You are on page 1of 19

HI CC TRNG THPT CHUYN KHU VC DH & B BC B

K THI CHN HC SINH GII KHU VC M RNG NM HC 2011- 2012 MN THI: LP: .. Ngy thi: 21 thng 4 nm 2012 (Thi gian lm bi 180 pht khng k thi gian giao ) thi gm trang

CHNH THC PART ONE. LISTENING (20p.) Question 1 (10p.)

Listen and complete the notes below. WRITE NO MORE THAN THREE WORDS AND/ OR A NUMBER for each answer. Write your answers in the space provided. Be careful as you can listen only ONCE. TOTAL INSURANCE INCIDENT REPORT Example Name Address Shipping agent Place of origin Date of arrival Reference number Item Television The 4. ______________ needs to be replaced The bathroom cabinet 6. ______________ Set of China The 5. ______________ of the $140. cabinets is damaged A 7. ______________ is split Six plates were 9. ______________. 8. $_____________ About 10. $_____________ in total Answer Michael Alexander 24 Manly Street 1._____________________Sydney 2. _____________________ China 28 November 3. _____________________ Damage Cost to repair or replace Not known

Questions 2. Listen and choose the correct letter A, B or C. Write your answers in the space provided. You are going to listen TWICE. (10p.)
1

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9. 10.

The Counselling Service may contact tutors if ______. A. they are too slow in making assignments B. they give students a lot of work C. they dont inform students about their progress Stress may be caused by ______. A. new teachers B. time pressure C. unfamiliar subject matter International students may find stress difficult to handle because ______. A. they lack support from family and friends B. they dont have time to make new friends C. they find it difficult to socialize A personal crisis may be caused by ______. A. studying for too long overseas B. business problems in the students own country C. disruptions to personal relationships Students may lose self-esteem if ______. A. they have to change courses B. they dont complete a course C. their family puts too much pressure on them Students should consult Glenda Roberts if ______. A. their general health is poor B. their diet is too strict C. they cant eat the local food Students in financial difficulties can receive ______. A. assistance to buy books B. a loan to pay their course fees C. a no-interest loan to cover study expenses Loans are also available to students who ______. A. cant pay their rent B. need to buy furniture C. cant cover their living expenses The number of students counselled by the service last year was ______. A. 214 B. 240 C. 2,600 The speaker thinks the Counselling Service______. A. has been effective in spite of staff shortages B. is under-used by students C. has suffered badly because of staff cuts

Your answers: 1. 2. 3. 4. 5. 6. PART TWO. LEXICO GRAMMAR (30p.)

7.

8.

9.

10.

Question 1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answers (A, B, C, or D) in the space provided under this part. (10p.) 1. The ______ of two houses prove such a financial burden that they were forced to sell one A. upshot B. upkeep C. uproar D. upsurge 2. In his student days, he was as poor as a church ______ A. beggar B. miser C. mouse D. pauper 3. Harry doesnt ______ to great fame and fortune, he just wants to make a decent living. A. crave B. hanker C. yearn D. aspire 4. I wrote to them a fortnight ago but ______ I havent had a reply A. as yet B. these days C. so long D. just now 5. I couldnt stop myself from ______ with boredom during the lecture. A. sighing B. gasping C. panting D. blowing 6. She didnt show even a ______ of emotion when the court found her guilty. A. gleam B. wink C. flicker D. flash 7. Its not surprising that he became a writer because he always longed to see his name______. A. in type B. in print C. in letters D. in edition 8. The police are looking into new ways of ______ major crime. A. contending B. wrestling C. combating D. striving th 9. The technological and economic changes of the 19 century had a marked ______ on workers. A. cause B. effect C. impact D. consequence 10. The first sign of vitamin A disorder is night ______. A. loss of sight B. lack of vision C. invisibility D. blindness 11. The ______ are against her winning a fourth consecutive gold medal. A. chances B. bets C. prospects D. odds 12. References can have a considerable ______ on employment prospects. A. cause B. decision C. weight D. bearing 13. The prospects of picking up any survivors are now ______. A. thin B. narrow C. slim D. restricted 14. From time to time he ______ himself to a weekend in a five-star hotel. A. craves B. indulges C. treats D. benefits 15. Men still expect their jobs to take ______. A. superiority B. imposition C. priority D. seniority 16. The police have been ordered not to ______ if the students attack them. A. combat B. rebuff C. retaliate D. challenge 17. Meg had a ______ escape when she was hang-gliding yesterday. A. slender B. close C. near D. narrow
3

