You are on page 1of 15

Like

Share

search...

ArithmeticAptitudeDataInterpretation
LogicalReasoningVerbalReasoningNonVerbalReasoning
GeneralKnowledge
SudokuNumberpuzzlesMissingletterspuzzlesLogicalpuzzlesPlayingcardspuzzlesClockpuzzles
CProgrammingC++ProgrammingC#ProgrammingJavaProgramming
MicrobiologyBiochemistry
BiotechnologyBiochemical
Engineering
Electronicsand
Communication
EngineeringCivil
EngineeringMechanical
EngineeringChemical
EngineeringNetworking
DatabaseQuestions
ComputerScienceBasic
ElectronicsDigital
ElectronicsElectronic
DevicesCircuitSimulation
ElectricalEnigneering
EngineeringMechanics
TechnicalDrawing
PlacementPapersGroupDisucssionHRInterviewTechnicalInterviewBodyLanguage
AptitudeTestVerbalAbilityTestVerbalReasoningTestLogicalReasoningTestCProgrammingTestJavaProgrammingTestDataInterpretation
TestGeneralKnowledgeTest
DataStructuresOperatingSystemsNetworkingDATABASEDatabaseBasicsSQLServerBasicsSQLServerAdvancedSQLServer2008JAVA
CoreJavaJavaBasicsAdvancedJavaUNIXUnixFileManagementUnixMemoryManagementUnixProcessManagemntCInterviewQuestions
TheCLanguageBasics.NETInterviewQuestions.NETFrameworkADO.NETASP.NETSoftwareTesting
Home
Aptitude
LogicalReasoning
VerbalAbility
GK
Puzzles
Engineering
Interview
OnlineTest

PlacementPapers::TCS
@:Home>PlacementPapers>TCS>ViewPaper
TCSAPTITUDEPAPERWITHSOLUTIONS
Rated:+1206,166

DearFriends
1)Iflog0.317=0.3332andlog0.318=0.3364thenfindlog0.319?
Sol)log0.317=0.3332andlog0.318=0.3364,then
log0.319=log0.318+(log0.318log0.317)=0.3396
2)Aboxof150packetsconsistsof1kgpacketsand2kgpackets.Totalweightofboxis264kg.Howmany2kgpacketsarethere?
Sol)x=2kgPacks
y=1kgpacks
x+y=150..........Eqn1
2x+y=264..........Eqn2
SolvetheSimultaneousequationx=114
so,y=36
ANS:Numberof2kgPacks=114.
3)Myflighttakesofat2amfromaplaceat18N10Eandlanded10Hrslaterataplacewithcoordinates36N70W.Whatisthelocaltime
whenmyplanelanded?
6:00amb)6:40amc)7:40d)7:00e)8:00
Sol)Thedestinationplaceis80degreewesttothestartingplace.Hencethetimedifferencebetweenthesetwoplacesis5hour20min.
(=24hr*80/360).
Whentheflightlanded,thetimeatthestartingplaceis12noon(2AM+10hours).
Hence,thetimeatthedestinationplaceis12noon5:20hours=6:40AM
4)Aplanemovesfrom9N40Eto9N40W.Iftheplanestartsat10amandtakes8hourstoreachthedestination,findthelocalarrival
time?
Sol)Sinceitismovingfromeasttowestlongitideweneedtoaddboth
ie,40+40=80
multiplytheansby4
=>80*4=320min
convertthismintohoursie,5hrs33min
Ittakes8hrstotally.So85hr30min=2hr30min
Sotheansis10am+2hr30min
=>ansis12:30itwillreach
5)ThesizeofthebucketisNkb.Thebucketfillsattherateof0.1kbpermillisecond.Aprogrammersendsaprogramtoreceiver.Thereit
waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a
responsebacktotheprogrammer,afteritissent?Pleasetellmetheanswerwithexplanation.Veryurgent.

