You are on page 1of 22

1.

Slats are used to


Your Answer: ensure the boundary layer does not separate from the wing
surface too soon INCORRECT
Correct Answer: change the wing camber
This question has been asked 5470 times with a success rate of 66 percent.
Mechanics of Flight A.C.Kermode 10th edition Page 117
2.A wing with a very high aspect ratio (in comparison with a low aspect
wing)will have
Your Answer: poor control qualities at low air speeds INCORRECT
Correct Answer: higher stall speed
This question has been asked 5237 times with a success rate of 67 percent.
Mechanics of Flight AC Kermode 10th Edition Page 109.
3.As a subsonic aircraft speeds-up, its Centre of Pressure
Your Answer: is unaffected CORRECT
This question has been asked 5220 times with a success rate of 58 percent.
Assuming that the aircraft pitch attitude does not change (it
therefore will climb)
4.Wing spoilers, when used asymmetrically, are associated with
Your Answer: elevators INCORRECT
Correct Answer: ailerons
This question has been asked 5328 times with a success rate of 93 percent.
Pallett Automatic Flight Control 4th Edition Page 51.
Jeppesen A&P Technician Airframe Textbook Page 1-12
5.When ailerons are moved, induced drag
Your Answer: increases INCORRECT
Correct Answer: only increases on wing with down going aileron
This question has been asked 5083 times with a success rate of 75 percent.
(No Comment/Reference Available)
6.To improve airflow over an aerofoil at high angles of attack
Your Answer: spoilers are extended on the upper surface INCORRECT
Correct Answer: a slot is introduced to the leading edge to introduce airflow to
the upper surface
This question has been asked 834 times with a success rate of 79 percent.
(No Comment/Reference Available)
7.Which tab's movement is directly from the control column?
Your Answer: Anti-balance tab INCORRECT
Correct Answer: Servo tab
This question has been asked 5360 times with a success rate of 80 percent.
(No Comment/Reference Available)
8. In a turn, induced drag is increased
Your Answer: only on the wing with the down going aileron and with an
increase in profile drag CORRECT
This question has been asked 5087 times with a success rate of 74 percent.
(No Comment/Reference Available)
9.Why is Vmcg determined with the nosewheel steering disconnected?
Your Answer: because the value of Vmcg must also be applicable on wet
and/or slippery runways CORRECT
This question has been asked 5057 times with a success rate of 76 percent.
Vmcg = Minimum Control Speed (on-ground)

10.Deploying a secondary flight control surface will


Your Answer: decrease the angle of attack of the aerofoil INCORRECT
Correct Answer: increase the angle of attack of the aerofoil
This question has been asked 5213 times with a success rate of 69 percent.
11. If an aircraft is yawing to the left, where would you position the trim tab
on
the rudder to correct?
Your Answer: To the right INCORRECT
Correct Answer: To the left
This question has been asked 5286 times with a success rate of 77 percent.
Automatic flight control, Pallett, 4th Edition Page 43
12.A plain flap
Your Answer: when extended provides a slot between the wing and the flap
INCORRECT
Correct Answer: when extended rotates on a simple hinge as if to bend the
trailing edge of the wing down
This question has been asked 4729 times with a success rate of 80 percent.
13.When comparing a rectangular wing and a swept wing, the swept wing
has
the advantage of
Your Answer: increased longitudinal stability INCORRECT
Correct Answer: higher critical mach number
This question has been asked 4521 times with a success rate of 79 percent.
14. If an aircraft is flying with a left wing low, where would you move the
left
aileron trim tab to correct?
Your Answer: Down INCORRECT
Correct Answer: Up
This question has been asked 4756 times with a success rate of 76 percent.
Automatic flight control, Pallett, 4th Edition Page 43
15.When a leading edge slat is fully extended, what is the slot in the wing
for?
Your Answer: To re-energise the boundary layer CORRECT
This question has been asked 4685 times with a success rate of 91 percent.
Pallett Automatic Flight Control 2nd Edition Page 50. Jeppesen
A&P Technician Airframe Textbook Page 1-32
16.Spoiler deflection causes
Your Answer: an increase in lift and drag INCORRECT
Correct Answer: an increase in drag and decrease in lift
This question has been asked 4824 times with a success rate of 90 percent.
17.A deployed slat will
Your Answer:
increase the boundary layer energy and increase the suction
peak on the fixed part of the wing, so that the stall is
postponed to higher angle of attack INCORRECT
Correct Answer:
increase the boundary layer energy, move the suction peak
from the fixed part of the wing to the slat, the stall is
postponed to higher angle of attack
This question has been asked 4482 times with a success rate of 60 percent.
18.Sweepback on the wing will
Your Answer: increase tendency to tip stall CORRECT

This question has been asked 4492 times with a success rate of 71 percent.
19.Winglets
Your Answer: create an elliptical lift distribution INCORRECT
Correct Answer: decrease the induced drag
This question has been asked 4760 times with a success rate of 88 percent.
20.An advantage of locating engines at the rear of the fuselage, in
comparison
to a location beneath on the wing is
Your Answer: less influence on longitudinal control on thrust changes
CORRECT
This question has been asked 4414 times with a success rate of 76 percent
21.A wing has a span of 50 feet and an area of 200 square feet. Its mean
chord
would be
Your Answer: 10 feet INCORRECT
Correct Answer: 4 feet
This question has been asked 4695 times with a success rate of 91 percent.
22.On descent with constant mach and weight, the operational limit that is
in danger of being exceeded is
Your Answer: Vne CORRECT
This question has been asked 4282 times with a success rate of 70 percent.
23.The function of the slot between an extended slat and the leading edge
of the wing is to
Your Answer: slow the air flow in the slot so that more pressure is created
under the wing INCORRECT
Correct Answer: cause venturi effect which energizes the boundary layer
This question has been asked 4205 times with a success rate of 92 percent.
24.The pressure difference between top and bottom of a wing is 2 PSI.
Calculate the wing area required for an aircraft of 5000 lbs
Your Answer: 10,000 square inch INCORRECT
Correct Answer: 2,500 square inch
This question has been asked 4186 times with a success rate of 83 percent.
Pressure = force/area
area = force/pressure
area = 5000/2 = 2500 sq. in.
25.Large flap deployment
Your Answer: causes reduced spanwise flow towards tips on wing upper
surface INCORRECT
Correct Answer: causes no difference in spanwise flow towards tips on wing
upper surface
This question has been asked 4308 times with a success rate of 60 percent.
Do not confuse this with a previous (differently worded)
question
26.With respect to differential aileron control, which of the following is
true?
Your Answer: The up-going and down-going ailerons both deflect to the same
angle INCORRECT
Correct Answer: The down-going aileron moves through a smaller angle than
the up-going aileron
This question has been asked 4569 times with a success rate of 72 percent.
Mechanics of Flight, Kermode, Page 301.
The down going aileron moves less, to reduce the induced drag

which causes adverse aileron yaw.