18. I cant tell you the exact amount, but I can give you a ______ estimate. A. smooth B. tidy C. rough D. similar 19. Marge walked away from the discussion. Otherwise, she ______ something she would regret later. A. will say B. said C. might say D. might have said 20. You are not supposed to park on the hard ______ except in an emergency. A. lane B. shoulder C. leg D. area Your answers 1 11. 2 12. 3 13. 4 14. 5 15. 6 16. 7 17. 8 18. 9 19. 10 20.

Question 2. There are TEN mistakes in this paragraph. Write them down & give the correction. Write your answers in the space provided. (5p.) Line 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Skiing is one of the most popular sports in the world. According to recent estimation, about one hundred million of people ski regularly or occasionally. Sliding across the snow on skis is also one of the most ancient methods of transport known to the man. It has demonstrated that men were already traveling across the snow by means of primitive skis before the invention of the wheel. In the Asiatic region of Altai and in Scandinavia, for example, the remains of skis have been found which dated back to 4,000 BC. Further evidence is supplied by ancient cave paintings which depict people skiing, and a Norwegian saga which tells the story of an invasion of its territory 8,000 years ago by a tribe of skiers who came from the north. Nowadays, skiing, apart from a sport, has become a big industry and a notable feature of leisure culture. Ski resorts and all the activity that they generate is the main source of wealth in many mountain regions, which were previously remote and inaccessible. And far from its once elitist image, skiing is now enjoyed by an increasingly broader spectra of society.

Your answers Line


4

Mistake

Correction

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 Question 3. Complete each of the following sentences with the correct form of one verb from the box and a suitable particle. Write your answers in the space provided (5p.) lag work jump bring lie jot fall get bring tick

1. My purse has just _______ behind the sofa even though I thought Id lost it for good. 2. It was Tony who would always _______ the rest of the party. He would stop at every window and gaze for hours. 3. Hes a nature enthusiast and he will certainly _______ the opportunity of visiting the wildlife reserve in Ohio. 4. Keep talking while I _______ my notes. she said. 5. Unless your wife stops leading her extravagant lifestyle, you wont _______ on the poor salary you obtain. 6. The exact cost of the whole venture isnt known yet, but our best accounts have been trying to _______(it). 7. I dont quite like the new apprentices approach. He seems to _______ the job. 8. Those naughty boys went on making terrible noise in the park even though they had been _______ by the annoyed constable. 9. His heart attack was _______ by too much stress at work. 10. I am not friends with Peter anymore. Weve_______. Your answers 1.
5

6.

2. 3. 4. 5.

7. 8. 9. 10.

Question 4. Use the correct form of each bracketed word in the numbered space. Write your answers in the space provided. (5 p.) The spiral and the helix They are everywhere, (1-GRACE), curving shapes whose incredible (2- REGULAR) contrasts so sharply with the random world around them. We call them spirals and helices but that hardly does (3-JUST) to their diversity or their significance. Over the centuries, mathematicians have identified many different types, but the most intriguing are those that (4-REPEAT) occur in the natural world. The need to (5-RAVEL) the mysteries of the existence of spirals and helices has exercised some of the best scientific brains in the world and opened the way to a number of (6-BREAK) in fields as widely varied as genetics and meteorology. The most (7-SPETACLE) spirals on earth are also the most unwelcome hurricanes. Their (8-AWE) power comes from the suns heat, but they owe their shape to the force caused by the rotation of the earth. After (9- NUMBER) years of study, however, Natures spirals and helices have yet to (10- CLOSE) all their secrets. For example, why, astronomers wonder, are so many galaxies spiral-shaped? Your answers 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Question 5. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each gap. Write your answers in the space provided. (10p.) Although the earth was formed about 4,500 million years ago, human beings have inhabited it for less than half a million years. Within this time, population has increased hugely and people have had a vast (1)...... upon the earth. They have long been able to (2)...... the forces
6