Sol)seeitdoesn'tmatterthatwatthetimeisbeingtakentofillthebucket.afterreachingprogramitwaitstherefor10msandbacktothe
programmerin20ms.thentotaltimetogettheresponseis20ms+10ms=30ms...it'ssosimple....
6)Afileistransferredfromonelocationtoanotherin'buckets'.Thesizeofthebucketis10kilobytes.Eachbucketgetsfilledattherateof
0.0001 kilobytes per millisecond. The transmission time from sender to receiver is 10 milliseconds per bucket. After the receipt of the
bucketthereceiversendsanacknowledgementthatreachessenderin100milliseconds.Assumingnoerrorduringtransmission,writea
formulatocalculatethetimetakeninsecondstosuccessfullycompletethetransferofafileofsizeNkilobytes.
(n/1000)*(n/10)*10+(n/100)....asihvcalculated...~~!not100%sure
7)Afisherman'sdayisratedasgoodifhecatches9fishes,fairif7fishesandbadif5fishes.Hecatches53fishesinaweeknhadall
good,fairnbaddaysintheweek.Sohowmanygood,fairnbaddaysdidthefishermanhadintheweek
Ans:4good,1fairn2baddays
Sol)Gotorivercatchfish
4*9=36
7*1=7
2*5=10
36+7+10=53...
takewhatisgiven53
gooddaysmeans9fishesso53/9=4(remainder=17)ifuassume5thenthereisnochanceforbaddays.
fairdaysmeans7fishessoremaining1717/7=1(remainder=10)ifuassume2thenthereisnochanceforbaddays.
baddaysmeans5fishessoremaining1010/5=2days.
Ans:4good,1fair,2bad.====total7days.
x+y+z=7eq1
9*x+7*y+5*z=53eq2
multiplyeq1by9,
9*x+9*y+9*z=35eq3
fromeq2andeq3
2*y+4*z=10eq4
sinceallx,yandzareintegerisudputaintegervalueofysuchthatzsudbeintegerineq4.....andtherwillbetwovaluey=1or3thenz
=2or1fromeq4
forfirsty=1,z=2thenfromeq1x=4
so9*4+1*7+2*5=53....satisfied
nowforsecondy=3z=1thenfromeq1x=3
so9*3+3*7+1*5=53......satisfied
sofinallytherearetwosolutionofthisquestion
(x,y,z)=(4,1,2)and(3,3,1)...
8)Ycatches5timesmorefishesthanX.IftotalnumberoffishescaughtbyXandYis42,thennumberoffishescaughtbyX?
Sol)Letno.offishxcatches=p
no.caughtbyy=r
r=5p.
r+p=42
thenp=7,r=35

9)Threecompaniesareworkingindependentlyandreceivingthesavings20%,30%,40%.Ifthecompaniesworkcombinely,whatwillbe
theirnetsavings?
supposetotalincomeis100
soamountxisgettingis80
yis70
z=60
total=210
buttotalmoneyis300
300210=90
sotheyaregetting90rsless
90is30%of300sotheyrgetting30%discount
10)TheratioofincomesofCandDis3:4.theratiooftheirexpendituresis4:5.FindtheratiooftheirsavingsifthesavingsofCisone
fourthsofhisincome?
Sol)incomes:3:4
expenditures:4:5
3x4y=1/4(3x)
12x16y=3x
9x=16y
y=9x/16
(3x4(9x/16))/((4x5(9x/16)))
ans:12/19
11)IfG(0)=1G(1)=1andG(N)=G(N1)G(N2)thenwhatisthevalueofG(6)?
ans:1
bcozg(2)=g(1)g(0)=1+1=2
g(3)=1
g(4)=1
g(5)=2
g(6)=1
12)IfAcancopy50pagesin10hoursandAandBtogethercancopy70pagesin10hours,howmuchtimedoesBtakestocopy26
pages?
Sol)Acancopy50pagesin10hrs.
Acancopy5pagesin1hr.(50/10)
nowA&Bcancopy70pagesin10hrs.
thus,Bcancopy90pagesin10hrs.[eqn.is(50+x)/2=70,wherex>no.ofpagesBcancopyin10hrs.]
so,Bcancopy9pagesin1hr.
therefore,tocopy26pagesBwillneedalmost3hrs.
sincein3hrsBcancopy27pages.
13)what'stheanswerforthat:
A,BandCare8bitno's.Theyareasfollows:

A>11000101
B>00110011
C>00111010(=minus,u=union)
Find((AC)uB)=?
TofindAC,Wewillfind2'scomplimentofCandthemadditwithA,
Thatwillgiveus(AC)
2'scomplimentofC=1'scomplimentofC+1
=11000101+1=11000110
AC=11000101+11000110
=10001001
Now(AC)UBis.OR.logicoperationon(AC)andB
10001001.OR.00110011
Theansweris=10111011,
Whosedecimalequivalentis187.
14)Onecirculararrayisgiven(meansmemoryallocationtalesplaceincircularfashion)diamension(9X7)andsartingadd.is3000,What
istheaddressof(2,3)........
Sol)it'sa9x7intarraysoitreqiurea126bytesforstoring.b'zeintegervalueneed2byesofmemoryallocation.andstartingaddis3000
sostartingaddof2x3willbe3012.
15)Inatwodimensionalarray,X(9,7),witheachelementoccupying4bytesofmemory,withtheaddressofthefirstelementX(1,1)is
3000,findtheaddressofX(8,5).
Sol)initialx(1,1)=3000uhavtofindfromx(8,1)souhavex(1,1),x(1,2)...x(7,7)=souhavetotally7*7=49elementsuneedtofind
forx(8,5)?herewehave5elementseachelementhave4bytes:(49+51)*4=212(1istodeductthe1element)3000+212=
3212
16)Whichofthefollowingispowerof3a)2345b)9875c)6504d)9833
17) The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the
programisincreasedby1%thenhowmuchmemorynowoccupied?
Sol)M=sqrt(100N)
Nisincreasedby1%
thereforenewvalueofN=N+(N/100)
=101N/100
M=sqrt(100*(101N/100))
Hence,wegetM=sqrt(101*N)
18)
1)SCOOTERAUTOMOBILEA.PARTOF
2.OXYGENWATERB.ATypeof
3.SHOPSTAFFFITTERSC.NOTATYPEOF
4.BUGREPTILED.ASUPERSETOF
1)B2)A3)D4)C

19)Abusstartedfrombustandat8.00amandafter30minstayingatdestination,itreturnedbacktothebustand.thedestinationis27
milesfromthebustand.thespeedofthebus50percentfastspeed.atwhattimeitreturnstothebustand
thisisthestepbystepsolution:
abuscover27milewith18mphin=27/18=1hour30min.anditwaitatstand=30min.
afterthisspeedofreturnincreaseby50%so50%of18mph=9mph
Totalspeedofreturnig=18+9=27
Theninreturnittake27/27=1hour
thentotaltimeinjoureny=1+1:30+00:30=3hour
soitwillcomeat8+3hour=11a.m.
SoAns==11a.m
20)IntwodimensionalarrayX(7,9)eachelementoccupies2bytesofmemory.IftheaddressoffirstelementX(1,1)is1258thenwhatwill
betheaddressoftheelementX(5,8)?
Sol)Here,theaddressoffirstelementx[1][1]is1258andalso2byteofmemoryisgiven.now,wehavetosolvetheaddressofelement
x[5][8],therefore,1258+5*8*2=1258+80=1338sotheansweris1338.
21)ThetemperatureatMumbaiisgivenbythefunction:t2/6+4t+12wheretistheelapsedtimesincemidnight.Whatisthepercentage
rise(orfall)intemperaturebetween5.00PMand8.00PM?
22) Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and
highesttemp.is100degrees.Thenwhatisthelowtemp?
Sol)Lethighesttempbex
solowtemp=1/3ofxof1/2ofxplusx/2i.e.x/6+x/2
totaltemp=x+x/6+x/2=100
therefore,x=60
Lowesttempis40

Companies
3iInfotech
AAI
ABACUS
ABB
Accel
Frontline
Accenture
Aditi
Adobe
ADP
Agreeya

23)InMadras,temperatureatnoonvariesaccordingtot^2/2+8t+3,wheretiselapsedtime.Findhowmuchtemperaturemoreorless
in4pmto9pm.Ans.At9pm7.5more
Sol)Inequestionfirstputt=9,
wewillget34.5...........................(1)
nowputt=4,
wewillget27..............................(2)
soans=34.527
=7.5
24)Apersonhadtomultiplytwonumbers.Insteadofmultiplyingby35,hemultipliedby53andtheproductwentupby540.Whatwas
theraisedproduct?
a)780b)1040c)1590d)1720
Sol)x*53x*35=540=>x=30therefore,53*30=1590Ans
25)Howmanypositiveintegersolutionsdoestheequation2x+3y=100have?
a)50b)33c)16d)35
Sol)ThereisasimplewaytoanswerthiskindofQ'sgiven2x+3y=100,takel.c.mof'x'coeffand'y'coeffi.e.l.c.mof2,3==6thendivide
100with6,whichturnsout16henceansweris16shortcutformulaconstant/(l.cmofxcoeffandycoeff)

Akamai
Alcatel
Lucent
Allfon
Alumnus
Amazon
Amdocs
AMI
Andhra
Bank
AppLabs
Apps
Associates
Aricent
Ashok
Leyland
Aspire
AtosOrigin
Axes
Bajaj
Bankof
Maharashtra
BEL
BEML
BHEL
BirlaSoft
BlueDart
BlueStar
BOB
BPCL
BPL
Brakes
BSNL
CDOT
Cadence
Calsoft
Canara
Bank
Canarys
Capgemini
Caritor
Caterpillar

