You are on page 1of 23

www.jntuworld.

com

Code No: 07A42101 Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., I Mid-Term Examinations, March 2010 AERODYNAMICS-1 Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks.Time: 20 Min. Marks: 20. I Choose the correct alternative: [ ]

1. For a NACA airfoil, the leading edge is (A) Sharp (B) elliptical (C) an arc of a circle (D) an intersection of the upper and lower surface contours 2. Reynolds number is defined as (A) Inertia force / elastic force (C) (Inertia force / elastic force) 3. Mach number is defined as (A) Inertia force / elastic force (C) (Inertia force / elastic force) [ (B) Viscous force / inertia force (D) Inertia force / viscous force

(B) Viscous force / inertia force (D) Inertia force / viscous force

4. A flow of air has a velocity V and vorticity, . If the flow is irrotational, the relationship between the two is given by (A) = V x (B) = x V (C) V = x

5. In the context of flow over an airfoil, Kutta condition states that (A) velocity at the leading edge is zero (B) velocity at the trailing edge is zero (C) velocity of flow from the upper and lower surfaces at the trailing edge are equal (D) the velocity is maximum at the leading edge

6. A combination of uniform flow and a doublet give a __________ [ ] flow over a right circular cylinder. (A) lifting (B) rankine oval (C) semi-infinite body (D) non-lifting flow over a right circular cylinder. 7. The nomenclature being = circulation, V= free stream velocity, R = radius of the right circular cylinder, and the condition being > 4 circular cylinder has stagnation points __________ (A) one on the body (B) two on the body (C) one in the flow outside the body D) two in the flow outside the body 8. Kutta - Zhukovsky (Kutta Joukowski) transformation transforms a circle into an airfoil. The equation is transforms into (A) a straight line

T N

W U

R O

D L
(D)

.V
[ ]

V R, the flow over the

. Radius of the circle is a. If a > b, the circle (D) a cambered airfoil Cont.2

(B) an ellipse (C) a symmetric airfoil

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com Code No: 07A42101 :2: Set No. 1

9. Time rate of change of circulation around a closed curve consisting of the same fluid element, equals (A) zero [ (B) one (C) minus one (D) infinity ] ]

10. The distance between centre of pressure and the quarter chord point for a symmetric airfoil is [ (A) zero (B) lift-independent (C) minimum (D) maximum II Fill in the blanks: _________ __________

11. The enthalpy of a gas


(Explain the symbols used).

12. The magnitude and units of Gas constant for air are
(Explain the symbols used).

13. Combination of uniform flow with source and sink gives _________ 14. If

is the stream function, following the terminology of J.D. Anderson, the components of velocity

along the Cartesian coordinates are given by


(Explain the symbols used).

15. The speed of sound is given by c = ____________


(Explain the symbols used).

16. The four different types of drag are ________

17. The skin friction drag of an airfoil in inviscid flow is _________ 18. The Kutta - Zhukovsky (Kutta Joukowski) transformation transforms a circle into a flat plate if ___ 19. The Kutta - Zhukovsky (Kutta Joukowski) transformation transforms a circle into a cambered airfoil if _________ 20. The most important limitation of the thin airfoil theory is that the ________

T N

W U
-oOo-

R O

__________

D L

www.jntuworld.com

Code No: Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., I Mid-Term Examinations, Jan/Feb 2011 AERODYNAMICS I Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks.Time: 20 Min. Marks: 10. I 1. Choose the correct alternative: Continuity equation for a fluid is (A) (B) Momentum equation in the X direction is (A) (C) 3. The energy equation is (A) (B) (C) (D) 4. For an irrotational flow, the vorticity is (A) (B) zero (C) 2 [ =0 (D) =0 [ [ ] ] ] [ (C) (D) [ (B) (D) [ ] ] ]

2.

5. 6.

The thickness of boundary layer over a flat plate in laminar flow with Reynolds no. Re is (A) (B) (C) (D) The number of stagnation points on a sphere in an inviscid flow is (A) zero (B) one (C) two (D) indeterminate Eulers equation is (A) (B) dp = (C) (D) (D)

7. 8. 9. 10.