of nature to use. Now, with modern technology, they have the power to alter the balance of life on earth. Reports back from the first astronauts helped dispel the dangerous (3)...... that the world had no boundaries and had limitless resources. Moreover, ecologists have shown that all forms of life on earth are interconnected, so it (4)...... that all human activity has an effect on the natural environment. In recent years, people have been putting the environment under stress. As a result, certain (5)...... materials such as timber, water and minerals are beginning to (6)...... short. Pollution and the (7)...... of waste are already critical issues, and the (8)...... of the environment is fast becoming the most pressing problem (9)...... us all. The way we respond to the challenge will have a profound effect on the earth and its life support (10)...... .

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 .

A. imprint A. put A. judgment A. results A. raw A. turn A. disposal A. state A. encountering A. projects

B. indication B. make B. notion B. follows B. coarse B. come B. displacement B. situation B. opposing B. systems

C. impression C. place C. reflection C. complies C. crude C. go C. dismissal C. case C. meeting C. methods

D. impact D. stand D. concept D. develops D. rough D. run D. disposition D. circumstance D. confronting D. routines

Your answers 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

PART THREE: READING (30p.) Question 1. Read the following passage and choose the best answer A, B, C or D for each question. Write your answers in the space provided. (10p.) We are descendents of the ice age. Periods of glaciation have spanned the whole of human existence for the past 2 million years. The rapid melting of the continental glaciers at the end of the last ice age spurred one of the most dramatic climate changes in the history of the planet. During this interglacial time, people were caught up in a cataclysm of human accomplishment, including the development of agriculture and animal husbandry. Over the past few thousand years, the Earths climate has been extraordinarily beneficial, and humans have prospered exceedingly well under a benign atmosphere. Ice ages have dramatically affected life on Earth almost from the very beginning. It is even possible that life itself significantly changed the climate. All living organisms pull carbon dioxide out of the atmosphere and eventually store it in sedimentary rocks within the Earths crust. If too much carbon dioxide is lost, too much heat escapes out into the atmosphere. This can cause the Earth to cool enough for glacial ice to spread across the land. In general the reduction of the level of carbon dioxide in the atmosphere has been equalized by the input of carbon dioxide from such events as volcanic eruptions. Man, however, is upsetting the equation by burning fossil fuels and destroying tropical rain forests, both of which release stored carbon dioxide. This energizes the greenhouse effect and causes the Earth to warm. If the warming is significant enough, the polar ice caps eventually melt. The polar ice caps drive the atmospheric and oceanic circulation systems. Should the ice caps melt, warm tropical waters could circle the globe and make this a very warm, inhospitable planet. Over the past century, the global sea level has apparently risen upwards of 6 inches, mainly because of the melting of glacial ice. If present warming trends continue, the seas could rise as much as 6 feet by the next century. This could flood coastal cities and fertile river deltas, where half the human population lives. Delicate wetlands, where many marine species breed, also would be reclaimed by the sea. In addition, more frequent and severe storms would batter coastal areas, adding to the disaster of the higher seas. The continued melting of the great ice sheets in polar regions could cause massive amounts of ice to crash into the ocean. This would further raise the sea level and release more ice, which could more than double the area of sea ice and increase correspondingly the amount of sunlight reflected back into space. The cycle would then be complete as this could cause global temperatures to drop enough to initiate another ice age.