27. If angle of attack increases, what happens to the centre of pressure?
Your Answer: It does not move INCORRECT
Correct Answer: Moves forwards
This question has been asked 4467 times with a success rate of 78 percent.
28.When the flap is raised, what happens to aircraft to achieve equilibrium?
Your Answer: Nose up INCORRECT
Correct Answer: Neither nose up nor down
This question has been asked 4717 times with a success rate of 51 percent.
29.High lift devices will
Your Answer: cause stalling speed to increase INCORRECT
Correct Answer: cause stalling speed to decrease
This question has been asked 4640 times with a success rate of 63 percent.
Assuming flaps AND slats are deployed
30.A trim tab moved up does what?
Your Answer: Counter nose heaviness INCORRECT
Correct Answer: Counter tail heaviness
This question has been asked 4540 times with a success rate of 72 percent
31.The aeroplane fin is of symmetrical aerofoil section and will therefore
provide a side-load
Your Answer: if a suitable angle of attack develops due either yaw or rudder
movement CORRECT
This question has been asked 4450 times with a success rate of 80 percent.
Rudder deflection or yaw
32.With an increase in angle of attack, what happens to drag?
Your Answer: Decreases INCORRECT
Correct Answer: Increases
This question has been asked 4357 times with a success rate of 87 percent.
33.An aircraft left wing is flying low. The aileron trimmer control to the left
aileron trim tab in the cockpit would be
Your Answer: moved-up causing the left aileron to move up INCORRECT
Correct Answer: moved-up causing the left aileron to move down
This question has been asked 4342 times with a success rate of 79 percent.
Down aileron required - which requires up trim
34.Using the High Lift Devices reduces
Your Answer: speed of both takeoff and landing CORRECT
This question has been asked 4281 times with a success rate of 84 percent.
35.What controls pitch and roll on a delta wing?
Your Answer: Elevons CORRECT
This question has been asked 1917 times with a success rate of 87 percent.
36.What is true regarding deployment of Slats / Krueger flaps?
Your Answer: Slats increase the critical angle of attack, Krueger flaps do not
INCORRECT
Correct Answer: Slats form a slot, Krueger flaps do not
This question has been asked 4271 times with a success rate of 87 percent.
37.On a swept back wing, in which of the following locations would Krueger
Flaps be fitted?
Your Answer: Inboard leading edge CORRECT
This question has been asked 4283 times with a success rate of 89 percent.
38.
An aeroplane performs a straight and level horizontal flight at the same
angle of attack at two different altitudes: (all other factors of importance
being constant, assume ISA conditions and no compressibility effects)

Your Answer: the TAS at the higher altitude is higher CORRECT


This question has been asked 4072 times with a success rate of 73 percent.
39.Extending the flaps while maintaining a constant angle of attack (all
other
factors constant)
Your Answer: the aircraft will sink suddenly INCORRECT
Correct Answer: the aircraft will climb
This question has been asked 4002 times with a success rate of 85 percent.
40.What pitching moment will be generated when Fowler flaps are deployed
on an aircraft with a high mounted (T-tail) tailplane?
Your Answer: The nose up pitching moment will be balanced by the nose
down pitching moment INCORRECT
Correct Answer: An aircraft nose down pitching moment
This question has been asked 4257 times with a success rate of 56 percent.
41.An increase in aspect ratio will
Your Answer: cause VMD to be increased INCORRECT
Correct Answer: cause VMD to be reduced
This question has been asked 4432 times with a success rate of 52 percent.
Mechanics of Flight A.C.Kermode 10th edition Page 107
42.Geometric washout means that
Your Answer: there is an airflow along the wing that keeps it clean
INCORRECT
Correct Answer: the tip of the wing has less angle of attack than the root
This question has been asked 4236 times with a success rate of 77 percent.
43.The purpose of a slot in a wing is to
Your Answer: act as venturi, accelerate the air and re-energise boundary
layer CORRECT
This question has been asked 4118 times with a success rate of 93 percent.
A slot is to act as venturi, accelerate the air and re-energise
boundary layer
44.Large flap deployment
Your Answer: has no effect on spanwise flow INCORRECT
Correct Answer: causes increased spanwise flow towards tips on wing lower
surface
This question has been asked 4043 times with a success rate of 64 percent.
45.How do vortex generators work?
Your Answer: Take energy from free stream and introduce it into the
boundary layer CORRECT
This question has been asked 4186 times with a success rate of 88 percent.
46.Winglets
Your Answer: decrease the induced drag CORRECT
This question has been asked 4160 times with a success rate of 91 percent.
47.Which part of the wing of a swept-wing aircraft stalls first?
Your Answer: Tip stalls first CORRECT
This question has been asked 4171 times with a success rate of 79 percent.
The tip of a swept wing stalls first
48.A function of vortex generators in the transonic regime is to
Your Answer: reduce boundary layer separation drag when shockwaves form
CORRECT
This question has been asked 4222 times with a success rate of 88 percent.
49.During flight, an aircraft is yawing to the right. The aircraft would have a
tendency to fly
Your Answer: left wing low INCORRECT

Correct Answer: right wing low


This question has been asked 3911 times with a success rate of 86 percent.
The leading wing (left wing) has increased lift, causing it to rise
50.During acceleration in level flight
Your Answer: the lift coefficient reduces CORRECT
This question has been asked 4548 times with a success rate of only 44 percent.
51.As altitude increases, the equivalent airspeed at which an aeroplane
stalls in
a particular configuration will
Your Answer: remain the same regardless of altitude CORRECT
This question has been asked 4238 times with a success rate of 75 percent.
52.With a drop in ambient temperature, an aircraft service ceiling will
Your Answer: not be affected CORRECT
This question has been asked 4279 times with a success rate of 64 percent.
Since 'Service Ceiling' is measured as 'density altitude' any
change in temperature is compensated for.
53.
When an aeroplane is flying at an airspeed which is 1.3 times its basic
stalling speed, the coefficient of lift as a percentage of the maximum lift
coefficient (CLmax) would be
Your Answer: 59% CORRECT
This question has been asked 3977 times with a success rate of 62 percent.
54.To maintain level flight, if the angle of attack is increased the speed must
be
Your Answer: increased INCORRECT
Correct Answer: reduced
This question has been asked 4096 times with a success rate of 73 percent.
55.Flap selection at constant IAS in straight and level flight will increase the
Your Answer: maximum lift coefficient (CLmax) and the drag CORRECT
This question has been asked 4073 times with a success rate of 65 percent.
Mechanics of Flight A.C.Kermode 10th edition Page 123
56. In straight and level flight, if airspeed ... the angle of attack ... and the
incidence angle...
Your Answer: increases; increases; decreases INCORRECT
Correct Answer: decreases; increases; remains constant
This question has been asked 3867 times with a success rate of 77 percent.
57.What must happen to the CL when flaps are deployed while maintaining
a constant IAS in straight and level flight?
Your Answer: Remain constant CORRECT
This question has been asked 4575 times with a success rate of only 44 percent.
58. If VS is 100 kt in straight and level flight, during a 45 bank turn VS will
be
Your Answer: 140 kts INCORRECT
Correct Answer: 119 kts
This question has been asked 3944 times with a success rate of 79 percent.
59.What is the effect on TAS if altitude is increased to 35,000 ft while flying
at a constant Mach number?
Your Answer: Remain the same INCORRECT
Correct Answer: Decrease
This question has been asked 4201 times with a success rate of only 47 percent.
60. If IAS is doubled, by which of the following factors should the original
CL be multiplied to maintain level flight?
Your Answer: 0.5 INCORRECT