[ [ [ [

] ] ] ]

The lift slope for a thin airfoil is (A) (B) (C) 3

In the case of a boundary layer the momentum thickness is given by (A) (B) (C) (D) In the case of an airfoil the lift force is (A) along the chord (B) along the free stream (C) normal to the chord (D) normal to the free stream direction

Cont..2

Code No: II 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. Fill in the blanks:

:2:

Set No. 1

Continuity equation for a steady, incompressible, inviscid two dimensional flow . Displacement thickness signifies the missing In a velocity field, the vorticity is and the angular velocity is .

The drag over a cylinder in an inviscid uniform flow is ---------------Kelvins circulation theorem states that The circulation at the trailing edge of an airfoil is . The lift of an airfoil in a flow of circulation is given by . If an inviscid flow over a cylinder, = 4 V R , the number of stagnation points on the cylinder is .. Boundary layer separates from a thin airfoil if the angle of attack is .. Magnus effect is .

19. 20.

-oOowww.jntuworld.com

www.jntuworld.com Code No: 54040 AERODYNAMICS I Keys I 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) II 11) 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) zero. V one. very high. mass; =2 zero. Choose the correct alternative: A B A B D C B B A D Fill in the blanks: Set No. 1

T N

W U
-oOo-

R O

D L

occurrence of lift over a spinning sphere in a viscous flow.

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks. Time: 20 Min. Marks: 10. I 1. Choose the correct alternative: For the airfoils with positive camber, the value of a)-2 or -3 2.
0 0

Code No: 54040 Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., I Mid-Term Examinations, February 2012 AERODYNAMICS-I Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A

will be of order
0 0

[
0 0

(b) -4 or -5

(c) 2 or 3

(d) 4 or5

The drag produced due to the flow separation on an airfoil is a)Skin friction drag (b) pressure drag (c) base drag
For a doublet = a)

[ (d) wave drag

3.

4.

K sin t K sin (b) 2 r 2 r The equation of a streamline is given by

(c)

2 sin K r

(d)

a) ds.V = 0

(b) ds V = 0

(c) ds V = 0

5.

Pressure coefficient for incompressible inviscid flow is given by


V V V a) Cp = 1 + b) Cp = 1 c) Cp = 1 V V V Continuity equation for a fluid is D D v D + .V = 0 b) + .V = 0 c) + .V = 0 a) Dt Dt Dt
2
2

6.

7.

Momentum equation in the Y direction is a)

( v) ( v) p p + . vV = + f y + Fy viscous b) + . uV = + f y + Fy viscous t y t y

( v) p c) + .V = + f y + Fy viscous t y

J
(b)

T N
(b)

W U
2

R O
d)

(d) ds V 0

D L
2 sin K r
2

V d) Cp = 1 + V

[ D v + .V = 0 Dt
[

d)

p + . v.V = + f y + Fy viscous t y
[ ]

8.

The lift slope for a thin airfoil is (a) (b) 2 (c) 3 (d)

[ ]

9.

Kelvins circulation theorem states that a)

D 0 Dt

D =0 Dt

(c)

D =1 Dt

(d)

D = 1 Dt [ ]

10.

Product of stream lines and equi-potential lines is


a)1 (c) 0 (d) 1

Cont.2

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 II Fill in the blanks:

:2:

Set No. 1

11. 12.

The maximum value of lift coefficient, Cl, occurs just prior to the __________ An airfoil with chord of 0.64 m is in an airstream at sea level conditions. The free stream velocity is 70 m/s and lift per unit span is 1254 N/m The value of the lift coefficient Cl = __________ An adverse pressure gradient is a region where the pressure ____________ in the flow direction. For a symmetric airfoil the location of center of pressure is at ______________. For the vortex flow, velocity potential, = _____________ Non-lifting flow over a cylinder can be obtained from a combination of ____________ and ____________. is called condition of __________________. For a rotational flow, the vorticity is ____________.

13. 14. 15. 16.

17. 18. 19. 20.

Continuity equation for a steady, incompressible, inviscid two dimensional flow______________ Bernoullis equation is applicable to_____________________ flows only.

T N

W U
-o0o-

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 AERODYNAMICS-I Keys Choose the correct alternative: A B B C B A A B B D Fill in the blanks: Stall 0.65 Increases Quarter- chord point

Set No. 1

I 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. II 11. 12. 13. 14. 15.

16. 17. 18. 19. 20.