1. According to the passage, carbon dioxide is stored in each of the following EXCEPT A. polar ice caps. B. sedimentary rocks. C. rain forests. D. fossil fuel. 2. What does the final paragraph of the passage mainly discuss? A. The relationship between the ocean and the sun B. The amount of sunlight reflected into space C. A rise in global temperatures D. The conditions that could lead to an ice age 3. Which of the following does the author NOT mention as a consequence of a large rise in global sea level? A. The destruction of wetlands B. The flooding of cities C. A more diverse marine population D. Severe storms 4. According to the passage, what is the relationship between carbon dioxide and the Earths climate? A. Carbon dioxide, which is trapped in glacial ice, is released when warm temperatures cause the ice melt. B. The greenhouse effect, which leads to the warming of the climate, is result of too much carbon stored in the Earths crust. C. Rain causes carbon dioxide to be washed out of the atmosphere and into the ocean. D. An increase in atmospheric carbon dioxide results in the warming of the climate. 5. The word beneficial in the first paragraph is closest in meaning to A. calm B. inviting C. thoughtful D. favorable 6. The word massive can be replaced to A. wide B. huge C. dense D. thick 7. It can be inferred from the passage that the development of agriculture A. preceded the development of animal husbandry. B. withstood vast changes in the Earths climate. C. did not take place during an ice age. D. was unaffected by the greenhouse effect. 8. The word this in the third paragraph refers to A. mans upsetting the equation B. the reduction of the level of carbon dioxide. C. a volcanic eruption D. the melting of the polar ice caps 9. The word inhospitable is closest in meaning to A. imperfect. B. uninhabitable. C. unlikable D. cruel. 10. What is the main topic of the passage? A. The possibility that the popular ice caps will melt B. The coming of another ice age C. Mans effect on the carbon dioxide level in the atmosphere D. The climate of the Earth over the years Your answers:
9

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Question 2. There are five extracts which have been removed from the following passage. Put an extract from A-G in the correct gap 1-5 to complete the passage. There is two extracts you're not going to need. Write your answers in the space provided. (5p.) Children between the ages of 4 and 12 are the most common sufferers of sleepwalking, however, (1)., somnambulism, as it is observed in adults, increases in severity and frequency with age. It is reported that more boys sleepwalk than girls and it is between the ages of 11 and 12 that the most number of cases is reported. Also, many children tend to grow out of it and because of this, it is surmised (2).that may relate to the physiology of the younger body and mind that does not relate to adulthood. Sleepwalking also seems to occur with more intensity or frequency in a person (3). not remember the incident at all. It is also a common misconception that it is dangerous to wake a sleepwalker. It is, in fact, more dangerous to not wake a sleepwalker. This is due to the actions that can be done by a sleepwalker. A person might drive a car, walk out into traffic, try cooking, etc. All of these actions are highly dangerous to a person (4) what they are doing. This disorder can be just a mild annoyance to some but can also be a life-altering disorder to others. Sleepwalking is more serious than aggressive so the danger lies more with self-injury than injuries to others. Sleepwalkers are not allowed in the Armed Services at least partly due to the damage they can cause themselves and also partly to the fact (5) Treatments can range from relaxation techniques to anti-depressant medications. A. that there are other sources for sleepwalking B. who is sleep-deprived and a sleepwalker often will C. that advise women to exercise for a good nights sleeps D. while pre-adolescents make up the larger number E. who want to have an early night sleep F. that they are around dangerous equipment G. who is asleep and unaware of Your answers 1. 2. 3. 4. 5.

10

Question 3. Match each of the following headings with its suitable paragraph. The first one (0: H) as an example has been done for you. There are two extra headings which you do not need to use. Write your answers in the space provided. (5p.) A. Research holds the key to success C. A new kind of athlete E. Athletes are what they eat G. The influence of drugs [0: ___H __] A world record is every athletes dream, but the hard-won records of a few years ago are mostly just todays qualifying times. Roger Bannisters famous four-minute mile of 1956 has been beaten by nearly 15 seconds, while almost an hour and twenty minutes has been taken off the womens marathon since 1953. Faster, higher, stronger is the Olympic motto, and todays competitors continue to push back the boundaries of what the body can achieve. But one wonders if this can continue. [1: ______ ] The last forty years have seen many important technological advances. For example, since the introduction of strong, flexible fiberglass poles, over a meter has been added to the pole vault record. There have also been important developments in the design the running shoe. And while a shoe wont actually make someone run faster, modern shoes do mean many more miles of comfortable, injury-free training. [2: ______ ] Pushing back the limits now depends more on science, technology and medicine than anything else. Athletic technique, training programs and diets are all being studied to find ways of taking a few more seconds off or adding a few more cm to that elusive world record. It seems that natural ability and hard work are no longer enough. [3: ______ ] The search to find more efficient ways of moving goes on. Analysis of an athletes style is particularly useful for events like jumping and throwing. Studies show that long jumpers need to concentrate not on the speed of approach, as once thought, but on the angle their bodies make with the ground as they take off. However, the rules governing each sport limit advances achieved by new styles. For instance only one-footed takeoffs are allowed in the high jump. B. New and improved techniques D. New equipment has made a difference F. Personalized programs will help H. Is there a limit to record-breaking?