26)Thetotalexpenseofaboardinghousearepartlyfixedandpartlyvariablewiththenumberofboarders.ThechargeisRs.70perhead
whenthereare25boardersandRs.60whenthereare50boarders.Findthechargeperheadwhenthereare100boarders.
a)65b)55c)50d)45
Sol)
Leta=fixedcostandk=variablecostandn=numberofboarders
totalcostwhen25boardersc=25*70=1750i.e.1750=a+25k
totalcostwhen50boardersc=50*60=3000i.e.3000=a+50k
solvingabove2eqns,30001750=25ki.e.1250=25ki.e.k=50
therefore,substitutingthisvalueofkineitherofabove2eqnsweget
a=500(a=300050*50=500ora=175025*50=500)
sototalcostwhen100boarders=c=a+100k=500+100*50=5500
socostperhead=5500/100=55
27)Amalbought5pens,7pencilsand4erasers.Rajanbought6pens,8erasersand14pencilsforanamountwhichwashalfmorethan
whatAmalhadpaid.What%ofthetotalamountpaidbyAmalwaspaidforpens?
a)37.5%b)62.5%c)50%d)Noneofthese
Sol)
Let,5pens+7pencils+4erasers=xrupees
so10pens+14pencils+8erasers=2*xrupees
alsomentioned,6pens+14pencils+8erarsers=1.5*xrupees
so(106)=4pens=(21.5)xrupees
so4pens=0.5xrupees=>8pens=xrupees
so5pens=5x/8rupees=5/8oftotal(notexrupeesistotalamtpaidbyamal)
i.e5/8=500/8%=62.5%istheanswer
28)IlostRs.68intworaces.MysecondracelossisRs.6morethanthefirstrace.MyfriendlostRs.4morethanmeinthesecondrace.
Whatistheamountlostbymyfriendinthesecondrace?
Sol)
x+x+6=rs68
2x+6=68
2x=686
2x=62
x=31
xistheamtlostinIrace
x+6=31+6=37islostinsecondrace
thenmyfriendlost37+4=41Rs
29)Tenboxesarethere.Eachballweighs100gms.Oneballisweighing90gms.i)Ifthereare3balls(n=3)ineachbox,howmany
timeswillittaketofind90gmsball?ii)Samequestionwithn=10iii)Samequestionwithn=9
tomethechancesare
whenn=3
(i)nC1=3C1=3for10boxes..10*3=30
(ii)10C1=10for10boxes....10*10=100
(iii)9C1=9for10boxes.....10*9=90

CDAC
CGI
Changepond
Ciena
Cisco
Citicorp
CMC
Consagous
Convergys
CORDYS
Crompton
CSC
CTS
Cummins
Dell
Deloitte
DelphiTVS
DeShaw
Deutsche
Dotcom
DRDO
EDS
EIL
ELGI
ELICO
ERICSSON
Essar
Fidelity
Flextronics
Freescale
FXLabs
GAIL
GE
Genpact
Geodesic
Geometric
Globaledge
GlobalLogic
Godrej
Google
Grapecity
HAL

30)(11/6)(11/7)....(1(1/(n+4)))(1(1/(n+5)))=?
leavingthefirstnumeraterandlastdenominater,allthenumerateranddenominaterwillcancelledoutoneanother.Ans.5/(n+5)
31)Afaceoftheclockisdividedintothreeparts.Firstparthourstotalisequaltothesumofthesecondandthirdpart.Whatisthetotalof
hoursinthebiggerpart?
Sol)theclocknormallyhas12hr
threepartsx,y,z
x+y+z=12
x=y+z
2x=12
x=6
sothelargestpartis6hrs
32)With4/5fulltankvehicletravels12miles,with1/3fulltankhowmuchdistancetravels
Sol)4/5fulltank=12mile
1fulltank=12/(4/5)
1/3fulltank=12/(4/5)*(1/3)=5miles
33)windblows160milesin330min.for80mileshowmuchtimerequired
Sol)160miles=330min
1mile=330/160
80miles=(330*80)/160=165min.
34)Apersonwasfinedforexceedingthespeedlimitby10mph.anotherpersonwasalsofinedforexceedingthesamespeedlimitbytwice
thesameifthesecondpersonwastravellingataspeedof35mph.findthespeedlimit
Sol)
(x+10)=(x+35)/2
solvingtheeqnwegetx=15
35)Asalespersonmultipliedanumberandgettheansweris3insteadofthatnumberdividedby3.whatistheanswerheactuallyhasto
get.
Sol)Assume1
1*3=3
1*1/3=1/3
sohehastogot1/3
thisistheexactanswer
36)Apersonwhodecidedtogoweekendtripshouldnotexceed8hoursdrivinginadayaveragespeedofforwardjourneyis40mphdue
totrafficinSundaysthereturnjourneyaveragespeedis30mph.Howfarhecanselectapicnicspot.
37)Lowtemperatureatthenightinacityis1/3morethan1/2hingeashighertemperatureinaday.Sumofthelowtempandhightempis
100c.thenwhatisthelowtemp.
ansis40c.
Sol)letxbethehighesttemp.then,