Correct Answer: 0.25


This question has been asked 3969 times with a success rate of 71 percent.
61.When an aircraft is in a steady climb, how will the wing stalling angle be
affected?
Your Answer: The stalling angle will reduce with increasing altitude
INCORRECT
Correct Answer: The stalling angle will remain the same, regardless of altitude
This question has been asked 4023 times with a success rate of 83 percent.
62.The centre of pressure is in its most forward position
Your Answer: when the angle of attack exceeds the stalling angle of attack
INCORRECT
Correct Answer: when the angle of attack is smaller than the stalling angle of
attack
This question has been asked 3922 times with a success rate of 59 percent.
question
Mechanics of Flight A.C.Kermode 10th edition Page 90 fig. 3.17
63.The angle of attack at which an aircraft stalls
Your Answer: varies with gross weight and density altitude INCORRECT
Correct Answer: remains constant regardless of gross weight
This question has been asked 4053 times with a success rate of 74 percent.
64.The following factors increase stall speed:
Your Answer: A lower weight, decreasing bank angle, a smaller flap setting
INCORRECT
Correct Answer: An increase in load factor, a forward c.g. shift, decrease in
thrust
This question has been asked 3782 times with a success rate of 72 percent.
65.Stall speed in a turn is proportional to
Your Answer: the square root of the load factor CORRECT
This question has been asked 3946 times with a success rate of 80 percent.
66.An aeroplane has a stalling speed of 100 kt in a steady level flight. When
the aeroplane is flying a level turn with a load factor of 1.5, the stalling
speed is
Your Answer: 82 kt INCORRECT
Correct Answer: 122 kt
This question has been asked 3809 times with a success rate of 71 percent.
67.A wing stalling angle is
Your Answer: unaffected by a turn CORRECT
This question has been asked 4031 times with a success rate of 68 percent.
68.What effect does an increased load have on an aircraft?
Your Answer: The aircraft will have a tendency to roll and yaw INCORRECT
Correct Answer: The aircraft will stall at a higher speed
This question has been asked 3917 times with a success rate of 84 percent.
69.Which stall has the greatest angle of attack?
Your Answer: Low speed stall INCORRECT
Correct Answer: Deep stall
This question has been asked 3867 times with a success rate of 77 percent.
70.A jet aeroplane cruises buffet free at high constant altitude in significant
turbulence. Which type of stall can occur if this aeroplane decelerates?
Your Answer: Shock stall INCORRECT
Correct Answer: Accelerated stall
This question has been asked 3984 times with a success rate of 62 percent.
71.On a swept wing aeroplane at low airspeed, the pitch-up phenomenon
Your Answer: is caused by wingtip stall CORRECT

This question has been asked 3880 times with a success rate of 75 percent.
72.Which of the following statements about stall speed is correct?
Your Answer: Use of a T-tail will decrease the stall speed INCORRECT
Correct Answer: Decreasing the angle of sweep of the wing will decrease the
stall speed
This question has been asked 4102 times with a success rate of 60 percent.
73.How are the wing stalling angle and the lift coefficient affected when
altitude increases and EAS is held constant?
Your Answer: The lift coefficient remains constant and the wing stalling angle
will reduce INCORRECT
Correct Answer: The lift coefficient and the wing stalling angle both remain
constant
This question has been asked 3807 times with a success rate of 75 percent.
74.The stall speed
Your Answer: increases with an increased weight CORRECT
This question has been asked 3815 times with a success rate of 75 percent.
75. Increase of wing loading will
Your Answer: increase the stall speed CORRECT
This question has been asked 3751 times with a success rate of 78 percent.
76.The most common stall sensing devices are normally located
Your Answer: at or near the wing leading edge CORRECT
This question has been asked 3658 times with a success rate of 84 percent.
77.An aspect ratio of 8 could mean
Your Answer: span squared 64 ft., chord 8 ft. INCORRECT
Correct Answer: span 64 ft., mean chord 8 ft.
This question has been asked 3632 times with a success rate of 79 percent.
Aspect Ratio = span/mean chord
78. If angle of attack is increased beyond the critical angle of attack, the lift
coefficient ... and the stagnation point moves...
Your Answer: decreases; forward CORRECT
This question has been asked 3671 times with a success rate of 67 percent.
79. In a turn, the wing stalling angle
Your Answer: decreases INCORRECT
Correct Answer: remains unchanged
This question has been asked 3767 times with a success rate of 81 percent.
80.As the angle of attack of a wing is increased, the centre of pressure will
reach its most forward position on the wing
Your Answer: just before the wing stalls CORRECT
This question has been asked 3460 times with a success rate of 87 percent.
81.Which kind of boundary layer has the strongest change in velocity close
to the surface?
Your Answer: Laminar boundary layer INCORRECT
Correct Answer: Turbulent boundary layer
This question has been asked 3890 times with a success rate of 73 percent.
82.One disadvantage of the swept back wing is its stalling characteristics.
At the stall
Your Answer: wing root stall will occur first, which produces a rolling moment
INCORRECT
Correct Answer: tip stall will occur first, which produces a pitch-up moment
This question has been asked 3710 times with a success rate of 78 percent.
83.Which of the following aircraft designs would be most prone to super
stall?
Your Answer: T-tail CORRECT