2 Uniform flow and doublet Incompressibility 0

Inviscid incompressible

T N

W U
-oOo-

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., I Mid-Term Examinations, February 2013 AERODYNAMICS-I Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks. Time: 20 Min. Marks: 10. I 1. Choose the correct alternative: Significance of Non-dimensional analysis a)To remove out Geometry effects c)Both A & B [ b)To incorporate Geometry effects d)To remove dimensional effects [ ] d)None of the above ]

2.

Non conservation form of conservation equations are derived by using a)Eulerian Analysis b)Lagrangian Analysis c)Any of these two

3.

Transport Phenomenon includes following [ ] a)Mass diffusion b)Viscosity c)Thermal diffusion and momentum diffusion d)Thermal diffusion and momentum diffusion & Mass diffusion In Moving control volume concentration is laid on a)Mass crossing control volume b)Changes in the volume

4.

5.

Rotating flow in concentric circles is called Vortex flow. Then it is a)Incompressible and Inviscid b)Only Inviscid c)Inviscid, Incompressible and Irrotioanl all through the flow d)Inviscid, Incompressible and Irrotioanl except at origin Geometry surface of the aerodynamic object senses a)Static pressure at all points c)Static pressure at all points except 2 locations

6.

7.

Bernoullis equation is applied for [ ] a)Incompressible flows only b)Inviscid and Incompressible flows only c)Inviscid Compressible and Incompressible flows d)Inviscid Incompressible and rotational flows Maximum possible pressure coefficient of Non-lifting flow over cylinder is a)One b)Two c)Three d)Four For the flow over circular cylinder, flow gets separated with two stable vortices for a)40<Re<400 b)4<Re<40 c)0<Re<400 d)100<Re<1000 Typical Airfoil skin friction drag coefficient varies from a)0.008-0.009 b)0.004-0.006 c)0.002-0.004 [ ]

T N

W U

R O

c)Both

D L

d)None [ ]

[ b)Stagnation pressure only d)None of the above

8.

9.

10.

[ d)0.02-0.06

Cont..2

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 II 11. Fill in the blanks:

:2:

Set No. 1

In Inviscid and Incompressible flows, pressure coefficient is function of ______________ , ________________ & _________________ Singularity is a point where ____________________ Rankine oval is formed by combination of ____________________________ The geometric shape of aerodynamic object is typically described by _________________ line The radial distance of a point in doublet flow is represented by _________where c is stream function constant There is a discontinuous change in the ___________ component of velocity for source sheet Kutta condition is said to be satisfied when flow ______________ surfaces at the trailing edge region For laminar flow drag coefficient _____________ and Reynolds number increases

12. 13. 14. 15.

16. 17. 18. 19. 20.

Velocity distribution across the thickness of turbulent boundary layer typically follows ___________ Energy thickness is said to be _____________ to mainstream velocity that is lost due to boundary layer

T N

W U
-oOo-

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 AERODYNAMICS-I Keys I 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. II 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. Choose the correct alternative: D B D B D C C A B B Fill in the blanks: Mach number , Reynolds Number & Angle of Attack velocity reaches infinity

Set No. 1

free stream flow, source and sink flows dividing stream line

k sin 2c
normal

leaves smoothly from top and bottom decreases logarithmic trend Energy flux corresponding -oOo-

T N

W U

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com Code No: 07A42101 Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., II Mid-Term Examinations, April/May 2010 AERODYNAMICS - I Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A

www.jwjobs.net

Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks.Time: 20 Min. Marks: 20. I 1. Choose the correct alternative: Biot Savart Law states that the velocity dV induced by a vortex filament of length circulation (gamma) at a point situated at a distance r from the filament is given by dlxr dlxr dl.r dl.r A) dV = B) dV = C) dV = D) dV = 2 3 3 4 r 4 r 4 r 4 r 2 and [

2.

If a wire carries an electrical current I, and if the permeability of the medium surrounding the wire is , the magnetic field strength dB induced by a segment of the wire at a point which is ] situated at a distance r from the segment, with the current moving in the direction of , is[ I dl x r I dl . r I dl . r I dl x r B) dB = C) dB = D) dB = A) dB = 2 3 2 4 r 4 r 3 4 r 4 r Kutta Joukowski theorem states that the lift on an airfoil is A) V B) V / C) / V D) V / The lift distribution over a wing causing minimum drag is A) semi-circular B) rectangular C) elliptical

3.

