You are on page 1of 7

The College Panda

SAT Math Report


Estimated Score: Thanks for taking The College Panda Math Test! Keep in mind that your score/raw score is just an estimate and that the best estimate will come from doing a full exam, not just one section. An estimated score higher than 700 means you know how to problem solve like a pro! Most students who can get over a 700 are very capable of getting an 800 if they were only more careful in preventing silly mistakes. Make the tough questions the priority in your practice, but treat all questions with care like you would a baby panda. An estimated score between 600 and 700 means you can handle most of the easy and medium questions, but you constantly struggle to answer the tough questions at the end. The only way to get better at the tough ones is to practice them and address any gaps in your problem solving weaponry. An estimated score between 500 and 600 means you have a basic understanding of the math that's tested, most likely through school. But the standard school curriculum isn't enough to get you a great score. You really need to start test prepping by getting used to what's tested and reviewing those concepts. An estimated score lower than 500 means you struggle to even interpret questions let alone solve them. Focus on getting all the easy questions (at the beginning) right and then work your way up. Look up any term that you don't know and review the fundamental gaps that you're missing. A lot of low-scorers perform poorly not because of the advanced stuff but because of the simple stuff that goes into step 1. Learn strategies like making up a number, listing things out, and translating word problems.

800
2012 National Average:

488
Your Test:

20 Correct 0 Incorrect 0 Blank 20 Total

Your Answers
1. C 2. D 6. C 7. D 8. E 9. D 10. D 11. C 12. D 13. A 14. C 15. E 16. D 17. D 18. A 19. C 20. D

Estimated Raw Score:

3. C 4. B 5. D

54

Noticing which type of question you tend to get wrong will help you prioritize your study. Algebra questions deal with functions (f(x)), graphs, proportions, variables, word problems, factoring, exponents, lines, transformations, and equations. Geometry questions deal with angles, parallel lines, triangle properties, special triangles, circles, area, perimeter, volume, and the pythagorean theorem. There is no trigonometry or proofs on the exam. Arithmetic questions cover rates, number properties (primes, even, odd, etc.), fractions and percent, ratios, remainders, and sequences.Data and statistics questions cover mean, median, mode, combinations, charts, and probability. What difficulty level of questions are you getting wrong? Every math section goes straightforwardly from easy to hard. If you're getting a lot of easy questions wrong, you need to slow down and realize that every question is worth the same amount - getting an easy question right is just as good as answering a hard one. Watch the wording of the questions carefully and don't be afraid to backtrack when you get an answer you didn't expect. If you're getting just the hard ones wrong, realize that the hard questions take a little extra effort on your part. Don't be afraid to pursue what may look like a deadend solution. Always write things out and label what you can. You'd be surprised what you can get through with a little persistence. Don't just stare at the question.

Algebra

Geometry

Arithmetic

Data/Statistics

8/8

5/5

4/4

3/3

Easy Questions

Medium Questions

Hard Questions

7/7

10/10

3/3

You missed points on these topics

Complete Test with Answers & Explanations


2013 The College Panda

Math Test Walkthrough


1. If 8x + 4 = 28, what is the value of 2x + 1? (A) 3 (B) 4 (C) 7 (D) 8 (E) 24 Solution 1: 8x + 4 = 28 8x = 24 x=3 Plugging in, 2 x + 1 = 2(3) + 1 = 7 Solution 2: Divide everything by 4, 28 8x 4 + = 4 4 4 2x + 1 = 7 2. In the gure above, ABCD is a square inscribed in a circle. If the length of arc AD is 14, what is the length of semicircle ABC? (A) 20 (B) 24 (C) 28 (D) 42 (E) 56 Solution: The arc AD is just one quarter of the circle. The semicircle ABC is twice that. ABC = 14 2 = 28 3.