TCSQuestions
PlacementPapers
QuestionPaper

100%GenuineProducts

Google Chromecast
HDMI Streaming Media
Rs....
2999

Micromax 32T4200 32
Inch HD Ready LED ...
Rs. 14799

Haier 22P600 22 Inches


Full HD LED ...
Rs. 8867

HCL
Hexaware
Honeywell
HP
HPCL
HSBC
Huawei
Hughes
IBM
IBS
ICICI
iGate
Impetus
iNautix
Indian
Airforce
Indian
Airlines
Infosys
Infotech
Intec
Integra
Intergraph
IOCL
iSOFT
ISRO
Ittiam
JSW
Keane
Kenexa
L&T
L&T
Infotech
LGSoft
Lifetree
LionBridge
Mahindra
Satyam
Mastek
Maveric
McAfee
MECON

x+x/2+x/6=100.
therefore,x=60whichisthehighesttemp
and100x=40whichisthelowesttemp.
38)carisfilledwithfourandhalfgallonsofoilforfullroundtrip.Fuelistaken1/4gallonsmoreingoingthancoming.Whatisthefuel
consumedincomingup.
Sol)letfeulconsumedincomingupisx.thusequationis:x+1.25x=4.5ans:2gallons
39)Aworkisdonebythepeoplein24min.Oneofthemcandothisworkalonein40min.Howmuchtimerequiredtodothesamework
forthesecondperson
Sol)Twopeopleworktogetherin24mins.
So,theironedayworkis
(1/A)+(1+B)=(1/24)
Onemancancompletetheworkin40mins
oneman'sonedaywork(1/B)=(1/40)
Now,
(1/A)=(1/24)(1/40)
(1/A)=(1/60)
So,Acancompletetheworkin60mins.
40) In a company 30% are supervisors and 40% employees are male if 60% of supervisors are male. What is the probability? That a
randomlychosenemployeeisamaleorfemale?
Sol)40%employeesaremaleif60%ofsupervisorsaremalesofor100%is26.4%sotheprobabilityis0.264
41)In80coinsonecoiniscounterfeitwhatisminimumnumberofweighingtofindoutcounterfeitcoin
Sol)theminimumnumberofwieghtingsneededisjust5.asshownbelow
(1)80>3030
(2)1515
(3)77
(4)33
(5)11
42)2oranges,3bananasand4applescostRs.15.3oranges,2bananas,and1applecostsRs10.Whatisthecostof3oranges,3bananas
and3apples?
2x+3y+4z=15
3x+2y+z=10adding
5x+5y+5z=25
x+y+z=5thatisfor1orange,1bannanaand1applerequires5Rs.
sofor3orange,3bannanaand3applerequires15Rs.
i.e.3x+3y+3z=15
43)In8*8chessboardwhatisthetotalnumberofsquaresrefers
Sol)odelediscoveredthatthereare204squaresontheboardWefoundthatyouwouldaddthedifferentsquares1+4+9+16+25+
36+49+64.
Alsoin3*3tictactoeboardwhatisthetotalnoofsquares

Microsoft
MindTree
Miraclesoft
Mistral
Motorola
Mphasis
MTNL
NIC
Nokia
Siemens
Novell
NTPC
Nucleus
ORACLE
Patni
Perot
Polaris
Ramco
Robert
Bosch
Samsung
SAP
Sapient
Sasken
SBI
Sierra
Atlantic
Sonata
SonyIndia
Sutherland
Syntel
TCS
Tech
Mahindra
VeriFone
Virtusa
Wipro
Zensar

