, the Council of Ministers and Lok
Sabha Speaker
(d) The President, the Prime Minister, Deputy Chairman of Rajya Sabha, Lok
Sabha Speaker.
41. Who was the Prime Minister of India when the Anti-Defection Bill was
passed?
(a) Indira Gandhi (b) Rajiv Gandhi
(c) V.P. Singh (d) H.D. Deve Gowda
42. According to Indian Constitution, the Union Ministers hold office during the
pleasure of
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The Speaker of the Lok Sabha

(d) The Chief Justice of the Supreme Court of India


43. Which of the following has the powers to create a new all India Service?
(a) Parliament
(b) Union Public Service Commission
(c) Union Cabinet
(d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
44. The maximum strength of the Lok Sabha, as stipulated in the Constitution
of India, is
(a) 500 (b) 525 (c) 550 (d) 552
45. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to review its
own judgement or order?
(a) Article 137 (b) Article 138 (c) Article 139 (d) Article 140
46. The distribution of finances between Centre and States is done on the
recommendation of
(a) Finance Ministry (b) Finance Commission
(c) Reserve Bank of India (d) NABARD
47. A national political party is one which receives 6% of the total votes polled
in:
(a) Two or more States (b) The capital city
(c) Four or more states (d) In all states
48. Who conducts the State Assembly Elections?
(a) Chief Justice of High Court (b) State Election Commission
(c) Election Commission of India (d) Governor of the State
49. Which of the following Constitution Amendment Act seeks that the size of
the Council of Ministers at the Centre and in a State must not exceed 15%
of the total numbers of the Legislative Assemblies of that State,
respectively?
(a) 91st (b) 93rd (c) 95th (d) 97th
50. The Indian Constitution recognises minorities on the basis of:
(a) Religion
(b) Caste
(c) Colour
(d) Percentage of the population of the Group to the total population

ANSWERS:

1. a 2.a 3.a 4.c 5.c 6.c 7.b


8.b 9.a 10.b 11.a 12.a 13.a 14.b
15.c 16.a 17.a 18.a 19.c 20.c 21.b
22.d 23.d 24.b 25.d 26.b 27.a 28.c
29.d 30.b 31.b 32.a 33.a 34.d 35.c
36.d 37.d 38.b 39.c 40.a 41.b 42.a
43.a 44.d 45.a 46.b 47.c 48.c 49.a 50. d

Related Interests