4. 5.

The lift curve slopes of a finite elliptic wing and an infinite wing are a and a0 respectively. The aspect ratio of the finite wing is A. The relationship between the two slopes is [ ] a0 a0 a0 a A) a = B) a = C) a0 = D) a0 = a0 a0 a a0 + 1 + + 1+ 1 1 1 + 1 + [ ] [ ] A A A A Oswalds efficiency factor is A) One B) two C) three

6. 7.

T N

W U

R O

D L

[ [

] ]

D) parabolic

[ D) less than 1

The circulation at any location yn on a wing obtained in terms of velocity V, local chord section [ ] cn and the lift coefficient is 1 1 1 A) ( yn ) = Vcn ( Cl )n B) ( yn ) = Vcn ( Cl )n C) ( yn ) = V 2 cn ( Cl )n D) ( yn ) = V 2 cn / ( Cl )n 2 2 2 In the vortex panel method, the circulation along a vortex panel is assumed to be A) zero B) varying linearly C) non-linear D) elliptical On an airfoil there is / are at least ______ stagnation point / points. A) two B) three C) one D) four [ [ ] ]

8. 9.

Cont.2 www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 10. II 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

07A42101

:2:

Set No. 1 ]

In a source panel method, the ______ is divided into very small segments of source flow. [ A) surface B) volume C) camber line D) chord line Fill in the blanks:

The velocity induced by a vortex filament of infinite length at a point situated at a distance h from the filament is ________________ The first theorem of Helmholtz states that the strength of a vortex filament is __________ The second theorem of Helmholtz states that the vortex filament cannot ______ in a fluid. The induced drag of a wing is ______________ During cruise, the parasite drag is ____________ the induced drag.

The types of plan forms of wings for which the classical lifting line theory is not appropriate are ______________ The direction of the velocity induced by an infinitesimal panel on a wing surface is _________ For a wing with lift coefficient 0.4 and aspect ratio 8, assuming the Oswalds span efficiency factor 0.99, the induced drag coefficient is ______________ The condition that the airfoil be a stream line is met by applying the condition of _________________________ component at control points, specified as the mid points of the panel. Kutta condition states that ___________ or the velocities of particles at the trailing edge from the top and bottom surfaces are equal.

20.

T N

W U
-oOo-

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: I 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 II 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

AERODYNAMICS - I Keys Choose the correct alternative:

07A42101

Set No. 1

B D A C A D B B C A Fill in the blanks:


4 h

constant along its length. end CL 2 eA more than

low aspect ratio straight wings, swept wings and delta wings. perpendicular to the plane of the panel . 0.00643

T N

W U

R O

D L

zero normal velocity the velocity at the trailing edge is zero

-oOo-

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., II Mid-Term Examinations, March/April -2011 AERODYNAMICS -I Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A I 1. Choose the correct alternative: The velocity dV induced by a directed segment of a vortex filament length filament of strength at a distance r from the filament is (A) (C) 2. (B) (D) , which is a part of a [ ]

Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks.Time: 20 Min. Marks: 10.

The starting vortex of a wing of an aircraft is (A) along the span of the wing (B) at the tip of the wing (C) ahead of the wing (D) the vortex shed by the wing

3.

The component of free-stream velocity at a point on the airfoil normal to its surface is [ dz dz dz (A) V sin + tan 1 (B) V sin + tan 1 (C) V sin + (D) zero dx dx dx

4.

The velocity potential of a doublet in a three dimensional space in a three dimensional space is given by [ ] cos cos cos cos (A) (B) (C) (D) 4 r 2 4 r 2 4 r 2 r 3 In a source flow, the velocity at a distance r from the source is (B) Vr = (C) Vr = (A) V = 2 2 4 r 2 r 4 r 2

5.

6.

The coefficient of pressure over a sphere in non-lifting flow over a sphere is 9 9 (A) cp = 1 4sin 2 (B) cp = 1 + sin 2 (C) cp = 1 sin 2 (D) cp = 1 + 4sin 2 4 4 For NACA airfoil 23012, the lift curve slope is approximately (A) 0.36 (B) 0.46 (C) 0.56 (D) 0.66

T N

W U

R O

D L
2 r 2

(D) V =

7.