Ans14ie9+4(biggerones)+1(biggestone)
Ifyouger100*100boardjustusetheformula
theformulaforthesumofthefirstnperfectsquaresis
nx(n+1)x(2n+1)
______________________
6
ifinthisformulaifyouputn=8yougetyouranswer204
44)Onefasttypisttypesomematterin2hrandanotherslowtypisttypethesamematterin3hr.Ifbothdocombinelyinhowmuchtime
theywillfinish.
Sol)Fasteronecando1/2ofworkinonehoursloweronecando1/3ofworkinonehourboththeydo(1/2+1/3=5/6)thworkinone
hour.soworkwillbfinishedin6/5=1.2hourie1hour12min.
45)IfRs20/isavailabletopayfortypingaresearchreport&typistAproduces42pagesandtypistBproduces28pages.Howmuch
shouldtypistAreceive?
HereistheanswerFindof42%of20rswithrespectto70(i.e28+42)==>(42*20)/70==>12Rs
46)Anofficerkeptfilesonhistableatvarioustimesintheorder1,2,3,4,5,6.Typistcantakefilefromtopwhenevershehastimeandtype
it.Whatordershecann
ttype.?
47) In some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the
championtobeheld?
theansweris138matches
Sol)sinceoneplayergetsabyeineachround,hewillreachthefinalsofthetournamentwithoutplayingamatch.
therefore137matchesshouldbeplayedtodeteminethesecondfinalistfromtheremaining138players(excludingthe1stplayer)
thereforetodeterminethewinner138matchesshdbeplayed.
48)Onerectangularplatewithlength8inches,breadth11inchesand2inchesthicknessisthere.Whatisthelengthofthecircularrodwith
diameter8inchesandequaltovolumeofrectangularplate?
Sol)Vol.ofrect.plate=8*11*2=176
areaofrod=(22/7)*(8/2)*(8/2)=(352/7)
vol.ofrod=area*length=vol.ofplate
solengthofrod=volofplate/area=176/(352/7)=3.5
49)Onetankwillfillin6minutesattherateof3cuft/min,lengthoftankis4ftandthewidthis1/2oflength,whatisthedepthofthe
tank?
3ft7.5inches
50)Amanhastogetairmail.Hestartstogotoairportonhismotorbike.Planecomesearlyandthemailissentbyahorsecart.Theman
meetsthecartinthemiddleafterhalfanhour.Hetakesthemailandreturnsback,bydoingso,hesavestwentyminutes.Howearlydid
theplanearrive?
ans:10min:::assumehestartedat1:00,soat1:30hemetcart.Hereturnedhomeat2:00.soittookhim1hourforthetotaljorney.bydoing
thishesaved20min.sotheactualtimeiftheplaneisnotlateis1hourand20min.sotheactualtimeofplaneisat1:40.Thecarttravelleda
timeof10minbeforeitmethim.sotheplaneis10minearly.