11

[4: ______ ] In the future, it should be possible to develop a more individual approach to training programs. Athletes will keep detailed diaries and collect data to help predict the point when training becomes overtraining, the cause of many injuries. If athletes fee all the information into a database, it may then be possible to predict patterns and to advise them individually when they should cut down. [5: ______ ] Combining the right diet with a training program is vital. Athletes are continually searching for that special go-faster ingredient, but apparently its still a battle to get them to drink sufficient liquid and to follow a balanced healthy diet throughout all phases of training, competition and recovery. Diet in the period after an event is particularly important and often neglected. An athlete who doesnt replace all the liquid lost immediately after a hard run wont be able to repeat the performance at the same level 24 hours later. Your answers 1. 2. 3. 4. 5.

Question 4. Fill each of the numbered blanks in the following passage with one suitable word. Write your answers in the space provided. (10p.) For over two hundred years, scholars have shown an interest in the way children learn to speak and understand their language. Several small-scale studies were carried out, especially towards the end of the nineteenth century, (1)_______ data recorded in parental diaries. But detailed, systematic investigation did not begin until the middle decades of the twentieth century, when the tape recorder (2) _______ into routine use. This made it possible to keep a permanent record of samples of child speech, so that analysts could listen repeatedly to obscure (3) _______, and thus produce a detailed and accurate description. The problems that have (4) _______ when investigating child speech are quite different from (5) _______ encountered when working with adults. It is not possible to carry out certain kinds of experiments, because aspects of childrens cognitive development, such as their ability to (6) _______ attention or to remember instructions, may not be sufficiently advanced. (7) _______ is it easy to get children to (8) _______ systematic judgments about language a task that is virtually impossible below the age of three. Moreover, anyone who has tried to make a tape recording of a representative sample of a childs speech knows how frustrating this can be. Some children, it seems, are innately programmed to (9) _______ off as soon as they notice a tape recorder (10) _______ switched on.

12

Your answers 1. 2. 3. 4. 5. PART IV: WRITING (20p.) Question 1: Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the sentence printed before it. (5p.) Example: We expect he will arrive by nine oclock He is____________________________ Answer: He is expected to arrive by nine oclock 6. 7. 8. 9. 10.

1. The journalists only heard about the changes to the wedding plans when they arrived at the venue. It was only ______________________________________________________ 2. We only came to this restaurant because you insisted that we did so. It was at _________________________________________________________ 3. Arguing with her wont get you anywhere. It wont do _______________________________________________________ 4. The thief must have come in through the window. The thief almost ___________________________________________________ 5. What put me off the idea was simply how expensive it was going to be. The sheer _________________________________________________________ Question 2. For each of the sentence below, write a new sentence as similar as possible in meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be altered in any way. (5p.) Example: We couldn't find the cat anywhere. (NOWHERE ) Answer:
13

The cat was nowhere to be found.

1. She is determined to become a doctor. (HEART) _________________________________________________________________ 2. She just pretended to welcome him, then quickly left the waiting room. (MOTIONS) _________________________________________________________________ 3. The success of the venture cannot be guaranteed. (SUCCEED) _________________________________________________________________ 4. We simply must pay them the whole amount before the end of the month. (ALTERNATIVE) _________________________________________________________________ 5. Ours is the only company allowed to import these chemicals. (MONOPOLY) _________________________________________________________________ Question 3. Essay writing (10p.) Do you agree or disagree with the following statement? Face-to-face communication is better than other types of communication such as letters, e-mail, or telephone calls. Use specific reasons and details to support your answer. You should write about 250 words. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________
14