8.

For NACA airfoil 0012, the pressure coefficient over most of the lower surface at 9 degree angle of attack varies between [ ] (A) 1.0 and 1.0 (B) 1.0 and 1.0 (C) 1.0 and 0.5 (D) 1.0 and 0.1 Cont..2

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040

:2:

Set No. 1

9.

Cyclic pitch control in a helicopter is to (A) provide periodic variation of the blade angle (C) minimize the rotor torque

[ (B) reduce the tip speed (D) minimize the drag [

10. II. 11.

The ratio of induced velocity for a helicopter in hover to velocity far from the disk is (A) 4 (B) 3 (C) 2 (D) 1 Fill in the blanks The sum of the circulation over an airfoil in free stream and that of the starting vortex is The coefficient of induced drag over a wing is proportional to

12. 13.

The height of the boundary layer at the trailing edge of a flat plate of 1 m chord in air of kinematic viscosity , with a free stream velocity of 1 m/s is .......................... The drag coefficient of a sphere at Reynolds number 1 is about

14. 15.

The velocity over a sphere at the polar coordinate in terms of the free stream velocity V is . In an inviscid flow, there are two stagnation points over a sphere, while in real flow, the number of stagnation points on the sphere is . Adverse pressure gradient means .

16.

17. 18.

Lift to Drag ratio (L/D) for an airfoil at low angles of attack is the L/D for separated flow over the same airfoil The term vena contracta is the term signifying The ratio of the induced velocity at the disc of the helicopter to the velocity of air far down stream is .. -oOo-

19. 20.

T N

W U

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 AERODYNAMICS -I Keys I 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. II. 11. 12. 13 . 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. Choose the correct alternative: A D B B C B C D A C Fill in the blanks Zero

Set No. 1

square of the lift coefficient 5

20

3 V = V sin 2 one

T N

W U

R O

D L

dp/dx is positive higher than flow field far down stream of the helicopter disc -oOo-

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., II Mid-Term Examinations, April 2012 AERODYNAMICS-I Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks. Time: 20 Min. Marks: 10. I 1. Choose the correct alternative: The velocity induced by a directed segment dl of a vortex filament is given by dl r dl r 4 dl r a) dV = (b) dV = (c) dV = 2 3 4 r 4 r r3 Effective angle of attack is a) sum of geometric AOA and Induced AOA c) equal to Induced AOA [ 4 dl r (d) dV = r2 ]

2.

[ ] b) difference of geometric AOA and Induced AOA d) equal to geometric AOA

3.

The drag created due to the presence of downwash is a) Base drag (b) tip drag (c) induced drag

4.

Concepts of vortex sheets, vortex filaments and bound vortices are made use of in modeling the aerodynamics of [ a) Infinite wings (b) infinite airfoils (c) finite wings (d) Finite airfoils

5.

6.

7.

8.

9.

For a three-dimensional (point) source [ ] a) Vr = (b) Vr = (c) Vr = (d) Vr = ;= ;= ;= ;= 2 2 2 4 r 4 r 4 r 4 r 4 r 4 r 4 r 4 r 2 The flow parameters over a cylinder, viz., the surface velocity and magnitude of the pressure coefficient are _____________ [ ] a) Lesser than those over a sphere (b) Greater than those over a sphere c) the same as those over a sphere (d) each equal to 1 The surface velocity over a sphere is given by [ ] 3 8 3 3 (b) V = V cos (c) V = V sin 2 (d) V = V sin a) V = V cos 8 3 8 8 The efficiency of the propeller = [ ] TV 2 TV 2 QV QV a) (b) (c) (d) 2 nQ nQ nT 2 nT The increment in velocity v at the actuator disc is called the ______________velocity [ ] a) Induced (b) Inflow (c) discrete flow (d) disc flow

T N

W U

R O

D L

(d) parasite drag

10.

The pitch of a propeller is equal to a) 2 r 2 tan (b) 2 r sin

[ (c) 2 r tan (d) 2 r sin


2

Cont.2

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 II Fill in the blanks:

:2:

Set No. 1

11. 12. 13. 14.