This question has been asked 3694 times with a success rate of 74 percent.
Aircraft Instruments and Integrated Systems. EHJ Pallett Page
76
84.The stall speed in a 60 banked turn increases by the following factor
Your Answer: 1 INCORRECT
Correct Answer: 1.41
This question has been asked 3480 times with a success rate of 84 percent.
85.The speed range between high and low speed buffet
Your Answer: increases during climb INCORRECT
Correct Answer: increases during a descent at a constant IAS
This question has been asked 4119 times with a success rate of 59 percent.
86.The boundary layer of a wing is caused by
Your Answer: a turbulent stream pattern around the wing INCORRECT
Correct Answer: a layer on the wing in which the stream velocity is lower than
the free stream velocity, due to friction
This question has been asked 3677 times with a success rate of 90 percent.
87.The stalling speed in IAS will change according to the following factors?
Your Answer: Will increase in a turn, higher temperature and will increase
when the c.g. moves aft. INCORRECT
Correct Answer:
May increase with altitude, especially high altitude, will
increase during icing conditions and will increase when the c.g.
moves forward
This question has been asked 3573 times with a success rate of 59 percent.
88.The pitch-up effect of an aeroplane with swept wing in a stall is due to
the
Your Answer: wing root stalling first INCORRECT
Correct Answer: wing tip stalling first
This question has been asked 3662 times with a success rate of 86 percent.
89.When an aircraft with a typical aerofoil is in level flight at low speed and
high angle of attack, the normal axis is
Your Answer: nearly vertical CORRECT
This question has been asked 3705 times with a success rate of 76 percent.
90.An aeroplane has a stall speed of 78 KCAS at its gross weight of 6.850
lbs.
What is the stall speed when the weight is 5.000 lbs?
Your Answer: 78 KCAS INCORRECT
Correct Answer: 67 KCAS
This question has been asked 3508 times with a success rate of 79 percent.
91.What causes a swept wing aircraft to pitch-up at the stall?
Your Answer: Rearward movement of the CP INCORRECT
Correct Answer: Spanwise flow
This question has been asked 3587 times with a success rate of 66 percent.
92.Load factors has the following meaning:
Your Answer:
The ratio of a specified load to the weight of the aircraft, the
former being expressed in terms of aerodynamic forces, inertia
forces and ground reactions CORRECT
This question has been asked 3779 times with a success rate of 67 percent.
93.When all other factors of importance are constant, the stall speed
increases when
Your Answer: weight decreases INCORRECT
Correct Answer: pulling out of a dive

This question has been asked 3725 times with a success rate of 76 percent.
94.Which of the following is the correct order of configuration to give an
increasing critical angle of attack?
Your Answer: Trailing edge flaps extended, clean wing, slats extended
CORRECT
This question has been asked 3820 times with a success rate of 58 percent.
95.What is the percentage increase in stall speed in a 45o bank turn
Your Answer: 45% INCORRECT
Correct Answer: 19%
This question has been asked 3417 times with a success rate of 80 percent.
96.When an aircraft wing stalls
Your Answer: a wing which is not swept back will stall from the root and the
CP will move forwards INCORRECT
Correct Answer: a swept back wing will stall from the tip and the CP will move
forward
This question has been asked 3777 times with a success rate of 78 percent.
97.At the same weight, with the CG at its forward limit
Your Answer: VS is lower, the stalling angle is unchanged INCORRECT
Correct Answer: VS is higher, the stalling angle is unchanged
This question has been asked 3609 times with a success rate of 69 percent.
98.
Two identical aeroplanes A and B are flying horizontal steady turns. Further
data is:
A: W=1500 kg Bank= 20 TAS= 130 kt
B: W= 1500 kg Bank= 20 TAS= 200 kt
Which of the following statements is correct?
Your Answer: The rate of turn A is larger than the rate of turn B CORRECT
This question has been asked 3545 times with a success rate of 70 percent.
99.Which of the following situations leads to a decreasing stall speed (IAS)?
Your Answer: Increasing air density INCORRECT
Correct Answer: Decreasing weight
This question has been asked 3665 times with a success rate of 76 percent.
100. The purpose of a fixed spoiler on the leading edge of a wing at the root
is to
Your Answer: prevent the wing from stalling at the root INCORRECT
Correct Answer: ensure that the root of the wing stalls before the tip does
101. In a level turn with 60 lateral bank, the load factor is 2.0 and the stall
speed increases by
Your Answer: 10 % INCORRECT
Correct Answer: 40 %
This question has been asked 3470 times with a success rate of 75 percent.
102.The critical angle of attack
Your Answer: increases if the CG is moved forward INCORRECT
Correct Answer: remains unchanged regardless of gross weight
This question has been asked 3699 times with a success rate of 76 percent.
103.
An aeroplane has been loaded in such a manner that the centre of gravity is
located behind the aft centre of gravity limit. One undesirable flight
characteristic a pilot might experience with this aeroplane would be
Your Answer: stalling at higher-than-normal airspeed INCORRECT
Correct Answer: difficulty in recovering from a stalled condition
This question has been asked 3629 times with a success rate of 80 percent.
104.Vso is defined as the

Your Answer: stalling speed or minimum steady flight speed in a specified


configuration INCORRECT
Correct Answer: stalling speed or minimum steady flight speed in the landing
configuration
This question has been asked 3576 times with a success rate of 64 percent.
Flight Instruments and Automatic Flight Control, 6th Edition,
David Harris Page 16
105.The stalling speed in IAS will change according to the following factors:
Your Answer:
Decrease in a forward c.g. location, higher altitude and due to
the slip stream from a propeller on an engine located forward of
the wing INCORRECT
Correct Answer: Increase during turn, increased mass and forward c.g. location
This question has been asked 3898 times with a success rate of 54 percent.
106.With the centre of gravity on the forward limit, the stalling speed would
be
Your Answer: lower than with the centre of gravity on the aft limit
INCORRECT
Correct Answer: higher than with the centre of gravity on the aft limit
This question has been asked 3880 times with a success rate of 64 percent.
107.The following takes place at the transition point on a wing:
Your Answer: The airflow separates completely from the wing surface
INCORRECT
Correct Answer: The boundary layer makes the transition from laminar flow to
the turbulent boundary layer
This question has been asked 3536 times with a success rate of 88 percent.
108.A low wing loading (aircraft weight has been reduced)
Your Answer: increases stalling speed INCORRECT
Correct Answer: decreases stalling speed and landing speed
This question has been asked 3589 times with a success rate of 84 percent.
109.Stalling speed in a 15 bank level turn is 60kt. The stalling speed in a
45
bank level turn will be
Your Answer: 70 kts CORRECT
This question has been asked 3459 times with a success rate of 77 percent.
110.How does stalling speed (IAS) vary with altitude?
Your Answer: It increases with increasing altitude, because the density
decreases INCORRECT
Correct Answer: It remains constant
111.Extending a leading edge slat will have what effect on the angle of
attack of
a wing?
Your Answer: Increase the angle of attack INCORRECT
Correct Answer: Decrease the angle of attack
This question has been asked 3808 times with a success rate of only 47 percent.
Do not confuse the first line statement on the linked page with
what the slat 'does', as opposed to what it 'allows'.
112.As the centre of gravity is changed, recovery from a stall
Your Answer: is unaffected by centre of gravity position INCORRECT
Correct Answer: becomes progressively more difficult as the centre of gravity
moves aft.
This question has been asked 3702 times with a success rate of 72 percent.
113.To ensure that a wing stalls at the root first, stall wedges are