1 4. When writing a school essay, Jose must begin 1 inches 4 from the top and leave 1 inch of space from the bottom. 1 If the papers height is 11 inches, how many inches 2 can be used for the essay? (A) 9 According to the gure above, how many more panda sightings than monkey sightings were there? (A) 5 (B) 8 (C) 12 (D) 16 (E) 21 Solution: Panda Sightings = 4(20) + 1(5) + 3(1) = 88 Monkey Sightings = 3(20) + 2(5) + 2(1) = 72 88 72 = 16
2013 The College Panda

1 4 1 (C) 9 2 3 (D) 9 4 (E) 10 (B) 9 Solution: 1 1 1 11 1 1 = 9 2 4 4

5. In ABC, AB = BC and B = 30 , what is the degree measure of A? (A) 30 (B) 60 (C) 65 (D) 75 (E) 90 Solution:

7. If a number m is decreased by 3 and the result is squared, the nal number will be 64. Which of the following could be the value of m? (A) 11 (B) 9 (C) 7 (D) 5 (E) 3 Solution: Translating the words into math,

(m 3)2 = 64
Square root both sides, m 3 = 8 m = 5 or m = 11 Of the two, only 5 is available. Alternatively, you could have plugged in the answer choices and seen which one worked. In isosceles triangles, angles opposite equal sides are also equal. So because AB = BC, A = C. There are 180 in a triangle so A and C have to add up to 150 after taking away B. We halve the 150 to get 75 . 6. 8. If a, b, and c are integers, which of the following is NOT a possible value for 3a + 6b + 9c? (A) 3 (B) 6 (C) 12 (D) 18 (E) 25 Solution: Any value of 3a + 6b + 9c must be a multiple of 3, and 25 is the only one thats not. If you dont see that right away, just try to obtain each answer choice; its not wrong to do it this way. We can get 3 when a = 1 and the others are 0. We can get 6 when b = 1 and the others are 0. We can get 12 when a = 4 and the others are 0. We can get 18 when b = 3 and the others are 0. Of course, there are other ways as well. We cannot, however, obtain 25 using only integers. The graph above is a parabola. For points ( x, y) on the graph, the minimum value of y is attained at what value of x? (A) 4 (B) 3 (C) 2 (D) 0 (E) 1 Solution: When a question asks for the minimum value of y, they want you to nd the lowest point. In this parabola, it occurs at the bottom of the U, where the point is (2, 9). The value of x at that point is 2 . (A) Line m is a vertical line. (B) Line n is a horizontal line. (C) Lines m and n are parallel. (D) Lines m and n are perpendicular. (E) Line n has a y-intercept of 1. Solution: Line n has a slope that is the negative reciprocal (negative and ipped) of the slope of line m. When that happens, two lines are perpendicular . 9. In the xy-plane, line m has a slope of 3 and line n has 1 a slope of . Which of the following statements must 3 be true?

2013 The College Panda

10. Points W , X , Y , and Z lie on a line, in that order, so that X is the midpoint of WY and Y is the midpoint of WZ, and WZ = 24. If point A lies between X and Y such that XA = 2, what is the length of AZ? (A) 4 (B) 6 (C) 12 (D) 16 (E) 18 Solution:

12.

In the grid above, each line represents a road. Fred must travel on the road and move only up or to the right at each intersection. If Fred starts at point A and must get to point C, how many different routes can he take if he must pass through point B? (A) One

Because Y is the midpoint of WZ, WY = YZ = 12. Because X is the midpoint of WY , WX = XY = 6. So AY = 4 and AZ = 4 + 12 = 16 . 11. The number b is 3 less than 5 times the number c. What is c in terms of b? (A) 5b 3 (B) 3b 5 b+3 (C) 5 b3 (D) 5 b+5 (E) 3 Solution: Translating the words into an equation, b = 5c 3 b + 3 = 5c b+3 =c 5

(B) Two (C) Three (D) Four (E) Six Solution: Theres no clever way to do this; just carefully count out the number of ways. Let R represent going to the right, and U going up. The possible routes are RRUUUR, RRUURU, RRURUU, RRRUUU. There are 4 different routes.

2013 The College Panda

13. Alice, Bob, Charlie, and Dianne are to be seated randomly next to each other in a straight line. What is the probability that Alice, Bob, and Charlie will be seated side by side, in that order, from left to right? (A) (B) (C) (D) (E) 1 12 1 8 1 6 1 4 1 3

14.