Angle of attack is the angle between chord line and __________ The downwash of a wing is ___________ over the span for an elliptical lift distribution. Helmholtz theorem states _____________ For a sphere in uniform flow in the horizontal direction, the maximum velocity occurs at ___________ and _____________ points of the sphere. The last two digits in a NACA 5-digit series denote ______________

15. 16. 17. 18.

If the value of Re is much larger than 500000, the flow over the body is likely to be ___________. The lift force expressed in terms of the non-dimensional coefficient is ____________ Blade angle of a propeller is defined as the angle between the _________________ and the instantaneous direction of motion of the blade section. The propeller disc is the _______________ area traced out by the rotating propeller blades.

19.

20.

For a propeller the advance ratio J =______________

T N

W U
-o0o-

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com Code No: 54040 AERODYNAMICS-I Keys I Choose the correct alternative:

www.jwjobs.net Set No. 1

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. II 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

B A C C B B D A B C Fill in the blanks: The local wind Constant entire length top and bottom points thickness turbulent
1 L = CL V 2 s 2

blade chord Circular area


V nD

T N

W U
-oOo-

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.android.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 Set No. 1 JAWAHARLAL NEHRU TECHNOLOGICAL UNIVERSITY HYDERABAD II B.Tech. II Sem., II Mid-Term Examinations, April 2013 AERODYNAMICS-I Objective Exam Name: ______________________________ Hall Ticket No. A Answer All Questions. All Questions Carry Equal Marks. Time: 20 Min. Marks: 10. I 1. Choose the correct alternative: Abrupt change in Clmax is observed during a)Leading edge stall b)Trailing edge stall [ ] d)Laminar flow

c)For both

2.

Kruger and Fowler are _________________ flaps respectively [ ] a)Leading edge only b)Trailing edge only c)Trailing edge and Leading edge respectively d)Leading edge and Trailing edge respectively Typical LE radius of modern low speed airfoil is a)20% Camber b)8% Camber c)0.8% Camber

3.

d)18% Camber

4.

DAlemberts paradox does not hold for finite wing due to a)Induced drag b)Bound vortex c)Maxmunk proposition A wing with stable configuration and better control is designed with a)Symmetric airfoils b)Wash-in c)Wash-out Aspect ratio for Wright flyer is a)25 b)20 c)16

5.

6.

7.

For laminar flow airfoil, as Reynolds number(for laminar regime) increases drag [ a)constant b)Increase c)Decreases d)Depends Mach number Thickness of turbulent boundary layer varies a)logarithmic b)Parabolic c)Cubic Swept wings are modeled by using a)Lifting line theory c)Vortex panel method

8.

9.

T N

W U
d)6

R O
d)linear

D L

[ d)All of the above [ d)All of above [

[ b)Source Panel method d)Lifting surface method [

10.

In Vortex panel method, the criteria of velocity is for stream lining object a)The Normal component of velocity is zero at point across panel b)The tangential component of velocity is zero at point across panel c)The Axial component of velocity is zero at point across panel d)All of the above

Cont2

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.android.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 II 11. 12. 13. 14. 15. Fill in the blanks:

:2:

Set No. 1

The Clmax for trailing edge stall is comparatively ___________ to that of Leading edge stall. Employing leading edge slat increases Clmax without changing the _______________ During takeoff phase Clmax is ___________ compared to that of landing phase Aerodynamic twist refers to wing with varying ______________ along the leading edge Strength of sheet across vortex across span of wing is ____________because of ________________________________ Total Lift of an elliptical wing, L =________________ As flow approaches the wing, it experience ____________angle of attack the actual once Whitcomb Area rule says that there ____________________________________________ of an aerodynamic shape, so that pressure/wave drag could be decreased

16. 17. 18.

19. 20.

Shedding vortex scheme is known as ______________________

Delta wing typically Produces ________________ lift and ______________ induced drag

T N

W U
-oOo-

R O

D L

www.jntuworld.com

www.jntuworld.com

www.android.jntuworld.com

www.jwjobs.net

Code No: 54040 I 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. II 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

AERODYNAMICS-I Keys Choose the correct alternative:

Set No. 1

A D B A C D C A D A Fill in the blanks: low camber/L=0 lower camber/L=0

zero & opposite pairs of trailing vortices

V 0 b
4

low

should be a smooth change in the cross sectional area Karman vortex sheet low available & high -oOo-

T N

W U

R O

D L

www.jntuworld.com