51)Ramsinghgoestohisofficeinthecityeverydayfromhissuburbanhouse.HisdriverMangaramdropshimattherailwaystationin
themorningandpickshimupintheevening.EveryeveningRamsinghreachesthestationat5o'clock.Mangaramalsoreachesatthe
sametime.OnedayRamsinghstartedearlyfromhisofficeandcametothestationat4o'clock.Notwantingtowaitforthecarhestarts
walkinghome.Mangaramstartsatnormaltime,pickshimuponthewayandtakeshimbackhouse,halfanhourearly.Howmuchtime
didRamsinghwalked?
52)2treesarethere.Onegrowsat3/5oftheother.In4yearstotalgrowthofthetreesis8ft.whatgrowthwillsmallertreehavein2
years.
Sol) THE BIG TREE GROWS 8FT IN 4 YEARS=>THE BIG TREE GROWS 4FT IN 2 YEARS.WHEN WE DIVIDE
4FT/5=.8*3=>2.4
ans:1.5mt4(x+(3/5)x)=88x/5=2x=5/4after2yearsx=(3/5)*(5/4)*2=1.5
53)Thereisasixdigitcode.Itsfirsttwodigits,multipliedby3givesallones.Andthenexttwodigitsmultipliedby6givealltwos.
Remainingtwodigitsmultipliedby9givesallthrees.Thenwhatisthecode?
sol)Assumethedigitxxxxxx(sixdigits)
FirstTwodigitxx*3=111
xx=111/3=37
(firsttwodigitsof1isnotdivisibleby3sowecanuse111)
SecondTwodigitxx*6=222
xx=222/6=37
(firsttwodigitsof2isnotdivisibleby6sowecanuse222)
ThridTwodigitxx*9=333
xx=333/9=37
(firsttwodigitsof3isnotdivisibleby9sowecanuse333)
54)Thereare4ballsand4boxesofcoloursyellow,pink,redandgreen.Redballisinaboxwhosecolourissameasthatoftheballina
yellowbox.Redboxhasgreenball.Inwhichboxyoufindtheyellowball?
ansisgreen...
Sol)Yellowboxcanhaveeitherofpink/yellowballs.
ifweputayellowballin"yellow"boxthenitwudimplythat"yellow"isalsothecolouroftheboxwhichhastheredball(becozacordin2
dquestion,dboxoftheredballntheballintheyellowboxhavesamecolour)
thusthispossibilityisruledout...
thereforetheballinyellowboxmustbepink,hencethecolourofboxcontaininredballisalsopink....
=>theboxcolourleftoutis"green",,,whichisallotedtotheonlyboxleft,,,theonewhichhasyellowball..
55)Abagcontains20yellowballs,10greenballs,5whiteballs,8blackballs,and1redball.Howmanyminimumballsoneshouldpick
outsothattomakesurethehegetsatleast2ballsofsamecolor.
Ans:heshouldpick6balltotally.
Sol)Supposehepicks5ballsofalldifferentcoloursthenwhenhepicksupthesixthone,itmustmatchanyonofthepreviouslydrawn
ballcolour.
thushemustpick6balls
56)Whatisthenumberofzerosattheendoftheproductofthenumbersfrom1to100
Sol)Forevery5inunitpalceonezeroisadded
sobetween1to100thereare10noslike5,15,25,..,95whichhas5inunitplace.

Similarlyforeverynodivisibleby10onezeroisaddedintheanswersobetween1to10011zerosareadded
for25,50,753extrazerosareadded
sototalnoofzerosare10+11+3=24
57) 10 Digit number has its first digit equals to the numbers of 1's, second digit equals to the numbers of 2's, 3rd digit equals to the
numbersof3's.4thequalsnumberof4's..till9thdigitequalstothenumbersof9'sand10thdigitequalstothenumberof0's.whatisthe
number?.(6marks)
ans:2100010006
2showsthattwo1'sintheans
1showsthatone2inans
0showsno3intheans
0showsno4intheans
0showsno5intheans
1showsone6intheans
0showsno7intheans
0showsno8intheans
0showsno9intheans
6showssix0'sintheans
58)Therearetwonumbersintheratio8:9.ifthesmallerofthetwonumbersisincreasedby12andthelargernumberisreducedby19
theetheratioofthetwonumbersis5:9.Findthelargernumber?
sol)8x:9xinitialy
8x+12:9x19=5x:9x
8x+12=5x
>x=4
9x=36notsureabouttheanswer..
59)TherearethreedifferentboxesA,BandC.DifferencebetweenweightsofAandBis3kgs.AndbetweenBandCis5kgs.Then
whatisthemaximumsumofthedifferencesofallpossiblecombinationswhentwoboxesaretakeneachtime
AB=3
Bc=5
ac=8
sosumofdiff=8+3+5=16kgs
60)AandBareshootersandhavingtheirexam.AandBfallshortof10and2shotsrespectivelytothequalifyingmark.Ifeachofthem
firedatleastoneshotandevenbyaddingtheirtotalscoretogether,theyfallshortofthequalifyingmark,whatisthequalifyingmark?
ansis11
cozeachhadatleast1shotdoneso10+1=11
n9+2=11
sodansis11
61)A,B,C,andDtellsthefollowingtimesbylookingattheirwatches.Atellsitis3to12.Btellsitis3past12.Ctellsitis12:2.Dtells
itishalfadozentoosoonto12.Notwowatchesshowthesametime.Thedifferencebetweenthewatchesis2,3,4,5respectively.Whose
watchshowsmaximumtime?
sol)Ashows11:57,Bshows12:03,Cshows12:02,andDshows11:06therefore,maxtimeisforB