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ -THE END15

BIU IM V P N CHM PART ONE. LISTENING (20p.) Questions 1 (10p.) 1p for each correct answer 1. Milperra 2. First class movers 3. 601 ACK 4. Screen 5. Door 6. Dining room table 7. Leg 8. broken 9. 200 10. 60 Questions 11 20 (10p.) 1p for each correct answer 11. C 12. B 13. A 14. C 15. B 16. C 17. A 18. B 19. B 20. A

PART TWO. LEXICO GRAMMAR (30p.) Question 1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answers (A, B, C, or D) in the space provided under this part. (10p.) 0.5p for each correct answer. 1. B 11. D 2. C 12. D 3. D 13. C 4. A 14.C 5. A 15. C 6. C 16. C 7. B 17. D 8. C 18. C 9. C 19. D 10. D 20. B

Question 2. There are TEN mistakes in this paragraph. Write them down & give the correction. Write your answers in the space provided. (5p.) 0.5p for each correct answer. Line 1. 2. 3. 4. 5. 2 2 5 5 6
16

Mistake estimation one hundred million of people the man has demonstrated dated estimates

Correction one hundred million people man has been demonstrated date

6. 7. 8. 9. 10

10 13 15 16 17

Norway from a sport is accessible spectra

Norwegian from being a sport are inaccessible spectrum

Question 3. Complete each of the following sentences with the correct form of one verb from the box and a suitable particle. (5p.) 0.5p for each correct answer. 1. turned up 2. lag behind 3. jump at 4. am jotting down 5. get by 6. work it out 7. lie on 8. ticked off 9. brought on 10. fallen out

Question 4. Use the correct form of each bracketed word in the numbered space. Write your answers in the space provided. (5 p.) 0.5p for each correct answer. 1. graceful 6. breakthroughs 2. regularity 7. spectacular 3. justice 8. awesome 4. repeatedly 9. innumerable 5. unravel 10. disclose Question 5. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each gap. (10 p.) 1p for each correct answer. 1. D 2.A 3.B 4.B 5.A 6.D 7.A 8.A 9.D 10.B

PART THREE: READING (30p.) Question 1. Read the following passage and choose the best answer A, B, C or D for each question. (10p.) 1p for each correct answer. 1. A 2. D 3. C 4. D 5. D 6. B 7. C 8. A 9. B 10. A

Question 2. There are five extracts which have been removed from the following passage. Put an extract from A-G in the correct gap 1-5 to complete the passage. (5p.) 1p for each correct answer. 1. D
17

2. A

3. B

4. G

5. F

Question 3. Match each of the following headings with its suitable paragraph. (5p.) 1p for each correct answer. 1. D 2. A 3. B 4. F 5. E

Question 4. Fill each of the numbered blanks in the following passage with one suitable word. (10p.) 1p for each correct answer. 1. using/ analysing 2. came 3. extracts/ sounds/ utterances 4. faced/ tackled/ considered/ solved 5. those PART IV: WRITING (20p.) Question 1: Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the sentence printed before it. (5p.) 1p for each correct answer. 1. It was only when the journalists arrived at the venue that they heard about the changes to the wedding plans. 2. It was at your insistence that we came to this restaurant. 3. It wont do you any good to argue with her. 4. The thief almost certainly came in through the window. 5. The sheer expense/ cost was what put me off the idea. Question 2. For each of the sentence below, write a new sentence as similar as possible in meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be altered in any way. (5p.) 1p for each correct answer. 1. She has set her heart on becoming a doctor. 2. She just went through the motions of welcoming him, then quickly left the waiting room. 3. It cannot be guaranteed that the venture will succeed. 4. We have no alternative but to pay them the whole amount before the end of the month. 5. Our company has got monopoly of importation. Question 3. Essay writing Do you agree or disagree with the following statement?
18

6. pay 7. nor 8. make 9. switch 10. being

Face-to-face communication is better than other types of communication such as letters, e-mail, or telephone calls. Use specific reasons and details to support your answer. The impression mark based on the following scheme: 1. Content: (4p.) a provision of all main ideas and details as appropriate. 2. Language: (3p.) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students 3. Presentation: (3p.) coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students

19