Your Answer: installed on the wing leading edge at the wing root CORRECT
This question has been asked 3280 times with a success rate of 85 percent.
114.Which of the following statements about boundary layers is correct?
Your Answer: The turbulent boundary layer has more kinetic energy than the
laminar boundary layer CORRECT
This question has been asked 3607 times with a success rate of 82 percent.
115.The angle of attack at which a wing stalls will
Your Answer: increase if the centre of gravity is moved aft INCORRECT
Correct Answer: remain the same regardless of centre of gravity position
This question has been asked 3660 times with a success rate of 68 percent.
116.Entering the stall the centre of pressure of a straight (1) wing and of a
strongly swept back wing (2) will
Your Answer: (1) move aft, (2) move forward CORRECT
This question has been asked 3685 times with a success rate of 64 percent.
117.Compared with stalling airspeed (VS) in a given configuration, the
airspeed
at which stick shaker will be triggered is
Your Answer: VS INCORRECT
Correct Answer: greater than VS
This question has been asked 3688 times with a success rate of 65 percent.
118.A boundary layer fence on a swept wing will
Your Answer: improve the high speed characteristics INCORRECT
Correct Answer: improve the low speed characteristics
This question has been asked 3673 times with a success rate of 59 percent.
119. If the straight and level stall speed is 100 kt, what will be the stall
speed in a 1.5g turn?
Your Answer: 81 kts INCORRECT
Correct Answer: 122 kts
This question has been asked 3268 times with a success rate of 84 percent.
120.How does stalling speed vary with load factor?
Your Answer: It increases proportionally with the square root of the load
factor CORRECT
This question has been asked 3549 times with a success rate of 83 percent.
121.When entering a stall, the CG of a straight wing will (i) and of a
strongly
swept wing will (ii)
Your Answer: (i) move aft, (ii) not move INCORRECT
Correct Answer: (i) not move, (ii) not move
This question has been asked 3587 times with a success rate of 68 percent.
122.After the transition point between the laminar and turbulent boundary
layer
Your Answer: the mean speed increases and the friction drag decreases
INCORRECT
Correct Answer: the mean speed and friction drag increases
This question has been asked 3717 times with a success rate of 52 percent.
123.The wing of an aeroplane will never stall at low subsonic speeds as long
as
Your Answer: the angle of attack is smaller than the value at which the stall
occurs CORRECT
This question has been asked 3483 times with a success rate of 80 percent.
124.The load factor is
Your Answer: the ratio of lift to weight CORRECT
This question has been asked 3410 times with a success rate of 85 percent.

125.Which type of stall has the largest associated angle of attack?


Your Answer: Deep stall CORRECT
This question has been asked 3404 times with a success rate of 84 percent.
126.Which statement is correct about the laminar and turbulent boundary
layer?
Your Answer: Friction drag is lower in the laminar layer CORRECT
This question has been asked 3604 times with a success rate of 65 percent.
127.A slotted flap will increase the CLmax by
Your Answer: increasing only the camber of the aerofoil INCORRECT
Correct Answer: increasing the camber of the aerofoil and improving the
boundary layer
This question has been asked 3544 times with a success rate of 78 percent.
128.When a trailing edge flap is lowered fully
Your Answer: the C of P moves to the rear and lift/drag ratio is unaffected
INCORRECT
Correct Answer: the C of P moves to the rear and lift/drag ratio is decreased
This question has been asked 3743 times with a success rate of only 49 percent.
129.Which statement is correct?
Your Answer: Extension of flaps will increase (CL/CD)max, causing the
minimum rate of descent to decrease INCORRECT
Correct Answer: Extension of flaps causes a reduction of the stall speed, the
maximum glide distance also reduces
This question has been asked 3607 times with a success rate of 63 percent.
130.When the angle of attack of an aircraft is progressively increased, the
wing
centre of pressure will reach its most forward position
Your Answer: at the optimum angle of attack of the wing INCORRECT
Correct Answer: at the maximum lift coefficient (Clmax)
This question has been asked 3543 times with a success rate of 64 percent.
131.What is the most effective flap system?
Your Answer: Split flap INCORRECT
Correct Answer: Fowler flap
This question has been asked 3339 times with a success rate of 87 percent.
132.
An aeroplane with swept back wings is equipped with slats and/or leading
edge (L.E.) flaps. One possible efficient way to arrange the leading edge
devices on the wings is
Your Answer: Wing roots: L.E. flaps Wing tips: no devices INCORRECT
Correct Answer: Wing roots: L.E. flaps Wing tips: slats
This question has been asked 3497 times with a success rate of 77 percent.
133.Which of the following statements about the difference between
Krueger
flaps and slats is correct?
Your Answer: Deploying a slat will increase critical angle of attack, deploying
a Krueger flap does not INCORRECT
Correct Answer: Deploying a slat will form a slot deploying a Krueger flap does
not
This question has been asked 3333 times with a success rate of 88 percent.
134.Vortex generators
Your Answer: change the turbulent boundary layer into a laminar boundary
layer INCORRECT
Correct Answer: transfer energy from the free airflow into the boundary layer