62)Fallingheightisproportionaltosquareofthetime.Oneobjectfalls64cmin2secthanin6secfromhowmuchheighttheobjectwill
fall.
Sol)Thefallingheightisproportionaltothesquereofthetime.
Now,thefallingheightis64cmat2sec
so,theproportionalconstantis=64/(2*2)=16
so,at6sectheobjectfallmaximum(16*6*6)cm=576cm
Now,theobjectmaybesituatedatanywhere.
ifitis>576onlythattimetheobjectfalling576cmwithin6sec.Otherwiseifitissituated<576thenitfallonlythatheightat6sec.
63)Gavaskaraverageinfirst50inningswas50.Afterthe51stinningshisaveragewas51howmanyrunshemadeinthe51stinnings
Ans)first50ings.run=50*50=2500
51stings.avg51.sototalrun=51*51=2601.
sorunscoredinthatings=26012500=101runs.
64)Anandfinishesaworkin7days,Bittufinishesthesamejobin8daysandChanduin6days.Theytaketurnstofinishthework.
Anandonthefirstday,BittuonthesecondandChanduonthethirddayandthenAnandagainandsoon.Onwhichdaywilltheworkget
over?
a)3rdb)6thc)9thd)7th
Ansisd)7thday
Sol)Ind1stdayAnanddoes1/7thoftotalwork
similarly,
Bithudoes1/8thworkind2ndday
henceatdendof3days,workdone=1/7+1/8+1/6=73/168
remainingwork=(16873)/168=95/168
againafter6daysofwork,remainingworkis=(9573)/168=22/168
andhenceAnandcompletestheworkon7thday.(hopeuunderstood.)
65)Aman,awomenandachildcandoapieceofworkin6days,mancandoitin14days,womencandoit16days,andinhowmany
dayschildcandothesamework?
Thechilddoesitin24days
66)
A:11011011
B:01111010
C:01101101
Find((AB)uC)==?
Hint:109
ABis{A}{AnB}
A:11011011
B:01111010
bybinarysub.ab=01100001(10=1,11=0,00=0,nforthe1st3digits110011=011)
now(ab)uc=01100001
or01101101
gives1101101...converttodecimalequals109

By,
V.DineshBabu

Likethis?+1206

166

100%GenuineProducts

Samsung
22F5100 (Joy
Series)
...
Rs.
11990

Readmore:

Micromax
39C2000HD 39
Inches
...
Rs.
20991

Philips LED
Television ...
Rs. 8190

TataConsultancyServicesInterviewExperienceVisakhapatnam,September9,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceNewdelhi,10thSep2014
TataconsultancyserviceInterviewExperienceBangalore,December5,2014
TCSInterviewExperienceIndore,October18,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceChhattisgarh,November21,2014
TCSInterviewExperienceBanglore,Nov222014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceDurgapur,October202014.
TataConsultancyServicesInterviewExperiencePatiala,November17,2010
TataConsultancyServicesInterviewExperienceNuzvid,Oct15,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceBhopal,October29,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceGIET,Gunupur,Nov1,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceHaridwar,October09,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceNaviMumbai,September29,2014
TCSInterviewExperienceDR.AITBANGALORE.ON071014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceBagalkot,October19,2014
TataConsultancyServicesPlacementPaperBhopal,October26,2014
TATACONSULTANCYSERVICESPlacementPaperDurgapur,20October2014
TCSInterviewExperienceAnanthapur,September2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceLucknow,24September2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceRadaur,October1,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceAnantapur,September30,2014
TCSInterviewExperienceEttimadai,Sept17,2014
TCSInterviewExperienceMysore,September20,2014
TataConsultancyServicesPlacementPaperEISMysoreSeptember
TataConsultancyServicesInterviewExperienceGorakhpur,Sept20,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceEttimadai&17,18,19September2014
TCSInterviewExperienceCoimbatore,September17,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceCoimbatore,September17,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceVisakhapatnam,September10,2014.
TataConsultancyServicesInterviewExperienceBangalore,September142014.
TataConsultancyServicesInterviewExperienceWarangal,September13,2014.
TataConsultancyServicesInterviewExperienceAurangabad,September12,2014
20082014byIndiaBIXTechnologies.AllRightsReserved|Copyright|TermsofUse&PrivacyPolicy
TataConsultancyServiceInterviewExperienceOrissaEngineeringCollege,Bhubaneswar
Contactus:info@indiabix.com
Followusontwitter!
TataConsultancyServicesInterviewExperienceIndore.
TCSInterviewExperienceVizag
Bookmarkto:

TCSInterviewExperiencePVPSITVIJAYAWADA,SEP10,2014
TataConsultancyServicesPlacementPaperGuwahati
TCSPlacementPaperGraternoida,September13,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperienceBangalore,September9,2014
TATAConsultancyServicesInterviewExperienceHyderabad,September1,2014
TataConsultancyServicesInterviewExperiencekakinada,September4,2014