In the gure above, circle O is inscribed in a square. If the area of circle O is 16 , what is the length of a side of the square? (A) 4 (C) 8

Solution: There are only 2 possibilities for the desired arrangement, ABCD and DABC. Now we need to gure out the total number of possibilities. Well, if youre familiar with arrangement questions, we just need to multiply the number of choices for each seat. So for the rst seat, we have 4 choices. Once we pick that person (whoever it is, it doesnt matter), we only have 3 choices left for the second seat. Then after that, we have 2 choices for the next seat. And nally 1 choice for the last seat (whoevers left). So, 4 3 2 1 = 24 There are 24 total possibilities and we care only about 2 1 2 of them. So the probability is = . 24 12

(B) 4 2

(D) 8 2
(E) 10 Solution: The area of a circle is r2 . To solve for the radius, set up an equation: r2 = 16 r2 = 16 r=4 A side of a square is twice the radius so 24 = 8

15. Prime numbers a and b are each greater than 10 and they differ by 6. If there is no prime number between a and b, what is the least possible value of a + b? (A) 28 (B) 32 (C) 40 (D) 42 (E) 52 Solution: Lets start by listing out some primes. 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31 Notice, by the way, that 1 is not prime. The only two in the list that differ by 6 and dont have any numbers between them are 23 and 29. So a + b = 23 + 29 = 52 .

2013 The College Panda

16. The function g is dened by g( x ) =

x . What 3 | x 2| are all values of x for which g( x ) is NOT dened? (A) x = 0 and x = 2 (B) x = 0 and x = 5 (C) x = 1 and x = 2 (D) x = 1 and x = 5 (E) x = 2 and x = 5

18. If 1 < m < 0 and 1 < n < 0, which of the following must be true? I. 0 < mn < 1 m II. 0 < <1 n III. n m < 0 (A) I only (B) II only (C) III only (D) I and III only (E) I, II, and III Solution: The best way to tackle these questions is to make up several values for m and n and test the cases using your calculator. For the rst test, lets say 1 1 m = and n = . 2 2 1 Well mn = , so case I is true. 4 m = 1, so we can eliminate case II. n n m = 0, so we can also eliminate case III. We can now safely say that only case I must be true. In most questions like these, however, you will want to try out different values. For example, we might see 1 1 what happens when m = and n = . Remember, 4 3 you need to ensure that the cases MUST be true all the time.

Solution: A function is never dened for x values that make the denominator 0 because you cant divide by 0. In case you dont know, the two bars around | x 2| mean absolute value - take anything that comes out and make it positive. For example, | 3| = 3, and |3| = 3. So what two values of x will make the denominator 0? 3 | x 2| = 0 3 = | x 2| x = 1 or x = 5 17. The raw material cost of a water barrel is directly proportional to the amount of water it has. If a certain water barrel has 50 quarts and costs $30.00, what is the cost, in dollars, of a water barrel that has x gallons of water in it? (1 gallon = 4 quarts) (A) x 20 (B) 4x 20 3 (C) x 5 12 (D) x 5 20 (E) x 3 Solution: Anytime, you have a question that deals with direct proportion, think of the equation y = kx, where k is a constant (a number that stays the same). In this case, well use C instead of y to represent the cost and Q instead of x to represent quarts. We couldve went the other way around; the answer will be the same. Now lets solve for k. C = kQ 30 = k(50) 3 k= 5 Cool. Now we know what k is. Next step. Based on the information, x gallons of water is equivalent to 4x quarts. So lets plug that new value into our equation: C= C= 3 Q 5

3 (4 x ) 5 12 C= x 5
2013 The College Panda

19. At Hong Kong International School, the math team has 16 members and the science team has 20 members. If a total of 18 people belong to only one of the two teams, how many people belong to both teams? (A) 5 (B) 7 (C) 9 (D) 11 (E) 16

20. The sides of a right triangle have lengths of 30, y, and y. If y is an integer, what is the shortest possible perimeter of the triangle? (A) 58 (B) 60 (C) 61 (D) 62 (E) 64 Solution:

Solution:

We know that 18 people belong to only one of the two teams (left side or right side but not in the middle). Setting up an equation,

(16 x ) + (20 x ) = 18
36 2x = 18

For any triangle, the sum of any two sides has to be greater than the third side. So for example, y cannot equal 1, because 1 + 1 is not greater than 30. The smallest value of y would be 16 because 16 + 16 > 30. If y were 15, then 15 + 15 = 30, but the sum needs to be greater, not equal to. So the least possible perimeter would be 16 + 16 + 30 = 62 .

2x = 18
x= 9

2013 The College Panda