This question has been asked 3344 times with a success rate of 80 percent.
135.When vortex generators are fitted they will normally be found
Your Answer: near the wing leading edge in front of control surfaces
CORRECT
This question has been asked 3402 times with a success rate of 81 percent.
136.During the extension of the flaps at a constant angle of attack the
aeroplane
starts to: (all other factors of importance being constant)
Your Answer: climb CORRECT
This question has been asked 3368 times with a success rate of 85 percent.
137.Deploying a Fowler flap, the flap will
Your Answer: just move aft INCORRECT
Correct Answer: move aft, then turn down
This question has been asked 3308 times with a success rate of 86 percent.
138.
An aeroplane has the following flap settings: 0, 15, 30 and 45. Slats can
be selected too. Which of the above selections will produce the greatest
negative influence on the CL/CD ratio?
Your Answer: Flaps from 0 to 15 INCORRECT
Correct Answer: Flaps from 30 to 45
This question has been asked 3268 times with a success rate of 79 percent.
139.The effect of Winglets is
Your Answer: reduction in induced drag CORRECT
This question has been asked 3327 times with a success rate of 89 percent.
140.When flaps are extended in a straight and level flight at constant IAS,
the lift coefficient will eventually
Your Answer: decrease INCORRECT
Correct Answer: remain the same
This question has been asked 3643 times with a success rate of only 49 percent.
141.When spoilers are used as speed brakes
Your Answer: at same angle of attack, CD is increased and CL is decreased
CORRECT
This question has been asked 3263 times with a success rate of 86 percent.
142.When a trailing edge flap is lowered during flight from take-off position
to fully down position, one will experience
Your Answer: a large increase in lift and a small increase in drag INCORRECT
Correct Answer: a small increase in lift and a large increase in drag
This question has been asked 3323 times with a success rate of 72 percent.
143.What is the purpose of an auto-slat system?
Your Answer: Extend automatically when a certain value of angle of attack is
exceeded CORRECT
This question has been asked 3328 times with a success rate of 86 percent.
144.Which of the following series of configurations has an increasing critical
angle of attack?
Your Answer: flaps only extended, clean wing, slats only extended CORRECT
This question has been asked 3401 times with a success rate of 78 percent.
145.Where on the surface of a typical aerofoil will flow separation normally
start
at high angles of attack?
Your Answer: upper side leading edge INCORRECT
Correct Answer: upper side trailing edge
This question has been asked 3451 times with a success rate of 62 percent.

146. If the flaps are lowered but the airspeed is kept constant, to maintain
level
flight
Your Answer: the attitude must be held constant INCORRECT
Correct Answer: the nose must be pitched down
This question has been asked 3447 times with a success rate of 73 percent.
147.The effects of leading edge slats
Your Answer:
increase camber, increase suction peak on main wing, increase
effective angle of attack and move CLmax to higher angle of
attack INCORRECT
Correct Answer: increase boundary layer energy, move suction peak on to slat
and increase CLmax angle of attack
This question has been asked 3539 times with a success rate of 60 percent.
148.Flaps are used in order to
Your Answer:
decrease stalling speed and reduce max angle of attack thereby
achieving a more nose down attitude near and at stalling speed
CORRECT
This question has been asked 3570 times with a success rate of 61 percent.
149.Deployment of leading edge flaps will
Your Answer: increase critical angle of attack CORRECT
This question has been asked 3405 times with a success rate of 81 percent.
150.During flap down selection in a continuous straight and level flight at
constant IAS and weight
Your Answer: the stall speed increases INCORRECT
Correct Answer: the centre of pressure moves aft
This question has been asked 3825 times with a success rate of only 42 percent.
151.CLmax may be increased by the use of
Your Answer: slats INCORRECT
Correct Answer: both flaps and slats
This question has been asked 3379 times with a success rate of 83 percent.
152.Compared with the flap up configuration the maximum angle of attack
for the flaps down configuration is
Your Answer: larger INCORRECT
Correct Answer: smaller
This question has been asked 3541 times with a success rate of 59 percent.
153.Compared with the flap down configuration the maximum angle of
attack for
the flaps up configuration is
Your Answer: unchanged INCORRECT
Correct Answer: larger
This question has been asked 3465 times with a success rate of 62 percent.
154.How is the pitching moment affected if flaps are deployed in straight
and level flight?
Your Answer: Depends on wing position CORRECT
This question has been asked 3526 times with a success rate of only 45 percent.
155.What is the effect of lowering leading edge and trailing edge flaps in
flight?
Your Answer: Cl increases, Cd increases and the stalling angle of attack
increases CORRECT
This question has been asked 3356 times with a success rate of 73 percent.
156.Lowering the inboard flaps causes the wing Centre of Pressure

Your Answer: to move forward INCORRECT


Correct Answer: to move inboard towards the wing root
This question has been asked 3469 times with a success rate of 66 percent.
157.Slats
Your Answer: de-energise the boundary layer, thereby decreasing the stalling
angle of attack INCORRECT
Correct Answer: re-energise the boundary layer thereby increasing the stalling
angle of attack
This question has been asked 3442 times with a success rate of 79 percent.
158.When deploying the flaps the effective angle of attack
Your Answer: decreases INCORRECT
Correct Answer: increases
This question has been asked 3569 times with a success rate of 62 percent.
159.Vortex generators mounted on the upper wing surface will
Your Answer: increase the interference drag of the trailing edge flaps
INCORRECT
Correct Answer: decrease the shock wave induced separation
This question has been asked 3449 times with a success rate of 72 percent.
160.Vortex generators mounted on the upper wing surface will
Your Answer: decrease the stalling speed by increase of the tangential
velocity of the swept wing INCORRECT
Correct Answer: decrease the interference drag of the trailing edge flaps
This question has been asked 3630 times with a success rate of only 49 percent.
161. It is possible to reduce the span wise airflow over swept wings, due to
adverse pressure gradients, by
Your Answer: increased anhedral INCORRECT
Correct Answer: wing fences
This question has been asked 3289 times with a success rate of 83 percent.
162.After take-off the slats (when installed) are always retracted later than
the
flaps. Why?
Your Answer: Because SLATS EXTENDED gives a large decrease in stall speed
with relatively less drag CORRECT
This question has been asked 3311 times with a success rate of 82 percent.
163. In order to maintain straight and level flight at a constant airspeed,
whilst the flaps are being retracted, the angle of attack will
Your Answer: increase CORRECT
This question has been asked 3531 times with a success rate of 54 percent.
164. If flaps are deployed at constant IAS in straight and level flight, the
magnitude of tip vortices will eventually: (flap span less than wing span)
Your Answer: remain the same INCORRECT
Correct Answer: increase
This question has been asked 3451 times with a success rate of 62 percent.
165.The trailing edge flaps, when extended
Your Answer: improve the best angle of glide INCORRECT
Correct Answer: worsen the best angle of glide
This question has been asked 3332 times with a success rate of 62 percent.
166.One of the main purposes of using flaps during approach and landing is
to
Your Answer: decrease the angle of descent without increasing the airspeed
INCORRECT
Correct Answer: increase the angle of descent without increasing the airspeed
This question has been asked 3411 times with a success rate of 72 percent.

167.The use of a slot in the leading edge of the wing enables the aeroplane
to fly
at a slower speed because
Your Answer: the laminar part of the boundary layer gets thicker
INCORRECT
Correct Answer: it delays the stall to a higher angle of attack
This question has been asked 3345 times with a success rate of 68 percent.
168.What is the effect of deploying leading edge flaps?
Your Answer: Increase the critical angle of attack CORRECT
This question has been asked 3451 times with a success rate of 78 percent.
169.The lift coefficient CL of a wing at a given angle of attack
Your Answer: is constant and not affected by high lift devices INCORRECT
Correct Answer: is increased by the use of high lift devices
This question has been asked 3299 times with a success rate of 78 percent.
170. The optimum angle of attack for a typical aerofoil is about..., and the
actual angle of attack will be close to this optimum angle during...
Your Answer: 4, cruise CORRECT
This question has been asked 3243 times with a success rate of 81 percent.
171.Upon extension of a spoiler on a wing
Your Answer: CL is increased, while CD remains unaffected INCORRECT
Correct Answer: CD is increased and CL is decreased
This question has been asked 3238 times with a success rate of 88 percent.
172. If the weight of an aircraft is increased, the maximum lift-to-drag ratio
will
Your Answer: not be affected CORRECT
This question has been asked 3528 times with a success rate of 56 percent.
173.With reference to differential aileron control
Your Answer: drag decreases on the outer wing INCORRECT
Correct Answer: drag increases on the inner wing
This question has been asked 3381 times with a success rate of 57 percent.
Automatic Flight Control, Pallett 4th Edition Page 41
A+P Technician Airframe Textbook Page 1-11
174.Why are vortex generators often fitted on aircraft with straight wings?
Your Answer: To reduce span wise airflow towards the wing tips on the
extrados INCORRECT
Correct Answer: To delay boundary layer separation
This question has been asked 3263 times with a success rate of 76 percent.
175.The boundary layer of a body in a moving airstream is
Your Answer: a layer of air over the surface where the airspeed is changing
from free stream velocity to zero velocity CORRECT
This question has been asked 3225 times with a success rate of 74 percent.
176.The transition point located on the wing is the point where
Your Answer: airflow starts separating from the wing INCORRECT
Correct Answer: the boundary layer changes from laminar flow to turbulent flow
This question has been asked 3197 times with a success rate of 86 percent.
177.The boundary layer is considered to be turbulent
Your Answer: just aft of the separation point INCORRECT
Correct Answer: between the transition and separation points
This question has been asked 3289 times with a success rate of 67 percent.
178.The advantage of a turbulent boundary layer over a laminar boundary
layer is
Your Answer: less tendency to separate CORRECT
This question has been asked 3193 times with a success rate of 73 percent.

179.A laminar boundary layer is... and has... drag than a turbulent layer.
Your Answer: thinner; less CORRECT
This question has been asked 3224 times with a success rate of 82 percent.
180.When pulling out of a dive (e.g. looping) the angle of attack
Your Answer: increases CORRECT
This question has been asked 3196 times with a success rate of 77 percent.
Your Answer: pitch and roll INCORRECT
Correct Answer: yaw and roll
This question has been asked 3174 times with a success rate of 78 percent.
Avionic Fundamentals Jeppesen page 291
182. If an aircraft is aerodynamically stable
Your Answer: aircraft becomes too sensitive INCORRECT
Correct Answer: aircraft returns to trimmed attitude
This question has been asked 3179 times with a success rate of 86 percent.
183.Ailerons control the aircraft in the
Your Answer: longitudinal plane INCORRECT
Correct Answer: lateral plane
This question has been asked 3303 times with a success rate of 68 percent.
Ailerons control the aircraft 'IN' the lateral plane, which is
'ABOUT' the longitudinal axis.
184.An anti-balance tab is used
Your Answer: to relieve stick loads INCORRECT
Correct Answer: to give more feel to the controls
This question has been asked 3128 times with a success rate of 74 percent.
Jeppesen A&P Technician Airframe Textbook 1-29
Also known as an Anti-Servo tab
185.Slats
Your Answer: increase the overall surface area and lift effect of wing
INCORRECT
Correct Answer: keep the boundary layer from separating for longer
This question has been asked 3080 times with a success rate of 71 percent.
186.Due to the change of lift force resulting from the extension of flaps in
flight
Your Answer: nose should be lowered, reducing AoA CORRECT
This question has been asked 3031 times with a success rate of 76 percent.
The main purpose of flaps is to increase lift so that the pilot can
lower the nose, increase decent angle and get a better view of
the runway.
187.Flight spoilers are primarily
Your Answer: used with differential ailerons to reduce adverse yaw in a turn
CORRECT
This question has been asked 3439 times with a success rate of 59 percent.
188. If the aircraft is flying nose heavy, which direction would you move the
elevator trim tab?
Your Answer: Up to move elevator down INCORRECT
Correct Answer: Down to move elevator up
This question has been asked 3235 times with a success rate of 76 percent.
189.Wing tip vortices are strongest when
Your Answer: flying high speed straight and level flight INCORRECT
Correct Answer: flying slowly at high angles of attack
This question has been asked 3005 times with a success rate of 77 percent.
190.Aerodynamic balance
Your Answer: will cause CP to move towards the trailing edge and cause

instability INCORRECT
Correct Answer: will reduce aerodynamic loading
This question has been asked 3373 times with a success rate of 77 percent.
191.An example of a secondary flight control is a
Your Answer: spoiler INCORRECT
Correct Answer: flap
This question has been asked 3193 times with a success rate of 70 percent.
A spoiler is sometimes a 'primary flight control' when it is used
for roll control in conjunction with the ailerons. On the other
hand, a flap is usually not considered to be a flight control
at-all, rather, a high lift device. So take your pick!
192.A balance tab
Your Answer: effectively increases the area of the control surface
INCORRECT
Correct Answer: assists the pilot to move the controls
This question has been asked 3236 times with a success rate of 84 percent.
Jeppesen A & P Technician Textbook pg 1-29
193.An elevator provides control about the
Your Answer: longitudinal axis INCORRECT
Correct Answer: lateral axis
This question has been asked 3307 times with a success rate of 80 percent.
194.Which wing increases drag when the ailerons are moved?
Your Answer: Both wings have an equal increase in drag INCORRECT
Correct Answer: Both wings increase drag but the wing with the down-going
aileron increases more
This question has been asked 3111 times with a success rate of 66 percent.
195.Which flap will increase wing area and camber?
Your Answer: Split INCORRECT
Correct Answer: Fowler
This question has been asked 3144 times with a success rate of 89 percent.
Jeppesen A&P Technician Airframe Textbook Page 20
196.An automatic slat will lift by itself when the angle of attack is
Your Answer: low INCORRECT
Correct Answer: high
This question has been asked 3235 times with a success rate of 71 percent.
197.On aircraft fitted with spoilers for lateral control, roll to the right is
caused by
Your Answer: right spoilers extending, left spoilers remaining retracted
CORRECT
This question has been asked 3165 times with a success rate of 86 percent.
198.A split flap increases lift by increasing
Your Answer: the surface area INCORRECT
Correct Answer: the angle of attachment of the lower hinged portion
This question has been asked 3049 times with a success rate of 64 percent.
Jeppesen A & P Technician Airframe Textbook page 1-30
199.Dutch roll is
Your Answer: primarily a pitching instability INCORRECT
Correct Answer: a combined yawing and rolling motion
This question has been asked 3180 times with a success rate of 91 percent.
200.On an aircraft with an all-moving tailplane, pitch up is caused by
Your Answer: increasing tailplane incidence INCORRECT
Correct Answer: decreasing tailplane incidence
This question has been asked 3229 times with a success rate of 73 percent.

201.A leading edge slat is a device for


Your Answer: increasing the stalling angle of the wing CORRECT
This question has been asked 3096 times with a success rate of 80 percent.
202.A Krueger flap is
Your Answer: a leading edge flap which hinges forward CORRECT
This question has been asked 3233 times with a success rate of 83 percent.
Jeppesen A & P Airframe Technician Textbook page 1-37 figure
1-64
203.The layer of air over the surface of an aerofoil which is slower moving,
in
relation to the rest of the airflow, is known as
Your Answer: camber layer INCORRECT
Correct Answer: boundary layer
This question has been asked 3193 times with a success rate of 90 percent.
204.When airflow velocity over an upper cambered surface of an aerofoil
decreases, what takes place?
Your Answer: Pressure increases, lift increases INCORRECT
Correct Answer: Pressure increases, lift decreases
This question has been asked 3187 times with a success rate of 75 percent.
205.What is a controlling factor of turbulence and skin friction?
Your Answer: Countersunk rivets used on skin exterior INCORRECT
Correct Answer: Fineness ratio
This question has been asked 3067 times with a success rate of 66 percent.
206.Changes in aircraft weight
Your Answer: cause corresponding changes in total drag due to the
associated lift change CORRECT
This question has been asked 3127 times with a success rate of 71 percent.
More weight requires more lift = more induced drag
207.When an aircraft stalls
Your Answer: lift and drag increase INCORRECT
Correct Answer: lift decreases and drag increases
This question has been asked 3213 times with a success rate of 88 percent.
208.The aircraft stalling speed will
Your Answer: be unaffected by aircraft weight changes since it is dependant
upon the angle of attack INCORRECT
Correct Answer: increase with an increase in weight
This question has been asked 3012 times with a success rate of 80 percent.
209. In a bank and turn
Your Answer: extra lift is required CORRECT
This question has been asked 3102 times with a success rate of 75 percent.
210. The angle of attack at which stall occurs
Your Answer: depends on the weight of the aircraft INCORRECT
Correct Answer: can be varied by using flaps and slats
This question has been asked 3047 times with a success rate of 74 percent.
211.The primary function of a flap is
Your Answer: to trim the aircraft longitudinally INCORRECT
Correct Answer: to alter the lift of an aerofoil
This question has been asked 3200 times with a success rate of 86 percent.
Jeppesen A & P Technician Airframe Textbook page 1-30
212.The stalling speed of an aircraft
Your Answer: does not change INCORRECT
Correct Answer: is increased when it is heavier
This question has been asked 3024 times with a success rate of 82 percent.

213.A wing flap which has 'dropped' or partially extended on one wing in
flight
will lead to
Your Answer: a steady rolling tendency which would be corrected by use of
the ailerons CORRECT
This question has been asked 3160 times with a success rate of 81 percent.
214.With an increase in the amount of flap deployment, the stalling angle of
a wing
Your Answer: remains the same INCORRECT
Correct Answer: decreases
This question has been asked 3355 times with a success rate of only 45 percent.
215.Downward displacement of an aileron
Your Answer: increases the angle at which its wing stalls INCORRECT
Correct Answer: decreases the angle at which its wing will stall
This question has been asked 3258 times with a success rate of only 44 percent.
An aileron displacement has a similar effect on stall angle as
the deployment of flaps
216.Due to the tailplane angle of attack change, the flap-induced downwash
on the tailplane
Your Answer: may cause a nose-down or nose-up pitch depending upon the
initial tailplane load INCORRECT
Correct Answer: will tend to cause an aircraft nose-up pitch
This question has been asked 3269 times with a success rate of 54 percent.
217.Due to the change in lift coefficient accompanying extension of the
flaps, to
maintain the lift constant it would be necessary to
Your Answer: keep the pitch attitude constant INCORRECT
Correct Answer: lower the nose
This question has been asked 3038 times with a success rate of 79 percent.
218.Which leading edge device improves the laminar flow over the wing?
Your Answer: Flap INCORRECT
Correct Answer: Slat
This question has been asked 2949 times with a success rate of 80 percent.
219.The balance tab is an auxiliary surface fitted to a main control surface
Your Answer: operating automatically to assist the pilot in moving the
controls CORRECT
This question has been asked 3333 times with a success rate of 80 percent.
220. The purpose of anti-balance tabs is to
Your Answer: relieve stick loads INCORRECT
Correct Answer: give more feel to the control column
This question has been asked 3314 times with a success rate of 80 percent.
221.The tropopause exists at about
Your Answer: 30,000 ft. INCORRECT
Correct Answer: 36,000 ft.
This question has been asked 3169 times with a success rate of 83 percent.
222. Induced drag curve characteristics of a slender delta wing are such
that
there is
Your Answer: no change in gradient with wing speed INCORRECT
Correct Answer: decrease in gradient with wing speed
This question has been asked 3248 times with a success rate of 59 percent.
223. If an aircraft is yawing left, to correct, the trim tab on the rudder
would

need to be positioned
Your Answer: to the left, moving the rudder right CORRECT
This question has been asked 3117 times with a success rate of 82 percent.
224. Instability giving roll and yaw
Your Answer: is longitudinal stability INCORRECT
Correct Answer: is dutch roll
This question has been asked 3120 times with a success rate of 88 percent.
225.Vortex generators are fitted to
Your Answer: move transition point rearwards INCORRECT
Correct Answer: move transition point forwards
This question has been asked 3235 times with a success rate of only 42 percent.
226.Leading edge flaps
Your Answer: increase stalling angle of the wing CORRECT
This question has been asked 3028 times with a success rate of 72 percent.
227.Krueger flaps are on
Your Answer: the trailing edge INCORRECT
Correct Answer: the leading edge
This question has been asked 3090 times with a success rate of 90 percent.
228.Sweepback will
Your Answer: not affect lateral stability INCORRECT
Correct Answer: increase lateral stability
This question has been asked 3137 times with a success rate of 74 percent.
229.A plain flap
Your Answer: does not increase the wing area on deployment CORRECT
This question has been asked 3189 times with a success rate of 65 percent.
230.A split flap, when deployed
Your Answer: increases drag with little lift coefficient increase, from
intermediate to fully down CORRECT
This question has been asked 2942 times with a success rate of 71 percent.
231.An elevator controls the aircraft motion in
Your Answer: pitch CORRECT
This question has been asked 3163 times with a success rate of 90 percent.